Is suikerziekte erfelijk?

Is suikerziekte erfelijk? Is suikerziekte, diabetes, erfelijk van vader of moeder? U wilt de oorzaak van deze ziekte weten en begrijpen plus de risico's kennen? Bijvoorbeeld omdat u zwanger bent of graag zwanger wilt worden? Of heeft uw partner diabetes, en wat betekent dat dan? Misschien hebben uw ouders een erfelijke diabetes of een ander familielid? Het type diabetes is bepalend voor de kans dat u de suikerziekte doorgeeft aan uw kinderen, type I of type II. Ook de planning en begeleiding zijn factoren van belang. Onder een goede begeleiding en regulering lijkt er geen reden aanwezig om van een zwangerschap af te zien. Is suikerziekte dus een erfelijke ziekte en helpt een pilletje tegen suikerziekte?

Suikerziekte erfelijk of niet?

Het is gebruikelijk om suikerziekte in twee soorten in te delen, het type 1 en het type 2. De opmerking 'ik heb suikerziekte' zegt nog niet zo veel. Diabetes mellitus type I doet zich voor wanneer uw alvleesklier geen insuline aanmaakt voor uw lichaam. Bij Diabetes II maakt de alvleesklier te weinig insuline en reageert het lichaam niet of onvoldoende op insuline. Type II komt vaker voor bij oudere mensen en wordt daarom ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. En om meteen maar antwoord te geven op de vraag:
  • Ook al wordt de suikerziekte overgedragen dan nog is er bij diabetes meestal een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren nodig om de ziekte te activeren. Wie voor deze ziekte gevoelig is, kan bijvoorbeeld door een virusinfectie diabetes ontwikkelen. Er is een verhoogde aanleg.
  • Ook diabetes type 2 is van zowel omgevingsfactoren als erfelijkheid afhankelijk. U erft de aanleg, maar dat wil nog niet zeggen dat u de diabetes later wel zult krijgen. Vooral een gezonder leefstijl en het vermijden van overgewicht verkleinen de kans.

Onderstaande tabellen zeggen veel over het erven van de aanleg om suikerziekte te ontwikkelen, maar dat wil niet zeggen dat u de ziekte ook echt krijgt (Bron: Diabetesfonds):

Tabel 1. De kans op het erven van diabetes type 1:

wie in de familie heeft diabetes 1?uw kans op diabetes 1
Uw vader of moeder 1-4%
Uw beide ouders20- 40%
Neef of nicht 1-2%
Uw eeneiige tweelingbroer of tweelingzus 23-50%

Tabel 2. De kans op het erven van diabetes type 2:

wie in de familie heeft diabetes 2?uw kans op diabetes 2
Uw broer of zus 15-20%
Uw vader of moeder 10-20%
Uw beide ouders20- 40%
Twee of meer van uw ouders of broers of zussen 25-70%
Uw eeneiige tweelingbroer of tweelingzus 70-90%

Zwangerschap en u hebt zelf diabetes

Als u zwanger wordt, kunt u nog een soort van diabetes krijgen namelijk zwangerschapsdiabetes. Deze doet zich tijdens de zwangerschap plotseling voor, ook al had u daarvoor nergens last van. Als u bij de zwangerschap al suiker hebt, doet u er goed aan om direct met een arts contact op te nemen en voor een goede begeleiding te zorgen. Datzelfde geldt voor zwangerschapssuiker, alleen laat die zich moeilijk voorspellen. Wel weten we dat als u eerder een zwangerschapssuiker hebt gehad de kans groot is dat u dat bij een nieuwe zwangerschap weer zult ontwikkelen. Na uw zwangerschap gaat dat weer over. Nieuw is overigens een pilletje dat werkt op de nieren. Het pilletje zorgt ervoor dat een teveel aan suiker wordt uitgeplast.

Slot diabetes en erfelijkheid: suikerziekte wel of niet een erfelijke ziekte?

Een goede begeleiding en regulering van uw bloedsuiker is in alle gevallen belangrijk. Voorts kan diabetes type I gepaard gaan met een beschadiging van de moederkoek (placenta) wat om extra maatregelen vraagt. Van beide soorten van diabetes is ook bekend dat de kans op een zwaarder kind groter is (macrosomie) met een verhoogde kans op obesitas. Betreffende artsen zullen u begeleiden en de groei van het kind nauwlettend in de gaten houden. Al met al vraagt de combinatie van suikerziekte en zwangerschap zowel vooraf als tijdens de zwangerschap om een goede begeleiding. Omdat diabetes met meer kwalen gepaard kan gaan als men ouder wordt, wordt aangeraden om met een zwangerschap niet langer te wachten dan nodig is om de risico's op complicaties verder te beperken.
© 2013 - 2024 Welke-ziekte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Suikerziekte (diabetes Mellitus)De suikerziekte is een al sinds de oudheid bekende ziekte. Men stelde reeds vroeg vast dat de urine van de patienten lij…
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…

Seks tijdens en na de zwangerschapAlhoewel seks er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat jullie nu zwanger zijn, hoeft dit niet te betekenen dat alles van…
Zwangerschapsdepressie, wat is het?Zwangerschapsdepressie, wat is het?Veel vrouwen zullen het zich absoluut niet voor kunnen stellen, want een zwangerschap is voor de meeste vrouwen een fees…
Bronnen en referenties
  • Diabetesfonds
Reactie

A, Roffel, 27-03-2017
Mijn moeder had suikerziekte en is er aan overleden. Haar vader ook en alle zusters en broers. Mijn oudste zuster heeft nu ook suikerziekte en de oudste zoon van mijn zuster kreeg het al op jonge leeftijd. Mijn neef heeft altijd veel gesport en heeft een duikschool. Maar hij heeft al wel 2 nieuwe heupen voor z'n vijftigste. Dus lijkt het mij toch wel dat het erfelijk is. Reactie infoteur, 24-12-2018
Bij diabetes 1 wordt de kan op doorgave op ongeveer 3 procent geschat.

Welke-ziekte (10 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.