Verse abrikozen

Verse abrikozen Verse abrikozen zijn heerlijk. Ze lijken een beetje op perziken maar zijn lichter van kleur en minder sappig. Ze zijn niet zo lang vers te krijgen want het seizoen is maar van juni tot en met augustus. Heel veel abrikozen worden verwerkt in potten, blikken en abrikozenjam. En, niet te vergeten tot gedroogde abrikozen.

Stukje oorsprong

Het is altijd wel leuk om te weten waar het voedsel vandaan komt dat je koopt. Men denkt te weten dat er al twee tot vierduizend jaar voor de jaartelling abrikozen groeiden in de gebieden van Noord-Oost China. We staan er vaak helemaal niet bij stil hoe lang geleden dat wel niet is, want het lijkt wel of wij alles zelf hebben uitgevonden. Natuurlijk is dat niet zo, dat blijkt bij vele voedingsmiddelen. In Hongarije is het telen van abrikozen een echte traditie die al stamt uit de tijd van de Ottomanen. Nadat deze uit het gebied waren vertrokken werd het even wat minder, maar rond 1900 werd het telen weer helemaal opgepakt. Ook omdat abrikozenbomen heel goed tegen hitte en droogte kunnen en daarom zeer geschikt zijn om het stuivende zand tegen te gaan. Behalve uit Hongarije worden hier ook abrikozen verkocht uit Spanje, Italië, het Oostenrijkste Wachau, Frankrijk en Turkije. Deze laatste is verantwoordelijk voor 85% van de gedroogde abrikozen die hier verkocht worden.

Hoe groeit een abrikoos?

De abrikoos groeit, net als een appel, aan een boom en wanneer het voor verkoop wordt geteeld dan is dat dus in een boomgaard. Het moet een mooi gezicht zijn als een boomgaard met abrikozen aan het begin van het seizoen vol met bloesem en jonge scheuten te zien is. De bladeren hebben een hartvorm, de jonge scheuten kleuren rood en de bloesem is roze.

Waarom geen Nederlandse abrikozen in de supermarkt?

De abrikozen bij ons in de winkels en op de markt komen eigenlijk altijd uit het buitenland, en dat is niet omdat abrikozen hier niet geteeld kunnen worden, want dat kunnen ze wel. Het probleem is meer, dat het uitlopen van de bomen hier al heel vroeg in het jaar is, namelijk in maart/april, waardoor kans op nachtvorst nog heel groot is en daardoor natuurlijk ook het mislukken van oogst. De oogsttijd in Nederland is in de maand juli. Er is wel een klein verschil in vroege en late soorten maar het verschil is te klein om echt verschil te maken. Voor de verkoopmarkt is dat te onzeker en daarom worden abrikozen eigenlijk altijd geïmporteerd. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je geen mooie abrikozenboom in de tuin kunt zetten of in je moestuin. Het is alleen wel zo dat je toch even je adem moet inhouden als je zo vroeg in het voorjaar de boom vol in de bloesem hebt staan en dat de weerman je dan vertelt dat het nog even een paar nachtjes gaat vriezen.

Waar moet je op letten bij aankoop?

De kleur van de schil kan variëren van licht tot wat donkerder maar dat heeft niets te maken met de kwaliteit of rijpheid. Hoe zachter hoe rijper. Wil je dus gewoon abrikoos eten dan moet hij ook weer niet te zacht zijn. Maar wil je de abrikozen gebruiken voor smoothies of stoofgerechten dan kan dat nog gemakkelijk. Verder kun je, door aan een abrikoos te ruiken, een beetje zeggen of hij lekker sappig zal zijn. De geur moet dan zacht en zoet zijn. En uiteraard mogen er geen beschadigingen zijn, dat spreekt vanzelf.

Hoe eet je een abrikoos?

Rare vraag misschien maar wist je dat je het velletje van een abrikoos gewoon mee kunt opeten? Het hoeft niet natuurlijk en in dat geval trek je het velletje er gemakkelijk af. Verder halveer je de abrikoos, pakt de pit vast en draai je vrucht rond. Daarna in partjes snijden of gewoon opeten.

Wat zit erin een abrikoos?

Laten we er van uitgaan dat een abrikoos 20 gram weegt. Hij bevat dan 12 Kcal ofwel 50 Kj en verder:
Vitamine A0.04 mg
Vitamine B10.01 mg
Vitamine B20.01 mg
Vitamine B60.01 mg
Bitamine B111 mg
Vitamine C1.8 mg
Kalium56mg
Calcium3.2 mg
Fosfor4 mg
Magnesium2 mg

Bewaren

Wanneer je verse abrikozen hebt aangeschaft moet je niet te lang wachten met het eten ervan. Buiten de koelkast blijven ze hooguit drie dagen goed en in de koelkast ongeveer vijf dagen. Je kunt het wel merken want ze worden snel minder sappig en krijgen ook steeds minder smaak. Het beste is dus, kopen en lekker smullen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smoothies maken met zomerfruit, heerlijke smoothiereceptenSmoothies maken met zomerfruit, heerlijke smoothiereceptenSmoothies zijn heerlijke verkoelende drankjes op basis van gepureerd fruit die boordevol vitaminen zitten. Ze zijn dan o…
Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?Fruit is een belangrijke leverancier van gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel antioxidanten, die schadelijke stoffen…
Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Antioxidanten: Een noodzaak voor de gezondheidAntioxidanten: Een noodzaak voor de gezondheidAntioxidanten zijn een verzameling van stoffen die je kunt vinden in gezonde voeding zoals bijv. groenten, fruit en note…

De geneeskracht van cayennepeperCayennepeper is gedroogde en tot fijn poeder vermalen rode peper. Het is een kruid wat komt van een familielid van de na…
Als kleuters de voeding bepalenAls kleuters de voeding bepalenWat zou de wereld er anders uitzien als kleuters het eten zouden bepalen of misschien valt het eigenlijk wel mee. Kleute…
Bronnen en referenties
  • www.verseoogst.nl
  • www.fruitlent.nl
  • Wikipedia
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.