Als kleuters de voeding bepalen

Als kleuters de voeding bepalen Wat zou de wereld er anders uitzien als kleuters het eten zouden bepalen of misschien valt het eigenlijk wel mee. Kleuters zijn, in ieder geval voor het eigen gevoel, wereldwijze burgers die het allemaal wel weten. Ze zitten in een van de grootste ontdekkingsfases van het leven en weten het allemaal wel. Ze gaan immers al naar school…

Wereldwijze kinderen

Dat kinderen steeds jonger wereldwijs worden, is een gegeven. De kleuterleeftijd is natuurlijk hét moment dat men gaat ontdekken op school, hun wereld plots stevig vergroot wordt en die ruimte ook direct een bepaalde wereldwijsheid oplevert.
Waar men eerder (veelal) moeder volgt in de zaken die mogen of juist niet mogen, gegeten moeten worden of juist niet, veranderd het langzaam naar wat ze wel beter weten. Tel daar het bewustwordingsproces rond reclame bij op… en daar vallen de lekkere dingen natuurlijk altijd het meeste op… en zie daar allerlei kleine voedingsdeskundigen.

Kinderen en voeding

Het duurt meestal wel tot de laatste jaren van de basisschool dat kinderen echt het besef krijgen dat bijvoorbeeld een goed ontbijt belangrijk is voor een goede start van de dag. Ze weten over het algemeen wel wat de schijf van vijf is, de zin en onzin van tussendoortjes en waar biologisch voor staat. Niet dat ze zich er altijd aan zullen houden, maar de beleving van voeding komt nadrukkelijk op gang.

Maar ja, als je vier of vijf jaar bent denk je dat als wereldwijs kind natuurlijk allemaal ook te weten. Dan neem je niet zomaar meer iets aan van je moeder en het “gezond” aspect interesseert je al helemaal niet. Sterker nog, kinderen van deze leeftijd hebben helemaal niets met gezond eten en door menig moeder wordt het zo sterk naar voren gebracht, dat het eerder averechts werkt.
Iets als “lekker” aanprijzen werkt op een of andere manier beter en heeft volgens onderzoekers meer te maken met wat de reclames toepassen. Of dit ook de toename van jonge kinderen met een sterk overgewicht kan verklaren, wordt niet duidelijk uit het onderzoek. Maar het past wel in een logische redenering.

Kinderen en gezondheid

Jonge kinderen hoef je dus niet te vertellen dat iets gezond is, ze eten het gemakkelijker als je “lekker” toevoegt. Kinderen zijn op die leeftijd niet bezig met wat voeding voor nu én de toekomst doet. Slechts de volwassene weet dat het belangrijk is en toch wordt er niet altijd invulling aan gegeven. Immers, gezien het feit dat steeds meer jongere kinderen corpulent worden, is het nog niet duidelijk genoeg óf is de volwassene er nog te weinig mee bezig.

Ontbijt

Het ontbijt is dé basis voor ieder mens en dus ook, of misschien nog wel meer, voor het kind. Als je kinderen, over de dag verdeeld, alles uit de schijf van vijf geeft, is dat een solide basis voor gezonde groei. Veel vers fruit en verse groenten zijn het beste, maar soms moet je ze lekker “verpakken”. Maak je er een lekkere smoothie van voor het begin van de dag of maak je vers fruit klein en verpak je het in een bakje yoghurt. Wat niet wegneemt dat de boterham het nog steeds goed doet en maak dan een boterham met wat boter en geprakte aardbeien klaar of laat ze heel en leg ze op een volkoren beschuit. Spreekt voor zich dat er géén suiker overheen gestrooid moet worden.

Bron: Eigen neefje - AnnastaalBron: Eigen neefje - Annastaal
Wat eet en drinkt een kind nog meer
Voor wat betreft het middageten is dat niet veel anders dan de ochtendmaaltijd. Probeer pindakaas en chocopaste zoveel als mogelijk weg te laten. Deze producten zijn wel erg calorierijk. De avondmaaltijd is niet anders dan die van de ouders/opvoeders. Aardappelen, pasta of rijst … veel groenten, bij voorkeur vers, en een klein stukje vlees of (vette) vis. Dit laatste bij voorkeur zo’n 2x per week, wat geldt voor volwassenen en kinderen.

Als het om drinken gaat, zijn allerlei zoete goedjes niet goed. Een kind moet 1 tot 1,5 liter per dag drinken en het beste is om (mineraal) water te nemen, thee zonder suiker (eventueel met een smaakje) of drink bouillon … maar dan geen kant-en-klaar zakje. Die producten zijn vaak weer veel te zout (wat overigens voor veel meer kant-en-klaar producten geldt).

Tot slot

Wat wel en wat niet is bij de meeste ouders/opvoeders wel bekend. Echter, gegeven het feit dat steeds meer jonge kinderen dik worden, doen we iets niet goed. Kant-en-klaar maaltijden en vette tussendoortjes zijn vaak de oorzaak. Ouders die druk zijn en niet de tijd nemen om vers te koken en/of kinderen die “zoet” gehouden worden met een zak chips of andere calorierijke tussendoortjes, zouden wat nadrukkelijker bezig moeten zijn met wat er het kind “in” gaat. Zeker bij de jongere kinderen zit “lekker” niet zozeer in wat het in ons referentiekader wil zeggen, maar in wat is aangeleerd. Niet gezond maar lekker dus!
© 2014 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…
Biologische voeding door de ogen van een diëtistBiologische voeding door de ogen van een diëtistBiologisch voeding springt als paddenstoelen uit de grond; natuurlijk wel biologische paddenstoelen. In steeds meer supe…

Verse abrikozenVerse abrikozenVerse abrikozen zijn heerlijk. Ze lijken een beetje op perziken maar zijn lichter van kleur en minder sappig. Ze zijn ni…
Gezonde voeding: tomatenGezonde voeding: tomatenTomaten worden in bijna elke keuken gebruikt. Ze zijn bijna niet weg te denken uit salades, maar worden ook vaak als tus…
Bronnen en referenties
  • Childlife
  • Afbeelding bron 1: Eigen neefje - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.