Bloemkoolbladeren kun je eten
Bloemkoolbladeren eten is economisch verantwoord en het levert gezondheidswinst op. Biodynamische groenten zijn al duur genoeg dus je kunt het beste de hele groente gebruiken. Bloemkoolblad is niet alleen uitstekend eetbaar; het is zeer gezond en bevat dezelfde stoffen als de bloemkool zelf, maar dan in grotere hoeveelheden! De groene broer van de bloemkool is broccoli en deze heeft ook heerlijke eetbare bladeren, zij het iets minder.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Soms heb je meer blad dan bloem
Wie zelf een moestuintje erop nahoudt kan wel eens een bloemkool produceren waar meer blad aan zit dan bloem. Niet getreurd! Weet dat bloemkoolblad nog gezonder is dan bloemkool zelf en doe hier je voordeel mee. De bladeren kun je op allerlei manieren aanwenden. Ze smaken licht bitter, vergelijkbaar met
witlof en de wilde
groente paardenbloem. We leren als mensheid steeds meer te beseffen dat het zonde is om voedsel weg te gooien. Bloemkoolbladeren horen niet in de prullenbak noch op de composthoop. Creatieve koks verrassen hun gasten en gebruiken bloemkoolblad op gevarieerde wijze. Hieronder staan een paar tips.
Bloemkoolblad gezonder dan bloemkool
De geneeskracht van bloemkool geldt eveneens voor bloemkoolbladeren. Experts zeggen zelfs dat in de bladeren de
vitaminen en
mineralen in grotere hoeveelheden voorkomen. Vul daarom niet je prullenbak met bloemkoolblad. Gooi het ook niet op de composthoop, maar gebruik je creativiteit door het bereiden van recepten die je grootmoeder nog niet kende.
Nerven van bloemkoolblad
De nerven van bloemkoolblad zijn vrij dik. Deze kun je rauw opeten als een
bleekselderijstengel. Het is een goed idee om ze te combineren met stengels van de bleekselderij, wortel en
paprika. Doop ze in een
avocadodip, volle roomyoghurtdip met groene kruiden of maak een bechamel-kaassaus om ze in te dopen. Als jij op jouw feestje je gasten kunt verrassen met deze bloemkoolbladdip, is dit gegarandeerd gesprek van de avond. Mensen zijn altijd blij verrast als ze iets kunnen eten wat ze daarvoor niet wisten.
Roerbakken van de nerven
Je kunt de nerven eveneens roerbakken voor een groentemixgerecht bij een
zilvervliesrijst- of
aardappelmaaltijd. Je snijdt hiervoor de nerven in kleine stukjes. Eventueel maak je een mix van bloemkoolbladnerven en bleekselderij. Je fruit er een
uitje en twee teentjes
knoflook bij en voegt er geblancheerde
sperzieboontjes aan toe. Je maakt deze groentemix helemaal af als je samen met de ui ook een stukje verse
gember en een half
rood pepertje mee fruit. Als je bijna klaar bent doe je er geraspte kokos overheen samen met een half handje geroosterde
pinda´s van de notenboer. Zo maak je een heerlijke groentemix met als basis de bloemkoolbladnerven.
Geroosterde bloemkoolbladnerf met roomboter
De van bladeren ontdane nerven van bloemkoolbladeren kun je prima roosteren in een pan op het vuur zonder boter of olie. Na het roosteren doe je een klontje roomboter op een mes en smeer je hiermee de stelen in. Het roosteren kun je eventueel ook doen op een barbecue. Maar de zomer is niet de ideale tijd voor bloemkool; dan zijn bloemkolen erg duur.
Gegratineerde bloemkoolbladnerven
De bloemkoolbladnerven kun je in een ovenschaal leggen of op een ovenplaat doen terwijl je de oven op 200 graden hebt staan. Zo maak je gegratineerde bloemkoolbladnerf. Aardappelen doen er iets langer over om te gratineren. De bloemkoolbladnerven zijn al na 10 minuten klaar en gaar. Daarom is het een goed idee om de bloemkoolbladnerven in de laatste tien minuten dat je aardappels gratineert in de oven te doen. Verder kun je een groentemix maken in een ovenschaal van gegratineerde (of gegrilde) groenten. Groenten die zich goed lenen om te gratineren zijn
venkel, ui,
sjalot en de in plakjes gesneden stronken van een
broccoli.
Stamppot van bladeren van de bloemkool
De bladeren van bloemkool kun je uitstekend gebruiken in een stamppot. Je hakt ze gewoon even klein. Naar eigen believen kun je deze
groente blancheren maar de hete aardappelstamppot maakt ze ook al gaar. Bloemkoolbladeren zijn eveneens rauw te eten. Ze vormen
alternatieve slabladeren voor een originele salade. Verder kun je de bladeren fijnhakken en toevoegen aan een soep. Als je de soep lekker kort kookt, zeg tussen de vijf en tien minuten, blijven de vitaminen en mineralen het best bewaard. Het idee dat een soep urenlang zou moeten doorkoken is erg achterhaald.
Eet eerst de bladeren, dan de bloemkool. /
Bron: Sándor Galimberti, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bouillon van kookwater
Je kunt zelfs geblancheerde bloemkoolbladeren uit het blancheerwater vissen en aan het water wat zout toevoegen. Zo verkrijg je een heerlijke en gezonde drinkbouillon. Eventueel kun je dit water verrijken met kookvocht van de rijst of aardappelen. Drinkbouillon maken van kookwater betekent dat je niet één
fytonutriënt weggooit. In plaats van zout gebruiken kun je een (half) bouillonblokje gebruiken. Het is lekker om wat versnipperde bloemkoolbladeren of kruiden aan het water toe te voegen. Wat
brandnetel, jonge
weegbreeblad, jong
kleefkruid of
paardenbloembladeren kunnen een bouillon extra variatie geven.
Bloemkoolblad als eetbaar garnituur
Soms heb je in een recept een omslag nodig van een koolblad. Vanaf nu weet je dat je hiervoor ook bloemkoolblad kunt gebruiken. Je kunt gekookte rijst in een bloemkoolblad rollen en er een prikkertje door plaatsen. Zo heb je een originele manier gecreëerd om rijst te serveren. Verder is het mogelijk om het bloemkoolblad plat op je bord te leggen en hierover de rijst of gekookte aardappelen te serveren. Dat staat weer eens wat anders en het oogt leuk.