10 Natuurlijke bloedverdunners

Sommige mensen krijgen van de arts bloedverdunners voorgeschreven. Bloedverdunners kunnen de kans op een hersen- of hartinfarct verminderen. Mensen met een kans hierop moeten soms hun hele leven bloedverdunners innemen. Deze medicijnen hebben echter ook bijwerkingen. In overleg met een fytotherapeut of natuurgeneeskundige kun je ervoor kiezen om natuurlijke middelen zonder bijwerkingen in te nemen. Soms hebben natuurlijke middelen zelfs positieve bijwerkingen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Hoe ontstaat dik bloed?

Wanneer iemand te hoge hemocrietwaarden heeft in zijn bloed, wordt het bloed dik en stroperig. In de volksmond spreken we dan van ´dik bloed´. Er zijn bij dik bloed te veel rode bloedlichaampjes in het bloed. Dat kan gevaarlijk zijn omdat het de doorstroming vertraagt. Er is zelfs een kans op verstopping .

Positieve bijwerkingen van geneesplanten

In de beginalinea werd al gerept over positieve bijwerkingen van geneesplanten. Zo verdunt ginkgo biloba (zie hoofdfoto) het bloed en verscherpt dit kruid het denken. Mensen met vergeetachtigheid wordt ginkgo biloba voorgeschreven. Dit is een ongevaarlijk kruid wat het bloed net als aspirine verdunt. Aspirine heeft daarentegen allerlei bijwerkingen waarop de kans slechts toeneemt als je het lang gebruikt.

Lichaamsoefeningen en veel groente en fruit eten

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat middelen innemen niet de enige remedie is. Veel bewegen is van elementair belang om het bloed dun te houden. Veel groente en fruit eten in het algemeen helpt om het bloed niet te dik te laten worden. Je kunt gerust een halve kilo groente en vier tot vijf stuks fruit per dag eten.

1. Cayennepeper

Cayennepeper maar ook verse rode peper zijn producten die het bloed op natuurlijke wijze verdunnen. Het verlaagt overigens ook de bloeddruk; dat komt omdat de bloedvaten iets wijder worden waardoor het bloed gemakkelijker door de aders stroomt. Wie houdt van scherp eten heeft minder kans op het krijgen van te dik bloed. Cayennepeper is niet alleen een voorkomend middel, maar ook een curatief, ofwel genezend middel bij dik bloed. Toch kan het zijn dat je niet elke dag zin hebt in scherp eten. Dat is geen enkel probleem want er zijn legio andere bloedverdunnende voedingssoorten.

2. Kurkuma

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd. Deze van oorsprong Indiase stof heeft vele geneeskrachtige eigenschappen. Het staat er vooral om bekend dat het kanker kan voorkomen en waarschijnlijk zelfs meehelpen te genezen. Daarnaar wordt in anno 2014 onderzoek gedaan aan het AMC in Amsterdam. In ieder geval is wel bekend dat kurkuma bloedverdunnend werkt.

3. Knoflook

Knoflook is een plantaardig antibioticum. Het schakelt ziekmakende bacteriën effectiever uit dan synthetische antibiotica. Daarbij maakt het de aders schoon. Knoflook is één van de weinige voedingssoorten die geoxideerde cholesterolaanslag aan de binnenkant van de aders doet verdwijnen. Hierdoor gaat het bloed makkelijker stromen en wordt de bloeddruk verlaagd. Een andere manier waarop knoflook ons bloed helpt is dat het bloedverdunnend is.

4. Bromelaïne in ananas

Ananas is een lekkere zoete vrucht. Het kan zwellingen tegen gaan zoals carpal tunnelsyndroom en oedeem. Ananas is daarom met recht een medicinale vrucht. Het heeft eveneens een bloedverdunnende werking. Eén ananas kun je met zijn tweeën makkelijk in één dag opeten. Zet een bordje ananasblokjes op tafel en verbaas je erover hoe snel deze geneeskrachtige vrucht van tafel is verdwenen.

5. Water

We drinken te weinig water. Ons lichaam bestaat voor 80% uit water en heeft dagelijks rond de twee liter nodig. De precieze benodigdheid hangt van je lichaamsgewicht af. Te weinig water drinken kan tot dik, stroperig bloed leiden en in het kielzog daarvan tot een opeenhoping van giftige stoffen in het bloed waardoor er zelfs een kans is op allerlei bloedziekten. Drink dus elke dag voldoende water, zeker als de arts heeft gezegd dat je aan de bloedverdunners moet.

6. Kaneel

Kaneel is eveneens een natuurlijke bloedverdunner. Andere producten zoals cayennepeper zijn meer geschikt voor het avondeten maar kaneel kun je uitstekend door een zelf gemaakte muesli of havermout heen doen. Havermout met geraspte appel en kaneel plus een klontje roomboter is een typisch Nederlands, ondergewaardeerd ontbijt.

7. Dille

Dille is een lekker groen kruid dat je over een salade of gekookte aardappel kunt sprenkelen. Daarnaast is dille lekker in de soep. Het past zelfs in een kruidenthee op basis van groene kruiden.

8. Oregano

Oregano is een groen kruid dat je met dille kunt combineren zodat je twee bloedverdunnende kruiden in één soep of salade hebt. Daarnaast zijn zowel dille als oregano een uitstekende aanvulling in een groentesmoothie.

9. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba is in biologische winkels te koop als thee. Dit kruid heeft vooral goede werkingen voor de cognitieve vaardigheden. Het wordt door fytotherapeuten aangeraden bij mensen die zwaar geestelijk werk moeten doen zoals examens maken of een veeleisende studie doen. Een extra voordeel is het gebruik van ginkgo biloba als bloedverdunner. Dat wist Goethe al; hij had hartkrampen of angina pectoris en bemerkte dat als hij ginkgobilobathee dronk deze krampen een stuk minder werden.

10. Gedroogd fruit

In het begin staat al dat vers fruit een goede bloedverdunner is. Toch willen we als mens soms onszelf verwennen door te genieten van zoete dingen. Dat kan op zich geen kwaad als het een uitzondering is. En als we de zoetheid op natuurlijke manier middels gedroogde vruchten invullen, heeft het zelfs geneeskrachtige waarde. De volgende gedroogd fruitsoorten hebben bloedverdunnende eigenschappen: rozijnen, cranberries, pruimen en kersen. Snoep verstandig, eet geneeskrachtig fruit!
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf Ginkgo biloba thee makenZelf Ginkgo biloba thee makenGinkgo biloba: de meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat het precies is weet men vaak niet. Zonde! Ginkg…
Ginkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba wordt vaak een levenselixer genoemd. Het gebruik van Ginkgo biloba als voedingssupplement heeft enkele bel…
Natuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelenNatuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelenVeel mensen zijn op zoek naar natuurlijke bloedverdunners of natuurlijke bloedverdunnende middelen, waarmee het bloed be…
Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse g…

Welke geneeskrachtige planten helpen tegen ADHD en ADD?Welke geneeskrachtige planten helpen tegen ADHD en ADD?Steeds meer kinderen, tieners en volwassenen lijden aan ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en aan leer- en…
Staar voorkomen met voeding en medicinale plantenGlaucoom is iets anders dan staar. Vroeger werd glaucoom ´groene staar´ genoemd maar deze naam is zo verwarrend dat arts…
Bronnen en referenties
  • http://www.naturalnews.com/036286_blood_thinners_natural_remedies_alternatives.html#ixzz32pZUjduz
  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
Reacties

Gf, 26-05-2016
Sonambuul, als ik alles had geslikt wat artsen mij voorschreven had ik allang dood geweest.
Zelfs medicatie die rechtstreeks schadelijke gevolgen hebben zoals statines na 14 dagen kan ik niet meer lopen en dan te beseffen dat het ook schade veroorzaakt aan synapsys.
Er zijn veel homeopathische geneesmiddelen die beter en veiliger werken. Dus ook met bloedverdunnende middelen zijn er vele alternatieven. Ik heb tot heden Pradaxa gebruikt, je wil niet weten wat al mijn bijwerkingen zijn.

Nee een arts kan misschien diagnose stellen maar ik besef zelf wel welke medicijnen ik inneem. Reactie infoteur, 07-09-2016
Bedankt voor het delen van je ervaring en visie! Dat kan belangrijk zijn voor andere lezers!

Amonteny, 22-02-2016
Ik gebruik Acenucomarol bloedverdunners sints 25 Januarie sinds die tijd proef ik niet veel meer en zeker geen zout. Al neem ik een paplepel zout dan proef ik het niet, kan dat nog goed komen? Er zijn andere bloedverdunners, maar de hartdokter zeg dat het niet kan dat ik niet goed proef.
Met vriendelijke groeten mevr K Monteny Reactie infoteur, 24-03-2016
Dat is een bijwerking die niet in de bijsluiter staat maar dat zegt nog niets. `in de bijsluiter is namelijk een aparte alinea opgenomen voor het melden van nieuwe bijwerkingen. Uw arts is verplicht mee te werken aan het melden van een nieuwe bijwerking en u kunt hem of haar daarop wijzen. Ook de apotheek is verplicht om een bijwerking te melden.

K., 06-02-2016
Is er ook bekend van hoe lang deze producten bloedverdunnend werken? Valt dit evt. te controleren?
Ik zit ook levenslang aan de fenprocoumon na 4 tromboses vanwege oa. afwijkingen aan eiwitten (prot. S,C en antitrombine enz).
Ik ben de medicatie na 25 jaar wel zat. Ben op mijn 17e begonnen en ben nu 42.
Merk toch altijd wel de bijwerkingen van de medicatie en dat wil ik niet meer. Reactie infoteur, 09-02-2016
Dit is een medische vraag specifiek op uw situatie afgestemd. Er zijn fytotherapeuten die op medisch verantwoorde wijze u kunnen begeleiden met het overschakelen van medicijnen op medicinale voeding en geneesplanten.

Netty van Pesch, 28-09-2015
Na een eenmalige boezemfibrulatie heeft de cardioloog mij carbasalaatcalcium als antistolligsmiddel voorgeschreven. Ik heb nauwelijks last meer van hartkloppingen of hartritmestoornissen. Kan ik daarom dit geneesmiddel vervangen door de geneesplanten die in uw artikel genoemd zijn en door het drinken van veel water? Men denkt at de boezemfibrillatie ontstaan is door een langdurige ontsteking in mijn kies die in eerste instantie door de tandarts verwaarloosd was. Alvast mijn dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 17-02-2016
Dit zijn geen vragen die je zomaar in het algemeen kan beantwoorden. Als ik u was zou ik naar een fytotherapeut gaan. Hij heeft veel verstand van interacties van geneesplanten met medicijnen.

Somnambuul (infoteur), 17-06-2015 #6
Het spijt me wel, maar dit is echt gevaarlijke kletskoek!
Ik hoop dat een ieder die door zijn arts antistollingsmiddelen krijgt voorgeschreven, z'n gezonde verstand gebruikt.
Als je iets wilt weten of zaken niet goed begrijpt, vraag het dan gewoon aan je behandelende arts, die heeft er tenminste een wetenschappelijk verantwoorde studie voor gevolgd. Blijf je medicatie gebruiken als je geen trombose/infarcten wil krijgen! Reactie infoteur, 17-06-2015
Er staat nergens dat je het niet in overleg met een arts moet gebruiken. Bovendien weet elke arts dat een synthetische antistollingsmiddel als aspirine gebruikt, dat ernstige bijwerkingen kan veroorzaken zoals maagklachten.

Sophia, 09-06-2014
Zeer goed artikel, ik blijf volgens de arts mijn leven lang aan varfine( bloedverdunnend, rattenverdelgingsmiddel) maar door, kruiden en bovenstaande producten zal ik er zelf van af komen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen lichaam en gezondheid. Reactie infoteur, 10-06-2014
Heel goed, hou het wel scherp in de gaten of je nog warfarine nodig hebt. Te dun bloed kan ook voor problemen zorgen, met name in de hersenen. Laat het goed monitoren.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.