Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)

Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba) Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse genezende krachten. Ginkgo kan heel effectief zijn bij geheugenstoornissen en zintuiglijke stoornissen (met name de oor-aandoening tinnitus) en hersenfuncties positief beïnvloeden. Ginkgo is te koop in de vorm van ginkgo biloba kruiden supplementen met ginkgo extract, maar men kan ook zelf aan de slag met ginkgo bladeren en ginkgo zaden.

Ginkgo (ginkgo biloba)

Ginkgo biloba, soms ook wel ginkyo genaamd, is een van de populairste kruiden op dit moment. Ginkgo is niet alleen populair in de kruidengeneeskunde, ook de westerse geneeskunde begint zich voor gingko te interesseren. De populariteit van ginkgo merk je onder andere aan de vele vele ginkgo biloba kruidensupplementen met ginkgo extract die op de markt verschijnen. Ginkgo biloba kruiden hebben een lange geschiedenis, waarschijnlijk is het al meer dan 200 miljoen jaar oud. Je zult de ginkgo biloba helaas niet meer in de vrije natuur vinden, de ginkgo biloba groeit enkel nog in tempeltuinen in het Verre Oosten nog in het wild. Ginkgo biloba kruiden bevaten vele antioxidanten en wordt ook wel het beste antiveroudering-kruid genoemd. De mogelijke toepassingen van ginkgo zijn eindeloos!

LET OP!
Het gebruik van geneeskrachtige en medicinale kruiden moet altijd in overleg met een arts gebeuren. Sommige kruiden kunnen namelijk een wisselwerking met voorgeschreven medicijnen hebben, waardoor de werking van de medicijnen vermindert of juist versterkt. Ook kunnen sommige kruiden of delen ervan allergische reacties veroorzaken. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Genezende effecten van ginkgo

Ginkgo extract heeft zijn sporen in de kruidengeneeskunde verdiend / Bron: Philipp Franz von Siebold, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ginkgo extract heeft zijn sporen in de kruidengeneeskunde verdiend / Bron: Philipp Franz von Siebold, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ginkgo biloba is voornamelijk bekend vanwege de goede invloed die ginkgo op diverse kwaaltjes heeft. Met name de bladeren hebben dit gunstige effect, doordat zij flavonoïde glycosiden, suikerverbindingen die in geen enkele andere plant voorkomen. Deze zogenaamde Ginkotherosiden hebben in het bijzonder effect op de hersenfuncties. Ginkgo biloba verbetert met name het geheugen en het concentratievermogen. Daarnaast lijkt ginkgo veelbelovend in de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben geheugenstoornissen, taalstoornissen en visueel-ruimtelijke stoornissen. Ook depressieve klachten komen vaak voor. Aangezien ginkgo de bloedcirculatie bevordert en de vaten in de hersenen beschermt is het niet verwonderlijk dat veel oudere mensen ginkgo biloba kruiden gebruiken om de ziekte van Alzheimer te helpen voorkomen.

Ginkgo biloba kruiden hebben ook een positief effect op andere lichaamsfuncties, bijvoorbeeld de zintuigen. De flavonoïde glycosiden bevinden zich met name in de hersenen, het netvlies en het binnenoor. Hierdoor helpt ginkgo oog- en oorproblemen, met name tinnitus, te voorkomen. Ginkgo wordt daarnaast beschouwd als een hartversterker.

Wetenschappers zijn het nog niet helemaal eens over de effectiviteit van ginkgo biloba kruiden. In het ene onderzoek heeft ginkgo extract een significant effect op gezondheidsklachten, terwijl andere studies naar de effecten van ginkgo extract minder veelbelovend zijn. Er is nog meer onderzoek nodig om de exacte mogelijkheden van ginkgo extract te achterhalen.

Toepassingen van ginkgo biloba

Je kunt ginkgo op diverse manieren gebruiken. Tegenwoordig verkopen veel (natuur)drogisterijen ginkgo biloba kruiden supplementen met ginkgo extract. Ginkgo extract is zeer geconcentreerd middel van ginkgo biloba kruiden. Voedingssupplementen bevatten vaak verschillende hoeveelheden ginkgo extract, wat de effectiviteit kan beïnvloeden. Je kunt ginkgo ook verwerken in thee en afkooksels. Zowel de bladeren als de zaden van ginkgo (ook wel bai gou genaamd) kunnen gebruikt worden. Men moet er op letten dat men niet te veel zaden binnenkrijgt, dit kan huidaandoeningen en hoofdpijn veroorzaken.

Ginkgo thee

Je kunt ginkgo thee in de winkel kopen of onbewerkte ginkgo biloba kruiden kopen en de thee zelf maken. Je kunt de thee maken door 50 gram gedroogde ginkgo bladeren met 500 milliliter water aan de kook te brengen. Je kunt de thee drinken bij spataderen en aderverkalking, maar je kunt de thee ook gebruiken als betmiddel bij aambeien.

Ginkgo afkooksel van ginkgo zaden

Je kunt een afkooksel van ginkgo maken met behulp van de zaden. Het afkooksel heeft een genezend effect bij een hardnekkige hoest en versterkt het urinewegstelsel. Daarom wordt ginkgo ook wel gebruikt wanneer men veel moet plassen of bij incontinentie. Een afkooksel is veel sterker dan een zogenaamd aftreksel (thee). Om een afkooksel van ginkgo zaden te maken breng je 750 milliliter koud water aan de kook met ongeveer drie tot vier ginkgo zaden. Laat het geheel maximaal 1 uur zachtjes doorkoken tot je nog circa 500 milliliter vocht overhoudt. Zeef het vocht en drink het afkooksel warm of koud.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf Ginkgo biloba thee makenZelf Ginkgo biloba thee makenGinkgo biloba: de meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat het precies is weet men vaak niet. Zonde! Ginkg…
Ginkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba wordt vaak een levenselixer genoemd. Het gebruik van Ginkgo biloba als voedingssupplement heeft enkele bel…
Ginkgo wetenschappelijk bekekenGinkgo wetenschappelijk bekekenGinkgo biloba, Tempelboom wordt al duizenden jaren beschreven in Chinese apothekersboeken. Maar hoe en waarvoor worden d…
Ginkgo, geschiedenis van de geheugenboomEen boom met vele bijzondere namen: Tempelboom, Japanse notenboom, Venushaarboom maar de letterlijke vertaling van Ginkg…

Kruidengeneeskunde: mirre (commiphora molmol)Kruidengeneeskunde: mirre (commiphora molmol)Mirre is een onopvallende krachtige genezer in de kruidengeneeskunde. Mirre, ook wel myrrhe genoemd, wordt met name gebr…
Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)Is lijnzaad gezond? Absoluut! Lijnzaad wordt in de kruidengeneeskunde vaak als laxeermiddel gebruikt. Lijnzaad kan echte…
Bronnen en referenties
  • Ody, P. (1993). Handboek heilzame kruiden. Tirion.
  • Hobbs, C. (2003). Geneeskrachtige kruiden voor Dummies. Pearson Education Benelux
  • http://www.stoelendans-deventer.nl/?cat=Kruiden&item=Reinigend/gezondheid%20ondersteunend/concentratie%20verhogend&page=98
  • Afbeelding bron 1: Philipp Franz von Siebold, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 18-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.