Zelf Ginkgo biloba thee maken

Zelf Ginkgo biloba thee maken Ginkgo biloba: de meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat het precies is weet men vaak niet. Zonde! Ginkgo biloba is namelijk een boom die in de kruidengeneeskunde geroemd wordt om onder meer doorbloedingsklachten en oorsuizen. Er zijn verschillende toepassingen van Ginkgo biloba, zoals Ginkgo biloba thee. Je kunt Ginkgo biloba thee zelf maken.

Wat is Ginkgo biloba?

De Ginkgo biloba is een boom die tot de familie Ginkgoaceae behoort. In de volksmond wordt de Ginkgo biloba ook wel de Japanse notenboom genoemd. Ondanks de naam is de boom oorspronkelijk afkomstig uit China. Helaas groeit de Japanse notenboom niet meer in het wild, hij wordt enkel nog gekweekt.

Ginkgo biloba kan tot wel 40 meter hoog worden. De bladeren van de boom hebben een waaivervorm. De abrikoosvormige zaden van de vrouwelijke Ginkgo biloba bevatten zogenaamde Ginkgonoten, ook wel ginnan genoemd. Deze Ginkgonoten kunnen in de herfst geplukt worden en hebben diverse geneeskrachtige eigenschappen.

Geneeskrachten van Ginkgo biloba

Aan zowel de zaden als de bladeren worden een geneeskrachtige werking toegekend. De zaden worden met name gebruikt bij spijsverteringsproblemen, gehoorverlies, ademhalingsproblemen en nier- en blaasproblemen. De bladeren van Ginkgo biloba worden onder meer gebruikt bij een gebrekkige doorbloeding, gehoorverlies, geheugenverlies en verscheidene huidziekten. Ginkgo biloba bevat diverse anti-oxidanten, welke bekend staan om hun positieve effect op vrije radicalen die betrokken zijn bij celbeschadiging.

Sommigen stellen dat Ginkgo biloba ook een positieve invloed heeft op de aandacht en concentratie, depressieve klachten en de ziekte van Alzheimer. Omdat Ginkgo biloba de doorbloeding stimuleert is het niet vreemd dat sommige ouderen het middel gebruiken om dementie te helpen voorkomen. Anderen gebruiken Ginkgo biloba tegen oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd.

De wetenschap is er nog niet helemaal over uit welke effecten Ginkgo biloba op de gezondheid heeft. Er zijn redelijk wat wetenschappelijke onderzoeken naar Ginkgo biloba gedaan, met tegenstrijdige resultaten.

Ginkgo biloba thee

Er zijn verschillende manieren op Ginkgo biloba tot je te nemen, onder andere Ginkgo biloba voedingssupplementen en Ginkgo extract. Deze zijn bij steeds meer drogisterijen en natuurwinkels te koop. Je kunt echter ook Ginkgo biloba thee zetten.

Ginkgo biloba thee kopen

Je kunt kant en klare Ginkgo biloba thee kopen bij de supermarkt en speciaalzaken. Theemerken die Ginkgo biloba in hun assortiment hebben zijn onder andere YogiTea en Sonnentor. Er zijn echter ook verschillende huismerken Ginkgo biloba thee te koop.

Zelf Ginkgo biloba thee maken

Ginkgo biloba thee zelf maken is natuurlijk ook een mogelijkheid. De meeste mensen gebruiken de bladeren als basis.

Wat heb je nodig?

Om een lekkere kop thee van Ginkgo biloba te kunnen zetten heb je in de eerste plaats natuurlijk de bladeren nodig. Er zijn verschillende (online) theewinkels die gemalen bladeren van de Gingko biloba verkopen. Je hebt ongeveer 1 eetlepel gedroogde Ginkgo bladeren nodig om een kop thee te zetten.

Ginkgo biloba thee zetten

Breng de bladeren samen met het water aan de kook. Laat de Ginkgo thee een minuut of 10 trekken. Giet het mengsel door een zeef en geniet van je zelfgemaakte Ginkgo biloba thee!
© 2014 - 2024 Fngli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse g…
Ginkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba wordt vaak een levenselixer genoemd. Het gebruik van Ginkgo biloba als voedingssupplement heeft enkele bel…
Ginkgo wetenschappelijk bekekenGinkgo wetenschappelijk bekekenGinkgo biloba, Tempelboom wordt al duizenden jaren beschreven in Chinese apothekersboeken. Maar hoe en waarvoor worden d…
Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is een bijzondere boomJapanse notenboom (Ginkgo biloba) is een bijzondere boomDe Japanse notenboom of tempelboom is de oudste boomsoort op aarde die ook in de 21ste eeuw nog voorkomt. Ook tijdens he…

Slaaphypnose: luisteren naar een app om beter te slapenSlaaphypnose: luisteren naar een app om beter te slapenLangdurig en diep slapen is van wezenlijk belang voor lichaam en geest. De gebeurtenissen van de dag worden daarmee verw…
Wim Hof  The Iceman: de biografie, methode en kritiekWim Hof The Iceman: de biografie, methode en kritiek1 uur en 52 minuten in een bak vol ijs, een marathon door de woestijn zonder water, het beklimmen van de Kilimanjaro en…
Bronnen en referenties
  • Hobbs, C. (2003). Geneeskrachtige kruiden voor Dummies. Pearson Education Benelux
  • Ody, P. (1993). Handboek heilzame kruiden. Uitgeverij Tirion
  • http://www.stoelendans-deventer.nl/?cat=Kruiden&item=Reinigend/gezondheid%20ondersteunend/concentratie%20verhogend&page=98
Fngli (10 artikelen)
Laatste update: 04-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.