Staar voorkomen met voeding en medicinale planten

Glaucoom is iets anders dan staar. Vroeger werd glaucoom ´groene staar´ genoemd maar deze naam is zo verwarrend dat artsen het liever niet meer gebruiken. Glaucoom is verhoogde oogboldruk en een verminderde aanwezigheid van zenuwcellen achter het netvlies en staar is een vertroebeling van de ooglens. Bij jonge kinderen is de ooglens helemaal helder en doorzichtig. Naarmate men ouder wordt is er een vergrote kans op een troebele lens. Deze vertroebelingen zorgen voor een minder scherp beeld. Wanneer de klachten zo hoog zijn dat het gezichtsvermogen merkbaar terugloopt, spreekt men van grijze staar. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Staaroperatie / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Staaroperatie / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Staaroperatie

Staar is met het gebruik van de juiste kruiden te voorkomen. Staar is geen ernstige aandoening. Met een staaroperatie, die tot de eenvoudigste chirurgische ingrepen behoort, kan staar worden verholpen. In Nederland worden aan het begin van de 21e eeuw zo'n 40.000 staaroperaties per jaar uitgevoerd. Vrouwen worden vaker aan staar geopereerd dan mannen. Dat heeft ermee te maken dat de gemiddelde leeftijd van vrouwen iets hoger ligt. Staar is immers een ziekte die zich gemiddeld sterker ontpopt naarmate de leeftijd vordert. Onder mensen boven de 60 jaar is staar de meest voorkomende oogziekte.

Waarom staar in de tropen vaker voorkomt

Staar komt in de tropen vaker voor dan in landen die dichter bij de Noord- of Zuidpool liggen. Wetenschappers vermoeden dat dit iets te maken heeft met het ultraviolette licht dat in de tropen meer aanwezig is. Een andere oorzaak van staar is een ooginfectie. Staar is echter ook een bijwerking van sommige medicijnen. Verder kan staar het gevolg zijn van een stofwisselingsstoornis. Dat heeft ermee te maken dat er zenuwen zijn die direct van de lever naar het oog lopen. Een ziekte in de lever (stofwisselingsstoornis) kan leiden tot een oogziekte.

Symptomen staar

Omdat staar vaak op hoge leeftijd voorkomt, wordt het ook wel ouderdomsstaar genoemd. De echte klachten over het verminderd gezichtsvermogen beginnen vaak rond het zeventigste levensjaar. Niet iedere patiënt ervaart staar hetzelfde. Het kan gebeuren dat iemand met een lichte vorm van vertroebelde lens sterk last heeft maar dat iemand met staar zijn situatie accepteert en zonder al te veel problemen verder leeft. Staar is geen ontsteking en leidt nooit tot pijn aan het oog. Staar heeft weinig specifieke verschijnselen. Bij iedereen uit een verminderd gezichtsvermogen op een andere manier. Mogelijke symptomen zijn:
Baby met staar / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Baby met staar / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Niet tegen fel licht kunnen
 • Dubbel zien
 • Moeite hebben met lezen
 • Geen gezichten herkennen op afstand
 • Niet goed televisie kunnen kijken
Al deze symptomen zijn niet specifiek voor staar. Ze kunnen te maken hebben met het nodig hebben van een nieuwe bril. Daarnaast kan glaucoom de oorzaak zijn. Wanneer een huisarts vermoedt dat er sprake is van staar, stuurt hij de patiënt naar de oogarts. Deze kan met speciale hulpmiddelen, zoals een spleetlamp, de patiënt onderzoeken.

Reguliere behandeling staar

Staar kan ruwweg gezegd op drie manieren behandeld worden:
 • Met een operatie
 • Met een bril
 • Met geneesplanten.
Volgens de reguliere geneeskunde kan staar niet behandeld worden met medicijnen. Enkele vormen van staar kunnen behandeld worden met een bril, zij het dat dit een tijdelijke maatregel is. Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende geneesplanten zijn die staar kunnen verhelpen. De meest bekende geneesplant is misschien wel cannabis. Mensen die wiet dagelijks gebruiken zullen nooit staar krijgen. Het is echter geen goed medicijn voor mensen die niks met wietgebruik hebben. Wiet heeft te veel bijwerkingen. Wiet voor medicinaal gebruik levert daardoor problemen op. Dat wiet staar tegen gaat is eerder een leuk extraatje voor mensen die blowen, dan dat het geneeskrachtig potentieel biedt voor mensen met staar.

Close-up oog met staar / Bron: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Close-up oog met staar / Bron: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ooglens vervangen

Bij een operatie wordt het hoornvlies ingesneden en wordt de ooglens eruit gehaald om vervangen te worden door een kunstlens. Soms wordt via een speciaal instrument de troebele ooglens kapot getrild waarna hij door een opening van 2 mm wordt weggezogen. Een staaroperatie is een relatief kleine ingreep die met een plaatselijke verdoving kan worden afgehandeld. In 1 op de 100 gevallen gaat een staaroperatie mis met als gevolg dat het zicht slechter is dan ervoor.

Mensen met staar mogen geen otrivin neusspray gebruiken, volgens de bijsluiter van otrivin.

Staar voorkomen

Het is de vraag of het niet beter is voor het oog om de staar te voorkomen. Dat kan met sommige geneesplanten, ondanks dat de reguliere geneeskunde meldt dat staar niet is te voorkomen. Een staaroperatie is meestal niet de laatste ingreep aan het oog. Vaak moet na enkele maanden of jaren opnieuw een ingreep worden gedaan omdat er weer sprake is van vertroebeld zicht. In veel gevallen is het lenskapsel vertroebeld. Ook dit kan wederom met een relatief eenvoudige chirurgische laserbehandeling worden opgelost. Na vrijwel alle staaroperaties moet de patiënt enige tijd NSAID's innemen. Deze ontstekingsremmers werken op de korte termijn prima maar tasten vrijwel altijd het maagwandslijmvlies en het darmslijmvlies aan. Daardoor kan er verhoogde doorlaatbaarheid of permeabiliteit van de darmen ontstaan wat tot een scala aan ziekten kan leiden. meestal vinden de bijwerkingen van NSAID's pas plaats nadat de inname enige tijd is gestopt. Het lichaam doet er namelijk lang over om de schade van deze ontstekingsremmers te herstellen. Op deze manier worden klachten die ontstaan na het stoppen van NSAID-gebruik zelden gerelateerd aan deze medicijnen.

Tabel voeding en geneesplanten bij staar

Met de volgende voeding of medicinale planten kun je staar voorkomen en genezen. Voeding kun je dagelijks gebruiken als aanvulling op je gewone maaltijd maar de geneesplanten kun je het beste gebruiken in overleg met een fytotherapeut of natuurarts.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staar: symptomen, oorzaken & behandelingStaar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangebore…
Oogaandoening: Grijze staarBij grijze staar is de ooglens vertroebeld waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen is de ooglens zo vertroebe…
Grauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieGrauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieHet oog bestaat uit verschillende onderdelen. De ooglens is hier een belangrijk onderdeel van en zorgt voor accommodatie…
Nastaar, symptomen en behandelingNastaar, symptomen en behandelingStaar of grijze staar is het troebel worden van de lens. We zien dit vooral bij oudere mensen optreden. Gemiddeld heeft…
De geneeskracht van codonopsis, dang shen of windeklokjeDang shen is een klimplant uit China die vooral wordt gebruikt omdat het een algeheel tonicum, een versterkend middel is…
Bronnen en referenties
 • Reguliere zienswijze: De beste behandeling bij 56 ernstige ziekten, Jannes van Everdingen
 • Fytotherapie: groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst,
 • Foto´s: Publiek domein
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 3: Rakesh Ahuja, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.