De geneeskracht van codonopsis, dang shen of windeklokje

Dang shen is een klimplant uit China die vooral wordt gebruikt omdat het een algeheel tonicum, een versterkend middel is. Zijn werking is ongeveer gelijk aan die van ginseng. Het wordt ook wel ginseng van de arme man genoemd. De plant groeit twee tot vier meter hoog, heeft ovaalvormige bladeren en pastelgele, klokvormige bloemen. Het windeklokje houdt van halfschaduw en wordt verkocht als sierplant waar het uitstekend in een rotstuinomgeving gedijt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Bladeren dang shen / Bron: Doronenko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bladeren dang shen / Bron: Doronenko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Voorkomen windeklokje

Hij groeit voornamelijk in Noord-China, Bij Mongolië, bij de Russische grens en in de buurt van Noord-Korea. Ook in Noord-Korea zelf groeit deze plant in het wild. Voor de medicinale werking wordt de wortel gebruikt. Deze zit ook in een in China bekende wortelmix: radix codonopsis. Deze kruidenmix verbetert de eetlust en het energieniveau.

Gebruik in China

Dang shen is in de traditionele Chinese geneeskunde vooral een kruid om de werking van de longen en milt te ondersteunen. Daarnaast werkt het goed voor de maag, worden lichaamsvloeistoffen meer uitgescheiden en versterkt deze geneesplant het immuunsysteem. Het verhoogt het energieniveau, net zoals ginseng dat doet alleen werkt dang shen minder lang. Het is een adaptogeen. Het lichaam is beter in staat zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het heeft met name een positieve invloed op het centrale zenuwstelsel In China is het momenteel populair om dit kruid te mengen met astragalus of vlezige hokjespeul. Dit mengsel wordt shen qi wan genoemd. Op de markt in China kun je zowel verse wortels als gedroogde wortels van deze plant kopen. Het wordt vooral ingezet bij herstel na een ziekte, verminderde eetlust, verminderde spijsvertering, bloedarmoede en oppervlakkige ademhaling.

Naamgeving

De Latijnse, wetenschappelijke naam van deze geneesplant is codonopsis pilosula. De Chinese naam is dang shen. In het Nederlands wordt hij dang shen genoemd maar hij heeft ook een eigen naam: windeklokje. In het Engels wordt het naast dang shen, poor man's ginseng genoemd. De meeste andere talen houden de naam dang shen aan.

Inhoudsstoffen dang shen

In de kruidengeneeskunde gebruikt men alleen de één tot drie centimeter dikke wortel van dang shen. In deze wortel zitten saponinen of zeepstoffen, triterpenen en steroïden. Chinees onderzoek uit 2011 ontdekte voor het eerst de negen volgende fytonutriënten in deze plant: hesperidine, n-hexyl beta-sophoroside, atractylenolide, lobetyoline, lobetyolinine, taraxerol, taraxerylacetaat, alfaspinasterol, 9,10,13-trihydroxy-(E)-11-octadecenoïdezuur, betasitosterol, beta-daucosterol en suiker. Daarvoor was al bekend dat er sterolen, etherische olie, alkaloïden, polysachariden zoals inuline, fenylpropanoïde glycosiden, calcium, zink, ijzer en proteïnen in dang shen zaten.

Medicinale eigenschappen

Het werkt speekselbevorderend, galvormingstimulerend, adaptogeen, tonisch of versterkend, maagversterkend, eetlustopwekkend en spijsverteringsbevorderend. Daarnaast werkt het bloedversterkend, afrodisiacum, hartversterkend, zuiverend, menstruatieopwekkend, slijmoplossend, bloedstelpend, weerstandsverhogend, zogopwekkend, bloeddrukverlagend en nierversterkend.

Chinees onderzoek uit 2010 wijst uit dat het goed voor herstel van neuronen is.

Windeklokje voor de spijsvertering

Dang shen of windeklokje heeft een positief effect op de spijsvertering. Het doet de opname van voedingsstoffen verbeteren. Daarnaast bevordert het de eetlust en werkt het hele metabolisme meer optimaal door regelmatig gebruik van deze geneesplant. Het wordt door kruidengeneeskundigen voorgeschreven bij anorexia en diarree. Verder gaat het overmatige zuurvorming in de maag tegen en beschermt het tegen maagzweren en gastritis. Winderigheid neemt af door gebruik van deze plant. Het beschermt de lever, die een cruciale rol speelt in de spijsvertering en het is één van de vele heilzame kruiden bij suikerziekte of diabetes mellitus. De reguliere geneeskunde huldigt het denkbeeld dat diabetes een ongeneeslijke ziekte is maar middels kruiden en voeding kun je volgens fytotherapeuten en kruidengeneeskundigen wel degelijk genezen van diabetes.

Dang shen, goed voor het bloed

Dang shen verwijdt de perifere bloedvaten. De perifere bloedvaten zijn de kleine bloedvaten rondom de hoofdaders. Verder gaathet een overactieve bijnierschors tegen, stilt het hartkloppingen en verlaagt het de bloeddruk. Omdat het de kans op bloedklontering doet verkleinen is het een middel dat hart- en herseninfarct tegen gaat. Het is helend bij angina pectoris of hartkrampen welke veroorzaakt worden door te nauwe bloedvaten. Het aantal rode bloedcellen en het hemoglobinegehalte wordt verhoogd door dang shen waardoor het een goed middel is bij bloedarmoede of anemie. Daarnaast versterkt het de milt, bevordert het de afscheiding van lichaamssappen, verbetert het de algemene conditie van het bloed en is het een middel om overmatig zweten tegen te gaan.

Dang shen bij vermoeidheid

Dang shen geeft energie. De adaptogene werking maakt dat je lichaam en geest flexibeler met stresssituaties omspringen. Het wordt door kruidendeskundigen aanbevolen bij uitputting en chronische vermoeidheid.

Overige medicinale werkingen dang shen

 • Dang shen is goed voor het ademhalingssysteem. De slijmoplossende werking is daarvoor één van de redenen. Het kan worden ingezet bij astma, kortademigheid, koorts en slijmvliesontsteking.
 • Dang shen is goed voor de botten en spieren. Het verlicht jicht- en artritispijnen. Verder is het een middel bij fibromyalgie of reuma van de spieren en kan het worden ingezet bij restless legs, een syndrrom dat je in het Nederlands kan vertalen met rusteloze benen.
 • De werking van de witte bloedcellen wordt door windeklokje versterkt. Hierdoor wordt het hele immuunsysteem verbeterd. Het kan allerlei herstelsituaties ondersteunen zoals: een valpartij, sportblessure, overig letsel, bevalling, herstel van ziekte en herstel van een operatie.
 • Omdat het goed is voor het immuunsysteem en het adaptogene eigenschappen heeft is dang shen een prima ondersteuning bij HIV, chronische immuunziekte en chemotherapie, bestralingstherapie. Van deze laatste twee kankerbehandelingen staat vast dat het immuunsysteem erdoor wordt aangetast, vandaar dat deze vormen van kankerbehandeling zoveel bijwerkingen heeft dat de meeste mensen de therapieën niet overleven.
 • Dang shen heeft een invloed op de voortplantingsorganen. De baarmoeder trekt meer samen waardoor overdreven bloedingen worden voorkomen. Verder versterkt deze plant de baarmoederspieren waardoor het risico op een baarmoederverzakking kleiner wordt.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneesplanten bij bloedarmoedeGeneesplanten bij bloedarmoedeMet voeding kun je ijzertekorten daadwerkelijk terugdringen. Geneesplanten kunnen helpen om dit proces in stand te houde…
Adaptogenen, planten voor harmonieDoor de eeuwen heen zijn mensen steeds op zoek geweest naar gezondheid, vitaliteit, een beter en zelfs een eeuwig leven.…
De traditionele Chinese geneeskundeDe traditionele Chinese geneeskundeDe traditionele geneeskunde van China behoort tot de oudste geneesvormen ter wereld. Ze is in dezelfde tijd ontstaan als…
Inuline, voeding als medicijn bij diabetes mellitus type 2Inuline is een stof die de ziekte diabetes mellitus type 2 kan tegengaan. Inuline is een polysacharide; in feite is het…

Staar voorkomen met voeding en medicinale plantenGlaucoom is iets anders dan staar. Vroeger werd glaucoom ´groene staar´ genoemd maar deze naam is zo verwarrend dat arts…
De geneeskracht van guduchiGuduchi is een plant die van oorsprong komt uit Sri Lanka, Myanmar en India. Deze klimplant heeft hartvormige bladeren e…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Codonopsis_pilosula
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Dang_Shen
 • http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Codonopsis+pilosula
 • Herstel van neuronen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20387231
 • Negen stoffen 2011:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21809539
 • Afbeelding bron 1: Doronenko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.