Geneesplanten bij bloedarmoede

Geneesplanten bij bloedarmoede Met voeding kun je ijzertekorten daadwerkelijk terugdringen. Geneesplanten kunnen helpen om dit proces in stand te houden en te versnellen. De onderstaande geneesplanten beschikken niet zo zeer over ijzer. Ze versterken het hele lichaam doordat ze de spijsvertering verbeteren. Als de spijsvertering meer optimaal is, worden er meer voedingstoffen opgenomen, waaronder mineralen. De mineralen zijn belangrijk om van een anemie of bloedarmoede af te komen. Moringa is echter wel een plant die veel ijzer bevat. Dat is een zeer gezonde plant die tegen meerdere ziekten wordt ingezet. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Geneesplanten tegen bloedarmoede

Als je bloedarmoede hebt is dat euvel eenvoudig op te lossen met geneesplanten en voeding. Je kunt aanvullend daarop groenten en fruit gebruiken tegen bloedarmoede. Hier wordt niet bedoeld zomaar willekeurig fruit maar fruit tegen bloedarmoede en groente tegen bloedarmoede. Je lichaam is altijd op zoek naar de meest ideale balans van ijzer en andere mineralen. Daarom heeft het altijd nieuwe aanvoer van mineralen nodig en wel zo veel mogelijk gevarieerd.

Haal mineralen uit groente, fruit en keukenkruiden

Naast geneeskruiden is het belangrijk om groenten, fruit en keukenkruiden met extra mineralen te eten. Op deze manier houd je het mineralenniveau op natuurlijke wijze op peil. Wanneer je er een gewoonte van maakt om wekelijks de nadruk te leggen op bepaalde groenten kun je geen ijzertekort meer krijgen.

Kwasibita

Kwasibita verhoogt het aantal rode bloedcellen. Het geeft eveneens een algemeen versterkend effect. Daarnaast werkt het hout als thee ontgiftend. Kwasibita is in Suriname te koop op de medicijnmarkt van Paramaribo. Ook in Nederland kun je het in Surinaamse winkels soms vinden of bestellen. Je kunt een bekertje van kwasibitahout kopen. Dat kun je vullen met heet water en dagelijks een glas van drinken aan het begin van de dag.

Codonopsis

Codonopsis is goed voor de spijsvertering maar ook voor het bloed. Het reguleert de bloeddruk. Het verhoogt het aantal rode bloedcellen. Daarnaast wordt het hemoglobinbegehalte verhoogd door codonopsis. Daarom is het goed in te zetten bij mensen met anemie of bloedarmoede.

Kinine

Kinine wordt momenteel veel bij malaria ingezet. Het zit nog steeds in sommige officiële medicijnen en behoort samen met aspirine tot de langst gebruikte medicijnen in de moderne medische geschiedenis. Vroeger was het een typisch middel bij een bloedarmoede. Net als kwasibita is kinine zeer bitter. He is niet gek dat bittere stoffen goed voor de mineraalopname zijn. Bittere stoffen stimuleren de gal, de lever en de aanmaak van spijsverteringssappen. Er worden meer voedingstoffen opgenomen als je bittere stoffen eet. Daarom krijg je meer mineralen tot je. Bittere stoffen kun je gebruiken in combinatie met ijzerhoudende voeding zoals fruit, groente en keukenkruiden.

Cordyceps / Bron: L. Shyamal (Shyamal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cordyceps / Bron: L. Shyamal (Shyamal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Cordyceps

Cordyceps is een versterkend middel. Je bloed kan meer zuurstof vasthouden. Daarom wordt het soms door sporters gebruikt om een groter uithoudingsvermogen te hebben. Chinese sporters staan er bekend om dat ze het innemen. De paddenstoel cordyceps komt oorspronkelijk uit China en wordt er gekweekt. Cordyceps wordt in de fytotherapie vooral ingezet bij een bloedarmoede ten gevolge van een chemokuur.

Aloë vera

Deze plant is niet alleen een hoogst aardige kamerplant maar hij heeft ook medicinale capaciteiten. Aloë vera zul je niet zo vaak eten hoewel er supplementen van te koop zijn. Er zitten veel mineralen in. Aloë vera kun je om die reden gebruiken als middel tegen bloedarmoede. Het heeft nog enkele andere eigenschappen. Het beschermt de maagwandslijmvliezen. Hierdoor bevordert het de spijsvertering. Ook hierdoor worden er meer mineralen opgenomen in het lichaam.

Russische rabarber

Russische rabarber is niet eetbaar maar de plant heeft in minieme concentraties medicinale eigenschappen. In de fytotherapie wordt Russische rabarber gebruikt om mineralentekorten tegen te gaan. Dat gebeurt onder andere omdat deze medicinale plant de spijsvertering bevordert. Het maakt de lever sterker waardoor de mineraalopname wordt verbeterd.

Bloem maagdenpalm / Bron: Algirdas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloem maagdenpalm / Bron: Algirdas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Geneesplanten tegen bloedarmoede stimuleren over het algemeen het hele lichaam en de spijsvertering.

Vinca

Vinca is een plant met diverse medicinale toepassingen. Je kunt het onder andere inzetten bij bloedarmoede. Dat komt omdat het een algeheel versterkend middel is. Het versterkt het hele lichaam en dus ook de mineraalopname. Een van de redenen dat vinca een herstellend middel is, is dat het de eetlust bevordert. Het is eveneens een middel bij anorexia. Vinca is eveneens een veel voorkomende borderplant.

Maca

Macawortel kan als versterkend middel worden gebruikt maar het is geen officieel middel bij bloedarmoede. Het versterkt het hele lichaam en zo ook de spijsvertering. Hierdoor worden er meer mineralen opgenomen in het lichaam. Daaronder zit onder andere ijzer, magnesium, mangaan en fosfor. Deze mineralen zijn met tal van andere belangrijk voor de mineralenopbouw van het bloed. Maca kan eenvoudig aan de maaltijd worden toegevoegd. Het is verkrijgbaar in poeder.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anemie (bloedarmoede)Anemie (bloedarmoede)Anemie, ook wel bloedarmoede genoemd, is een aandoening waarbij er sprake is van een te laag hemoglobinegehalte in het b…
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…
Gezonde voeding: SpinaziesapGezonde voeding: SpinaziesapHoewel sap van spinazie niet zo bekend is als voedingsmiddel kan het toch een meerwaarde bieden aan een smoothie, saus o…

Verschil tussen homeopathie en kruidengeneeskundeVerschil tussen homeopathie en kruidengeneeskundeHomeopathische geneesmiddelen en geneesmiddelen op basis van kruiden worden nogal eens met elkaar verward. Logisch missc…
Kamille meer dan alleen maar een rustgevend middelKamille meer dan alleen maar een rustgevend middelAls je voor het slapengaan een kop kamillethee drinkt, brengt het de zenuwen tot rust en bevordert het de nachtrust. Je…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.