Kamille meer dan alleen maar een rustgevend middel

Kamille meer dan alleen maar een rustgevend middel Als je voor het slapengaan een kop kamillethee drinkt, brengt het de zenuwen tot rust en bevordert het de nachtrust. Je wordt uitgerust wakker. Kamillethee heeft een aangename smaak en een appelachtige geur. Ook wordt de kamilleplant wel eens de plantendokter genoemd, omdat het voor andere planten heel goed is als de kamille bij ze in de buurt groeit. Dus niet alleen voor ons, maar ook voor de natuur zelf is de kamille een heilzame plant. De kamilleplant heeft nog veel meer eigenschappen, dan alleen maar een rustgevend middel. In kamille zitten een heleboel andere actieve chemische stoffen, die verlichting kunnen geven bij verschillende kwalen en ongemakken.

Inhoud


Kamille

Er zijn verschillende soorten kamille, maar de meest bekende kamille is toch wel de echte kamille. De echte kamille is eenjarig en bloeit van mei tot eind september en lijkt een beetje op de margriet. De plant kan 20 tot 40 cm hoog worden en heeft een vrij sterke geur. Hij heeft een lange stengel met daaraan bladeren en bloemen met gele hartjes en witte kroonblaadjes. Aan het einde van de bloeitijd buigen de bloemen naar onderen. Kamille kun je vinden op betreden en omgewerkte grond, bij beschadigde of net aangelegde bermen, in tuinen, parken en aangelegde graslanden.In kamille zitten actieve stoffen die het centrale zenuwstelsel kalmeren, maar het vermindert niet alleen stress en spanning, het kan ook snel verlichting geven als bv. de maag van streek is. Om kamille te gebruiken als geneesmiddel worden de bloemhoofdjes gebruikt, deze worden dan tijdens de bloeitijd geplukt en goed gedroogd. Ook wordt de uitgeperste olie van deze plant gebruikt als geneesmiddel (etherische olie).

Eigenschappen

Kamille is bacterie- en ontstekingsremmend, heelt wondjes en anders huidbeschadigingen, heeft een anti-allergische werking en gaat krampen tegen. Ook heeft het een kalmerende, rustgevende en verzachtende werking op het lichaam. Heel specifiek kun je kamille gebruiken bij de volgende aandoeningen:
 • Huidproblemen o.a. brand- en vrieswonden, ontstoken huid, psoriasis, rosacea, steen- en jeugdpuisten, acne, galbulten, zweren, eczeem, insectensteken.
 • Ontstekingen o.a. bindvliesontsteking, blaasontsteking, chronische darmontstekingen.
 • Maag- en darmstoornissen o.a. oprispingen (boeren), maagzweren, buikpijn, maagpijn, brandend maagzuur en andere spijsverteringsstoornissen.
 • Menstruatieproblemen en overgangsklachten.
 • Tandproblemen, o.a. doorkomen van tandjes, tandpijn, tandvlees ontsteking.
 • Spierpijn, jicht, artritis, reuma, pijnlijke voeten, verstuikingen.
 • Zenuwstelsel problemen o.a. stress, spanning, nervositeit, angst, zenuwpijn, prikkelbaarheid.
 • Andere lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, migraine, allergieën, weinig eetlust.

In- en uitwendige toepassingen

Je kunt kamille in verschillende soorten verkrijgen. Als een zalf of crème, een kamillethee, of gewoon de gedroogde bloemen kopen in een natuurvoedingswinkel. Hier kun je dan zelf een kamillethee van maken. Je hebt ook nog tinctuur, olie-extract, een etherische olie of kamilleazijn.
 • Uitslag en brandwonden Als kamille aangebracht wordt op de huid in de vorm van een crème of een kompres van sterke kamillethee, versnelt het de genezing van brand-, schaaf- of snijwonden en uitslag. Bij een lichte vorm van zonnebrand kun je twee gelijke delen van kamilleolie en een andere plantaardige olie zoals amandelolie met elkaar mengen en op de rode huid aanbrengen. Dit gaat de ontsteking en ook de jeuk tegen.
 • Huidirritatie Bij huidirritatie helpt een crème op basis van kamille heel erg goed.
 • Infecties Door de geïnfecteerde huid te reinigen of te spoelen met bv. kamillethee of een vermenging met o.a. olie worden bacteriën en schimmels gedood die deze infecties veroorzaken. Kamillethee werkt erg goed als mondspoeling voor bv. ontstoken tandvlees of aften in de mond

Etherische olie

Je kunt de etherische olie toevoegen aan je badwater, dit verzorgt en kalmeert de huidaandoeningen. Je kunt bv. drie druppels kamilleolie met een beetje melk of lepeltje honing toevoegen aan het badwater.
Als je etherische kamilleolie op de huid wilt gebruiken, meng het dan altijd met een plantaardige olie zoals amandelolie of jojobaolie. Als spoelmiddel kun je vier druppels olie toevoegen aan een glas gekookt water en hiermee dan een of twee keer per dag je mond spoelen. Bij tandproblemen kun je de plek aanstippen met een druppel olie.

Kopen en gebruiken

Let bij aanschaf van kamille op dat je echte kamille koopt. Er zijn namelijk meerdere soorten kamille onder andere roomse kamille, maar echte kamille wordt het meest gebruikt en heeft ook betere geneeskrachtige werkingen. Je kunt zakjes kamillethee kopen of de bloemen gebruiken om zelf thee of een brouwsel te maken. Giet bijvoorbeeld een kop gekookt water over de gedroogde bloemen, laat dit ongeveer tien minuten inwerken en doop dan een theedoek erin en leg dit zeker vijf minuten op de geïrriteerde huid.

Zelf kweken

Kamille kweken is heel makkelijk. De zaden kun je vanaf maart dun uitzaaien in volle grond of plantenbak. De zaadjes moeten niet afgedekt maar wel licht aangedrukt worden, of je kunt de kamillezaadjes vermengen met wat zand om het zaaien wat eenvoudiger te maken. De grond moet goed geschoffeld en geharkt zijn en goed bevochtigd. Geef de eerste dagen na het zaaien van de kamillezaadjes voldoende water. Het ontkiemen duurt ongeveer twee tot drie weken, en nadat ze opgekomen zijn moeten ze dertig centimeter uit elkaar geplant worden. Kamille moet op een zonnige plaats staan.

Oogsten van kamille

Kamillebloemen hebben op een zonnige dag meer olie dan op koude, mistige dagen. Kamillebloemen die open staan en geen al te lange stengel hebben moet je plukken. Bij voorkeur dus op een zonnige dag.

Drogen van kamille

De bloemen van de kamille kun je in de zon drogen, maar let op bij hele felle zon, hierdoor kan de olie snel verdampt worden.
Ook kun je de bloemen in een panty doen en op een droge plaats ophangen, alleen kan het wel een tijdje duren voor de bloemen droog zijn. Kamillebloemen kunnen ook in een oven gelegd worden om te drogen. Zet de deur van de oven wel op een kiertje zodat het vocht eruit kan. De oven kan op een lage temperatuur gezet worden, of eerst de oven voorverwarmen tot 200 graden, dan de oven uitzetten en dan pas de bloemen erin leggen. De bloemen zijn op deze manier binnen enkele uren droog.

Ziekten en ongedierte bij kamille

Kamille is een sterke plant die het dus ook goed doet op minder vruchtbare grond. Is de grond vruchtbaarder, dan kan het zijn dat kamille verdrongen wordt door andere planten. Het kweken van kamille is in principe heel simpel omdat er weinig ziekten en ongedierte zijn, die zich aan de echte kamille hechten.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamillethee wondertheeEr is steeds meer interesse voor huis, tuin- en keukenmiddeltjes. Een kruid dat bijzondere aandacht verdient is kamille.…
De helende werking van kamilleDe helende werking van kamilleKamille is een kruid dat we vooral kennen van in de thee, kamillethee is een erg populaire kruidenthee over de hele were…
Kruidenwijsheid: KamilleKruidenwijsheid: KamilleVan kruiden of bloemen mag niet zomaar gezegd worden dat ze geneeskracht hebben voordat dit medisch bewezen is maar bij…
Natuurlijke middelen tegen stressNatuurlijke middelen tegen stressEr zijn diverse natuurlijke, plantaardige geneesmiddelen (fytotherapie) die werkzaam zijn tegen stress. Bekende middelen…

Geneesplanten bij bloedarmoedeGeneesplanten bij bloedarmoedeMet voeding kun je ijzertekorten daadwerkelijk terugdringen. Geneesplanten kunnen helpen om dit proces in stand te houde…
De geneeskrachtige werking van gemberDe geneeskrachtige werking van gemberGember is een knobbelige wortel van de gemberplant met een pittige, scherpe smaak en wordt vaak als smaakmaker gebruikt,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
 • http://www.natuurlijkerwijs.com/kamille.htm
 • http://www.mijnkeukentuintje.nl/planten/kamille
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.