De geneeskracht van guduchi

Guduchi is een plant die van oorsprong komt uit Sri Lanka, Myanmar en India. Deze klimplant heeft hartvormige bladeren en groeit vaak op mango- of neembomen. Hij kan twee en een halve meter hoog worden. In de Ayurveda wordt guduchi gezien als één van de goddelijke kruiden. Misschien komt dat omdat hij multi-inzetbaar is; een groot aantal ziekten kunnen worden behandeld met guduchi. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Inhoudsstoffen

Van guduchi wordt met name het blad en de stengel gebruikt, soms ook de wortel. Er zitten diterpenen, polyfenolen en polysachariden zoals arabinogalactanen in guduchi. Deze stoffen maken van deze plant een adaptogeen; je kunt veranderende omstandigheden van buitenaf zoals stress makkelijker aan. De plant is rijk aan bestanddelen met geneeskracht. Het bevat de alkaloïden berberina, tinosporine en columbina. Deze stoffen zitten vooral in de wortels en stengels. Verder bevat het zachte hars, zetmeel, glycosiden pikroretoside, steroïden, diterpenoïde lactonen, alifatische stoffen, bitterstoffen zoals picroretine, palmatine en coculine.

Medicinale werkingen

Guduchi kent de volgende medicinale werkingen: adaptogeen, spijsverteringsbevorderend, samentrekkend, verjongend, vochtafdrijvend, galdrijvend, ontstekingsremmend, antioxidant, antidiabetes, antispasmodisch, tegen reumatische aandoeningen, antiallergeen, antistress, antimalaria, leverbeschermend en immuunsysteemregulerend.

Traditioneel gebruik guduchi

In de Ayurveda, de Indiase, traditionele geneeskunde is guduchi een goddelijk kruid. Naast deze plant worden ook de soorten tinospora crispa and tinospora rumphii Boerl gebruikt om hun medicinale capaciteiten. In Indochina wordt guduchi gebruikt ter vervanging van kinine; het gaat koorts en malaria tegen. Ook in de Filipijnen gebruikt men het tegen malaria en koorts. Daar wordt het ook tegen psychoses ingezet. In Bali is guduchi een traditioneel geneesmiddel bij koorts, maagproblemen en geelzucht. Er wordt op Bali een zalf van gemaakt die helpt bij rugpijn. Op Java is het een geneesmiddel bij koorts en wordt een aftreksel van de plant gebruikt om je mee te wassen; dat helpt goed bij jeuk. In Indonesië, waar dit kruid bratawali wordt genoemd, wordt het eveneens ingezet bij reumatische artritis, jicht, koorts, gele koorts, diabetes, malaria, blauwe plekken, schurft en wonden.

Naamgeving guduchi

De Latijnse, wetenschappelijke naam van deze geneesplant is tinospora cordifolia. Waarom de plant tinospora heet, is onduidelijk. In het Latijn betekent dit ´voorbij gegane tijden´. Cordifolia heeft een logische betekenis; dat betekent namelijk ´hartvormig´,wat uiteraard op de vorm van de bladeren slaat. In het Nederlands kennen we naast guduchi geen andere namen. Guduchi stamt uit het sanskriet, een oude Indiase taal die niet meer gesproken wordt. Guduchi betekent in het sanskriet; degeen die tegen alle ziekten beschermt.´ In het Engels heet deze plan ´hearty vine´ of hartachtige klimplant. Een andere naam in het Indiaas is amrita.

Goed voor energie

Guduchi is goed voor het energieniveau van de mens. Het stimuleert de werking van de lever. De lever raakt afvalstoffen kwijt waardoor hij beter kan werken en voedingsstoffen efficiënter worden opgenomen. Verder zorgt guduchi ervoor dat je meer gaat eten; het bevordert de spijsvertering. Soms komt een energiegebrek voort uit te weinig voedsel tot je nemen. Als derde energieverhogende reden is het zo dat guduchi ervoor zorgt dat voedingsstoffen beter worden opgenomen vanuit de darmen. Het hogere energieniveau zorgt er vooral voor dat je beter in staat bent om met psychische spanningen en stress om te gaan. Behalve dat het veel energie geeft is het een ontspannend kruid.

Bloem guduchi / Bron: Dinesh valke, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bloem guduchi / Bron: Dinesh valke, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Guduchi kan in combinatie met kurkuma worden ingezet bij leververgiftiging. Het zorgt ervoor dat de lever sneller gifstoffen afscheidt waardoor de lever beter werkt.

Guduchi, goed voor de spijsvertering

Guduchi gaat ontstekingen in de darmen tegen. Ontstekingen op celniveau kunnen tot vele aandoeningen leiden. Het wordt ingezet bij maagzuur, gastritis, maagzweren, misselijkheid en braken. Verder herstelt het de darmflora. Het verdrijft wormen en is schimmelwerend. Het helpt bijvoorbeeld bij overgroei aan candidaschimmel. Ook verlicht het constipatie en voert het gifstoffen af. Het wordt ingezet bij chronische hepatitis en toxische leverschade. Guduchi is in staat beschadigd leverweefsel te herstellen. Een andere manier waarop deze geneesplant goed is voor de spijsvertering is dat het bloedsuikerniveau meer op peil blijft na gebruik van deze plant. De patiënt hoeft minder insuline te spuiten. Daarom kan het worden ingezet als één van de medicijnen bij diabetes.

Guduchi ontleed. / Bron: Arayilpdas, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Guduchi ontleed. / Bron: Arayilpdas, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

God voor het ademhalingssysteem

Guduchi werkt ontstekingsremmend bij infecties aan de ademhalingswegen. Het bestrijdt het opeenhopen van slijm. Verder is het een middel wat hoest tegen gaat. Verkoudheid, griep, bijholte-ontsteking, hooikoorts en astma worden ermee behandeld.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat guduchi goed bij hooikoorts werkt.

Goed tegen reumatische aandoeningen en jicht

Guduchi werkt niet alleen ontstekingsremmend voor de darmen en het ademhalingsstelsel maar ook voor de spieren en pezen. Het wordt vaak gebruikt bij gewrichtsproblemen zoals artritis. Het kan gecombineerd worden met gember tegen artritis. Door zijn ontstekingsremmende en vochtafdrijvende werking is het eveneens een goed middel bij jicht. Jicht wordt veroorzaakt door ontstekingen naar aanleiding van opgehoopt urinezuur. Wanneer er vocht wordt afgedreven, wordt dit urinezuur uitgeplast. Dat neemt de oorzaak van jicht weg.

Guduchi bij bloeden

Guduchi stopt het bloeden bij bloedend tandvlees. Het werkt eveneens om het bloeden van aambeien te verminderen. Daarnaast kan het anemie of bloedarmoede tegen gaan. Dat laatste komt vooral omdat het de lever stimuleert in zijn werking waardoor de spijsvertering verbetert. Hierdoor wordt er meer ijzer opgenomen in het bloed.

Guduchi en zijn hartvormige bladeren. / Bron: Tmd at Thai Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Guduchi en zijn hartvormige bladeren. / Bron: Tmd at Thai Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Guduchi, goed voor de weerstand

Guduchi is een plant die de werking van het immuunsysteem verbetert. Deze weerstandsverbeterende werking is ruimschoots onderzocht in de wetenschap. Het blijkt dat stoffen in guduchi de weerstand versterken doordat de werking van de T-cellen en de macrofagen wordt geactiveerd. Het is een antioxidant dat tumorgroei kan remmen. Door zijn ontgiftende werking op de lever kan het de schadelijke bijwerking van chemotherapie en bestraling wegnemen. Door zijn positieve werkingen op de weerstand wordt het bij psoriasis en lupus erythematose of een rode neus of rood hoofd ingezet. In combinatie met de zuiverende werking op de lever is guduchi een goed middel voor de huid en kan het worden ingezet bij eczeem en psoriasis. Immers: de huid communiceert met de lever.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malaria desastreusMalaria desastreusMalaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.
Zwartwaterkoorts: Complicatie malaria met zwarte urineZwartwaterkoorts: Complicatie malaria met zwarte urineZwartwaterkoorts (blackwater fever, malaria-hemoglobinurie) is een zeldzame maar wel gevaarlijke complicatie van een mal…
Belgische kaas bestrijdsmiddel tegen Afrikaanse malariamugBelgische kaas bestrijdsmiddel tegen Afrikaanse malariamugBelgische Limburger kaas vormt een doeltreffend middel in de bestrijding van de Afrikaanse malariamug in Tanzania.
Malaria voorkomen en genezen, wat zijn de mogelijkheden?Malaria of moeraskoorts is de meest voorkomende ernstige infectieziekte, die reizigers kunnen oplopen. Er zijn in de wer…

De geneeskracht van codonopsis, dang shen of windeklokjeDang shen is een klimplant uit China die vooral wordt gebruikt omdat het een algeheel tonicum, een versterkend middel is…
De geneeskracht van gifslaDe geneeskracht van gifslaKeizer Augustus genas door het gebruik van gifsla en liet daarom een monument voor zijn lijfarts oprichten. De beroemde…
Bronnen en referenties
  • Boek: Anne McIntyre, Handboek Kruidengeneeskunde
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tinospora_cordifolia
  • Metaonderzoek van 176 onderzoeken naar medicinale werking guduchi: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3644751/
  • Foto bloem: Dinesh Valcke
  • Afbeelding bron 1: Dinesh valke, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Arayilpdas, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Tmd at Thai Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.