Malaria desastreus

Malaria desastreus Malaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.

Wat is malaria en waar herken je het aan

Het is een infectieziekte die in de (sub)tropen voorkomt en wordt veroorzaakt door de Malariamug. Zon 10 dagen nadat je gestoken bent merk je de eerste verschijnselen op, zoals;
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Koude rillingen
Het lijkt in eerste instantie op een stevige griep.

Nadat je geïnfecteerd bent kan bij bepaalde vormen de parasiet zich in je lever nestelen en zich erg snel vermeerderen. Na ruim een week komt de parasiet in de bloedbaan en enkele dagen daarna gaat de rode bloedcel kapot en gaat het infecteren van andere rode bloedcellen door.

In principe is malaria niet besmettelijk van mens op mens.

De verschillende vormen van malaria

  • Malaria Tropica is de meest gevaarlijke en meest voorkomende vorm. Als er geen behandeling plaatsvindt, kan je binnen enkele weken dood zijn.
  • Malaria Tertiana en Malaria Quartana zijn niet zo gevaarlijk als de eerste maar moet wel behandeld worden. Om de 2 tot 3 dagen kan er een koortsaanval plaatsvinden en kan jaren na besmetting nog een aanval verooraken.

Waar komt de malariamug voor

De malariamug komt m.n. in de tropische en subtropische gebieden voor (warmte en hoge vochtigheidsgraad). Voor Afrika spreken we dan over West, Centraal en Oost Afrika en bepaalde delen van Zuid Afrika. In Azië geldt het alleen voor Zuid Oost Azië (bijv. Indonesië) en v.w.b. Zuid Amerika m.n. de gebieden ter hoogte van het Amazonegebied. In geval van twijfel altijd even navragen.

Hoe kan je malaria voorkomen

Enerzijds is het beschermen tegen muggenbeten aan de buitenkant en anderzijds zijn er de malariatabletten.

Aangezien de malariamug m.n. s avonds (als de zon onder is) actief is, is een mugvrije slaapplaats (overdag de ramen open, dag een horraam plaatsen) of een klamboe het meest effectief.
Voor de zekerheid is bedekkende kleding aan te raden en de muggenolie voor de onbeschermde delen (moet DEET bevatten).

Er zijn verschillende soorten tabletten op de markt, vraag bij huisarts of GGD om advies welke te nemen voor een bepaald gebied en wanneer te beginnen met de kuur.

Voorkomen is beter als genezen!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malaria voorkomen en genezen, wat zijn de mogelijkheden?Malaria of moeraskoorts is de meest voorkomende ernstige infectieziekte, die reizigers kunnen oplopen. Er zijn in de wer…
Malaria voorkomen en genezen op een natuurlijke manierMalaria voorkomen en genezen op een natuurlijke manierOver malaria is al heel veel geschreven. Minder bekend is dat er lokaal al veel gedaan kan worden om malaria tegen te ga…
Mogelijkheden klamboeMogelijkheden klamboeStrikt genomen is de klamboe niets meer of minder dan een muskietennet. Zeer fijnmazig en in bepaalde landen een must om…
Zwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, ook wel blackwater fever genoemd, is een zeldzame ziekte geworden. Het komt voor bij malaria tropica.…
De ziekte van behçetNog nooit over de ziekte van behçet gehoord? Voor ik mijn GIP had gemaakt wist ik ook niet dat deze ziekte bestaat. Het…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.