Malaria desastreus
Malaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.
Wat is malaria en waar herken je het aan
Het is een infectieziekte die in de (sub)tropen voorkomt en wordt veroorzaakt door de Malariamug. Zo’n 10 dagen nadat je gestoken bent merk je de eerste verschijnselen op, zoals;
- Koorts
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Koude rillingen
Het lijkt in eerste instantie op een stevige griep.
Nadat je geïnfecteerd bent kan bij bepaalde vormen de parasiet zich in je lever nestelen en zich erg snel vermeerderen. Na ruim een week komt de parasiet in de bloedbaan en enkele dagen daarna gaat de rode bloedcel kapot en gaat het infecteren van andere rode bloedcellen door.
In principe is malaria niet besmettelijk van mens op mens.
De verschillende vormen van malaria
- Malaria Tropica is de meest gevaarlijke en meest voorkomende vorm. Als er geen behandeling plaatsvindt, kan je binnen enkele weken dood zijn.
- Malaria Tertiana en Malaria Quartana zijn niet zo gevaarlijk als de eerste maar moet wel behandeld worden. Om de 2 tot 3 dagen kan er een koortsaanval plaatsvinden en kan jaren na besmetting nog een aanval verooraken.
Waar komt de malariamug voor
De malariamug komt m.n. in de tropische en subtropische gebieden voor (warmte en hoge vochtigheidsgraad). Voor Afrika spreken we dan over West, Centraal en Oost Afrika en bepaalde delen van Zuid Afrika. In Azië geldt het alleen voor Zuid Oost Azië (bijv. Indonesië) en v.w.b. Zuid Amerika m.n. de gebieden ter hoogte van het Amazonegebied. In geval van twijfel altijd even navragen.
Hoe kan je malaria voorkomen
Enerzijds is het beschermen tegen muggenbeten aan de buitenkant en anderzijds zijn er de malariatabletten.
Aangezien de malariamug m.n. s avonds (als de zon onder is) actief is, is een mugvrije slaapplaats (overdag de ramen open, dag een horraam plaatsen) of een klamboe het meest effectief.
Voor de zekerheid is bedekkende kleding aan te raden en de muggenolie voor de onbeschermde delen (moet DEET bevatten).
Er zijn verschillende soorten tabletten op de markt, vraag bij huisarts of GGD om advies welke te nemen voor een bepaald gebied en wanneer te beginnen met de kuur.
Voorkomen is beter als genezen!