Malaria voorkomen en genezen, wat zijn de mogelijkheden?

Malaria of moeraskoorts is de meest voorkomende ernstige infectieziekte, die reizigers kunnen oplopen. Er zijn in de wereld meer dan 200 miljoen personen besmet met malaria. Dit is niet nodig. Wat is malaria en waar komt het voor? Welke maatregelen kun je nemen om malaria te voorkomen? Welke medicatie bestaat er? Hoe herken je malaria? En wat te doen in geval van besmetting?

Wat is malaria?

Malaria is een ernstige infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet van het geslacht Plasmodium. De parasiet wordt overgebracht van besmette mensen op gezonde mensen. Dit gebeurt via de malariamug. Er bestaan verschillende vormen van malaria. Eén daarvan is mogelijk dodelijk.

Waar komt malaria voor?

Malaria komt voor in (sub)tropische gebieden. In 97 landen in de wereld bestaat het risico op het oplopen van malaria. Deze landen liggen voornamelijk in Zuidoost-Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter hoogte is malaria zeldzaam.

Wat gebeurt er?

Via een beet van een besmette mug komt de parasiet in het menselijk lichaam terecht. Daar vermenigvuldigt hij zich in de lever. Vervolgens worden de rode bloedcellen aangetast. Vanaf ongeveer zeven dagen na de beet begint de patiënt zich ziek te voelen. De symptomen van malaria zijn afhankelijk van de vorm van malaria en de weerstand van de patiënt. Jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico serieus ziek te worden na besmetting. Meestal is er sprake van griepachtige verschijnselen. Veel voorkomende symptomen zijn koorts, moeheid, hoofdpijn, overgeven, koude rillingen, spierpijn en diarree. Malaria kan behalve via de malariamug ook overgebracht worden via transfusies van geïnfecteerd bloed of besmette injectienaalden. Malariabesmetting van moeder op kind is erg zeldzaam.

Hoe kun je malaria voorkomen?

Jaarlijks nemen nog steeds duizenden reizigers malaria mee terug naar Europa. Dit is niet nodig. Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen wordt aangeraden om in malariagebieden voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit geldt vooral in de periode tussen zonsopgang en zonsondergang. De maatregelen kunnen bestaan uit het dragen van bedekkende kleding, het gebruik van mugwerende middelen (zoals DEET) en het slapen onder een muskietennet.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) raadt aan om in sommige gevallen preventieve medicatie te slikken. Dit is afhankelijk van het malariarisico in het betreffende gebied en de duur van de reis. Deze medicatie moet voorafgaand aan het bezoek, tijdens het bezoek en na terugkomst uit het malariagebied geslikt worden. Welke tabletten er het best geslikt kunnen worden is onder andere afhankelijk van het gebied dat bezocht wordt. Ook de persoonlijke omstandigheden van de reiziger en de verblijfsduur spelen een rol in de keuze. Informeer voor vertrek bij de GGD of de huisarts of er malariamiddelen nodig zijn. Zij kunnen ook bepalen welke middelen voor jou het meest geschikt zijn.

In de meeste malariagebieden van Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië wordt lariam of malarone en soms doxycycline aanbevolen. In een groot deel van India en in Midden-Amerika wordt paludrine aangeraden. Dit geldt ook voor een klein deel van Zuid-Amerika. Aangezien malariatabletten niet zonder bijwerkingen zijn, gebeurt het dat sommige mensen er voor kiezen om helemaal geen tabletten te slikken.

Toch malaria?

Indien er een malariagebied bezocht is en er ontstaan griepachtige verschijnselen, dan is het altijd aan te raden om een arts te bezoeken. Zonder behandeling kan malaria tot ernstige complicaties leiden en soms zelfs tot de dood. Malariamiddelen doden de malariaparasieten in de lever en/of het bloed. Indien er reeds sprake is van malaria wordt er een kuur met een hoge dosis voorgeschreven. Voorbeelden zijn kinine, proguanil met atovaquon, chloroquine, mefloquine en artenimol met piperaquine. Tetracycline-antibiotica doden ook malariaparasieten. Clindamycine verhindert dat de parasiet eiwitten aanmaakt, zodat hij niet verder kan groeien.
© 2015 - 2025 Gezondheid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malaria desastreusMalaria desastreusMalaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.
Malaria, een gemene infectieziekte: soorten en symptomenMalaria, een gemene infectieziekte: soorten en symptomenGa je naar een tropisch gebied neem dan je voorzorgen en voorkom malaria. Malaria is een infectieziekte die zelfs dodeli…
Belgische kaas bestrijdsmiddel tegen Afrikaanse malariamugBelgische kaas bestrijdsmiddel tegen Afrikaanse malariamugBelgische Limburger kaas vormt een doeltreffend middel in de bestrijding van de Afrikaanse malariamug in Tanzania.
Zwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, ook wel blackwater fever genoemd, is een zeldzame ziekte geworden. Het komt voor bij malaria tropica.…

Aangezichtsverlamming: oorzaken, symptomen en behandelingAangezichtsverlamming: oorzaken, symptomen en behandelingAangezichtsverlamming (facialisparese) symptomen bestaan onder meer uit een scheef gezicht, een naar beneden hangende mo…
Tetanie, symptomen en behandelingTetanie, symptomen en behandelingTetanie lijkt qua benaming wel op tetanus. In beiden gevallen ontstaan er krampen. Toch zijn beiden aandoeningen anders.…
Bronnen en referenties
  • http://gezondopreis.nl/Infectieziekten/Malaria.aspx
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/malaria/item33864
  • http://www.travelclinic.com/53/malaria.htm
  • http://www.who.int/topics/malaria/en/
  • http://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/malaria-antimugmaatregelen
  • http://www.vaccinatiesopreis.nl/malariatabletten-lariam-malarone/
Gezondheid (6 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.