Malaria, een gemene infectieziekte: soorten en symptomen

Malaria, een gemene infectieziekte: soorten en symptomen Ga je naar een tropisch gebied neem dan je voorzorgen en voorkom malaria. Malaria is een infectieziekte die zelfs dodelijk kan zijn indien je het te laat ontdekt of niet behandeld. Jaarlijks sterft 20 procent van de Afrikaanse kinderen en worden 1 miljoen mensen besmet. Waar komt de ziekte het meest voor? Hoe kan je de ziekte herkennen? Wat moet je doen om de ziekte te voorkomen? Welke soorten malaria heb je?

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet. Het is dus geen bacterie of virus. De ziekte kan je krijgen nadat je geprikt bent door een malariamug en verspreid zich via het bloed waarbij het eerst de lever aantast. Je kan echter ook malaria krijgen door vuile naalden of via een bloedtransfusie.

De naam malaria komt van het Italiaanse ‘mal area’ wat slechte lucht betekent. Men noemde de ziekte ook moeraskoorts omdat men dacht dat je de ziekte kreeg door de slechte lucht in te ademen van de moerassen. Men had toen de link nog niet gelegd tussen de muggen die vaak in moerassig gebied voorkomen.

Er zijn 3 soorten malaria:

Malaria Tropicana
Dit is de meest kwaadaardige vorm van malaria. Indien men je niet tijdig behandeld dan kan dit binnen enkele weken leiden tot de dood. De koortsaanvallen verlopen grillig.

Geïnfecteerde rode bloedcellen die vast gaan zitten in kleine bloedvaatjes van belangrijke organen zoals bijvoorbeeld hersenen zijn de oorzaak van de kwaadaardigheid van deze vorm. De reden hiervan is dat de bloedvaatjes verstoppen en zo de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen verhinderen.

Daarnaast treedt er eveneens beschadiging van bloedvaatjes en orgaanweefsel op wat kan leiden tot uitval van vitale functies van organen, coma en uiteindelijk de dood.

Malaria Tertiana
Dit is een goedaardige vorm van malaria. Bij deze vorm krijg je om de 48 uur koorstaanvallen. Deze parasieten kunnen in de lever achterblijven waardoor de kans bestaat dat je maanden of jaren later opnieuw een aanval kan krijgen.

Malaria Quartana
Ook dit is een goedaardige vorm van malaria. In tegenstelling tot de malaria tertiana krijg je hier om de 72 uur koortsaanvallen. Deze vorm komt nauwelijks voor.

Symptomen

Bij malaria kan je volgende symptomen vaststellen: koortsaanvallen, koude rillingen, spierpijn, braken, hoofdpijn. Deze symptomen kunnen 8 tot 10 dagen nadat je door de mug bent geprikt optreden. Omdat ze nogal lijken op de symptomen die optreden bij een griepaanval heerst er dan ook vaak verwarring. Indien een tropisch gebied werd bezocht en er griepverschijnselen optreden dan neemt men beter geen risico en gaat men best langs bij een arts.

Waar komt malaria voor?

Malaria komt voor in tropische en subtropische gebieden. 40 procent van de bevolking leeft in deze gebieden en vaak bouwt de lokale bevolking een immuunsysteem op tegen deze ziekte.

Deze ziekte profileert zich dus vooral in Azië, Afrika en Zuid en Midden-Amerika.

De malariamug werd verdreven uit Europa en de USA nadat moerassen werden drooggelegd en dus de broeihaard van malariamuggen werd verwijderd. Men gebruikte op grote schaal eveneens DDT.

Vandaag probeert men te zoeken naar een andere oplossing om dit op grote schaal te kunnen aanpakken door gebruik te maken van genetische gemodificeerde en steriele muggen.

Hoe kun je malaria voorkomen?

Indien je een tropisch of subtropisch gebied gaat bezoeken is het aangeraden om steeds gebruik te maken van muskietennetten die dan ook regelmatige geïmpregneerd worden met DEET.

Men kan ook preventief medicatie slikken.. Er bestaan verschillende vormen op de markt waarbij sommige tabletten dagelijks moeten worden ingenomen en anderen eenmaal per week. Het langdurig slikken van deze medicijnen kan gevaren met zich meebrengen dus wordt dit ook sterk afgeraden. Onder langdurig slikken verstaan we 5 tot 6 maanden en meer. Voorbeelden van zo’n medicijnen die op de markt te verkrijgen zijn, zijn Malarone, Larium, Melfoquine, Proguanil, …

Er bestaat nog steeds geen vaccin voor malaria.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malaria desastreusMalaria desastreusMalaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.
Malaria voorkomen en genezen, wat zijn de mogelijkheden?Malaria of moeraskoorts is de meest voorkomende ernstige infectieziekte, die reizigers kunnen oplopen. Er zijn in de wer…
Belgische kaas bestrijdsmiddel tegen Afrikaanse malariamugBelgische kaas bestrijdsmiddel tegen Afrikaanse malariamugBelgische Limburger kaas vormt een doeltreffend middel in de bestrijding van de Afrikaanse malariamug in Tanzania.
Zwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, ook wel blackwater fever genoemd, is een zeldzame ziekte geworden. Het komt voor bij malaria tropica.…

Alles over de Q-koortsQ-koorts is een steeds vaker voorkomende ziekte in Nederland, het verspreid zich voornamelijk van mens op dier. Al in he…
Wat doet een vaccinatie?Wat doet een vaccinatie?De Mexicaanse griep slaat om zich heen. We zijn met z’n allen paniekerig en weten niet wat we moeten. Vaccins liggen kla…
Bronnen en referenties
  • www.lumc.nl
  • www.wikipedia.be
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 27-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.