Aarsmaden of wormen: symptomen, behandeling en voorkomen

Aarsmaden of wormen: symptomen, behandeling en voorkomen Een kriebelend en vervelend gevoel ter hoogte van je aars. Daar begint het mee. Men gaat naar het toilet en komt tot de vaststelling dat men in de stoelgang aarswormen vindt. Met een beschamend en verward gevoel verlaat men wellicht de badkamer om onmiddellijk een dokter te raadplegen. In principe is dat niet echt nodig omdat men het snel kan oplossen. Men heeft geen voorschrift nodig om de nodige medicijnen te bemachtigen.

Wat zijn aarsmaden? Wat zijn de symptomen?

Parasieten

Aarsmaden of enterobius vermicularis zijn parasieten die overleven in de darmen van de mens. Het zijn flinterdunne kleine, wit-gele wormpjes van ongeveer 1 cm lang. Aarsmaden zijn ongevaarlijk maar wel vervelend.

Symptomen

Ze veroorzaken namelijk jeuk ter hoogte van de anus en het is geen leuk idee natuurlijk om te moeten ontdekken dat er wormen in de stoelgang zitten. Enkele weken na besmetting treedt de jeuk pas op.

Wanneer men aarsmaadeitjes via de mond heeft ingeslikt, overleven ze de maag. Nadat ze zijn uitgekomen leggen de vrouwenmaden hun eitjes ter hoogte van de anus en net dat veroorzaakt jeuk.

Aarsmaden zijn de meest voorkomende wormen bij een mens. Vaak komen deze wormpjes voor bij kinderen.

Hoe voorkomen?

Op welke manier kan je besmet worden?

Men wordt besmet door eitjes die op deurklinken, kastdeuren, speelgoed,… zitten maar ook wanneer men in contact komt met aarde. Van zodra iemand besmet is en eitjes op zijn/haar handen komen te zitten, kan alles wat die persoon heeft aangeraakt als besmettelijk worden aangenomen. Omdat de eitjes zo klein zijn, kan men ze met het blote oog niet waarnemen. Aarswormen worden doorgegeven van mens tot mens en niet van dier op mens.

Tips om besmetting te voorkomen

Om besmetting te voorkomen kan men onderstaande tips toepassen:
  • Men kan vaak de handen wassen en zeker steeds na een toiletbezoek.
  • Niet krabben aan de anus wanneer die jeukt.
  • Nagels kortknippen om te voorkomen dat de eitjes zich er kunnen nestelen en zo eventueel in de mond terechtkomen.
  • Vaak de handdoek verversen omdat de eitjes lang kunnen overleven buiten het menselijk lichaam.
  • Kleren wassen op 60 graden zodat alle eitjes vernietigd worden.
  • Elke dag een verse, propere onderbroek aantrekken.
  • Plekken die men vaak aanraakt minstens 1 maal per dag wassen ( deurknoppen, kastdeuren, WC-bril,…). Dit vooral om nieuwe besmetting te voorkomen.
  • Apart washandje gebruiken voor boven – en onderlichaam. Elke dag een nieuw washandje gebruiken.

Behandeling

Geen behandeling nodig?

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay
Wanneer men er geen last van heeft, is het beter om het niet te behandelen. De eitjes verdwijnen weer van zodra er geen nieuwe besmetting via de mond gebeurt.

Wormkuur

Indien men er wel last van heeft dan kan men kiezen voor een homeopathische behandeling of een wormkuur met medicijnen. Indien men voor het laatste kiest, bestaan er anti-parasitaire medicijnen. Deze medicijnen verwijderen zowel eitjes, larven als wormen.
De meest gebruikte zijn Mebendazol, Vermox of Madicure.

Indien men een kuur start, is het noodzakelijk om die volledig af te werken. Deze medicijnen werken enkel in combinatie met een goede hygiëne.

Deze pilletjes zijn te verkrijgen zonder doktersvoorschrift, zoals alle anti-parasitaire medicijnen, en men neemt er onmiddellijk ééntje van. Na 14 dagen neemt men er opnieuw één. In totaal neemt men 3 pilletjes. De tijdsduur van 14 dagen tussen het nemen van de pilletjes is nodig omdat het zo lang duurt eer eitjes larven worden. Wanneer iemand besmet is in het gezin dan is het niet onverstandig om iedereen een pilletje te geven.

Teveel jeuk, de oplossing!

Wanneer de jeuk te erg wordt, kan men dit behandelen door vaseline in de bilnaad aan te brengen. Men kan kinderen een strakke onderbroek laten aantrekken zodat men minder kan krabben en zo verdere verspreiding of besmetting kan voorkomen.

Zwanger en aarsmaden?

Voor kinderen onder de 2 jaar en zwangere vrouwen zijn deze medicijnen niet te gebruiken. Bij zwangere vrouwen is het beter dit niet te behandelen of de huisarts te raadplegen.

Homeopathische oplossing

Kinderen onder de 2 jaar kunnen beter overschakelen naar de homeopathische behandeling.

Kiest men voor de homeopathische geneestechniek dan is het verstandig om een poging te doen om de zuurtegraad in de darm te veranderen zodat het minder leuk wordt voor de wormen om zich daar te nestelen. Doe hiervoor beroep op een professionele homeopaat.

Ui of knoflook eten helpt eveneens. Eet geen rauw vlees omdat men dan een nieuw risico op besmetting creëert.

Huisarts

Aarswormen zijn onschuldig

Een bezoek aan een huisarts is niet echt noodzakelijk. Wanneer men er te vaak last van heeft of de wormenkuur niet helpt, kan men wel beter bij hen langsgaan. Aarswormen op zich zijn onschuldig maar kunnen in combinatie met andere zaken wel voor serieuzere problemen zorgen zoals ontstekingen en infecties.

Slaaptekort kan voor problemen zorgen

Ook door het kriebelende gevoel 's nachts wanneer de vrouwenmaden hun eitjes buiten de anus willen leggen kan men moeilijk slapen. Indien de besmetting te lang duurt, treedt er een slaaptekort op waardoor dit zijn weerslag op andere lichaamsdelen heeft of psychisch begint door te wegen. Wanneer men dus te vaak last heeft, is er wellicht meer aan de hand en is een doktersbezoek een must.
© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aarsmaden bij mensenWat zijn aarsmaden? Aarsmaden zijn kleine wormpjes die parasitair voor kunnen komen in de dikke darm van de mens. Veel k…
Problemen met wormen in het menselijk lichaamProblemen met wormen in het menselijk lichaamWormen zijn niet het meest smakelijke gespreksonderwerp tijdens gesprekken. Toch komen wormen relatief veel voor en kunn…
Last van wormen?Een besmetting met wormen komt vaak voor en meestal bij kinderen. Maar ook volwassenen kunnen wormen krijgen. Hoe kom je…

Hoge bloeddruk te lijf met yogaHoge bloeddruk te lijf met yogaHoge bloeddruk komt steeds meer voor in onze jachtige samenleving. Het is een ernstig probleem, dat vaak onderschat word…
Genitale herpes: symptomen zweertjes & blaasjes penis/vaginaGenitale herpes: symptomen zweertjes & blaasjes penis/vaginaGenitale herpes is een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (SOA), veroorzaakt door een virus en overged…
Bronnen en referenties
Reacties

Claudia, 18-02-2019
Kunnen de wormpjes in blauwe bessen voorkomen? Reactie infoteur, 16-04-2019
Beste

Het is altijd belangrijk om fruiten en groenten te wassen voor je die gaat nuttigen. Ook je handen en je nagels moeten voldoende gereinigd zijn om mogelijke zaken uit te sluiten die wormpjes kunnen veroorzaken.

Vriendelijke groet
Pops

Angie, 18-10-2016
Hoi,

Ik heb nu ongeveer al 3/4weken last van aarsmaden. Ik dacht eerst dat het gewoon jeuk was, maar naarmate de jeuk erger werd en vaker dacht ik toch maar even te gaan Googelen en zag ik dat ik alle symptomen heb van aarsmaden. Ik ben bang maar dan ook echt doodsbang voor alle insecten, beesten, parasieten e.d laat staan als het dus in mijn lichaam zit. Dus ben Ik meteen de volgende dag vroeg opgestaan om afspraak te maken bij de dokter. Ik heb een kuur gekregen (mebenzadol) ik heb het ingenomen en 2 dagen later werd het jeuk minder maar nog niet helemaal weg. Ongeveer 5 dagen later voelde ik het nog steeds en was dat de druppel, ik heb totaal geen geduld en ik nam ook meteen de 2e pil in ook zonder enig resultaat. Ik ga morgen weer een afspraak maken bij de dokter voor een andere sterkere kuur? Is dat er ook? Een sterkere kuur zodat alles meteen dood gaat? Ik heb geen idee hoe ik hieraan ben gekomen! Ik word er gek van! :( Reactie infoteur, 01-11-2016
Beste

De 2de pil is er om de eitjes die de aarsmaden eventueel gelegd hebben te doden. Dit heeft pas nut na 2 weken.

Ik hoop dat je ondertussen verlost bent van de aarsmaden.
Vriendelijke groet
Pops

Daniëlle, 17-08-2016
Hallo!

Ik ben nu 5 weken zwanger maar ik heb ongelofelijk veel last van aarsmaden. Jammer had echt gehoopt dat het gewoon eenmalige jeuk zou zijn maar nee! Ik zou heel graag een medicijn willen gebruiken om de kleine wormpjes te verwijderen. Ik lees overal dat het haast niet geschikt is voor zwangere vrouwen. Wat nu?

Groetjes. Reactie infoteur, 17-08-2016
Beste

Proficiat met je zwangerschap. Ik kan me voorstellen dat het vervelend is om net nu last te hebben van aarsmaden. Maar let op. het nemen van medicijnen kan gevaren met zich meebrengen. Je hebt twee opties. Optie 1 : Ga op zoek naar de oorzaak van de besmetting ( zie artikel wat de oorzaken kunnen zijn). Wanneer er geen nieuwe besmetting meer is, zullen de maden vanzelf verdwijnen. Via de ontlasting ontdoet het lichaam zich van de aarsmaden. Dit kan toch wel een paar dagen duren. Optie 2: Indien je geen geduld hebt, kan de huisarts raadplegen.

Veel succes en geniet nog van je zwangerschap!
Groetjes
Pops

-., 13-10-2015
Hallo, ik heb hier al een tijdje last van, maar vanavond (dit klinkt een beetje raar) trok ik mijn onderbroek goed en voelde het alsof ik iets uit mijn anus trok. Kan dit? Ik durf niet te kijken. Reactie infoteur, 14-10-2015
Meestal zijn aarsmaden kleine wormen die inderdaad soms uit de anus kruipen. Je kan die dan aantreffen in je onderbroek zelf. Zorg voor een degelijke behandeling en pas de voorzorgsmaatregelen toe zoals ik vermelde in het artikel.
Veel succes!

Anne, 18-06-2015
Hallo. Ik kreeg een paar dagen geleden last van wompjes. Ik heb ze wel vaker gehad maar ze gingen altijd weg na 1 of 2 pilletjes. Ik heb inmiddels al bijna het hele pakje aan pilletjes naar binnen gewerkt want ze gaan maar niet weg. De 1e inname was al wel weer 4 dagen geleden. Ik kan snachts niet slapen van de jeuk dus ik wil er heel graag vanaf. Ik weet zeker dat het aarsmaden zijn want ik herken ze. Het zijn er belachelijk veel. Hoe kom ik hier vanaf?
Groetjes Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Anne

Indien ze na het innemen van 1 of 2 pilletjes niet verdwijnen zal je toch even naar de dokter moeten. Normaal zou dit euvel al opgelost moeten zijn. Of je blijft steeds jezelf besmetten. Dat kan ook natuurlijk. Nu dus even naar de dokter en daarna misschien toch even de tips doornemen om ze te voorkomen. Het zou niet mogen dat dit steeds terugkomt.
Steeds groenten wassen voor gebruik, bij het werken in de tuin handschoenen dragen om contact met uitwerpselen van katten ( hoeven niet uw eigen katten te zijn) en andere dieren te vermijden, geen nagelbijten omdat vaak de besmetting zo opgelopen wordt, …

Desiree, 30-04-2015
Hallo.
Ik heb wormpjes in de ontlasting en ik zie ze.
Heb week geleden 1 pilletje gehad. Kan ik nu ook eentje nemen. Of nog week wachten. Ik wil er zo graag af?
Hoe lang duurt het voor ze weg zijn?
En helpen die wormtabletjes wel?
Ik wordt er onzeker van. Reactie infoteur, 02-05-2015
Beste Desiree
Normaal helpen die pilletjes wel en heb je maar ééntje nodig. Er zitten er echter wel 6 in het pakje. In principe zou je er dus vanaf moeten zijn. Het is zo dat met dit pilletje alle wormen uit je darmstelsel verwijderd worden. Dit betekent dat je heel wat wormen in je ontlasting zal vinden in een korte tijd. Indien het binnen enkele dagen nog steeds in je ontlasting zit zou ik een nieuw pilletje nemen. Je hebt misschien een tweede besmetting opgelopen vandaar mijn advies voor een tweede pilletje indien het binnen 3 dagen nog niet over is. Misschien ook even proberen te ontdekken waar of hoe je besmet raakte. Zo kan je nieuwe besmettingen voorkomen.
Veel succes en je mag me steeds mailen indien je nog last zou hebben ook na het nemen van het tweede pilletje.

Silvia, 15-03-2015
Ik heb ook al een aantal jaren last ervan. Elke keer weer een kuur en dan 2 maanden niks en dan komen ze weer. Ik zit eraan te denken om naar de dokter te gaan. Maar geeft die niet dezelfde kuur als dat ik nu bij de apotheek kan halen? Reactie infoteur, 15-03-2015
Beste Silvia

Het is afhankelijk welke kuur je nu doet. Indien je naar de dokter gaat, kan die een medicijn voorschrijven waarvan je slechts 1 pilletje moet nemen en ze verdwijnen onmiddellijk.
Het is wel bizar dat het steeds terugkomt. Mag ik even vragen of je soms in de tuin werkt zonder handschoenen aan? Het kan namelijk zijn dat poezen de oorzaak zijn. Die komen soms hun behoefte doen in je tuin ook al heb je zelf geen poes. De uitwerpselen komen dan terecht in je aarde en wanneer je dan tuiniert kan het gebeuren dat de vuile aarde tussen je vingernagels terecht komt. Zonder het te beseffen en ook al heb je je handen gewassen komt dit dan in je lichaam terecht. Je stopt je vinger in een gerechtje om te proeven of je bijt op je nagels.
Indien je zelf huisdieren zou hebben zijn ze ook vaak de aanleiding.
Geen nagelbijten omdat ze zo vaak in je lichaam terecht komen, mocht je dat doen natuurlijk. en steeds goed je groenten en fruit wassen want ook daar kunnen ze op zitten.
Veel succes
Pops

Lara, 22-10-2013
Ik heb hetzelfde probleem en bijt geen nagels, heb er denk ik sinds mn 8ste al last van en ben nu 19. Elke keer weer een kuurtje en het blijft een paar maandjes weg en dan komt het weer terug. Wie kan mij helpen om er helemaal af te komen? Ik verschoon mijn beddengoed en handdoeken vaak genoeg en was deze op 60 graden, onderbroeken ook. Reactie infoteur, 25-10-2013
Beste Lara
Ik vind het heel vervelend voor je. Maar misschien ligt het probleem helemaal niet bij jou. Ik bedoel. nagelbijten en persoonlijke hygiëne is 1 iets maar ik kreeg het steeds door omstandigheden van buitenaf. Eten is een andere factor. Wanneer je je groenten en fruit onvoldoende wast kunnen die mogelijks een aanleiding zijn. Ook fysiek contact met anderen ( mensen die hun handen niet of onvoldoende wassen en jou een hand geven) kan al een bron van besmetting zijn. Wanneer je dan overgevoelig bent heb je er onmiddellijk last van. Je hoeft nu natuurlijk geen smetvrees te krijgen maar gewoon wat extra aandacht hebben voor bijv. het voldoende wassen van je groenten en fruit. Ook zo weinig mogelijk vlees eten want ook dat wordt bewerkt met handen van mensen die niet altijd even proper zijn en dat kan je niet echt wassen hé.

Veel succes ermee
Pops

Chris, 29-03-2013
Ik heb net als Nicole hetzelfde probleem. ik ben pas 18 jaar maar ik blijf er ook altijd maar last van hebben. even een kuurtje, paar weken, met geluk een halfjaar niks, dan weer terug. Hygiëne is het sleutelwoord. Ik merk als ik op mijn nagels bijt het vaak weer terugkomt. bijt u/je ook nagels soms Nicole? probeer dit dan te voorkomen. Reactie infoteur, 22-04-2013
Beste Chris
Sorry dat ik nu pas reageer op je berichtje. Ik en er een tijdje uit geweest vandaar dus dit late bericht.
Het heeft inderdaad betrekking tot hygiëne.Dat betekent niet dat u niet hygiënisch bent maar er zijn steeds mensen of situaties in de omgeving die dat niet of minder zijn.
Wat betreft dat nagelbijten. dat klopt. Vuil verzamelt zich nu éénmaal onder de nagels, elke dag opnieuw. Soms sta je er uiteraard niet bij stil wanneer je eventueel op je nagels bijt dat je zo direct bacteriën in je lichaam stuurt. Maar er zijn ook nog andere situaties. Ik weet niet of je huisdieren hebt of een tuin waarin je regelmatig werkt?
Ik had het bijvoorbeeld steeds nadat ik in de tuin had gewerkt. Mijn arts vertelde me dat dit wellicht kwam omdat vreemde katten ( ik bedoel hiermee dat ik geen kat had) vaak hun behoefte kwamen doen in mijn tuin. Tijdens het onkruiden verspreid je oude uitwerpselen vaak onbewust of komen je nagels hiermee op één of andere manier in aanraking. Het hoeft niet veel te zijn. Sindsdien draag ik rubberen handschoenen om onkruid uit de tuin te halen en ik heb er geen last meer van.
Een ander voorbeeld was mijn verblijf in India. In deze omgeving zijn mensen vaak minder hygiënisch en gewoon handcontact kon al voldoende zijn.
Wat de voeding betreft. Ik ben vegetariër en eet dus geen vlees, vis noch ei en ook ik kreeg het. Ik denk dat ook hier de regel geldt van hygiënisch omgaan met je eten. Ik spoel steeds altijd al mijn fruit en groenten om toch maar zeker te zijn en moet zeggen dat ik het sindsdien nooit meer had.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn reactie. Laat je iets weten of het heeft geholpen?
Vriendelijke groeten en succes
Pops

Nicole, 08-02-2013
Ik ben 41 jaar en heb al heel mij leven last van wormen. Elke keer een kuurtje, dan is het even weg, maar dan is het ook weer zo terug. Ik kom er maar niet van af. Niets helpt en ik eet nooit rauw vlees. Wie kan me helpen om er van af te komen? Reactie infoteur, 22-04-2013
Beste Nicole
Sorry dat ik nu pas reageer op je berichtje. Ik en er een tijdje uit geweest vandaar dus dit late bericht. Wat de reactie van Chris betreft. dat klopt. Het heeft inderdaad betrekking tot hygiëne Dat betekent niet dat u niet hygiënisch bent maar er zijn steeds mensen of situaties in de omgeving die dat niet of minder zijn.
Wat betreft dat nagelbijten. dat klopt. Vuil verzamelt zich nu éénmaal onder de nagels, elke dag opnieuw. Soms sta je er uiteraard niet bij stil wanneer je eventueel op je nagels bijt dat je zo direct bacteriën in je lichaam stuurt. Maar er zijn ook nog andere situaties. Ik weet niet of je huisdieren hebt of een tuin waarin je regelmatig werkt?
Ik had het bijvoorbeeld steeds nadat ik in de tuin had gewerkt. Mijn arts vertelde me dat dit wellicht kwam omdat vreemde katten ( ik bedoel hiermee dat ik geen kat had) vaak hun behoefte kwamen doen in mijn tuin. Tijdens het onkruiden verspreid je oude uitwerpselen vaak onbewust of komen je nagels hiermee op één of andere manier in aanraking. Het hoeft niet veel te zijn. Sindsdien draag ik rubberen handschoenen om onkruid uit de tuin te halen en ik heb er geen last meer van.
Een ander voorbeeld was mijn verblijf in India. In deze omgeving zijn mensen vaak minder hygiënisch en gewoon handcontact kon al voldoende zijn.
Wat de voeding betreft. Ik ben vegetariër en eet dus geen vlees, vis noch ei en ook ik kreeg het. Ik denk dat ook hier de regel geldt van hygiënisch omgaan met je eten. Ik spoel steeds altijd al mijn fruit en groenten om toch maar zeker te zijn en moet zeggen dat ik het sindsdien nooit meer had.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn reactie. Laat je iets weten of het heeft geholpen?
Vriendelijke groeten en succes
Pops

Pops (143 artikelen)
Laatste update: 02-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.