Wat doet een vaccinatie?

Wat doet een vaccinatie? De Mexicaanse griep slaat om zich heen. We zijn met z’n allen paniekerig en weten niet wat we moeten. Vaccins liggen klaar om te worden gebruikt maar niet iedereen is even enthousiast. Moeten we ons zomaar laten inspuiten met een vaccin waarvan we eigenlijk niet eens weten wát het nou precies is? Hier wordt het uitgelegd!

Wat is een vaccin?

Een vaccin is een stof die ervoor zorgt dat je niet ziek wordt, tenminste, dat is de bedoeling! Een vaccin zit vaak in een spuit en wordt rechtstreeks in het lichaam gespoten. Het vaccin is niet een geneesmiddel. Het zorgt ervoor dat, mocht je in contact komen met de ziektebron, je niet ziek wordt. In het vaccin, de spuit eigenlijk, zit een verzwakte vorm van de ziekte die je op kunt lopen. Bij een vaccin tegen griep moet je dan denken aan een verzwakte griepvirus die zich in het vaccin bevindt.

Wat doet een vaccin?

Een vaccinatie betekent eigenlijk het krijgen van een verzwakte of dode virus/bacterie. Deze virus of bacterie in het vaccin is in het laboratorium bewerkt of speciaal vergaard. Je krijgt bij een vaccinatie dus niet een ‘’sterke virus’’ toegediend waar je heel erg ziek van kunt worden. Deze verzwakte virus of bacterie zal zich, zodra het in je lichaam is gespoten, door je lichaam verspreiden en zal proberen om je ziek te maken.

Zodra het verzwakte virus is ingespoten zal je lichaam in actie komen! Uiteindelijk is het de bedoeling dat je lichaam antistoffen heeft aangemaakt voor de ziekte die je zou kunnen krijgen. Als je bijvoorbeeld een vaccinatie tegen hepatitis B hebt gehad zul je, als je hierna in contact komt met het virus, niet ziek worden. Je lichaam heeft namelijk door de vaccinatie een ‘’blauwdruk’’ ontwikkelt om de ziekte meteen te bestrijden met de juiste antistoffen. Als dit is gebeurd ben je immuun voor de ziekte.

Ook bij de jaarlijkse griepvaccinatie gebeurt hetzelfde. Het griepvirus die wij hier in Nederland kennen verandert heel snel. Als je in het jaar 2000 een griepvaccinatie hebt gehad ben je nu niet meer beschermt tegen die griepvirus. Het virus is veranderd en daarmee ook de blauwdruk voor het onschadelijk maken van die virus.

Moet ik mij nu overal voor gaan vaccineren?

Nee. Je hoeft je niet overal voor te laten vaccineren. Veel ziekten komen hier in Nederland bijna niet voor en de kans dat je de ziekte oploopt is heel erg klein. Voor veel ziekten zijn echter wel vaccins verkrijgbaar. Een aantal populaire vaccins zijn:
  • Hepatitis A vaccin
  • Hepatitis B vaccin
  • Griep vaccin
  • Tetanus vaccin

Word ik ziek van een vaccinatie?

Dat kan! Je kunt ziek worden na een vaccinatie. Je lichaam krijgt immers een kleine hoeveelheid ziekteverwekker binnen. De ziekteverwekker probeert je ziek te maken maar bij een goed gestel en goed werkend afweersysteem zul je hier eigenlijk niets van vernemen. Als je nou niet helemaal lekker in je vel zit, en je afweersysteem is niet optimaal, wordt de kans vergroot om toch ziek te worden. Eigenlijk komt dit bijna niet voor maar de kans is er wel. Bij een gewone griepvaccinatie kun je de dagen na de vaccinatie dus een beetje verzwakt en ziek aanvoelen. Ga, wanneer je een vaccinatie haalt, dus niet heen als je net ziek bent geweest of als je ziek bent.

Je kunt ook last krijgen van je spieren en gewrichten. Dit is echter niet iets om je zorgen over te maken. Met een pijnstiller zal de grootste pijn verdwijnen en na een dag of twee zal de pijn automatisch verdwijnen.

Hoe zit het met de Mexicaanse griepvirus?

De Mexicaanse griepvirus is, net als de gewone griepvirus, ook door middel van een vaccinatie te voorkomen. Deze vaccinatie zorgt er dus voor dat je immuun wordt en de ziekte niet de kans krijgt om jouw flink ziek te maken. Let wel op dat je, na de vaccinatie van deze griepvirus, nog wel ziek kunt worden door een gewone griepvirus (als je hier niet voor bent gevaccineerd). De gewone griepvirus is namelijk anders dan de Mexicaanse griepvirus.

Tip!: De Mexicaanse griepvirus is niet door middel van één vaccinatie te voorkomen. Voor volledige bescherming is meer dan één vaccinatie nodig. Je moet dus, net als bij hepatitis vaccinaties, terugkomen voor een tweede spuit.

Altijd geldt: bij ongerustheid, onduidelijkheden en vragen neem je contact op met je huisarts. Word je de dag na een vaccinatie dus ernstig ziek en blijft dit aanhouden? Neem dan contact op met de medische specialist (je huisarts).
© 2009 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Details rond vaccinatie van kinderen tegen Mexicaanse griepDetails rond vaccinatie van kinderen tegen Mexicaanse griepInmiddels is bekend geworden, dat ook kinderen in aanmerking komen voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1), de M…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…

Malaria, een gemene infectieziekte: soorten en symptomenMalaria, een gemene infectieziekte: soorten en symptomenGa je naar een tropisch gebied neem dan je voorzorgen en voorkom malaria. Malaria is een infectieziekte die zelfs dodeli…
Wat zegt een bloedtest over je gezondheid?Wat zegt een bloedtest over je gezondheid?Ons bloed is een afspiegeling van onze gezondheid. Een bloedtest kan aanwijzingen geven voor veel verschillende ziektes.…
Bronnen en referenties
  • www.rivm.nl
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.