Natuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelen

Natuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelen Veel mensen zijn op zoek naar natuurlijke bloedverdunners of natuurlijke bloedverdunnende middelen, waarmee het bloed beter stroomt. Veel mensen zijn immers afhankelijk van voorgeschreven bloedverdunners (antistollingsmedicijnen). Een dergelijk middel zorgt ervoor dat het bloed minder snel stolt. Antistollingsmedicijnen worden voorgeschreven bij ongewenste stolsels of een risico hierop. Anders kan dit uiteindelijk leiden tot trombose, beroerte of hartaanval. Sommige mensen moeten soms hun hele leven bloedverdunners innemen. Deze medicijnen hebben echter ook bijwerkingen. Door het gebruik van bloedverdunners kunnen bloedingen langer duren en je kunt blauwe plekken krijgen. Er zijn echter ook natuurlijke bloedverdunners. Stop echter nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de (huis)arts of apotheker bij bijwerkingen of als je een natuurlijke bloedverdunner wilt gaan gebruiken.

Natuurlijke bloedverdunners

Bloedverdunners remmen de bloedstolling en voorkomen zo bloedstolsels. Anders kan dit leiden tot bloedstolsels en als gevolg hiervan tot embolie (de afsluiting van een slagader of een ader), hartaanval en beroerte. Maar er zijn ook veel voedingsmiddelen, kruiden, specerijen en voedingssupplementen die kunnen fungeren als natuurlijke bloedverdunners. Iedereen die op voorschrift van de arts medicijnen moet nemen om bloed te verdunnen, moet hier niet zelf mee stoppen en zijn toevlucht nemen tot natuurlijke bloedverdunners. Natuurlijke bloedverdunners zijn niet gemakkelijk te doseren. Niemand weet hoeveel daarvan nodig is om een bepaald effect te bereiken. Het is zeer onverstandig om zowel voorgeschreven bloedverdunners te gebruiken als natuurlijke bloedverdunners. Natuurlijke bloedverdunners kunnen de werking van antistollingsmiddelen (bloedverdunners) versterken. Het gevolg daarvan kan zijn dat het bloed te weinig stolt als gevolg waarvan er bloedingen kunnen ontstaan. Wel kun je natuurlijke bloedverdunners integreren in je dagelijkse leven ter preventie van bloedstolsels.

Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gember

Gember staat bekend als een natuurlijke bloedverdunner. Gember heeft een bijzonder bloedverdunnende werking wanneer het in hoge doses wordt ingenomen. Gember in de vorm van thee of in het voedsel, is vaak te weinig voor een bloedverdunnend effect. In dat geval is het meer preventief, aangezien gember de bloedsomloop verbetert.

Knoflook

Met knoflook voorkom je hart- en vaatziekten. Knoflook bevat antibiotische eigenschappen die de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen en de bloedstolling remmen. Knoflookpillen hebben een remmend effect op de bloedstolling

Kurkuma

Kurkuma heeft ontzettend veel positieve eigenschappen en ondersteunt de lever en helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen. Kurkuma is met name geschikt voor bloedverdunning, omdat het kruid het klonteren van bloedplaatjes en dus de vorming van bloedstolsels voorkomt. Curcumine is het actieve ingrediënt in kurkuma en dit heeft een sterke bloedverdunnende werking.

Bromelaïne

Het enzym bromelaïne wordt geëxtraheerd uit de ananas. Het voorkomt de vorming van bloedstolsels, vermindert bloedstolling en beschermt het hart.

Omega 3-vetzuren

Hersenfuncties- en doorbloeding van de hersenen worden gunstig beïnvloed door toediening van omega 3-vetzuren. Ze kunnen worden ingenomen als voedingssupplementen of in de vorm van hoogwaardige oliën, zoals hennep en lijnzaadolie.

Nattokinase

Het enzym nattokinase, dat wordt verkregen uit gefermenteerde sojabonen, is een antistollingsmiddel en voorkomt klonteren van bloedplaatjes. Omdat het een geïsoleerd enzym is, kan het leiden tot overmatige bloedverdunning als het in een te hoge dosering wordt gebruikt. Dit kan leiden tot bloedingen.

Gojibes

De gojibes, ook wel noksdoorn genoemd, is een vrucht die oorspronkelijk uit Mongolië en Tibet afkomstig is. De bes wordt beschouwd als een natuurlijke bloedverdunner. Maar voorzichtigheid is geboden. De literatuur maakt melding van vrouwen die gewend waren om gojisap te drinken en plotseling last kregen van bloedingen die maar niet wilden stelpen.

Donkere chocolade

Donkere chocolade bevat veel cacao, een krachtig bloedverdunnend middel. De actieve ingrediënten in cacao, OPC (oligomere proanthocyanidinen) en de sterk geconcentreerde fytochemische flavonoïden, remmen de bloedstolling. Flavonoïden komen vooral voor in groenten, zoals rode kool en rode biet, en in fruit, zoals appels.

Oligomeric proanthocyanidins (OPC)

Druivenpit is de rijkste bron van OPC (Oligomere proanthocyanidinen). De antioxidant beschermt de bloedvaten tegen het binnendringen van vrije radicalen, verlicht zwelling en zorgt voor een betere doorbloeding.

Cayennepeper

Het ingrediënt capsaïcine, dat aanwezig is in cayennepeper, bevordert de bloedcirculatie en werkt vaatverwijdend en bloedverdunnend. Naast de poedervorm kunnen cayennepepers ook zonder bereiding rauw worden gegeten. Cayennepeper kan het beste rauw worden gegeten in sappen of salades. Je krijgt een sterker effect met hooggedoseerde capsaïcine uit voedingssupplementen.

Brandnetel

Brandnetels hebben een ontspannend effect op de bloedvaten. Het kruid (in de vorm van brandnetelthee) voorkomt overmatige bloedstolling en helpt daardoor het bloed te 'verdunnen'.

Kaneelstokjes / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Kaneelstokjes / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Kaneel

Kaneel kan de bloedstolling remmen. Kaneel is een antistollingsmiddel bij een hoge dosis, zoals het geval is bij kaneeldestillaat of etherische olie van kaneel. Een waterig extract, bijvoorbeeld kaneelthee heeft geen invloed op de bloedstolling. Het gaat specifiek om de aromastof 'coumarine' die een bloedstollende werking heeft. Coumarine zit vooral in Chinese kaneel; het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Het Voedingscentrum waarschuwt echter dat een hoge inname coumarine leverschade kan veroorzaken en dat bij langdurig gebruik van veel coumarine, het mogelijk kankerverwekkend is.

Vitamine E

Vitamine E vermindert de bloedstolling op een aantal verschillende manieren. Deze effecten zijn afhankelijk van de hoeveelheid vitamine E die je inneemt. Het is onduidelijk hoeveel vitamine E het bloed verdunt. Waarschijnlijk heb je daarvoor meer dan 400 internationale eenheden (IE) per dag nodig. Het langdurig innemen van hoge doses vitamine E-supplementen, bijvoorbeeld meer dan 1.500 IE per dag, kan negatieve effecten op je gezondheid hebben. Het is mogelijk veiliger om vitamine E uit voedsel te halen dan uit supplementen. Voedingsmiddelen die vitamine E bevatten, zijn onder meer:
 • Noten en zaden: amandelen, hazelnoten, pinda's, zonnebloempitten en pompoenpitten.
 • Plantaardige oliën: tarwekiemolie, zonnebloemolie, saffloerolie, olijfolie en sojaolie.
 • Bladgroenten: spinazie, boerenkool, snijbiet en raapstelen.
 • Fruit: avocado's en mango's.
 • Granen en granenproducten: volkoren brood, ontbijtgranen en rijst.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba is een kruidenmiddel. Het laat het bloed gemakkelijker door de bloedvaten stromen. Het gebruik Ginkgo biloba gaat niet goed samen met het gebruik van bloedverdunners.

Druivenpitextract

Druivenpitextract ken als een natuurlijke bloedverdunner fungeren. Druivenpitextract is voorts goed voor hart en bloedvaten en de doorbloeding. Ook helpt het bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels.

Dongquai

Dong Quai is de Chinese naam voor de wortel van de Angelica sinensis. Dit is een traditioneel Chinees kruid dat de bloedstolling kan verminderen. Dit effect kan het gevolg zijn van het cumarinegehalte van dong quai, dezelfde stof die van kaneel zo'n krachtig antistollingsmiddel maakt. Je kunt dong quai oraal innemen of via een kruidenthee of soep.

Moederkruid

Moederkruid (Tanacetum parthenium) is een geneeskrachtig kruid uit de composietenfamilie (compositae of Asteraceae). Het heeft onder meer bloedverdunnende eigenschappen. Ook helpt het tegen migraine en koorts.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Specerijen: GemberSpecerijen: GemberGember wordt veel gebruikt in zowel de Aziatische als de Westerse keuken. In toenemende mate wordt gember ook voor haar…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Gember supergezondMisselijk of verkouden? Neem een kopje gemberthee of thee met gember. Lekker pittig van smaak en supergezond.
Exotische hamburgersExotische hamburgersHamburgers zijn altijd wel lekker. Maar wil je toch eens een ander soort burger? Probeer dan een kipburger. Een kipburge…

Verstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVerstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseEen verstuikte teen beperkt je in het dagelijks leven en wordt geassocieerd met ernstige pijn. De functionaliteit van de…
Koude vingers: Oorzaken, symptomen en behandelingKoude vingers: Oorzaken, symptomen en behandelingMensen die het koud hebben of op een koude dag buitenkomen, hebben gemakkelijk last van koude vingers of handen. Sommige…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/msk.nina
 • https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/behandelingen/medicijnen/antistollingsmedicijnen
 • https://www.tjongerschans.nl/specialismen/interne-geneeskunde/bloedverdunners
 • https://www.mst.nl/p/behandelingen/bloedverdunners/
 • https://www.healthline.com/health/heart-disease/blood-thinners
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coumarine.aspx
 • https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-kruiden/veelgebruikte-kruiden/knoflook
 • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/is-de-combinatie-kruidenpillen-en-medicijnen-gevaarlijk-.aspx
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Omega_3-vetzuren
 • https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/gojibes
 • https://bibliotheek.ortho.nl/319/cacao-als-bloedverdunner/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322384.php
 • Martin Sulman. Nattokinase (NK) ter preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. https://mens-en-gezondheid.nl/home/behandeling-en-zelfzorg/nattokinase-nk-ter-preventie-en-behandeling-van-hart-en-vaatziekten/ (ingezien op 11-6-2024)
 • Medical News Today. Blood-thinning foods, drinks, and supplements. medicalnewstoday.com/articles/322384 (ingezien op 3-4-2023)
 • Rivera CA, et al. Probable Interaction Between Lycium barbarum (Goji) and Warfarin. Pharmacotherapy. 2012 Jan 31. doi: 10.1002/PHAR.1018.
 • Afbeelding bron 1: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.