Natuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelen
Veel mensen zijn op zoek naar natuurlijke bloedverdunners of natuurlijke bloedverdunnende middelen, waarmee het bloed beter stroomt. Veel mensen zijn immers afhankelijk van voorgeschreven bloedverdunners (antistollingsmedicijnen). Een dergelijk middel zorgt ervoor dat het bloed minder snel stolt. Antistollingsmedicijnen worden voorgeschreven bij ongewenste stolsels of een risico hierop. Anders kan dit uiteindelijk leiden tot trombose, beroerte of hartaanval. Sommige mensen moeten soms hun hele leven bloedverdunners innemen. Deze medicijnen hebben echter ook bijwerkingen. Door het gebruik van bloedverdunners kunnen bloedingen langer duren en je kunt blauwe plekken krijgen. Er zijn echter ook natuurlijke bloedverdunners. Stop echter nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de (huis)arts of apotheker bij bijwerkingen of als je een natuurlijke bloedverdunner wilt gaan gebruiken.
Natuurlijke bloedverdunners
Bloedverdunners remmen de bloedstolling en voorkomen zo bloedstolsels. Anders kan dit leiden tot bloedstolsels en als gevolg hiervan tot embolie (de afsluiting van een slagader of een ader),
hartaanval en
beroerte. Maar er zijn ook veel voedingsmiddelen, kruiden, specerijen en voedingssupplementen die kunnen fungeren als natuurlijke bloedverdunners. Iedereen die op voorschrift van de arts medicijnen moet nemen om bloed te verdunnen, moet hier niet zelf mee stoppen en zijn toevlucht nemen tot natuurlijke bloedverdunners. Natuurlijke bloedverdunners zijn niet gemakkelijk te doseren. Niemand weet hoeveel daarvan nodig is om een bepaald effect te bereiken. Het is zeer onverstandig om zowel voorgeschreven bloedverdunners te gebruiken als natuurlijke bloedverdunners. Natuurlijke bloedverdunners kunnen de werking van antistollingsmiddelen (bloedverdunners) versterken. Het gevolg daarvan kan zijn dat het bloed te weinig stolt als gevolg waarvan er bloedingen kunnen ontstaan. Wel kun je natuurlijke bloedverdunners integreren in je dagelijkse leven ter preventie van bloedstolsels.
Gember
Gember staat bekend als een natuurlijke bloedverdunner. Gember heeft een bijzonder bloedverdunnende werking wanneer het in hoge doses wordt ingenomen. Gember in de vorm van thee of in het voedsel, is vaak te weinig voor een bloedverdunnend effect. In dat geval is het meer preventief, aangezien gember de bloedsomloop verbetert.
Knoflook
Met
knoflook voorkom je
hart- en vaatziekten. Knoflook bevat antibiotische eigenschappen die de bloeddruk en het
cholesterolgehalte verlagen en de bloedstolling remmen. Knoflookpillen hebben een remmend effect op de bloedstolling
Kurkuma
Kurkuma heeft ontzettend veel positieve eigenschappen en ondersteunt de
lever en helpt de
bloedsuikerspiegel te verlagen. Kurkuma is met name geschikt voor bloedverdunning, omdat het kruid het klonteren van bloedplaatjes en dus de vorming van bloedstolsels voorkomt. Curcumine is het actieve ingrediënt in kurkuma en dit heeft een sterke bloedverdunnende werking.
Bromelaïne
Het enzym bromelaïne wordt geëxtraheerd uit de
ananas. Het voorkomt de vorming van bloedstolsels, vermindert bloedstolling en beschermt het hart.
Omega 3-vetzuren
Hersenfuncties- en doorbloeding van de hersenen worden gunstig beïnvloed door toediening van omega 3-vetzuren. Ze kunnen worden ingenomen als voedingssupplementen of in de vorm van hoogwaardige oliën, zoals hennep en lijnzaadolie.
Nattokinase
Het enzym nattokinase, dat wordt verkregen uit gefermenteerde sojabonen, is een antistollingsmiddel en voorkomt klonteren van bloedplaatjes. Omdat het een geïsoleerd enzym is, kan het leiden tot overmatige bloedverdunning als het in een te hoge dosering wordt gebruikt. Dit kan leiden tot bloedingen.
Gojibes
De gojibes, ook wel noksdoorn genoemd, is een vrucht die oorspronkelijk uit Mongolië en Tibet afkomstig is. De bes wordt beschouwd als een natuurlijke bloedverdunner. Maar voorzichtigheid is geboden. De literatuur maakt melding van vrouwen die gewend waren om gojisap te drinken en plotseling last kregen van bloedingen die maar niet wilden stelpen.
Donkere chocolade
Donkere chocolade bevat veel
cacao, een krachtig bloedverdunnend middel. De actieve ingrediënten in cacao, OPC (oligomere proanthocyanidinen) en de sterk geconcentreerde fytochemische flavonoïden, remmen de bloedstolling. Flavonoïden komen vooral voor in groenten, zoals
rode kool en
rode biet, en in fruit, zoals appels.
Oligomeric proanthocyanidins (OPC)
Druivenpit is de rijkste bron van OPC (Oligomere proanthocyanidinen). De antioxidant beschermt de bloedvaten tegen het binnendringen van vrije radicalen, verlicht zwelling en zorgt voor een betere doorbloeding.
Cayennepeper
Het ingrediënt capsaïcine, dat aanwezig is in
cayennepeper, bevordert de bloedcirculatie en werkt vaatverwijdend en bloedverdunnend. Naast de poedervorm kunnen cayennepepers ook zonder bereiding rauw worden gegeten. Cayennepeper kan het beste rauw worden gegeten in sappen of salades. Je krijgt een sterker effect met hooggedoseerde capsaïcine uit voedingssupplementen.
Brandnetel
Brandnetels hebben een ontspannend effect op de bloedvaten. Het kruid (in de vorm van brandnetelthee) voorkomt overmatige bloedstolling en helpt daardoor het bloed te 'verdunnen'.
Kaneel
Kaneel kan de bloedstolling remmen. Kaneel is een antistollingsmiddel bij een hoge dosis, zoals het geval is bij kaneeldestillaat of etherische olie van kaneel. Een waterig extract, bijvoorbeeld kaneelthee heeft geen invloed op de bloedstolling. Het gaat specifiek om de aromastof '
coumarine' die een bloedstollende werking heeft. Coumarine zit vooral in Chinese kaneel; het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Het Voedingscentrum waarschuwt echter dat een hoge inname coumarine
leverschade kan veroorzaken en dat bij langdurig gebruik van veel coumarine, het mogelijk kankerverwekkend is.
Vitamine E
Vitamine E vermindert de bloedstolling op een aantal verschillende manieren. Deze effecten zijn afhankelijk van de hoeveelheid vitamine E die je inneemt. Het is onduidelijk hoeveel vitamine E het bloed verdunt. Waarschijnlijk heb je daarvoor meer dan 400 internationale eenheden (IE) per dag nodig. Het langdurig innemen van hoge doses vitamine E-supplementen, bijvoorbeeld meer dan 1.500 IE per dag, kan negatieve effecten op je gezondheid hebben. Het is mogelijk veiliger om vitamine E uit voedsel te halen dan uit supplementen. Voedingsmiddelen die vitamine E bevatten, zijn onder meer:
- Noten en zaden: amandelen, hazelnoten, pinda's, zonnebloempitten en pompoenpitten.
- Plantaardige oliën: tarwekiemolie, zonnebloemolie, saffloerolie, olijfolie en sojaolie.
- Bladgroenten: spinazie, boerenkool, snijbiet en raapstelen.
- Fruit: avocado's en mango's.
- Granen en granenproducten: volkoren brood, ontbijtgranen en rijst.
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba is een kruidenmiddel. Het laat het bloed gemakkelijker door de bloedvaten stromen. Het gebruik Ginkgo biloba gaat niet goed samen met het gebruik van bloedverdunners.
Druivenpitextract ken als een natuurlijke bloedverdunner fungeren. Druivenpitextract is voorts goed voor hart en bloedvaten en de doorbloeding. Ook helpt het bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels.
Dongquai
Dong Quai is de Chinese naam voor de wortel van de Angelica sinensis. Dit is een traditioneel Chinees kruid dat de bloedstolling kan verminderen. Dit effect kan het gevolg zijn van het cumarinegehalte van dong quai, dezelfde stof die van kaneel zo'n krachtig antistollingsmiddel maakt. Je kunt dong quai oraal innemen of via een kruidenthee of soep.
Moederkruid
Moederkruid (Tanacetum parthenium) is een geneeskrachtig kruid uit de composietenfamilie (compositae of Asteraceae). Het heeft onder meer bloedverdunnende eigenschappen. Ook helpt het tegen
migraine en
koorts.