Gember supergezond

Misselijk of verkouden? Neem een kopje gemberthee of thee met gember. Lekker pittig van smaak en supergezond.

Zingember officinale

De botanische naam voor Gember is Zingember officinale. De wortel van deze inheemse tropische plant is bij ons beter bekend als gember en kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Gember wordt al meer dan 3000 jaar gekweekt, in onder anderen Centraal-Afrika, Guatemala, China, Japan, India en Jamaica. In Nederland wordt gember verwerkt in onder anderen speculaas en ontbijtkoek, maar gember zit ook in bijvoorbeeld kerriepoeder. In de Indonesische keuken wordt gember ook veel gebruikt, daar wordt het Djahé genoemd. Gember zou door Marco Polo vanuit China mee genomen zijn naar Europa.

Scherpe smaak

De scherpe smaak van gember is vooral afkomstig van de chemische verbindingen van shogaol en gingerol. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember. Zowel gingerol als shogaol werken pijnstillend. Gingerol wordt door gember te drogen, dan te verhitten en te vermalen omgezet naar shogaol.

Medicinale werking

In China en India wordt gember al eeuwen gebruikt mede omdat het 17 medicinale werkende stoffen bezit, waarvan: magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6, gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen, shogaol. Ook de Grieken en Romeinen wisten al dat gember goed was voor allerlei kwalen. Zo zou gember helpen tegen reisziekte en om de libido te verhogen.

Andere kwalen waarbij gember verlichtend kan werken zijn:

  • Tegen maag- en darmproblemen. Door het stofje zingibain wat in de gember zit helpt het calorieën/eiwitten te verbranden en de spijsvertering te bevorderen.
  • Tegen ontstekingen. Gember remt de aanmaak van COX (cyclo-oxy-genase ) en lipoxygenase. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat een ontsteking blijft bestaan. Ibuprofen zorgt bijvoorbeeld ook voor de remming van deze stoffen.
  • Tegen oorpijn. Meng een deel gembersap met vijf delen sesamolie, doe hiervan wat druppels op een watje en stop het in de gehoorgang, niet in het oor.
  • Tegen misselijkheid en braken (bij chemo kuren). Gemberwortel poeder vermindert misselijkheid en braken (bij chemotherapie). Dit komt door het stofje gingerol. Zo helpt het tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Tevens helpt het tegen reis- of zeeziekte. Neem hiervoor een half uur voor vertrek een kopje thee met 1 gram gember, tegen de misselijkheid. Ook tegen de misselijkheid en braken na een narcose doet gember zijn werk.
  • Tegen Artritis. Uit Deens onderzoek is gebleken dat 1 a 2 gram gemberpoeder per dag na 3 maanden, patiënten met artritis minder stijf en minder pijn hebben. Van de patiënten met spierklachten, voelde zelfs iedereen minder pijn dan voordat er gember wordt genomen.
  • Bij vertering van voedsel. Gember stimuleert de aanmaak van speeksel en verbetert daardoor de vertering van voedsel.
  • Tegen spierpijn. Neem vijf delen sesamolie en een deel gembersap en wrijf dit op de pijnlijke spieren, voor snelle verlichting.
  • Tegen te hoog cholesterol. Uit dierstudie is gebleken dat gember de cholesterolspiegel verlaagt. Bij ratten die 7 weken lang dagelijks 500 mg gember per kg lichaamsgewicht kregen toegediend, ging ook de bloedsuikerspiegel met 52% omlaag.
  • Verbetert de bloedcirculatie. Gemberpoeder helpt tegen koude handen en voeten.
  • Voor meer adem bij verkoudheid. Doe 100 gram gember rasp in een dichtgebonden (katoen of linnen) zakje. Leg dit vervolgens een schaal heet water dat niet meer kookt. Houd de temperatuur op peil tot het water geel verkleurt. Dompel vervolgens een doek in het gemberwater en leg het zo heet mogelijk op de borst. Als de huid rood is geworden heeft het gemberkompres de bloedcirculatie in dat gebied gestimuleerd.
  • Bij verkoudheid of een griepje kun je ook een gemberdrankje maken, rasp hiervoor een stukje verse gember boven een waterglas. Voeg het sap van een halve citroen toe, vul het glas verder met heet water en zoet het met een beetje honing.
  • Tegen zwellingen en ontstekingen. Maak een gemberkompres zoals je ook doet bij verkoudheid en leg het op de pijnlijke plek.

Gember in combinatie met medicijnen

Gebruik liever geen extra gember als je bloedverdunners of slaapmiddelen gebruikt. De werking van deze medicijnen zouden versterkt kunnen worden door veel gember te nuttigen. Ook kan gember invloed uitoefenen op galzuur. Mensen met galstenen of problemen met de galblaas moeten oppassen om extra gember toe te voegen aan hun voedsel.
© 2012 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misselijkheid: wat kun je eraan doen?Bij misselijkheid heb je vaak het gevoel dat er iets in je maag zit dat er dringend uit wil. Toch is het niet verstandig…
Griep? Wat je moet eten om je beter te voelenGriep? Wat je moet eten om je beter te voelenHeb je een griepje of verkoudheid te pakken? Dan wil je daar natuurlijk snel weer vanaf. Wist je dat je met het juiste e…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Oorzaken van spier- en gewrichtspijnOorzaken van spier- en gewrichtspijnIedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de…

10 mondverfrissende kruiden10 mondverfrissende kruidenOm een frisse smaak in je mond te krijgen kun je uiteraard kauwgom gebruiken. Een natuurlijkere en gezondere optie is ec…
De geneeskracht van mosterdDe geneeskracht van mosterdSnoep je graag kaas? Gebruik mosterd erbij. Dat zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Dit is de ideale manier om o…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.