Oorzaken van spier- en gewrichtspijn

Oorzaken van spier- en gewrichtspijn Iedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de huisarts te bezoeken. Wat kan nu eigelijk spier- en gewrichtspijn veroorzaken en hoe weet je nu of jouw spier- of gewrichtspijn een reden is om naar de huisarts te gaan. Hier lees je een aantal ins en outs over spier- en gewrichtspijn.

Wanneer naar de huisarts

Spier- en gewrichtspijn kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Gewrichtspijn en pijn in de spieren kunnen optreden wanneer het lichaam niet goed werkt. Af en toe spierpijn is geen chronische aandoening. Iemand die bijvoorbeeld zwaar werk verricht of regelmatig sport, heeft wel eens te kampen met spierpijn. Dit is echter maar voor een dag of twee en geen reden voor bezorgdheid. Ook kunnen vrouwen last hebben van hun spieren of gewrichten tijdens de menstruatie.

Wanneer spier- en/of gewrichtspijn langere tijd aanhoud en gepaard gaat met ongevoeligheid, zwelling of andere abnormale gevoelens, zou er wel eens iets anders aan de hand kunnen zijn en is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Spier- en gewichtspijn met spiervermoeidheid, kunnen leiden tot problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Oorzaken van spier- en gewrichtspijn

Sommige van de makkelijk te identificerende oorzaken van spier en gewrichtspijn zijn virale griep, verstuiking, letsel en medicijnen. In deze gevallen is spier- en gewrichtspijn een normaal symptoom. Alleen als de pijn in dergelijke gevallen niet na een paar dagen vermindert, is speciale aandacht vereist.
Hieronder vind je echter een aantal aandoeningen die spier- en gewrichtspijn veroorzaken.

Systemische Lupus erythematodes (SLE)

Systemische Lupus erythematodes is één van de meest voorkomende aandoeningen die spier- en gewrichtspijn veroorzaken. SLE is een auto-immuun ziekte, waarbij het immuunsysteem niet naar behoren werkt. Daardoor vallen anti-stoffen de gezonde weefsels aan en veroorzaken pijn en schade in verschillende delen van het lichaam. Enkele symptomen van deze ziekte zijn: spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, mondzweren, nieraandoeningen en bloedarmoede.

Artritis

Artritis is ook één van de meest voorkomende oorzaken van chronische spier- en gewrichtspijn. Iemand die lijdt aan artritis kan ernstige pijn in de gewrichten ervaren. Er onstaan hierbij ontstekingen in de gewrichten en deze kunnen hierbij opzwellen. De ontsteking kan zich ook uitbreiden en hierbij een spierontsteking veroorzaken, die tot spierpijn leidt.

Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsel. Fibromyalgie-patiënten hebben verschillende klachten, zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid en soms stemmingswisselingen. Bij patiënten met Fibromyalgie blijft de pijn vaak langer aanhouden, zonder dat hierbij vergroeiingen of beschadigingen in de gewrichten zijn.

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie wordt veroorzaakt door een te snel werkende schildklier. Hyperthyreoïdie beïnvloedt de skeletspieren, waardoor spierpijn wordt veroozaakt. Ook spierzwakte, spierkrampen en stijfheid kunnen voorkomen.

Ontsteking

Spier- en gewrichtsonsteking voorzaken ook spier en gewrichtspijn. Spierontsteking wordt ook wel myositis genoemd. Myositis veroorzaakt pijn, zwelling en gevoelige spieren, waardoor ook spierzwakte kan ontstaan.Gewrichtsontsteking wordt meestal veroorzaakt door infecties of auto-immuum ziekten, zoals artritis en resulteert in hevige pijn in de gewrichten.
© 2011 - 2020 Jes1978, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Pijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingPijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingFibromyalgie is een van die mysterieuze aandoeningen waar nog maar weinig over geweten is. De symptomen van fibromyalgie…
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…

Darmklachten: dunne ontlasting, pijn en obstipatieDarmklachten: dunne ontlasting, pijn en obstipatieNederland loopt op veel vlakken voor op de rest van de wereld maar als we naar beneden kijken, naar onze eigen buik, is…
Kersen tegen jichtKersen tegen jichtVeel mensen drinken kersensap of eten kersen voor de behandeling van jicht en behaalde daardoor verbazingwekkende result…

Reageer op het artikel "Oorzaken van spier- en gewrichtspijn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

E. Coppen, 15-06-2017 12:04 #4
Ik heb sinds een paar maanden spierpijn van kop tot teen, er is geen plekje wat niet pijn doet, maar dat is vooral van zitten naar staan, van staan naar bukken etc. Het lijkt alsof de spieren iedere keer krimpen en weer opgerekt worden en al na 5 min. zitten of staan, pas tegen de avond gaat het iets beter. S'nachts is het even erg alle bewegingen doen pijn. Ik heb allerlei onderzoeken al laten doen, richting Reuma, cholestorol, schildklier, nieren en dat was allemaal goed. Bij de Fysiotherapeut geweest, dat hielp ook niet. Onderzoek Lyme, was ook goed. Ben sinds 3 weken gestopt met Losartankalium 50 mg (het enige medicijn dat ik gebruikte) er bleek een stofje in te zitten waar ik niet tegen kon, maar goed dat moet inmiddels wel uit mijn systeem verdwenen zijn. Sorry voor het lange verhaal. En ik hoop zo dat u mij kan helpen.

Cindy, 03-09-2016 18:10 #3
Ik heb 11 jaar geleden een gastric bypass laten doen. Mijn gezondheid is er behoorlijk op achteruit gegaan. De laatste maanden ben ik serieus afgetakeld. Altijd moe, mijn hele lichaam doet pijn, vooral spieren en gewrichten, moeilijke ademhaling, zo erg dat ik mijn huishoudelijke taken bijna niet meer kan uitvoeren. Mijn huisarts schrijft mij zware pijnstillers voor en raad Me aan thuishulp in te schakelen. Ik vind dat echter geen oplossing. Ik wil weten wat er met Me scheelt en hoe het opgelost kan worden.

Loise, 16-01-2016 10:23 #2
Na een val heb ik drie maanden geleden mijn schaambeen gebroken. Met rust is de breuk hersteld en de pijn was ook stukken minder. Nu heb ik voortdurend pijn rechts onder in mijn rug. Vraag me af of er een ontsteking is ontstaan. De pijn is nl. Erger dan een maand geleden.

Laura, 24-08-2015 10:48 #1
Beste,

Ik ben erg stijf sinds een week ongeveer. Na het lezen van dit artikel ga ik niet meteen panikeren en denken dat ik een van bovenstaande aandoeningen heb, maar vroeg me af hoe kan je weten dat je hieraan lijdt?

Alvast bedankt
vriendelijke groeten, Laura

Infoteur: Jes1978
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!