Oorzaken van spier- en gewrichtspijn

Oorzaken van spier- en gewrichtspijn Iedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de huisarts te bezoeken. Wat kan nu eigelijk spier- en gewrichtspijn veroorzaken en hoe weet je nu of jouw spier- of gewrichtspijn een reden is om naar de huisarts te gaan. Hier lees je een aantal ins en outs over spier- en gewrichtspijn.

Wanneer naar de huisarts

Spier- en gewrichtspijn kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Gewrichtspijn en pijn in de spieren kunnen optreden wanneer het lichaam niet goed werkt. Af en toe spierpijn is geen chronische aandoening. Iemand die bijvoorbeeld zwaar werk verricht of regelmatig sport, heeft wel eens te kampen met spierpijn. Dit is echter maar voor een dag of twee en geen reden voor bezorgdheid. Ook kunnen vrouwen last hebben van hun spieren of gewrichten tijdens de menstruatie.

Wanneer spier- en/of gewrichtspijn langere tijd aanhoud en gepaard gaat met ongevoeligheid, zwelling of andere abnormale gevoelens, zou er wel eens iets anders aan de hand kunnen zijn en is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Spier- en gewichtspijn met spiervermoeidheid, kunnen leiden tot problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Oorzaken van spier- en gewrichtspijn

Sommige van de makkelijk te identificerende oorzaken van spier en gewrichtspijn zijn virale griep, verstuiking, letsel en medicijnen. In deze gevallen is spier- en gewrichtspijn een normaal symptoom. Alleen als de pijn in dergelijke gevallen niet na een paar dagen vermindert, is speciale aandacht vereist.
Hieronder vind je echter een aantal aandoeningen die spier- en gewrichtspijn veroorzaken.

Systemische Lupus erythematodes (SLE)

Systemische Lupus erythematodes is één van de meest voorkomende aandoeningen die spier- en gewrichtspijn veroorzaken. SLE is een auto-immuun ziekte, waarbij het immuunsysteem niet naar behoren werkt. Daardoor vallen anti-stoffen de gezonde weefsels aan en veroorzaken pijn en schade in verschillende delen van het lichaam. Enkele symptomen van deze ziekte zijn: spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, mondzweren, nieraandoeningen en bloedarmoede.

Artritis

Artritis is ook één van de meest voorkomende oorzaken van chronische spier- en gewrichtspijn. Iemand die lijdt aan artritis kan ernstige pijn in de gewrichten ervaren. Er onstaan hierbij ontstekingen in de gewrichten en deze kunnen hierbij opzwellen. De ontsteking kan zich ook uitbreiden en hierbij een spierontsteking veroorzaken, die tot spierpijn leidt.

Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsel. Fibromyalgie-patiënten hebben verschillende klachten, zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid en soms stemmingswisselingen. Bij patiënten met Fibromyalgie blijft de pijn vaak langer aanhouden, zonder dat hierbij vergroeiingen of beschadigingen in de gewrichten zijn.

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie wordt veroorzaakt door een te snel werkende schildklier. Hyperthyreoïdie beïnvloedt de skeletspieren, waardoor spierpijn wordt veroozaakt. Ook spierzwakte, spierkrampen en stijfheid kunnen voorkomen.

Ontsteking

Spier- en gewrichtsonsteking voorzaken ook spier en gewrichtspijn. Spierontsteking wordt ook wel myositis genoemd. Myositis veroorzaakt pijn, zwelling en gevoelige spieren, waardoor ook spierzwakte kan ontstaan.Gewrichtsontsteking wordt meestal veroorzaakt door infecties of auto-immuum ziekten, zoals artritis en resulteert in hevige pijn in de gewrichten.
© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Pijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingPijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingFibromyalgie is een van die mysterieuze aandoeningen waar nog maar weinig over geweten is. De symptomen van fibromyalgie…
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…

Darmklachten: dunne ontlasting, pijn en obstipatieDarmklachten: dunne ontlasting, pijn en obstipatieNederland loopt op veel vlakken voor op de rest van de wereld maar als we naar beneden kijken, naar onze eigen buik, is…
Kersen tegen jichtKersen tegen jichtVeel mensen drinken kersensap of eten kersen voor de behandeling van jicht en behaalde daardoor verbazingwekkende result…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.