10 mondverfrissende kruiden

10 mondverfrissende kruiden Om een frisse smaak in je mond te krijgen kun je uiteraard kauwgom gebruiken. Een natuurlijkere en gezondere optie is echter om te kiezen voor kruiden. Verschillende kruiden hebben een mondverfrissende werking. Je kunt denken aan munt en anijs, maar ook kruiden waarvan je het wellicht minder snel verwacht, zoals tijm en kruidnagel, kennen dit effect. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Een kruid als geneesmiddel

Kruiden zijn voor allerlei functies van het lichaam zeer gezond. Het kan geen kwaad kruiden in het algemeen te gebruiken in de keuken. Kruiden worden gebruikt om specifieke aandoeningen aan te pakken. Kruiden als geneesmiddel zijn ideaal aangezien ze ook lekker zijn en niet alleen goed tegen één bepaalde ziekte. Kruiden leveren geneeskracht voor het lichaam op meerdere vlakken. In dit artikel staan kruiden beschreven die voor allerlei lichaamsfuncties goed zijn maar die met name werken als mondverfrisser.

1. Peterselie

Peterselie is een kruid dat zelfs knoflookgeur doet verdwijnen. Je moet het wel puur eten, maar dat geeft niet want een paar takjes peterselie zijn erg lekker. Bovendien is peterselie zeer gezond. Er zit veel ijzer in. Eventueel kun je peterseliethee zetten. Gedroogde peterselie smaakt bijna nergens meer naar. Als één van de weinige kruiden is peterselie niet optimaal te gebruiken als het droog is. Gebruik dus vooral verse peterselie.

2. Tijm

Tijm is een lekker fris kruid wat bacteriedodend werkt. Als je last hebt van een nare mondgeur, zijn daar vaak bacteriën de oorzaak van. Tijm past ook zeer goed in een zelfgemaakt mondwater. Ook kun je tijm prima door een salade heen doen. Bij vrijwel alle hier genoemde kruiden geldt dat het prima in een saladedressing kan, of gewoon over de salade zelf.

3. Salie

Een paar blaadjes salie zijn zeer fris om op te kauwen. Het werkt bacteriedodend. Salie is al van oudsher bekend als plant die een frisse mondgeur geeft. Zoals de meeste kruiden kun je salie vers eten, maar gedroogde salie werkt ook. Je kunt ook een lekkere saliethee maken.

4.Kruidnagel

Kruidnagel is misschien wel de meest frisse smaakgever van alle kruiden die in dit rijtje zijn genoemd. Je moet er even aan wennen wil je tegen het doorbijten van een of twee kruidnageltjes tegelijk kan. Kruidnagel is een goed kruid om een kruidenmix te maken waar je thee van zet. Het voordeel van kruidnagel is dat als je eenmaal tegen de scherpe smaak kan, je altijd een paar korreltjes kunt meenemen om onderweg jezelf een frisse mondgeur te geven.

5. Munt

Munt is een traditionele mondverfrisser. Het zit in pepermunt-snoepjes verwerkt. Maar je kunt ook gewoon op het blaadje zelf kauwen. Daarnaast is er de zeer verfrissende muntthee. Van verse mint is de muntthee minder sterk dan van droge mint. Dat betekent dat je van droge munt minder nodig hebt. Dat komt omdat heet water de smaakstoffen van een droge stof beter opneemt dan die van een vers blad wat nog veel vocht bevat.

6. Betelnoot

De betelnoot is een tropische vrucht die veel in Zuidoost-Azië wordt gebruikt. Het geeft een frisse smaak en het kauwen op de betelnoot zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees.

7. Komijn

Komijn is een fris zaad dat je na het eten kunt nemen door het op een theelepeltje te doen en dat vervolgens op te eten. Je kunt dit donker gekleurde zaadje ook gebruiken in een lekkere frisse theemix met bijvoorbeeld anijs, venkelzaad, kruidnagel en kaneel. Met komijn kun je goed een kruidenthee zelf maken. Verder is komijn een aanrader in zelf gebakken brood.

8. Anijs

Anijs is een lekker fris zaad. Warme anijsmelk is een lekkere drank voor in de avonduurtjes. Je gaat er sneller van slapen. Daarnaast is anijs een mondverfrissend kruid. Je kunt ook anijsthee maken. Na een maaltijd kun je ook een theelepeltje anijszaad eten om een frisse mondgeur te krijgen.

9. Venkelzaad

Venkel is een groente en de zaden worden gebruikt als kruid. Venkelzaad smaakt een beetje naar anijs. Je zou ook verse venkelgroen kunnen mengen door een salade. Venkel wordt meestal verkocht als witte plant maar zijn bovenkant heeft lekkere groene uitlopers. De zaadjes van een venkelplant zijn prima door een thee. Wanneer je een groene thee maakt uit een zakje kun je gewoon een paar zaadjes venkel in het glas doen.

10. Dille

Dille wordt al minstens 200 jaar gebruikt om azijn mee te kruiden waar groenten in zuur in liggen. Augurken en zilveruitjes zijn de bekendste voorbeelden van producten waar dille aan is toegevoegd. Dille heeft een frisse smaak. Van dille kun je zowel de blaadjes als het zaad eten. Wanneer je zelf brood bakt kun je eens variëren door dille door het deeg te mengen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voorkomen van slechte ademHet voorkomen van slechte ademSlechte adem komt bij veel mensen voor en is allesbehalve prettig. Het maakt niet uit of dit bij een sollicitatiegesprek…
Wat zijn natuurlijke middelen tegen slechte ademWat zijn natuurlijke middelen tegen slechte ademHet hebben van slechte adem is zeer onprettig en kan voor een grote belemmering zorgen op je leven. Het kan zelfs leiden…
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…
Wat te doen aan een slechte ademWat te doen aan een slechte ademEen slechte adem kan een enorme spelbreker en afknapper voor anderen zijn. Maar vaak heeft iemand met een slechte stinke…

Komijn, een kruid met geneeskrachtKomijn, een kruid met geneeskrachtKomijn is al eeuwenlang bekend. Naast het graf van Toet-ankh-Amon stond een fles komijnolie. Dat graf is minstens 5 mill…
Gember supergezondMisselijk of verkouden? Neem een kopje gemberthee of thee met gember. Lekker pittig van smaak en supergezond.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AllAnd, Pixabay
  • http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/how-to-cure-bad-breath-with-herbs-9627.html
  • http://www.ehow.com/about_5459634_herbal-cure-bad-breath.html
  • http://adebamboontheweb.blogspot.nl/2008/11/bad-breathmouth-odour-easy-and.html?zx=204e6d3ec427133e
  • http://www.bitrebels.com/lifestyle/for-really-fresh-breath-eat-these-dill-pickle-mints/
  • http://www.getting-rid-of-bad-breath.com/natural-cure-for-bad-breath.php
  • http://scrapingtheskillet.wordpress.com/2008/12/31/fresh-dill-bread/
  • Foto´s Tom008
Reactie

J. E. de Jong, 14-03-2013
Geachte heer, mevrouw, kunt u mij vertellen waar ik bovenstaande kruiden vers kan kopen?
Met vriendelijke groet,

Joop de Jong Reactie infoteur, 11-04-2013
In vrijwel alle supermarkten zijn tegenwoordig verse kruidenplantjes te koop. In tuinwinkels kun je ze kopen. De groentenboer heeft het soms op voorraad. Daarnaast kun je zaden van bevriende tuinierders vragen en ze zelf opkweken. De betelnoot en de kruidnagel groeien enkel in de tropen; die kan niemand in Europa vers kopen; ze zijn er alleen in gedroogde vorm. Komijn is in vele toko´s te koop; deze plant groeit het liefst in Mediterrane omstandigheden.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.