10 mondverfrissende kruiden
Om een frisse smaak in je mond te krijgen kun je uiteraard kauwgom gebruiken. Een natuurlijkere en gezondere optie is echter om te kiezen voor kruiden. Verschillende kruiden hebben een mondverfrissende werking. Je kunt denken aan munt en anijs, maar ook kruiden waarvan je het wellicht minder snel verwacht, zoals tijm en kruidnagel, kennen dit effect.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Een kruid als geneesmiddel
Kruiden zijn voor allerlei functies van het lichaam zeer gezond. Het kan geen kwaad kruiden in het algemeen te gebruiken in de keuken. Kruiden worden gebruikt om specifieke aandoeningen aan te pakken. Kruiden als geneesmiddel zijn ideaal aangezien ze ook lekker zijn en niet alleen goed tegen één bepaalde ziekte. Kruiden leveren geneeskracht voor het lichaam op meerdere vlakken. In dit artikel staan kruiden beschreven die voor allerlei lichaamsfuncties goed zijn maar die met name werken als mondverfrisser.
1. Peterselie
Peterselie is een kruid dat zelfs knoflookgeur doet verdwijnen. Je moet het wel puur eten, maar dat geeft niet want een paar takjes peterselie zijn erg lekker. Bovendien is peterselie zeer gezond. Er zit veel ijzer in. Eventueel kun je peterseliethee zetten. Gedroogde peterselie smaakt bijna nergens meer naar. Als één van de weinige kruiden is peterselie niet optimaal te gebruiken als het droog is. Gebruik dus vooral verse peterselie.
2. Tijm
Tijm is een lekker fris kruid wat bacteriedodend werkt. Als je last hebt van een nare mondgeur, zijn daar vaak bacteriën de oorzaak van. Tijm past ook zeer goed in een
zelfgemaakt mondwater. Ook kun je tijm prima door een salade heen doen. Bij vrijwel alle hier genoemde kruiden geldt dat het prima in een saladedressing kan, of gewoon over de salade zelf.
3. Salie
Een paar blaadjes
salie zijn zeer fris om op te kauwen. Het werkt bacteriedodend. Salie is al van oudsher bekend als plant die een frisse mondgeur geeft. Zoals de meeste kruiden kun je salie vers eten, maar gedroogde salie werkt ook. Je kunt ook een lekkere saliethee maken.
4.Kruidnagel
Kruidnagel is misschien wel de meest frisse smaakgever van alle kruiden die in dit rijtje zijn genoemd. Je moet er even aan wennen wil je tegen het doorbijten van een of twee kruidnageltjes tegelijk kan. Kruidnagel is een goed kruid om een kruidenmix te maken waar je thee van zet. Het voordeel van kruidnagel is dat als je eenmaal tegen de scherpe smaak kan, je altijd een paar korreltjes kunt meenemen om onderweg jezelf een frisse mondgeur te geven.
5. Munt
Munt is een traditionele mondverfrisser. Het zit in pepermunt-snoepjes verwerkt. Maar je kunt ook gewoon op het blaadje zelf kauwen. Daarnaast is er de zeer verfrissende muntthee. Van verse mint is de muntthee minder sterk dan van droge mint. Dat betekent dat je van droge munt minder nodig hebt. Dat komt omdat heet water de smaakstoffen van een droge stof beter opneemt dan die van een vers blad wat nog veel vocht bevat.
6. Betelnoot
De betelnoot is een tropische vrucht die veel in Zuidoost-Azië wordt gebruikt. Het geeft een frisse smaak en het kauwen op de betelnoot zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees.
7. Komijn
Komijn is een fris zaad dat je na het eten kunt nemen door het op een theelepeltje te doen en dat vervolgens op te eten. Je kunt dit donker gekleurde zaadje ook gebruiken in een lekkere frisse theemix met bijvoorbeeld anijs, venkelzaad,
kruidnagel en
kaneel. Met komijn kun je goed een
kruidenthee zelf maken. Verder is komijn een aanrader in zelf gebakken brood.
8. Anijs
Anijs is een lekker fris zaad. Warme anijsmelk is een lekkere drank voor in de avonduurtjes. Je gaat er sneller van slapen. Daarnaast is anijs een mondverfrissend kruid. Je kunt ook anijsthee maken. Na een maaltijd kun je ook een theelepeltje anijszaad eten om een frisse mondgeur te krijgen.
9. Venkelzaad
Venkel is een groente en de zaden worden gebruikt als kruid. Venkelzaad smaakt een beetje naar anijs. Je zou ook verse venkelgroen kunnen mengen door een salade. Venkel wordt meestal verkocht als witte plant maar zijn bovenkant heeft lekkere groene uitlopers. De zaadjes van een venkelplant zijn prima door een thee. Wanneer je een groene thee maakt uit een zakje kun je gewoon een paar zaadjes venkel in het glas doen.
10. Dille
Dille wordt al minstens 200 jaar gebruikt om azijn mee te kruiden waar groenten in zuur in liggen. Augurken en zilveruitjes zijn de bekendste voorbeelden van producten waar dille aan is toegevoegd. Dille heeft een frisse smaak. Van dille kun je zowel de blaadjes als het zaad eten. Wanneer je zelf brood bakt kun je eens variëren door dille door het deeg te mengen.
Lees verder