Komijn, een kruid met geneeskracht
Komijn is al eeuwenlang bekend. Naast het graf van Toet-ankh-Amon stond een fles komijnolie. Dat graf is minstens 5 millennia geleden gebouwd. In komijn zit erg veel ijzer. Er zitten nog veel meer gezonde stoffen in dit kleine bruin-grijze zaadje. Karwij is een kruid dat qua smaak een beetje lijkt op komijn. Dit zaadje heeft diverse positieve aspecten voor de gezondheid. Het is onder andere goed voor de spijsvertering.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Mineralen in komijn
4 Gram komijn is genoeg voor 15% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor
ijzer. Het ijzer in komijn is een stof die in hemoglobine voorkomt. Door hemoglobine wordt zuurstof via het bloed getransporteerd. Omdat er door ijzerinname meer zuurstofmoleculen door de bloedbaan kunnen stromen verhoogt inname van extra ijzer de algemene levensvitaliteit en het voorkomt bloedarmoede. Behalve ijzer zitten er nog andere
mineralen in komijn. Het bevat
mangaan(7%ADH),
magnesium(3.8%ADH) en calcium(3.9%ADH). Al met al is het een voedzame stof.
Kümmelbrot, komijnbrood
Komijnzaad is een lekkere aanvulling in brood. In de Middeleeuwen maakten mensen al komijnbrood. In die tijd was komijn een symbool van liefde. Als je je geliefde een komijnbrood mee gaf als deze op reis ging dan zei je daarmee dat je veel van hem hield. In die tijd gingen de mannen meer op reis dan de vrouwen. De vrouwen bleven thuis. Elk huishouden had zijn eigen broodbakoven.
Waar groeit komijn?
Komijn behoort tot dezelfde familie als karwij,
peterselie en
dille. Van oorsprong groeit het in Egypte. Nog steeds wordt gezegd dat uit Egypte het beste komijnzaad komt. Tegenwoordig groeit het in hete gebieden zoals Noord-Afrika, India, China en de warmste gebieden van de Amerika´s. Het is ook mogelijk om in de zomer komijnplantjes in
Nederland te laten groeien. Voor dit doel begin je in februari/maart de zaadjes te ontkiemen om uiteindelijk de plantjes in mei in de aarde te zetten. Het duurt 4 maanden voordat er zich komijnzaadjes hebben ontwikkeld en je de komijn kunt oogsten.
De geneeskracht van komijn
Komijn werd al door
de oude Grieken en
Romeinen als geneesmiddel gebruikt. Het werd vooral voor een goede spijsvertering gebruikt. Komijn blijkt de aanmaak van enzymen door de schildklier te stimuleren. Deze enzymen zorgen voor een betere spijsvertering. In de lever zitten ook enzymen waarvan de aanmaak wordt gestimuleerd door komijn. Deze leverenzymen zorgen voor ontgifting, ook detoxificatie of kortweg detox genoemd. Deze laatste functie draagt er aan bij dat komijn tegen de vorming van kankertumors werkt. Uit onderzoek op dieren is gebleken dat dieren geen lever- en maagtumors ontwikkelen als ze komijn te eten kregen. Bij de dieren in de controlegroep die geen komijn te eten kregen, ontwikkelden wel kankergezwellen. Komijnzaad werkt als
antioxidant die het immuunsysteem helpt om vrije radicalen te weren uit het lichaam.
Komijn door dranken
In de keuken zijn er legio mogelijkheden om komijn te gebruiken om extra smaak te geven aan dranken en maaltijden. Je kunt komijnzaad toevoegen aan een
zelf gemaakte theekruidenmix. Gestampte komijn kun je gebruiken om koffie een extra smaakdimensie mee te geven. Lees hier nog meer
koffievariaties. Komijnzaad in hele of gestampte vorm is ook goed om te gebruiken in een groentesmoothie. Om extra smaak te ontlokken aan een komijnzaadje kun je het eerst 10 minuten weken. In een smoothie kun je komijnzaad goed combineren met
kruidnagel,
peterselie,
kurkuma en
gember.
Komijn door het eten
Komijn is lekker in een kaaspannenkoek. Meng beslag met komijn en bak er een pannenkoek waarover je plakken jonge
Hollandse kaas legt. Als alternatief kun je ook de kaas en komijn in een blender met het beslag mixen en dan een pannenkoek maken. Natuurlijk kun je ook Leidse Kaas of komijnenkaas gebruiken. Komijn is ook een lekker kruid om te gebruiken in brooddeeg als je zelf een brood bakt.
Gestampt komijnzaad
Traditioneel wordt komijn gebruikt in de Indiase keuken in allerlei curry en groentengerechten. Hiervoor is het verstandig om gestampte komijnzaad te gebruiken. Komijnzaad kun je stampen in een vijzel. Je kunt ook gemalen komijnzaad los kopen. Vaak heet dit Djinten, wat de Indonesische naam voor komijn is. In de Indonesische keuken wordt dit kruid ook gebruikt voor sauzen en marinades. Djinten is minder lang houdbaar dan komijnzaad zelf.
Lees verder