De geneeskracht van kaneel

De geneeskracht van kaneel Kaneel is een zoet kruid. Het maakt deel uit van speculaaskruiden. De kaneelboom is een tropische boom. De kaneelstok is in feite de gedroogde bast van een boom. Deze bast rolt zichzelf op als het gedroogd wordt. Je kunt kaneelstokken kopen maar er is ook kaneelpoeder te koop. Kaneel is niet alleen lekker maar heeft ook vele geneeskrachtige eigenschappen. Stop eens wat kaneel in je eten voor een natuurlijke zoete smaak.

Inhoud:


Stampvol mangaan

10 Gram kaneel bevat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor het mineraal mangaan. Dat betekent niet dat het verstandig is om 10 gram kaneel te eten per dag. Kaneel is een kruid waarvan je slechts een beetje gebruikt. Met een potje van 80 gram uit de supermarkt kun je makkelijk een drie maanden doen. 5 gram kaneel bevat 5% van de ADH aan calcium. Er zitten geen vitaminen in kaneel, maar dat wordt goed gemaakt door de antibacteriële eigenschappen van dit tropisch kruid.

Traditioneel geneesmiddel

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree en koude voeten(!). Van kaneel krijg je het lekker warm. Het is een algemeen medicijn wat de levensvitaliteit verhoogt. Je hebt het gevoel meer energie te hebben door kaneel te eten. In de ayurvedische geneeskunde wordt kaneel ook tegen verkoudheid gebruikt. Daarnaast wordt het net als in de Chinese geneeskunde tegen maagproblemen gebruikt, maar dan vooral tegen indigestie, dat je krijgt door overeten. Opgeblazen gevoel, misselijkheid en nog tal van andere symptomen kenmerken deze aandoening.

Goed voor het denkvermogen

Samen met een aantal etenswaren staat dit kruid in het overzicht van breinvoeding. Deze bruine zoete stof verbetert de cognitieve prestaties. Cognitief staat voor alles wat met het denken te maken heeft. Kaneel is een stof die je scherper doet denken. Het verbetert je geheugen. Dat komt door de magnesium in kaneel. Verder zitten er de mineralen mangaan en ijzer in. Deze mineralen zijn belangrijk voor het goed functioneren van het brein. Dr Zoladz heeft allerlei onderzoeken gedaan waarbij het concentratievermogen en denkvermogen van mensen werd getest. Na het eten van kaneel scoorden mensen beter op de testen.

De antikankerwerking

Kaneel is een kruid dat de vorming van kankercellen tegen zou gaan. Het zou vooral effectief zijn tegen lymfeklierkanker en leukemie. Daar moet je natuurlijk niet alleen op vertrouwen maar als je kanker hebt of hebt gehad dan kan het één van de middelen zijn die je vrij eenvoudig kunt gebruiken en die hopelijk de rest van je leven kanker voorkomen. Het past daarom in een antikankerdieet.

Conserveermiddel

Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën. Eten blijft langer goed als er kaneel doorheen zit; kaneel is een natuurlijk conserveermiddel. Het kruid kan in het lichaam helpen tegen ziektes die met schimmelvorming te maken hebben zoals candida.

Kaneel werkt tegen hoge bloedsuikerspiegel

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar kaneel in relatie tot diabetes. Wat onderzoekers hebben ontdekt is dat kaneel de vorming van hoge bloedsuikerniveaus bij diabetespatiënten na het eten voorkomt. De slechte effecten van het eten van fructose wordt middels kaneel genivelleerd. In de onderzoeken werd gemeten wat het effect van kaneel was als je dagelijks 1 gram, 3 gram of 6 gram nuttigde. De hoeveelheid kaneel bleek nauwelijks uit te maken. Er werd duidelijk gemeten dat mensen mindere hogere bloedsuikerniveaus hadden na het eten van kaneel.

Kaneelstokken kun je met een vijzel fijnmalen en gebruiken als kruid in de thee. Je kunt er twee tot drie keer thee van zetten.

Kaneel tegen artrose

Aan de universiteit van Kopenhagen is een onderzoek gedaan waaruit bleek dat kaneel de pijn van artrose helpt te doen verdwijnen. Wanneer mensen elke dag kaneel en honing door hun ontbijtmuesli deden, verdwenen de symptomen van artrose na een week. Dat is goed nieuws voor veel mensen. Artrosepatiënten in Nederland krijgen te horen dat ze hun hele leven lang last zullen houden van pijn.

Eettips voor kaneel

Kaneel kun je prima doe de zelfgemaakte muesli of havermoutpap doen. Het is een zoetig kruid dus je hebt minder andere zoetmakers nodig, wat voordelen heeft voor mensen die aanleg hebben tot obesitas. Wanneer je houdt van koekjes en cakes bakken probeer dan eens iets met kaneel en minder suiker door het meel te doen. Suiker is, zoals iedereen wel weet, geen gezonde zoetmaker. Kaneel hoort in de speculaaskruiden en zit ook in de pepernoot. Kaneel kun je door de thee doen of bovenop de koffie in het filterzakje strooien als koffievariatie. Kaneel is lekker om door een currygerecht te doen. Ook is het een aanrader om eens bonen te koken met een half theelepeltje kaneel erbij.

Kaneel als supplement

Kaneel is er in supplementvorm maar dat streeft hoogstwaarschijnlijk zijn doel voorbij. Het is niet 100% duidelijk of kaneel als supplement helpt voor een goede gezondheid. Zwangere vrouwen wordt afgeraden kaneel als supplement te eten en kaneel slechts beperkt te eten in het dagelijks menu.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met kaneelVeel mensen willen graag afvallen. Kun je afvallen met kaneel? Kaneel is een smaakmaker, maar volgens velen ook een idea…
10 tips voor kruidenthee: goedkoop en creatief thee zettenKruidenthee kun je eenvoudig zelf maken. Een kruidenmix samenstellen is goedkoper dan voorverpakte theemixen kopen. Daar…
Hoe maak ik romige kaneelkoffie (cinnamon coffee)?Hoe maak ik romige kaneelkoffie (cinnamon coffee)?Er zijn oneindig veel koffievarianten, zo lijkt het wel. Zo is er ook een variant waarin kaneel wordt gebruikt. Het lijk…

Geen eitje zo lekker en gezond als van de eigen kipGeen eitje zo lekker en gezond als van de eigen kipOver het fokken van kippen en de productie van eieren leest u regelmatig wat in de krant en meestal zijn dat geen pretti…
Breinvoedsel: Krachtvoer voor DenkvermogenBreinvoedsel: Krachtvoer voor DenkvermogenWanneer je een examen doet en erover denkt om supplementen eten nemen die je denkvermogen versterken, overweeg dan eerst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=68
  • http://www.healthdiaries.com/eatthis/10-health-benefits-of-cinnamon.html
  • Alle foto´s Tom008

Reageer op het artikel "De geneeskracht van kaneel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Monique, 08-10-2019 15:18 #11
Ik lees hierboven: "De slechte effecten van het eten van fructose wordt middels kaneel genivelleerd." Graag verneem ik hoe het werkt en hoe, wanneer men het moet innemen en hoeveel. Werkt het zoals lactAse bij lactOse-intolerantie?
Aanleiding voor mijn vraag: wegens PDS-diagnose vloog ik aan het FODMAP-dieet. Bij de herintroductie van fructose (honing) reageerde ik zeer slecht. Sindsdien mijd ik alles waarvan ik weet of vrees dat er fructose in zit - en dat is heel wat… Artsen ontkenden het bestaan van een middel met gelijksoortige werking als lactAse.

Marijke van Werkhoven, 27-10-2017 16:37 #10
Goedenmiddag
Ik heb een vraagje over bloedsuikerspiegel. Ik merk dat als ik een theelepel kaneel in mn
johurt doe smiddags dat mijn waardes dalen naar 7.2 normaal 8.9… 8.7… Kaneel uit een potje is dat goed of is er natuurkaneel in een natuurwinkel?
Groetjes Marijke

Vanbilsen, 02-01-2016 14:47 #9
Hoeveel kaneelpoeder mag men per dag gebruiken toegevoegde in koffie of thee met honing?
Ook pijnstillend en ontsteking remmend bij 'n hernia?

Graag antwoord.
Bedankt. Reactie infoteur, 09-02-2016
Helaas staat dat onderzoek niet publiekelijk online dus kan ik het niet inlezen maar meestal gebruiken ze in onderzoeken naar de medicinale werking van kaneel, maar dan op andere terreinen, ongeveer 3 gram verspreid over een dag.

Daarnaast is medicinale voeding een relatief nieuw begrip in de wetenschap.

Myriam, 11-10-2015 14:05 #8
Ik heb ergens gelezen dat kaneel goed is om wratten te verwijderen. Nu is mijn vraag., hoe gebruik je dat dan het best? De kaneel olie of kaneel poeder erop wrijven.? Reactie infoteur, 08-09-2016
Het schijnt dat wratten kunnen verdwijnen in ongeveer 2 weken als je ze dagelijks aanstipt met kaneelolie. Wetenschappelijke bevestiging over dit feit bestaat er niet.

Muysson, 17-06-2014 17:04 #7
Helpt kaneel met honing tegen pijn in enkels? Wie heeft ervaring met de combinatie, kaneel-honing. De enkels zijn opgezwollen en geven problemen met het lopen. Er heeft zich geen vocht in de enkels opgehoogd. Er wordt gemasseerd met Persicol en dat geeft wel verlichting. Reactie infoteur, 18-06-2014
Dat klinkt meer als een verminderde permeabiliteit van de aders, wat eventueel met Amerikaanse toverhazelaar kan worden aangepakt. Een bezoek aan de huisarts, fytotherapeut of natuurgeneeskundige kan geen kwaad.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/109072-de-geneeskracht-van-amerikaanse-toverhazelaar.html

Ee, 27-04-2014 10:46 #6
Maar dan moet het wel om echte kaneel gaan, en niet die "kaneel"zakjes/potjes uit de supermarkt.
Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen kaneel aan toegevoegd is.Kaneel bevat de stoffen coumarine en safrol welke bij dierproeven en ander onderzoek gentoxisch blijken te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend. Of kaneel daarmee kankerverwekkend voor mensen is moet uit nader onderzoek blijken. Het is vooral de Cassia kaneel die veel coumarine bevat (2g/kg). Ceylan kaneel bevat van deze stof slechts 0,02g/kg. Reactie infoteur, 28-04-2014
Cassia is ook kaneel, maar dan Chinese kaneel. Goed van je om het verschil te verduidelijken. Wie kaneel als geneesmiddel wilt gebruiken kan het beste de verse kaneelstokken zelf verpoederen in een vijzel.

P. Vroegop, 14-02-2014 10:48 #5
Zijn er ook nadelen, waar moet ik op letten. Ik ben begonnen met elke ochtend een beker warm water met een eetlepel honing en een theelepel kaneel. Ik heb last van artrose, heb een nieuwe knie, aanleg voor hoge bloeddruk, slik daar verschillend medicijnen voor, heb 20 jaar geleden een herseninfarct gehad en ben nog steeds aan het revalideren? Reactie infoteur, 20-02-2014
Voor de meeste mensen is kaneel ongevaarlijk. In enkele gevallen kan het uitslag veroorzaken. In jouw geval zou ik toch informeren bij een fytotherapeut omdat kaneel een wisselwerking kan hebben met medicijnen. Kaneel werkt als natuurlijke bloedverdunner. Bovendien kan een fytotherapeut andere aanwijzingen geven voor voeding die alleen voor jou van toepassing zijn.

Diny, 24-01-2014 12:34 #4
Zitten er in kaneel ook stofjes waar je hevige hoofdpijn van krijgt? Reactie infoteur, 30-01-2014
Nee, in principe niet. Er zijn echter wel honderden normale voedingsstoffen waarvoor je allergisch kunt zijn. Hoofdpijn is één van de voedselallergiesymptomen. Een zeer klein percentage mensen heeft een voedselallergie voor kaneel.

Maria, 27-10-2013 19:43 #3
Ik lees dat kaneel en honing een pijnbestrijder is bij artrose. Elders op internet lees ik dat het juist de pijn bestrijdt bij artritis. Dit zijn twee verschillende aandoeningen. Wat moet ik nou geloven? Reactie infoteur, 28-10-2013
De oorzaken van artritis en artrose zijn hetzelfde, behalve dat slijtage een rol speelt bij artrose. Kaneel en honing hebben beide een ontstekingsremmend effect en zijn relatief eenvoudig in het dagelijks menu in te passen zodat je zelf het verschil kan bemerken. Overigens zijn er in de fytotherapie veel sterkere geneeskruiden tegen artrose en artritis zoals heermoes en moerasspirea. Als je het zelf wilt proberen, omdat de aandoening niet ernstig is, zou je brandnetelthee kunnen proberen, dat doet urinezuren uitscheiden en neemt zo de oorzaak weg. Gemberthee is een andere mogelijkheid, want gember werkt ontstekingsremmend. In het geval van brandnetel gebruik je het gedroogde kruid en in het geval van gember, de verse gemberwortel om een thee te zetten.

Jan Bak, 17-09-2013 16:04 #2
Bedankt, dit is nieuw voor mij. Wel gebruik een voedingssupplement met chroom voor het verhoogde suikergehalte en merk daarvan wel wat effect. Overigens is dit effect lang niet zo duidelijk als driemaal in de week een mespunt kalium houdend zout op een ei voor iets te hoge bloeddruk. Daar daalde mijn onderdruk van ca 90 naar 80 en is ook de bovendruk gedaald naar ca. 120. Goede voedingsmiddelen gebruiken is m.i. beter dan medicijnen slikken. Reactie infoteur, 19-09-2013
Wat ook goed tegen hoge bloeddruk is, is ongeraffineerd zout: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/119611-ongeraffineerd-zout-is-goed-voor-de-bloeddruk.html

Anna Jansen, 27-08-2013 17:41 #1
Dank voor al uw informatie simpel duidelijk anna jansen

Infoteur: Tom008
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 11
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!