Salie, smaakvol geneeskruid

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Middeleeuws multimedicijn
- Saliemelk en saliethee
- Salie barst van vitamine K
- Rozemarijnzuur
- Salie verbetert hersenfuncties
- Eettips voor salie
- Salie tegen veroudering
Middeleeuws multimedicijn
In de Middeleeuwen werd salie gebruikt tegen diarree, maagproblemen, longontsteking, leverziektes, nierkwalen, ´s nachts zweten, keelpijn, scheurbuik, menstruatieklachten, ontstoken wonden en verjongingskuren. Het is een magische plant en tovenaars kunnen allerlei wonderlijke dingen uithalen met salie. Het stond genoemd als één van de magische kruiden in het boek liber aggregationes wat aan Albertus Magnus werd toegeschreven, iemand van wie gedacht werd dat het een tovenaar was, maar die toch heilig werd verklaard.Saliemelk en saliethee
Salie groeit oorspronkelijk in landen rond de Middellandse Zee op zonnige berghellingen. De oude Grieken en Romeinen gebruikten salie als medicinale plant en als conserveermiddel voor vlees. Dat salie daar goed voor is wordt bevestigd door hedendaags wetenschappelijk onderzoek. Salie remt de groei van schadelijke bacteriën. De Chinezen hielden veel van saliethee. In de 17e eeuw ruilden Chinese handelaren met Nederlandse handelaren zodat beiden op hun thuismarkt spullen konden verkopen. De Nederlanders kregen 3 kisten Chinese thee voor één kist salie, zo gek waren de Chinezen op dit Europese kruid. In Nederland werd lang saliemelk, warme melk werd met salie verrijkt, gedronken als slaapmiddel. Tot op de dag van vandaag zit salie in biologische tandpasta, het verfrist de mond.Salie barst van vitamine K
Salie zit barstensvol vitamine K. Slechts 4.5 gram is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine K. Voor de rest zitten er geen vitaminen of mineralen van betekenis in. Dit smaakvolle plantje dat goed past in een kruidentuin bevat een aanzienlijke hoeveelheid fytonutriënten. Er zitten veel antioxidanten in. Daarnaast is salvia officinalis, zoals de Latijnse naam voluit luidt, goed voor het brein. Het staat op de lijst met belangrijk breinvoedsel.Rozemarijnzuur
Salie is familie van de rozemarijn en munt. De Latijnse naam voor deze familie is labitae. In salie zit net als in rozemarijn, de flavonoïden apigenine, diosmetine, and luteoline. Daarnaast zit er het polyfenol rozemarijnzuur in. Rozemarijnzuur zit in salie, rozemarijn, oregano, citroenmelisse en marjolein. Rozemarijnzuur heeft een ontstekingsremmende werking in het lichaam doordat het moleculen activeert die inwendige infecties te lijf gaan. Deze infecties vinden dagelijks bij iedereen op celniveau plaats. Wanneer het lichaam zich er niet tegen wapent treden er infecties in lichaamscellen op die op den duur kunnen leiden tot diabetes of kanker. Dit magische kruid past daarom in een dieet tijdens de chemokuur. Artrose, aderverkalking en astma zijn voorbeelden van inwendige infectieziekten waartegen salie kan helpen. Rozemarijnzuur is ook een antioxidant. Het bestrijdt de vrije radicalen in het lichaam welke als ze in te grote getale aanwezig zijn ook tot ziektes kunnen leiden.Salie verbetert hersenfuncties
Herboristen weten al lang dat salie het geheugen bevordert. Dit groene kruid behoort tot het krachtvoer voor het denkvermogen. In 2003 is er een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd wat de geheugenversterkende werking bewijst. In een Amerikaans dubbelblind onderzoek werd aan 45 participanten een placebo of een pil met essentiële salie-olie gegeven. Er werden 5 testen afgenomen, elk met een uur of meer tussenpozen. De groep die een saliepil hadden genomen scoorden hoger dan de placeboslikkers. In de kruidengeneeskunde of fytotherapie wordt saliewortel al ruim 1000 jaar gebruikt om de hersenfuncties te verbeteren. Een wetenschappelijk onderzoek door de Britse professor Peter Houghton in 2003 toonde aan dat in saliewortel een stof zit die erg lijkt op stoffen die in het medicijn tegen Alzheimer worden gebruikt. Alzheimer is een ziekte waarvan geheugenverlies het belangrijkste kenmerk is.Eettips voor salie
Salie is lekker over een pizza, omelet en een broodje met Hollandse kaas en tomaat. Het is een uitstekend kruid om in de tomatensaus te doen. Je kunt het gebruiken om een groentesmoothie mee te verrijken. Saliethee is een lekkere en bijzondere thee. Het is een ideaal kruid om zelf kruidenthee te maken. Salie is een prima kruid om over gebakken aardappels heen te doen. Over gekookte groentes is het een verrijking van je maaltijd. Het doet het goed in soepen die gebaseerd zijn op groenten.Salie tegen veroudering
Carnosinezuur is een belangrijk bestanddeel van salie. Het is een sterke antioxidant. Bovendien stimuleert het de aanmaak van glutathion. Dit is een stof die is opgebouwd uit drie aminozuren; cysteïne, glycine en glutaminezuur. Glutathion wordt ook wel een antiverouderingsstof genoemd. In de 10e eeuw waren er al Arabische wetenschappers die zeiden dat je van salie eten het eeuwige leven kreeg. Dat is een goede reden om dit heerlijke smakende plantje tot een dagelijkse voedingsstof te maken.Lees verder
- Alfred Vogel, Zwitsers kruidendeskundige
- Sesamzaad, heerlijk en voedzaam
- 10 oranje, gezonde wedstrijdsnacks
Warning: Undefined array key 99065 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 98161 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202