Salie, smaakvol geneeskruid

Salie, smaakvol geneeskruid Salvia, zijn Latijnse naam betekent geneeskruid. De genezende eigenschappen van salie zijn sinds millennia bekend. Salie is een lekker groen kruid met bijzondere eigenschappen. Zo wordt je geheugen beter van dit groene plantje. Het past goed in een kruidenmengsel. Probeer eens salie over gekookte groenten te doen of doe het in een groentesmoothie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Middeleeuws multimedicijn

In de Middeleeuwen werd salie gebruikt tegen diarree, maagproblemen, longontsteking, leverziektes, nierkwalen, ´s nachts zweten, keelpijn, scheurbuik, menstruatieklachten, ontstoken wonden en verjongingskuren. Het is een magische plant en tovenaars kunnen allerlei wonderlijke dingen uithalen met salie. Het stond genoemd als één van de magische kruiden in het boek liber aggregationes wat aan Albertus Magnus werd toegeschreven, iemand van wie gedacht werd dat het een tovenaar was, maar die toch heilig werd verklaard.

Saliemelk en saliethee

Salie groeit oorspronkelijk in landen rond de Middellandse Zee op zonnige berghellingen. De oude Grieken en Romeinen gebruikten salie als medicinale plant en als conserveermiddel voor vlees. Dat salie daar goed voor is wordt bevestigd door hedendaags wetenschappelijk onderzoek. Salie remt de groei van schadelijke bacteriën. De Chinezen hielden veel van saliethee. In de 17e eeuw ruilden Chinese handelaren met Nederlandse handelaren zodat beiden op hun thuismarkt spullen konden verkopen. De Nederlanders kregen 3 kisten Chinese thee voor één kist salie, zo gek waren de Chinezen op dit Europese kruid. In Nederland werd lang saliemelk, warme melk werd met salie verrijkt, gedronken als slaapmiddel. Tot op de dag van vandaag zit salie in biologische tandpasta, het verfrist de mond.

Salie barst van vitamine K

Salie zit barstensvol vitamine K. Slechts 4.5 gram is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine K. Voor de rest zitten er geen vitaminen of mineralen van betekenis in. Dit smaakvolle plantje dat goed past in een kruidentuin bevat een aanzienlijke hoeveelheid fytonutriënten. Er zitten veel antioxidanten in. Daarnaast is salvia officinalis, zoals de Latijnse naam voluit luidt, goed voor het brein. Het staat op de lijst met belangrijk breinvoedsel.

Rozemarijnzuur

Salie is familie van de rozemarijn en munt. De Latijnse naam voor deze familie is labitae. In salie zit net als in rozemarijn, de flavonoïden apigenine, diosmetine, and luteoline. Daarnaast zit er het polyfenol rozemarijnzuur in. Rozemarijnzuur zit in salie, rozemarijn, oregano, citroenmelisse en marjolein. Rozemarijnzuur heeft een ontstekingsremmende werking in het lichaam doordat het moleculen activeert die inwendige infecties te lijf gaan. Deze infecties vinden dagelijks bij iedereen op celniveau plaats. Wanneer het lichaam zich er niet tegen wapent treden er infecties in lichaamscellen op die op den duur kunnen leiden tot diabetes of kanker. Dit magische kruid past daarom in een dieet tijdens de chemokuur. Artrose, aderverkalking en astma zijn voorbeelden van inwendige infectieziekten waartegen salie kan helpen. Rozemarijnzuur is ook een antioxidant. Het bestrijdt de vrije radicalen in het lichaam welke als ze in te grote getale aanwezig zijn ook tot ziektes kunnen leiden.

Salie verbetert hersenfuncties

Herboristen weten al lang dat salie het geheugen bevordert. Dit groene kruid behoort tot het krachtvoer voor het denkvermogen. In 2003 is er een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd wat de geheugenversterkende werking bewijst. In een Amerikaans dubbelblind onderzoek werd aan 45 participanten een placebo of een pil met essentiële salie-olie gegeven. Er werden 5 testen afgenomen, elk met een uur of meer tussenpozen. De groep die een saliepil hadden genomen scoorden hoger dan de placeboslikkers. In de kruidengeneeskunde of fytotherapie wordt saliewortel al ruim 1000 jaar gebruikt om de hersenfuncties te verbeteren. Een wetenschappelijk onderzoek door de Britse professor Peter Houghton in 2003 toonde aan dat in saliewortel een stof zit die erg lijkt op stoffen die in het medicijn tegen Alzheimer worden gebruikt. Alzheimer is een ziekte waarvan geheugenverlies het belangrijkste kenmerk is.

Eettips voor salie

Salie is lekker over een pizza, omelet en een broodje met Hollandse kaas en tomaat. Het is een uitstekend kruid om in de tomatensaus te doen. Je kunt het gebruiken om een groentesmoothie mee te verrijken. Saliethee is een lekkere en bijzondere thee. Het is een ideaal kruid om zelf kruidenthee te maken. Salie is een prima kruid om over gebakken aardappels heen te doen. Over gekookte groentes is het een verrijking van je maaltijd. Het doet het goed in soepen die gebaseerd zijn op groenten.

Salie tegen veroudering

Carnosinezuur is een belangrijk bestanddeel van salie. Het is een sterke antioxidant. Bovendien stimuleert het de aanmaak van glutathion. Dit is een stof die is opgebouwd uit drie aminozuren; cysteïne, glycine en glutaminezuur. Glutathion wordt ook wel een antiverouderingsstof genoemd. In de 10e eeuw waren er al Arabische wetenschappers die zeiden dat je van salie eten het eeuwige leven kreeg. Dat is een goede reden om dit heerlijke smakende plantje tot een dagelijkse voedingsstof te maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salie (Salvia officinalis): een geneeskrachtig tuinkruidSalie (Salvia officinalis): een geneeskrachtig tuinkruidSalie is een prachtig plantje van mediterrane oorsprong. Een oud spreekwoord luid wie Salie in de tuin heeft, heeft nooi…
Gebruik van salie in de keuken en in de kruidengeneeskundeGebruik van salie in de keuken en in de kruidengeneeskundeSalie kent vele varianten. Het kruid echte salie (Salvia officinalis) wordt al eeuwen in de kruidengeneeskunde, maar ook…
Echte salie, eeuwige geneeskrachtVreemd kan het gaan met onze inheemse planten en het idee dat alleen wilde planten van bij ons gezond of geneeskrachtig…

De geneeskracht van kaneelDe geneeskracht van kaneelKaneel is een zoet kruid. Het maakt deel uit van speculaaskruiden. De kaneelboom is een tropische boom. De kaneelstok is…
Breinvoedsel: Krachtvoer voor denkvermogenBreinvoedsel: Krachtvoer voor denkvermogenWanneer je een examen doet en erover denkt om supplementen eten nemen die je denkvermogen versterken, overweeg dan eerst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Majdharma, Pixabay
  • http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi62.htm
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=76
  • http://www.naturalnews.com/032632_sage_brain_health.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnosinezuur
  • Blöte Obbes, De Geurende Kruidhof
  • Foto´s: Tom008
Reacties

Jacqueline, 15-06-2016
Ik had zoveel last van opvliegers, en drink nu elke dag 2 koppen salie thee. En ik durf het bijna niet te schrijven, maar ik heb bijna geen opvlieger meer gehad. Reactie infoteur, 07-09-2016
Bedankt voor het delen van deze waardevolle ervaring. Wow wat goed. Ik zou die thee maar blijven drinken! Saliethee helpt bij meerdere problemen. In het algemeen ruimt het negatieve energie op. Misschien is dat de reden dat het opvliegers voorkomt.

Pieter, 04-04-2014
Is salie goed voor de stoelgang? Reactie infoteur, 04-04-2014
Salie bevordertt de stoelgang enigszins. Je kunt een saliethee drinken om het gewenste effect te verkrijgen of salie door het eten doen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 20-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.