Oregano, een kruid met geneeskracht
Oregano is een groen kruid met een zeer fijne smaak. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Europa maar is al minstens 2000 jaar ingeburgerd in het Middellandse Zeegebied. Oregano wordt ook wilde marjolein genoemd. De planten lijken sterk op elkaar en ze smaken vrijwel hetzelfde. In Nederland en België kan deze plant uitstekend in de kruidentuin groeien.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Het geneeskruid oregano
Oregano was eigenlijk een exclusief geneeskruid maar tegenwoordig wordt het vooral als keukenkruid gebruikt. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn, voorts is het een laxerend middel. Het stimuleert de spijsvertering in het algemeen en het verdrijft misselijkheid. In
Mexico is onderzoek gedaan naar oregano als geneesmiddel tegen infectie met de parasiet
Giardia lamblia. Hieruit bleek dat oregano meer effectief was tegen deze parasiet dan het meestal voorgeschreven geneesmiddel tinidazol.
Veel antioxidanten
Oregano staat bol van de
fytonutriënten. Er zit thymol in, een zuur dat ook in
tijm voorkomt en rozemarijnzuur, wat uiteraard in
rozemarijn ook zit. Dit zijn beide stoffen met een antiseptische werking. Het gaat schadelijke bacteriën te lijf en vrije radicalen. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem.
Antioxidanten zitten in veel
fruit en
groente maar vergeleken met een
appel is hetzelfde gewicht in oregano is 30 keer sterker in zijn antioxidantwerking en 20 keer zo sterk als een
aardappel. Zijn vroegere status als geneesmiddel wordt helemaal bevestigd door de wetenschap.
Wilde marjolein en oregano zijn familie van elkaar en smaken nagenoeg hetzelfde.
Goed tegen darmkanker
Er zit veel mangaan en veel
vitamine K in oregano. 12 Gram oregano is genoeg om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vitamine K te komen. Verder zitten er de
mineralen ijzer en calcium in, bevat het vitamine E en het
aminozuur tryptofaan. Ook zitten er een ruime hoeveelheid vezels in oregano. Producten met vezels stimuleren het lichaam om galzouten aan te maken waardoor het risico op darmkanker aanzienlijk wordt gereduceerd.
Bergvreugd en welghemoet
Oregano heeft een verkwikkend effect. Boeren die vroeger hard moesten werken zoals de oogst binnen halen aten een maaltijd waar oregano in verwerkt was om het werk beter aan te kunnen. Bergbeklimmers gebruikten oregano om vermoeiende tochten draaglijk te maken. De volksnamen welghemoet en bergvreugd herinneren aan die toepassingen.
Krans van oregano
Men is dit geneeskruid pas later Oregano gaan noemen, eigenlijk betekent dat precies hetzelfde als bergvreugd. Oregano komt namelijk uit het Grieks. Oros betekent berg en ganos betekent vreugd. In
het oude Griekenland en
het oude Romeinse rijk gaf men een pas getrouwd paar een krans van oregano. Oregano werd destijds volop geassocieerd met vreugde. Zo werd voor iedereen zichtbaar dat ze in een uiterst vreugdevolle periode van hun leven zaten.
Eau des carmes
Lang is marjolein gebruikt als maagmiddel. Het werd bereid in het karmelieter klooster van Parijs en werd eau des carmes, karmelitessenolie genoemd. De monniken hadden een patent op deze marjoleinolie. Ze verdienden er flink geld aan. Apothekers mochten het middel niet zelf maken en verkopen omdat het klooster immers het alleenrecht op productie bezat met het patent. Lodewijk de 16e heeft daar verandering in gebracht in 1791. Maar het patent zou behouden blijven totdat de laatste monnik die op dat moment in het klooster leefde, stierf. Dat bleek pas 40 jaar later te zien. Elk jaar is 1000 franc betaald aan het farmaceutisch college omdat de monniken geen afstand wilde doen van het patent.
In de tuin
De wilde Marjolein of oregano is een vaste plant maar de gecultiveerde keukenmarjolein een éénjarige plant. De éénjarige variant is geuriger. Marjolein wordt gedroogd zodat het ook in de winter gebruikt kan worden. Hij groeit het best op een warm plekje in de tuin en kan in mei gezaaid worden.
Marjolein in groen kruidenzout
Marjolein of oregano is een uitstekend kruid in groen kruidenzout. Dit kan iedereen zelf maken. Je droogt de bladeren van oregano, tijm,
lavas,
munt,
basilicum, hyssop en bonenkruid. Je wrijft de bladeren zeer fijn tot een poeder. Dit vermeng je met het
zout en je doet het in een strooibus. Het blijft zeer lang houdbaar. Oregano is een uitstekend kruid om een kruidenolie van te maken. Je laat simpelweg oregano trekken in een flesje
olijfolie. De smaak van oregano wordt opgenomen door de olie. Deze kun je vervolgens prima over de pizza doen.