Tijm, een kruid met geneeskracht

Tijm, een kruid met geneeskracht Tijm is een heerlijk geurend kruid met grote geneeskracht. Het wordt tegenwoordig als keukenkruid gebruikt maar zijn helende werking kan niet ontkend worden. Tijm is een wijdverspreide plant. Hij komt voor in Europa, Noord Afrika, Noord Azië en Centraal Azië. In Nederland groeit wilde Tijm vooral in duinpannetjes. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


De geneeskracht van tijm

Tijm is door de antieke Grieken en Romeinen gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten. Opvallend genoeg werd het altijd voorgeschreven bij hersenziekten. Recent heeft men het positieve effect op de hersenen wetenschappelijk kunnen aantonen. In de Materia medica van Steinmetz staat dat wilde tijm een speciale genezende werking heeft op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Verder is het bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend. Het werkt ook tegen angina pectoris, een drukkend, pijnlijk gevoel in de borst rond de hartstreek. In dit verband is het interessant om erop te wijzen dat de thymusklier zich achter het hart bevindt. De thymus is vernoemd naar het tijmplantje. Tijm activeert de thymus.

Omslagen tegen hoofdpijn

Rembert Dodoens, grondlegger van de kruidenwetenschap, beval tijm aan tegen draaiing van het hoofd. Hij beval aan om in dit geval een natte doek waarin aftreksel van tijm zit om het hoofd te wikkelen. In vroegere tijden werden kruiden ingenaaid in kussentjes. Deze kruidkussentjes werkten tegen slapeloosheid, hoofdpijn en astma. Kruidkussentjes kunnen zowel nat als droog gebruikt worden. Tijmthee werd gedronken tegen diverse maagbezwaren. In vroegere tijden werd tijm ook gebruikt tegen al te melacncholische geesten. Het verdrijft de melancholie uit het bloed en werkt aldus tegen depressiviteit.

Tijm en wilde tijm kunnen door elkaar gebruikt worden. Beide hebben dezelfde aromatische en geneeskrachtige eigenschappen.

Hoestdrank van tijm

Bovenop de genoemde ziektes waartegen tijm werkt wordt tijm als hoestmiddel gebruikt. In een oud boek, de Geurende Kruidhof van Blöte-Obbes, staat een recept om zelf hoestdrank te maken: 50 gram tijm moet je in een halve liter water 10 minuten laten koken. Daarna doe je er een halve kilo kandij bij. Je laat het indikken totdat het siroopdik is. In plaats van kandij kun je rietsuiker gebruiken. Een andere manier om tijm te bereiden tot hoestdrank is om het afkooksel laten afkoelen tot het lauw is en dan vermengen met honing.

Voedingswaarde van tijm

De geneeskrachtige eigenschappen van tijm worden bevestigd door de hoge waarden aan vitamine K die in tijm zit; 5 gram tijm is genoeg voor 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Daarnaast zit er veel ijzer in tijm; 14 gram is genoeg voor de ADH aan ijzer. Dat betekent niet dat je elke dag 14 gram tijm moet eten. IJzer zit in allerlei voedingsstoffen, maar het geeft wel aan dat tijmthee extra versterkend kan werken. Er zitten voorts de mineralen calcium en mangaan in. Het bevat ook het aminozuur tryptofaan en een aanmerkelijke hoeveelheid vezels.

Thymol

Wetenschappers hebben recent ontdekt dat er thymol in rijm zit. Dit is een fytonutriënt dat zeer geneeskrachtige eigenschappen heeft. Daarnaast zit er ook borneal, kamfol, carvacolo en het zoetgeurende geraniol in maar thymol is de meeste krachtige fytonutriënt. Thymol is in een wetenschappelijk laboratorium onderzocht op ratten. Het bleek dat thymol toevoegen aan het menu een positief effect had op de het percentage gezonde omega 3-vetzuren in de hersenen, nieren en het hart. Verder werd geconstateerd dat hoe jonger ratten beginnen met thymol, des te groter het effect was.

Antioxidantwerking

In tijm zitten de flavomoïden apigenine, naringenine, luteoline en thymonine welke een goede antioxidantwerking hebben. Samen met het hoge mangaanpercentage kan gesteld worden dat tijm een uitstekende bron is van antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen beschadigen het celweefsel en de DNA-structuur van cellen waardoor allerlei ziektes kunnen optreden.

Tijm, de bacteriebestrijder

Op de site WHfoods, waar vele gezonde feiten over voedsel staan, meldt men dat wetenschappers die op zoek zijn naar een natuurlijke conserveermiddel in tijm en basilicum bijzonder krachtige kruiden tegen bacteriën zien. Men raadt daarom aan om deze kruiden in een oliedressing voor salades te verwerken zodat je zeker weet dat het voedsel gezond en bacterievrij is. Van oudsher wordt groente gewassen met een druppel etherisch tijmolie in het waswater. Vanaf de 16e eeuw begon men tijmolie te gebruiken als mondwater omdat het antiseptische eigenschappen heeft. Tijm is een gezond en lekker kruid met legio toepassingen.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en specerijen: TijmKruiden en specerijen: TijmTijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Neder…
De geneeskracht van wilde tijmDe geneeskracht van wilde tijmWilde tijm kruipt over de grond om vervolgens met een aantal stengels omhoog te wijzen. De stengels reiken zelden hoger…
De helende werking van tijmDe helende werking van tijmTijm is een populair kruid in vele keukens, het is heerlijk in Franse en Italiaanse gerechten en is onmisbaar in een bou…
Tijm (Thymus vulgaris)Tijm (Thymus vulgaris)Tijm een prachtig struikje voor mediterraanse sferen in uw tuin. Tijm is ook ongekend populair in de keuken. Het gebruik…

Oregano, een kruid met geneeskrachtOregano, een kruid met geneeskrachtOregano is een groen kruid met een zeer fijne smaak. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Europa maar is al minstens 2000 j…
De geneeskracht van broccoliDe geneeskracht van broccoliBroccoli is een zeer gezonde groente. Dat staat in ieder geval vast. De laatste jaren zijn we overspoeld met feiten over…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.volkoomen.nl/T,%20U/thymus2.htm
  • http://www.scribd.com/doc/21989922/Steinmetz-Materia-Medica-Vegetabilis-2
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=77
  • Boek: De Geurende Kruidhof, Blöte-Obbes
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thymol
  • Botanische tekening: wikimedia commons
  • Foto´s: Tom008
Reacties

F. Petray, 01-12-2014
Is thymol te gebruiken bij nierproblemen? Reactie infoteur, 03-05-2015
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat thymol beschermend werkt voort de nieren: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540869

Evelyne van Dam, 22-03-2014
Tijm is idd een heel geneeskrachtig plantje. Let echter op met regelmatige consumptie. Tijm staat er ook om bekend om grote hoeveelheid radioactiviteit op te slaan. Na de ramp met chernobyl is het niet aan te raden om dit elke dag te consumeren. Bij ziekte kan het kort gebruikt worden. Reactie infoteur, 23-03-2014
Je hebt gelijk dat tijm radioactiviteit opslaat, maar ik ben het niet met je angst moet hebben voor overconsumptie.

Daarentegen wordt tijm juist gebruikt om na een behandeling met röntgenstralen de radioactiviteit uit je lichaam te krijgen. De radioactiviteit van Chernobyl is immiddels over het hele noordelijk halfrond verspreid. Zelfs de radioactiviteit van Hirosjima en Nagasaki is nog meetbaar op het gehele noordelijk halfrond. Dat is een reden om atoombommen en kerncentrales af te schaffen. Maar tijm moeten we juist omarmen als middel om eventueel in ons lichaam aanwezige radioactiviteit uit te bannen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 06-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.