Tijm, een kruid met geneeskracht
Tijm is een heerlijk geurend kruid met grote geneeskracht. Het wordt tegenwoordig als keukenkruid gebruikt maar zijn helende werking kan niet ontkend worden. Tijm is een wijdverspreide plant. Hij komt voor in Europa, Noord Afrika, Noord Azië en Centraal Azië. In Nederland groeit wilde Tijm vooral in duinpannetjes.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
De geneeskracht van tijm
Tijm is door
de antieke Grieken en
Romeinen gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten. Opvallend genoeg werd het altijd voorgeschreven bij hersenziekten. Recent heeft men het positieve effect op de hersenen wetenschappelijk kunnen aantonen. In de Materia medica van Steinmetz staat dat wilde tijm een speciale genezende werking heeft op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Verder is het bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend. Het werkt ook tegen angina pectoris, een drukkend, pijnlijk gevoel in de borst rond de hartstreek. In dit verband is het interessant om erop te wijzen dat de thymusklier zich achter het hart bevindt. De thymus is vernoemd naar het tijmplantje. Tijm activeert de thymus.
Omslagen tegen hoofdpijn
Rembert Dodoens, grondlegger van de kruidenwetenschap, beval tijm aan tegen draaiing van het hoofd. Hij beval aan om in dit geval een natte doek waarin aftreksel van tijm zit om het hoofd te wikkelen. In vroegere tijden werden kruiden ingenaaid in kussentjes. Deze kruidkussentjes werkten tegen slapeloosheid, hoofdpijn en astma. Kruidkussentjes kunnen zowel nat als droog gebruikt worden. Tijmthee werd gedronken tegen diverse maagbezwaren. In vroegere tijden werd tijm ook gebruikt tegen al te melacncholische geesten. Het verdrijft de melancholie uit het bloed en werkt aldus tegen depressiviteit.
Tijm en wilde tijm kunnen door elkaar gebruikt worden. Beide hebben dezelfde aromatische en geneeskrachtige eigenschappen.
Hoestdrank van tijm
Bovenop de genoemde ziektes waartegen tijm werkt wordt tijm als hoestmiddel gebruikt. In een oud boek, de Geurende Kruidhof van Blöte-Obbes, staat een recept om zelf hoestdrank te maken: 50 gram tijm moet je in een halve liter water 10 minuten laten koken. Daarna doe je er een halve kilo kandij bij. Je laat het indikken totdat het siroopdik is. In plaats van kandij kun je rietsuiker gebruiken. Een andere manier om tijm te bereiden tot hoestdrank is om het afkooksel laten afkoelen tot het lauw is en dan vermengen met
honing.
Voedingswaarde van tijm
De geneeskrachtige eigenschappen van tijm worden bevestigd door de hoge waarden aan
vitamine K die in tijm zit; 5 gram tijm is genoeg voor 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Daarnaast zit er veel
ijzer in tijm; 14 gram is genoeg voor de ADH aan ijzer. Dat betekent niet dat je elke dag 14 gram tijm moet eten. IJzer zit in allerlei voedingsstoffen, maar het geeft wel aan dat tijmthee extra versterkend kan werken. Er zitten voorts de
mineralen calcium en
mangaan in. Het bevat ook het
aminozuur tryptofaan en een aanmerkelijke hoeveelheid vezels.
Thymol
Wetenschappers hebben recent ontdekt dat er thymol in rijm zit. Dit is een
fytonutriënt dat zeer geneeskrachtige eigenschappen heeft. Daarnaast zit er ook borneal, kamfol, carvacolo en het zoetgeurende geraniol in maar thymol is de meeste krachtige fytonutriënt. Thymol is in een wetenschappelijk laboratorium onderzocht op ratten. Het bleek dat thymol toevoegen aan het menu een positief effect had op de het percentage gezonde omega 3-vetzuren in de hersenen, nieren en het hart. Verder werd geconstateerd dat hoe jonger ratten beginnen met thymol, des te groter het effect was.
Antioxidantwerking
In tijm zitten de flavomoïden apigenine, naringenine, luteoline en thymonine welke een goede antioxidantwerking hebben. Samen met het hoge mangaanpercentage kan gesteld worden dat tijm een uitstekende bron is van
antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen beschadigen het celweefsel en de DNA-structuur van cellen waardoor allerlei ziektes kunnen optreden.
Tijm, de bacteriebestrijder
Op de site WHfoods, waar vele gezonde feiten over voedsel staan, meldt men dat wetenschappers die op zoek zijn naar een natuurlijke conserveermiddel in tijm en
basilicum bijzonder krachtige
kruiden tegen bacteriën zien. Men raadt daarom aan om deze kruiden in een oliedressing voor salades te verwerken zodat je zeker weet dat het voedsel gezond en bacterievrij is. Van oudsher wordt groente gewassen met een druppel etherisch tijmolie in het waswater. Vanaf de 16e eeuw begon men tijmolie te gebruiken als mondwater omdat het antiseptische eigenschappen heeft. Tijm is een gezond en lekker kruid met legio toepassingen.