De geneeskracht van wilde tijm

De geneeskracht van wilde tijm Wilde tijm kruipt over de grond om vervolgens met een aantal stengels omhoog te wijzen. De stengels reiken zelden hoger dan zeven centimeter boven de grond en worden in de bloeitijd gedecoreerd door roze of violette bloemetjes. Deze altijd groene plant die familie is van de munt, komt van origine in Europa en Noord-Afrika voor en wordt veel gebruikt in de keuken. Wilde tijm is voor veel mensen meer bekend onder de naam kleine tijm. Deze plant behoort tot de waardplanten. Hij trekt als waardplant vooral de vlinders Pempeliella dilutella en tijmblauwtje aan. Voor de mens is het belangrijker dat het een eetbaar kruid is met geneeskracht. Gedroogde, verpulverde tijmblaadjes kunnen uitstekend door kruidenzout worden gedaan. In de fytotherapie, de door wetenschap onderbouwde vorm van moderne kruidengeneeskunde, wordt wilde tijm ingezet bij luchtwegenproblemen en spijsverteringsperikelen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening wilde tijm / Bron: Kilom691, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening wilde tijm / Bron: Kilom691, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Traditioneel gebruik wilde tijm

Tijm staat in verband met de thymus, een orgaantje dat dichtbij het hart zit en de witte T-cellen aanmaakt die de werking van het immuunsysteem stimuleren. De naamgever die aan tijm en thymus dezelfde naam gaf, was blijkbaar op de hoogte dat tijm de thymus in werking zette. Vroeger deed men wilde tijm in kruidkussentjes, alleen of samen met rozemarijn en lavendel. Dat was goed bevonden tegen hoofdpijn, slapeloosheid, benauwdheid en astma. Daarnaast dronk men in de traditionele volksgeneeskunde thee van tijm bij maagbezwaren. In Tirol en Zwitserland werd tijm gebruikt om tovenarijen te doorbreken. Padden maken graag hun hol onder een tijmplant en padden hoorden volgens een volksgeloof bij heksen. Daarom geloofde niet iedereen dat tijm je zou beschermen voor toverspreuken.

Wilde tijm op je bord

Wilde tijm kan door een salade worden gedaan. De blaadjes kunnen ook worden gebruikt om een thee van te zetten. Als er een thee van wordt gezet is het aan te raden de blaadjes vlak voor het bloeien te plukken en te drogen. Over het algemeen wordt de smaak van een theekruid beter als je het droogt want een vers kruid geeft moeilijker zijn smaak aan het theewater. Wilde tijm is een uitstekend kruid wat kan worden gebruikt in het bereiden van echt voedsel dat op langzame wijze wordt bereid daar het zijn smaak lang behoudt.

Naamgeving

In het Latijn wordt wilde tijm Thymus serpyllum genoemd. In het Nederlands kennen we enkele alternatieve namen: Kleine tijm, Veldtijm, Kwendel, Sadonie. Verder werd het vroeger enigszins ook wel de volgende namen gegeven: Wilde marjolein, Citroenkruid en Onze-Lieve-Vrouwe-Bedstro. Dat is verwarrend omdat ook andere planten deze namen dragen.

Werkzame stoffen

Van wilde tijm wordt voor fytotherapeutische doeleinden het hele bovengronds groeiende kruid gebruikt, met uitzondering van de houtige onderdelen. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: etherische olie met de fenolen carvacrol en thymol, de monoterpenen alfapineen, gammaterpineen en paracymeen, de monoterpenolen linalool, borneol, geraniol. alfapterpineol en terpineen-1-ol-4, looistoffen, de bitterstof serpylline, flavonglycosiden zoals luteoline-7-glycoside en de triterpeenzuren oleanolsaponine en ursolzuursaponinen.

Wilde tijm voor de spijsvertering

Wilde tijm is een aromatisch bittermiddel dat eetlustbevorderend werkt. Dat komt met name door de serpylline en de etherische olie die het bevat. Het werkt spijsverteringsstimulerend, krampwerend en windverdrijvend. Fytotherapeuten kunnen aan mensen adviseren veel tijm te eten als ze lijden aan één of meer van de volgende indicaties:
Wilde tijm, een variatie met witte bloemen / Bron: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Wilde tijm, een variatie met witte bloemen / Bron: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wilde tijm, goed voor de luchtwegen

De etherische oliën carvacrol en thymol in wilde tijm hebben een ontsmettende werking. Ze bevorderen het ophoesten van slijmen. Daarnaast is er sprake van een ontkrampende werking op de ademhalingswegen. In de fytotherapie wordt wilde tijm voorgeschreven bij de volgende indicaties:
 • Hoest,
 • Milde bronchitis.

Overige medicinale werkingen

 • In de aromatherapie wordt etherische olie van wilde tijm gebruikt bij vermoeidheid, neurovegetatieve dystonie of zwakke zenuwen en cystitis of blaasontsteking.
 • Wilde tijm wordt uitwendig gebruikt door een bad te nemen. Soms wordt het gebruikt als liniment; een middel om je mee in te smeren zoals een zalf. Deze behandelingen worden gedaan omdat ze zouden helpen bij reumatische aandoeningen zoals artrose, lumbago of lage rugpijn en sciatique of ischias.
 • Neusverstopping bij verkoudheid kan verminderd worden door wilde tijm.
 • Wonden kunnen worden behandeld met wilde tijm.
 • Wilde tijm wordt als spoelmiddel ingezet om slijmvliesontstekingen in keel en mond te behandelen.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
 • Kruid: Je kan 6 gram wilde tijm per dag nemen om het gewenste therapeutische effect te bereiken.
 • Verpoederde kruid: driemaal daags 0.,5 gram tot 2 gram per keer.
 • Moedertinctuur: 30 druppels per dag.
 • Infuus of thee: meermalen per dag een kop thee van 2 tot 3 gram kruid.

Van wilde tijm zijn bij de therapeutische doseringen geen bijwerkingen bekend. De enige bedenking is om wilde tijm niet te geven aan kinderen jonger dan drie jaar omdat het spasmen van het strottenhoofd kan opwekken.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en specerijen: TijmKruiden en specerijen: TijmTijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Neder…
Geneeskrachtige kruiden bij buikpijnGeneeskrachtige kruiden bij buikpijnBuikpijn is een verzamelnaam voor vele klachten in de omgeving van de maag. Buikpijn kan komen door tal van oorzaken en…
Tijm (Thymus vulgaris)Tijm (Thymus vulgaris)Tijm een prachtig struikje voor mediterraanse sferen in uw tuin. Tijm is ook ongekend populair in de keuken. Het gebruik…
Tijm, een kruid met geneeskrachtTijm, een kruid met geneeskrachtTijm is een heerlijk geurend kruid met grote geneeskracht. Het wordt tegenwoordig als keukenkruid gebruikt maar zijn hel…

De geneeskracht van witte mosterdDe geneeskracht van witte mosterdWitte mosterd is een plant die van oorsprong voorkomt in Europa en Azië. Hij heeft gele bloemen. Je ziet hem vaak in het…
De geneeskracht van wijnruitDe geneeskracht van wijnruitWijnruit is een mooie plant om te zien; hij misstaat niet in een siertuin. Hij doet het goed op een droge grond. De blad…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Boek: Blöte-Obbes, De geurende kruidhof
 • Foto´s: wikimedia commons
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Thymus_serpyllum
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_tijm
 • Afbeelding bron 1: Kilom691, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.