Geneeskrachtige kruiden bij buikpijn
Buikpijn is een verzamelnaam voor vele klachten in de omgeving van de maag. Buikpijn kan komen door tal van oorzaken en kan divers van aard zijn. Ondanks de diversiteit van buikpijnen, zijn er een aantal kruiden te vinden die in veel gevallen werken. Deze zijn onder andere: wilde tijm, kaneel, engelwortel en dille. Van deze kruiden zijn huismiddeltjes te maken, welke volledig natuurlijk zijn. Bij buikpijn is meestal een thee het best geschikt, maar ook een bad kan helpen.
Bij langdurige buikpijn of hevige buikpijn is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Ga bij twijfel altijd naar de dokter.
Wilde tijm (Thymus serpyllum)
Alle bovengrondse delen van wilde tijm kunnen worden gebruikt als geneesmiddel tegen buikpijn. Wilde tijm bevat onder andere etherische oliën, die krampverminderend werken en de spijsvertering bevorderen. Verder bevat het bitter- en looistoffen. Deze bevorderen de productie van spijsverteringssappen en de gehele spijsvertering. Bij buikpijn, maagkrampen en een opgeblazen gevoel in de buik kan een thee van wilde tijm helpen. Om deze thee te bereiden is nodig:
- 2 eetlepels gedroogde wilde tijm
- water
Kook ruim water. Kruimel de tijm fijn in een kopje en giet het water erbij tot het kopje helemaal vol zit. Daarna filter je het geheel. Eventueel kun je de thee zoeten met honing.
Wilde tijm /
Bron: Borealis55, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Kaneel (Cinnamomum zeylanicum)
Het schors van de kaneelboom kan worden gebruikt als geneesmiddel. Het bevat onder andere krampstillende en spijsverteringbevorderende etherische oliën, slijmstoffen, die prikkels in de maag kunnen verzachten en looistoffen, welke de spijsvertering bevorderen. Bij spijsverteringsklachten, een vol gevoel en krampen in de maagstreek kan kaneelthee helpen. Ook bij sterke menstruatieklachten kan de thee gebruikt worden. Om de thee te maken is nodig:
Maak het kaneel fijn. Idealiter gebeurt dit in een vijzel, maar het kan ook met bijvoorbeeld een mes. Giet een kwart liter kokend water over het kaneel en laat het geheel tien minuten trekken. Zeef de thee voor hem te drinken. De thee kan het beste direct na een maaltijd gedronken worden.
Let op: Het is verstandiger kaneel niet te gebruiken bij zwangerschap of wanneer je last hebt van maag- of darmzweren.
Engelwortel (Angelica archangelica)
Engelwortel, ook wel Angelica, angélique of grote engelwortel genoemd, kan worden gebruikt bij buikpijn. De gedroogde wortel bevat etherische oliën en bitterstoffen, die de spijsvertering bevorderen en krampen stillen, de bitterstoffen stimuleren verder de productie van maagsappen. Thee van de engelwortel kan de klachten bij buikpijn en buikkramp verminderen. Voor een kop thee is nodig:
- 1 theelepel gedroogde engelwortelwortel
- 1 kopje water
Hak de wortel fijn. Kook het water en voeg de fijngehakte wortel toe. Laat het geheel vijf minuten koken. Zeef de thee en laat de vloeistof tot drinkbare temperatuur afkoelen. Het optimale effect is te verkrijgen door drie koppen thee per dag te drinken, verdeeld over de hele dag.
Dille (Anethum graveolens)
De gedroogde bloemen van dille kunnen worden gebruikt tegen buikpijn. Ook de bladeren kunnen worden gebruikt, maar deze bevatten minder werkzame stoffen. De werkzame bestanddelen zijn etherische oliën. Deze beperken krampen en stimuleren tegelijkertijd de werking van de maag. Dille werkt vooral goed bij klachten aan de onderbuik. Hiervoor wordt het verwerkt in een zitbad. Voor dit bad is nodig:
Kook een liter water en voeg hier de zaadjes aan toe. Laat het even doorkoken en vervolgens 5 minuten trekken. In de tussentijd kun je het bad laten vollopen. Na het trekken voeg je het water met zaad toe aan het bad. Indien gewenst kun je het vocht eerst zeven, zodat er geen stukjes zaad in het water zitten.