De geneeskracht van broccoli

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Vitraminen in broccoli
- Mineralen en aminozuur
- Broccoli tegen kanker
- Stoom, kook of roerbak kort
- Detoxen met broccoli
- Broccoli, tegen verbrande huid
- Is broccoli superfood?
- Broccoli in het eten
Vitraminen in broccoli
Broccoli zou kanker helpen voorkomen, de huid helpen schade door verbranding te herstellen en goed voor de ogen zijn. Dat zijn mooie claims maar zit er ook een wetenschappelijke basis achter? Deze van oorsprong Italiaanse groente zit in ieder geval vol vitaminen. Slechts 60 gram broccoli is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. 80 Gram broccoli is genoeg voor de ADH vitamine K. Daarnaast zit het boordevol vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11(foliumzuur), vitamine A en E. A. C en E zijn de sterkste antioxidanten onder de vitaminen.Mineralen en aminozuur
Ook bevat broccoli een breed spectrum aan mineralen. Mangaan, kalium, molybdeen, fosfor, magnesium, calcium, seleen, zink en ijzer zitten in ruime hoeveelheden in de groene broer van de bloemkool. Daarnaast zit er het aminozuur tryptofaan in.Broccoli tegen kanker
Na broccoli gegeten te hebben is het lichaam in staat gifstoffen te verwijderen. Dat komt vooral door de aanwezigheid van natuurlijke vitamine A, C en E welke sterke antioxidanten zijn. Deze helpen oxidatieprocessen te stoppen en het voorkomt ontstekingen. Detox, oxidatie en ontstekingen op celniveau zijn gelinkt aan het ontstaan van kanker. De gifverwijderende eigenschappen van vitaminen worden versterkt door fytonutriënten met antioxidantwerking. Kaempferol, quercetine, carotenoïde luteine, zeaxanthine en beta-caroteen zijn sleutelstoffen als het gaat om de antioxidantwerking in het lichaam. Deze stoffen versterken het detox-effect van de aanwezige A,C, E-vitaminen.Stoom, kook of roerbak kort
Om de geneeskrachtige eigenschappen van broccoli te behouden dient de groente gestoomd of zeer kort gekookt te worden. Kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten. Uren doorgekookte broccolisoep is een stuk minder voedzaam. Probeer een broccolisoep met zo´n kort mogelijke kooktijd te maken. Bovendien ontstaat door het lange koken een vieze smaak aan de broccoli. Wat ook een aanrader is, is om de roosjes van de broccoli af te snijden en rauw door een salade heen te doen. Broccoli wordt ook gebruikt als roerbakgroente. Roerbakken kan veel schade aan nutriënten opleveren, maar aan de andere kant moet het nog korter gebeuren omdat de klein gesneden roerbakgroente eerder gaar is dan grote gekookte stronken. De maximale roerbaktijd van broccoli is 3 minuten.Detoxen met broccoli
Detoxen gebeurt in twee fasen. Tijdens de eerste fase wordt in de lever een gifstof klaar gemaakt om het lichaam te verlaten. De gifstof geldt dan als gevaarlijke vrije radicaal die verder aangepakt moet worden in fase twee. Tijdens de tweede fase kan gifstof zonder gevaar op te leveren het lichaam verlaten. Isothiocyanaat is een stof in broccoli die wordt gevormd uit glucosinolaat. Deze stof vormt fase 1 in het detoxificatieproces. Fase 2 wordt getriggerd door enzymen. Isothiocyanaat is in staat om de enzymen te veranderen die voor de fase 2 van het detox zorgen. Zo zorgt broccoli voor beiden fasen van de detox. De gifstoffen kunnen voor kanker zorgen. Broccoli is een detox-groente dat goed past in een dieet tegen kanker.Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van 320 gram broccoli per week het risico op kanker verlaagt.
Broccoli, tegen verbrande huid
Behalve detox en antikankerwerking heeft broccoli nog verscheidene andere gezondheidsbevorderende eigenschappen. De vezels in broccoli zorgen voor een goede spijsvertering en goede opnamen van alle belangrijke voedingsstoffen. Sulforafaan, een stof die in het lichaam wordt aangemaakt na het eten van broccoli, doet roodverbrande huid door de zon sneller herstellen. Broccoli is een groente die de aanmaak van vitamine D uit zonlicht bespoedigt.Is broccoli superfood?
Om een antwoord te geven op de vraag of broccoli nu echt zo gezond is, en het qua geneeskracht uitspringt boven andere groenten kunnen we rustig zeggen: ¨Ja.¨ In broccoli zitten relatief zeer veel gezonde voedingsstoffen, meer dan in andere groente. Daarom is het label superfood op zijn plaats. Er is evenwel geen enkele reden om nu maar dagelijks broccoli te eten.Spinazie, bloemkool en wortelen zijn ook allemaal erg gezond; iedere groente heeft weer net iets meer van een bepaald soort vitamine en mineraal. Om alle benodigde stoffen binnen te krijgen is het belangrijk om elke dag verschillende groente te eten. Misschien wel twee a drie verschillende soorten per dag. Variatie is het toverwoord. Wie varieert, krijgt alle voedingstoffen binnen.