Goji-bes, een krachtige medicinale fruitsoort
Goji-bessen worden sinds lang gebruikt in Maleisië en China. Ze worden door de soep gedaan en er wordt thee van gezet. In het westen is er een rage rond de goji-bes ontstaan omdat het superfood zou zijn. De goji-bes zou verschillende geneeskrachtige effecten kennen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.De eeuwige jeugd
Er heeft even een hype gehangen rond deze kleine rode ovaalvormige bes. Goji-bessen worden vooral gedroogd gegeten. De Goji-bes is het best vergelijkbaar met een rozijn maar dan rood en iets meer eivormig. In China is er rond de goji-bes al een generatieslange hype omdat je langer zou leven als je deze bes eet. In het algemeen is het gezond om fruit te eten. Je krijgt minder ziektes als je gezonde stoffen tot je neemt. Die gezonde stoffen zitten er wel degelijk in de oranje-rode goji-bes. Zoals in veel oranje voedsel bevat het vitamine A. Daar kunnen we niet zonder. Verder bevat de bes veel
ijzer. Dat is een goed mineraal om tot je te nemen zodat je fitheid toeneemt. Het voorkomt bloedarmoede.
Antioxidanten in goji-bessen
De goji-bes zit tjokvol met
antioxidanten. Deze hebben volgens vele wetenschappers een jeugdverlengende werking. Het oude Chinese volksgeloof wordt door moderne wetenschap bevestigd. Antioxidanten vertragen het ouderdomsproces. Ze bestrijden vrije radicalen die de aftakeling juist bevorderen. Om deze bes nu de fontein van de eeuwige jeugd te noemen gaat wat ver.
Is de goji-bes gezonder dan ander fruit?
Er is weinig tot geen vergelijkend onderzoek gedaan tussen verschillende soorten fruit en hun medicinale werking. In hoeverre de ene fruitsoort nog preventiever tegen ziekten werkt dan de andere weten we gewoon niet omdat het nog niet goed wetenschappelijk is vastgesteld. Aangezien alle stoffen die in de goji-bes voorkomen ook in ander fruit voorkomt, zou je kunnen stellen dat fruit in het algemeen erg gezond is maar we geen idee hebben welk fruit er bovenuit springt. Dat vele mensen zich genoodzaakt zien toe te geven aan het kopen van goji-bessen is wellicht een gevolg van goede marketing. In elk geval kan het geen kwaad om mensen meer fruit te laten eten. De wetenschap heeft wel aangetoond dat veel groente en fruit eten in het algemeen preventief werkt tegen ziektes, waaronder verschillende soorten kanker.
Tibetaanse goji-bes
Goji-bessen komen oorspronkelijk uit Tibet, China en Mongolië. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze bes gebruikt als medicijn om het immuunsysteem te verhogen, het gezichtsvermogen te verbeteren, lever te beschermen, spermaproductie te vergroten en de bloedcirculatie te verbeteren. Wanneer je goji-bessen in de winkel koopt betekent dat niet dat deze een lange reis rond de wereld hebben afgelegd. De goji-bes groeit tegenwoordig in West Europa, ook in
Nederland en zelfs in het nog iets koudere Engeland.
Vitaminen en mineralen
De goji-bes bevat verscheidene
vitaminen en
mineralen. Er zit vooral veel vitamine B1, B2, B6, C en E in het goji-besje. Hetzelfde gewicht als van een
sinaasappel aan goji-bessen levert 500 keer zoveel vitamine C op. Het zit dus werkelijk propvol met deze vitamine! Verder bevat het de mineralen
zink, ijzer, koper, calcium, germanium, seleen en
fosfor. Dat is een indrukwekkend rijtje maar de eerlijk gebiedt te zeggen dat de meeste vruchten rijk zijn aan verschillende gezonde voedingsnutriënten en daarin vormt deze bes geen uitzondering. Het hoge percentage aan vitaminen, mineralen en
fytonutriénten is echter volgens wetenschappers een bijzonderheid.
Eettips goji-bes
De goji-bes wordt in China en Tibet eigenlijk nooit gegeten als snackfruit. Het wordt door een soep gedaan of gebruikt in gerechten met gemengde groenten. Je kunt het uitstekend in de
zelfgemaakte muesli doen. Verder is de gojibes een goede afwisseling voor rozijnen. Je kunt goji-bessen door een fruitsalade heen doen voor een beetje bite. Het is ook te mengen met andere gedroogde vruchten zoals gedroogde abrikoos en
appel in een tuttifrutti. Daarnaas kun je deze bes ook door een gemengde groentesalade heen doen om het geheel iets zoeter te maken, net zoals in sommige salades rozijnen zitten. Rauwkost zoals geraspte wortelen zijn extra lekker met een paar gojibessen erdoor heen.
Lees verder