Goji-bes, een krachtige medicinale fruitsoort

Goji-bessen worden sinds lang gebruikt in Maleisië en China. Ze worden door de soep gedaan en er wordt thee van gezet. In het westen is er een rage rond de goji-bes ontstaan omdat het superfood zou zijn. De goji-bes zou verschillende geneeskrachtige effecten kennen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

De eeuwige jeugd

Er heeft even een hype gehangen rond deze kleine rode ovaalvormige bes. Goji-bessen worden vooral gedroogd gegeten. De Goji-bes is het best vergelijkbaar met een rozijn maar dan rood en iets meer eivormig. In China is er rond de goji-bes al een generatieslange hype omdat je langer zou leven als je deze bes eet. In het algemeen is het gezond om fruit te eten. Je krijgt minder ziektes als je gezonde stoffen tot je neemt. Die gezonde stoffen zitten er wel degelijk in de oranje-rode goji-bes. Zoals in veel oranje voedsel bevat het vitamine A. Daar kunnen we niet zonder. Verder bevat de bes veel ijzer. Dat is een goed mineraal om tot je te nemen zodat je fitheid toeneemt. Het voorkomt bloedarmoede.

Antioxidanten in goji-bessen

De goji-bes zit tjokvol met antioxidanten. Deze hebben volgens vele wetenschappers een jeugdverlengende werking. Het oude Chinese volksgeloof wordt door moderne wetenschap bevestigd. Antioxidanten vertragen het ouderdomsproces. Ze bestrijden vrije radicalen die de aftakeling juist bevorderen. Om deze bes nu de fontein van de eeuwige jeugd te noemen gaat wat ver.

Is de goji-bes gezonder dan ander fruit?

Er is weinig tot geen vergelijkend onderzoek gedaan tussen verschillende soorten fruit en hun medicinale werking. In hoeverre de ene fruitsoort nog preventiever tegen ziekten werkt dan de andere weten we gewoon niet omdat het nog niet goed wetenschappelijk is vastgesteld. Aangezien alle stoffen die in de goji-bes voorkomen ook in ander fruit voorkomt, zou je kunnen stellen dat fruit in het algemeen erg gezond is maar we geen idee hebben welk fruit er bovenuit springt. Dat vele mensen zich genoodzaakt zien toe te geven aan het kopen van goji-bessen is wellicht een gevolg van goede marketing. In elk geval kan het geen kwaad om mensen meer fruit te laten eten. De wetenschap heeft wel aangetoond dat veel groente en fruit eten in het algemeen preventief werkt tegen ziektes, waaronder verschillende soorten kanker.

Tibetaanse goji-bes

Goji-bessen komen oorspronkelijk uit Tibet, China en Mongolië. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze bes gebruikt als medicijn om het immuunsysteem te verhogen, het gezichtsvermogen te verbeteren, lever te beschermen, spermaproductie te vergroten en de bloedcirculatie te verbeteren. Wanneer je goji-bessen in de winkel koopt betekent dat niet dat deze een lange reis rond de wereld hebben afgelegd. De goji-bes groeit tegenwoordig in West Europa, ook in Nederland en zelfs in het nog iets koudere Engeland.

Vitaminen en mineralen

De goji-bes bevat verscheidene vitaminen en mineralen. Er zit vooral veel vitamine B1, B2, B6, C en E in het goji-besje. Hetzelfde gewicht als van een sinaasappel aan goji-bessen levert 500 keer zoveel vitamine C op. Het zit dus werkelijk propvol met deze vitamine! Verder bevat het de mineralen zink, ijzer, koper, calcium, germanium, seleen en fosfor. Dat is een indrukwekkend rijtje maar de eerlijk gebiedt te zeggen dat de meeste vruchten rijk zijn aan verschillende gezonde voedingsnutriënten en daarin vormt deze bes geen uitzondering. Het hoge percentage aan vitaminen, mineralen en fytonutriénten is echter volgens wetenschappers een bijzonderheid.

Eettips goji-bes

De goji-bes wordt in China en Tibet eigenlijk nooit gegeten als snackfruit. Het wordt door een soep gedaan of gebruikt in gerechten met gemengde groenten. Je kunt het uitstekend in de zelfgemaakte muesli doen. Verder is de gojibes een goede afwisseling voor rozijnen. Je kunt goji-bessen door een fruitsalade heen doen voor een beetje bite. Het is ook te mengen met andere gedroogde vruchten zoals gedroogde abrikoos en appel in een tuttifrutti. Daarnaas kun je deze bes ook door een gemengde groentesalade heen doen om het geheel iets zoeter te maken, net zoals in sommige salades rozijnen zitten. Rauwkost zoals geraspte wortelen zijn extra lekker met een paar gojibessen erdoor heen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?De Lycium Barbarum, in het Nederlands de Goji Bessen, hebben een belangrijke functie in de traditionele Chinese geneesku…
Goji-Bessen zijn SupergezondGoji-Bessen zijn SupergezondGoji bessen zijn flink in de bekendheid op het moment. Ze zijn overal te krijgen in natuurwinkels en in bijvoorbeeld win…
De goji-bes, superfood of onzin?De goji-bes, superfood of onzin?Werken superfoods nu echt, of zijn ze helemaal niet gezonder dan 'gewone' groentes als broccoli en selderij? De goji-bes…

De geneeskracht van broccoliDe geneeskracht van broccoliBroccoli is een zeer gezonde groente. Dat staat in ieder geval vast. De laatste jaren zijn we overspoeld met feiten over…
Goedkoop en toch gezond eten!Goedkoop en toch gezond eten!Er zijn vele manieren om gezond en toch goedkoop te eten. Dit is een verzameling van wijsheden vergaard door jarenlange…
Bronnen en referenties
  • https://www.extremehealthusa.com/gojiarticles/GojiStory.aspx
  • http://www.health-report.co.uk/goji_berry.html
  • http://www.webmd.com/balance/goji-berries-health-benefits-and-side-effects
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/5315202.stm
  • Foto´s: Tom008
Reactie

E. Codrington, 22-10-2013
Ik gebruik Goji bessen al ruim vijf jaar. ik kan vertellen het heeft mij goed gedaan. ik voel mij gezonder dan vroeger. Reactie infoteur, 23-10-2013
Goedzo!

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.