Goji-Bessen zijn Supergezond

Goji-Bessen zijn Supergezond Goji bessen zijn flink in de bekendheid op het moment. Ze zijn overal te krijgen in natuurwinkels en in bijvoorbeeld winkels als ‘de Tuinen’ en behoren ook weer tot de Super groenten en fruit. Is dit weer een hype? Of is het echt iets waar je wat aan kunt hebben, word je er echt gezonder van? En hoe dan?

Goji-Bessen

Zoals gezegd wint de Goji-bes momenteel steeds meer aan populariteit. Deze gedroogde bessen zijn donkerrood van kleur en zijn een beetje vergelijkbaar met rozijnen. Inmiddels zijn er al veel wetenschappelijke studies naar de bessen verricht die opzienbarende resultaten hebben opgeleverd en waaruit is gebleken dat ze echt onze gezondheid kunnen verbeteren en daarom ook een heel goede aanvulling zijn op onze voeding in de vorm van een natuurproduct. Ze bevatten een hoog gehalte aan antioxydanten. Antioxydanten zijn zeer belangrijk want we kunnen deze goed gebruiken in de strijd tegen vrije radicalen. Bovendien zijn ze goed voor het verbeteren van de oogfunctie, ons immuunsysteem, het verlagen de bloeddruk én bescherming van de lever. Vandaar dan ook dat deze besjes tot de lijst van Super-voedsels kan worden gerekend.

Herkomst van de Goji-Bes

De gezonde werking van de besjes werd eeuwenlang geleden per ongeluk ontdekt (naar men zegt) door een paar monniken uit het Himalaya gebergte. Zij verkregen hun drinkwater van uit een bron waarin Goji-bessen waren gevallen en doordat de monniken daarna een gezond en lang leven leidden wéét men dat aan de Goji-bessen.

De Goji-bes een zeer hoge concentratie van voedingsstoffen waaronder 18 aminozuren en 21 mineralen, vitamine C en E, essentiële vetzuren en Polysachariden. Ze bevatten 11 mg ijzer per 100 gram, een ontstekingsremmer(beta-sisterol), en een compleet spectrum van carotenoïden waaronder ook bètacaroteen (tegen kanker) en zeaxanthin (wat heel goed is voor de ogen).

In de Chinese geneeskunst worden goji-bessen toegepast ten behoeve van de nieren en de lever en koortsverlaging. Ze zijn van invloed op de celvernieuwing, houden jeugdig, verhogen de seksuele potentie, en gaan huidaandoeningen als eczeem en acné tegen.

Het gebruik

In China worden de besjes voornamelijk in geweekte toestand gegeten en in producten verwerkt zoals in soepen, medicinale Chinese soepjes of als onderdeel van een bloementhee, maar je kunt ze ook zo gedroogd eten. Al met al loont het zeker de moeite om die Goji-bessen eens te proberen. Het is niet zo dat ze heel erg duur zijn. Ik heb ze zelf gekocht á €4.50 voor een zak en als je dan bedenkt dat je er maar een klein handje per dag van hoeft te gebruiken dan valt dat reuze mee. In grammen is dat ongeveer 20-30 gram/per dag en dan in de gedroogde vorm (net als rozijnen) verkrijgbaar in de natuurwinkels.

Zelf Goji-Bessen kweken

Goji-bessen komen uit China maar worden hier geïmporteerd. Als je wilt kun je ook de plantjes aankopen en zelf je eigen bessen kweken. Het is gebleken dat ze in west Europa goed gedijen dus hoeft dat geen probleem te zijn. Natuurlijk zijn de bessen vers gegeten altijd nog beter dan in gedroogde vorm en je kunt ze overal in verwerken, of het nu in de taart is of in de cake of in het versgebakken brood, de keuze is aan jou. Een voorbeeld van een adres om plantjes, zaden en bessen te bestellen is www.goji-berrie.com

Dus, ik zou zeggen: probeer het eens. Iedere dag een handje Goji-bessen als onderdeel van jouw fruitconsumtie.
Je kunt er hooguit gezond van worden!
© 2009 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?De Lycium Barbarum, in het Nederlands de Goji Bessen, hebben een belangrijke functie in de traditionele Chinese geneesku…
Wat zijn goji bessen en hoe gebruik je ze?Wat zijn goji bessen en hoe gebruik je ze?Goji bessen bestaan al eeuwen en worden in China verwerkt in medicijnen vanwege hun goede eigenschappen. De bessen worde…
Goji bessen: gezondheid en bijwerkingenGoji bessen: gezondheid en bijwerkingenGojij bessen zijn één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de superfood familie. Met superfood wordt een groep va…
Aankomen bij ondergewichtAankomen bij ondergewichtHet lijkt heel simpel: wanneer je minder eet dan dat je verbruikt val je af. Omgekeerd zou dit ook zo moeten werken: wan…
Bronnen en referenties
Reacties

Bessie, 05-03-2013
De bijwerkingen van de Goji-bessen zijn zeer beperkt maar… mensen met een stuifmeel-allergie kunnen ze beter niet eten, de bessen versterken namelijk de stuifmeel-gevoeligheid en verhogen bij hooikoortspatiënten de histamine. Histamine is een stof waarop je lichaam reageert, histamine komt vrij bij verschillende soorten stuifmeel en, bijvoorbeeld, een wespensteek.

Dus; mensen met een stuifmeel-allergie (hooikoorts): eerst een tijdje proberen en kijken wat de uitwerking bij jou is. Bij reactie onmiddellijk stoppen! Reactie infoteur, 06-03-2013
Goed om te weten.

Leurs A. L., 06-07-2012
Wat zijn de bijwerkingen van de goji bes? Kan het laxerend werken? Reactie infoteur, 07-07-2012
Ik heb voor de zekerheid een beetje gespeurd maar kan nergens bijzondere bijwerkingen vinden. Wanneer u zich aan 10 tot 30 gram per dag houdt dan denk ik ook niet dat die zich voordoen. Al is ieder persoon natuurlijk verschillend en heeft ook iedereen wel eens last van iets waar een ander totaal geen last van heeft. Let dus op wat uw lichaam u verteld.

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 11-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.