Goji bessen: gezondheid en bijwerkingen

Goji bessen: gezondheid en bijwerkingen Gojij bessen zijn één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de superfood familie. Met superfood wordt een groep van voedingsmiddelen aangeduid, die volgens voedingsgoeroes een buitengewone voedingswaarde zouden hebben, doordat ze hoge concentraties antioxidanten, vitamines of andere voedingsstoffen bevatten. Van goji bessen beweert men, vooral in Azië, dat deze sterke gezondheidseffecten zouden hebben, zoals de preventie van (cardiovasculaire) chronische ziekten. Helaas heeft het eten van goji bessen ook enkele schadelijke bijwerkingen op met name de bloedstolling.

Goji bessen

Goji bessen groeien aan een struik die in het Nederland bekend staat als boksdoorn of rode mispel, is een uit Oost-Azië afkomstige plant uit de nachtschadefamilie. De bessen van deze plant die ook wel wolfsbessen heten, zijn helder gekleurde oranje-rode bessen met een doorsnede van 1,5-2 cm, die in Azië al eeuwenlang gegeten worden om hun vermeende gezondheidseffecten. Goji bessen zouden namelijk een positief effect hebben op verschillende chronische ziekten, zoals diabetes, hoge bloeddruk, koorts en leeftijdsgerelateerde oogproblemen als staar en maculadegeneratie. De bessen worden verwerkt in sappen, wijnen en medicijnen en kunnen zowel rauw, gedroogd als gekookt gegeten worden.

Voedingsstoffen goji bessen

Goji bessen bevatten onder meer de volgende voedingsstoffen.
  • Hoge dosis vitamine C
  • Vitamine B1, B2, B6, en vitamine E.
  • Beta-sisterol (een ontstekingsremmer)
  • Meer dan 20 soorten mineralen, waaronder zink, selenium, koper, fosfor, calcium en ijzer.
  • Linolzuur (omega-6-vetzuur)
  • 18 verschillende aminozuren, waarvan:
  • 8 essentiële aminozuren zoals tryptofaan en isoleuciene isoleucine en tryptofaan
  • Bètacaroteen in een hogere concentratie dan in wortels.

Wat zijn de positieve gezondheidseffecten van Goji bessen?

Uit onderzoek blijkt dat goji bessen, net als bijvoorbeeld açaí-bessen en cranberry’s, rijk zijn aan gezondheid bevorderende stoffen als antioxidanten en niacine, die kunnen meehelpen om kanker en hart en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast zouden de antioxidanten ook het immuunsysteem kunnen stimuleren en het cholesterol helpen verlagen. De positieve effecten op het immuunsysteem zorgt er ook voor dat gojibessen een positief effect hebben op de ziekte van Crohn en andere inflammatoire darmaandoeningen.
Wanneer men bessen eet die een hoog gehalte aan antioxidanten hebben, dan kan dit het het verouderingsproces vertragen. Antioxidanten doen dit door de vrije radicalen die in het lichaam vrijkomen weg te vangen en zo DNA schade te voorkomen. Als het DNA beschadigd raakt, dan veroudert en vermindert de functie van de cel, of hij kan juist ongeremd gaan delen en zo een tumor veroorzaken.

Goji bessen zijn ook rijk aan vitamine A, dat ook veroudering vertraagd. Bovendien kan vitamine A het immuunsysteem stimuleren en is het belangrijk voor een scherp zicht.

Alzheimer

Er is inmiddels ook onderzoek gedaan naar de functie van Goji bessen op de ziekte van Alzheimer. De resultaten lijken te suggereren dat dagelijkse consumptie van deze bessen de gezondheid van de hersenen stimuleert en beschermt tegen Alzheimer.
Andere recente onderzoeken naar goji bessen lieten zien dat goji bessen een eveneens een positief effect hadden op de mentale gezondheid, atletische prestaties, kwaliteit van de nachtrust en de algehele gezondheid. Omdat dit slechts de voorlopige resultaten zijn van jarenlang lopende onderzoeken, moet men nog voorzichtig zijn voordat men definitieve conclusies kan trekken over deze effecten.

Hoewel goji bessen vol zitten met antioxidanten, is het op dit moment nog niet duidelijk of ze daadwerkelijk ook gezonder zijn dan andere bessen zoals açaí-bessen en cranberry’s. Onderzoekers moeten ook nog meer onderzoek doen naar de vraag of goji bessen in supplement vorm net zo gezond zijn als verse of gedroogde bessen. Een groot gedeelte van de werkzame stoffen zou reeds verdwenen kunnen zijn wanneer de bessen verwerkt worden in pilvorm.

Hebben goji bessen ook schadelijke bijwerkingen?

Hoewel goji bessen zonder twijfel zeer gezond zijn, zijn er helaas ook enkele schadelijke bijwerkingen waarop men attent moet zijn wanneer men ze consumeert. Personen die last hebben van een pollenallergie kunnen beter voorzichtig zijn met het overmatig eten van goji bessen. Ze zouden de pollenallergie kunnen triggeren, met alle bijbehorende ellende. Een veel gevaarlijkere bijwerking van goji bessen is het effect dat ze hebben op de bloedstolling. Uit de medische literatuur zijn gevallen bekend van mensen die goji bessen als thee dronken, waarvan de bloedingstijd aanzienlijk verlengd werd. Verder onderzoek toonde aan dat stoffen uit goji bessen een sterke interactie aangaan met het antitrombose medicijn warfarine. Patiënten die warfarine gebruiken worden dan ook afgeraden om goji bessen te nuttigen. Ook patiënten die andere medicijnen slikken die invloed hebben op de bloedstolling moeten voorzichtige zijn met het eten van goji bessen.

Atropine

Een andere schadelijke stof in Goji bessen in atropine, een stof die in de meeste planten van de nachtschadefamilie voorkomt en dus ook in Goji bessen. Atropine is een giftige stof die bij inname kan leiden tot hartritmestoornissen, droge mond, verminderde zweetproductie, duizeligheid en slapeloosheid. In de meeste gevallen zal de concentratie aan atropine in goji bessen zo laag zijn de consument er geen hinder van ondervindt. Echter, uit metingen op bessen afkomstig uit China en Thailand bleek dat de concentratie atropine erg variabel kan zijn. In enkele gevallen was de concentratie boven de toegestane dosis en zou men hiervan bijwerkingen kunnen ondervinden. Toch blijft het aantal meldingen van te hoge atropine niveaus beperkt en het risico wordt dan ook als gering ingeschat.

Lees verder

© 2013 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?Superfood en goji bessen: Goji bessen gezond of giftig?De Lycium Barbarum, in het Nederlands de Goji Bessen, hebben een belangrijke functie in de traditionele Chinese geneesku…
Wat zijn goji bessen en hoe gebruik je ze?Wat zijn goji bessen en hoe gebruik je ze?Goji bessen bestaan al eeuwen en worden in China verwerkt in medicijnen vanwege hun goede eigenschappen. De bessen worde…

Vitaminen die goed zijn voor je hersenenVitaminen die goed zijn voor je hersenenWe weten allemaal dat vitaminen essentieel zijn voor een goede gezondheid. De hersenen hebben vitaminen nodig om optimaa…
Wat is gezond eten? SuperfoodWat is gezond eten? SuperfoodGezond eten kan op verschillende manieren. Superfood is een term die is komen overwaaien vanuit Amerika. Wat is superfoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andreas-eatbetter, Pixabay
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15742346
Reacties

Maya, 02-03-2016
Ik gebruik tabletten tegen hoge bloeddruk. Na het eten van de Gojibessen. (gedroogd). Meer dan een handvol. Is mijn lichaam aan het opzwellen. Mijn ledematen en nek. Het lijkt alsof er vochtophoping plaatsvindt. Ook veel pijn aan mijn bovenrug en ledematen. Brandende pijn aan handelen en voeten. Het lijkt me wel of ik vergif gegeten heb. Reactie infoteur, 07-03-2016
Beste Maya,

Het is moeilijk om in te schatten of uw klachten samenhangen met het eten van de Gojibessen. Voor de zekerheid kunt u beter een huisarts raadplegen. Zo op het eerste gezicht lijkt dit meer op een allergische reactie dan op een vergiftiging.

Beterschap!

P. de Vries, 18-08-2013
Zeer goed, geen enkele last van jullie "zogenaamde bijwerkingen",heeft mij super voortgeholpen bij mijn ziekte, dus… misschien tijd voor een nieuw onderzoek. Reactie infoteur, 13-09-2013
Beste P de vries,

Fijn om te horen dat u persoonlijk geen bijwerkingen ervaren hebt. Echter de bijwerkingen komen slechts voor bij een deel van de gebruikers. Door 1 persoonlijke ervaring van u veranderen de de bijwerkingen bij andere personen natuurlijk niet. geen reden dus om het artikel aan te passen.

Pernambuco

J. Burggraaf, 10-07-2013
Om volledig te zijn in uw artikel had u ook best mogen vermelden dat het onderzoek waar u aan refereert een onderzoek is geweest op ratten. Het is dus geenszins zeker dat de uitkomsten in dit onderzoek zijn te vertalen naar mensen. Reactie infoteur, 13-09-2013
Beste J.Burggraaf,

Sommige delen van het artikel zijn inderdaad gebaseerd op onderzoek in ratten. Andere delen zijn daarentegen gebaseerd op onderzoek in mensen.
Dit vermelden had inderdaad een goede optie geweest, maar de lezer kon zelf natuurlijk de geraadpleegde bron openen.

Bedankt voor uw kritisch meelezen.

Pernambuco

Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 25-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.