Goji bessen: gezondheid en bijwerkingen

Goji bessen
Goji bessen groeien aan een struik die in het Nederland bekend staat als boksdoorn of rode mispel, is een uit Oost-Azië afkomstige plant uit de nachtschadefamilie. De bessen van deze plant die ook wel wolfsbessen heten, zijn helder gekleurde oranje-rode bessen met een doorsnede van 1,5-2 cm, die in Azië al eeuwenlang gegeten worden om hun vermeende gezondheidseffecten. Goji bessen zouden namelijk een positief effect hebben op verschillende chronische ziekten, zoals diabetes, hoge bloeddruk, koorts en leeftijdsgerelateerde oogproblemen als staar en maculadegeneratie. De bessen worden verwerkt in sappen, wijnen en medicijnen en kunnen zowel rauw, gedroogd als gekookt gegeten worden.Voedingsstoffen goji bessen
Goji bessen bevatten onder meer de volgende voedingsstoffen.- Hoge dosis vitamine C
- Vitamine B1, B2, B6, en vitamine E.
- Beta-sisterol (een ontstekingsremmer)
- Meer dan 20 soorten mineralen, waaronder zink, selenium, koper, fosfor, calcium en ijzer.
- Linolzuur (omega-6-vetzuur)
- 18 verschillende aminozuren, waarvan:
- 8 essentiële aminozuren zoals tryptofaan en isoleuciene isoleucine en tryptofaan
- Bètacaroteen in een hogere concentratie dan in wortels.
Wat zijn de positieve gezondheidseffecten van Goji bessen?
Uit onderzoek blijkt dat goji bessen, net als bijvoorbeeld açaí-bessen en cranberry’s, rijk zijn aan gezondheid bevorderende stoffen als antioxidanten en niacine, die kunnen meehelpen om kanker en hart en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast zouden de antioxidanten ook het immuunsysteem kunnen stimuleren en het cholesterol helpen verlagen. De positieve effecten op het immuunsysteem zorgt er ook voor dat gojibessen een positief effect hebben op de ziekte van Crohn en andere inflammatoire darmaandoeningen.Wanneer men bessen eet die een hoog gehalte aan antioxidanten hebben, dan kan dit het het verouderingsproces vertragen. Antioxidanten doen dit door de vrije radicalen die in het lichaam vrijkomen weg te vangen en zo DNA schade te voorkomen. Als het DNA beschadigd raakt, dan veroudert en vermindert de functie van de cel, of hij kan juist ongeremd gaan delen en zo een tumor veroorzaken.
Goji bessen zijn ook rijk aan vitamine A, dat ook veroudering vertraagd. Bovendien kan vitamine A het immuunsysteem stimuleren en is het belangrijk voor een scherp zicht.
Alzheimer
Er is inmiddels ook onderzoek gedaan naar de functie van Goji bessen op de ziekte van Alzheimer. De resultaten lijken te suggereren dat dagelijkse consumptie van deze bessen de gezondheid van de hersenen stimuleert en beschermt tegen Alzheimer.Andere recente onderzoeken naar goji bessen lieten zien dat goji bessen een eveneens een positief effect hadden op de mentale gezondheid, atletische prestaties, kwaliteit van de nachtrust en de algehele gezondheid. Omdat dit slechts de voorlopige resultaten zijn van jarenlang lopende onderzoeken, moet men nog voorzichtig zijn voordat men definitieve conclusies kan trekken over deze effecten.
Hoewel goji bessen vol zitten met antioxidanten, is het op dit moment nog niet duidelijk of ze daadwerkelijk ook gezonder zijn dan andere bessen zoals açaí-bessen en cranberry’s. Onderzoekers moeten ook nog meer onderzoek doen naar de vraag of goji bessen in supplement vorm net zo gezond zijn als verse of gedroogde bessen. Een groot gedeelte van de werkzame stoffen zou reeds verdwenen kunnen zijn wanneer de bessen verwerkt worden in pilvorm.