Maca wortel; superfood met bijwerkingen

Maca wortel; superfood met bijwerkingen Op dit moment zijn superfoods een hype in de voedingsindustrie. Met superfoods worden enkele, meestal exotische, voedingsmiddelen omschreven die een buitengewoon hoge voedingswaarde zouden bezitten en die bovendien bijzondere gezondheidsbevorderende eigenschappen zouden bezitten. Een relatieve nieuwkomer onder de superfoods is de maca wortel, ook bekend als maca poeder. Het wordt met name gebruikt om meer energie te krijgen en bij prostaatklachten. Helaas heeft Maca poeder ook bijwerkingen, die door de leveranciers vaak verzwegen worden.

Maca wortel

Maca wortel is een voedingssupplement dat vaak in capsules of in poedervorm wordt aangeboden. Maca is afkomstig van de maca plant, die als latijnse naam Lepidium meyenii draagt. Van oorsprong komt deze plant vooral voor rond het Junínmeer, in de hogere delen (4000m) van het Peruaanse Andes gebergte. Deze plant wordt voornamelijk verbouwd om zijn geneeskrachtige wortel die naar men zegt een energieverhogende werking heeft en zelfs als afrodisiacum zou werken. Lepidum meyenii stamt uit dezelfde familie als de knol en radijs. De planten worden gemiddeld 15-20 cm hoog en bestaan in verschillende variëteiten.

Soorten maca.

Crèmekleurige maca wordt het meest verbouwd in Peru omdat deze lekker zoet en vrij groot zijn. De planten worden dus vooral gebruikt als voedsel en niet zozeer om hun genezende eigenschappen.
Zwarte maca daarentegen wordt beschouwd als de meest energiegevende variant. Wanneer men zich lusteloos en futloos voelt kan deze variant extra energie geven.
Rode maca wordt tegenwoordig steeds populairder omdat van deze soort onlangs is aangetoond dat het bij ratten de grootte van de prostaat kan reduceren en zodoende veel klachten kan verhelpen. Bovendien werkt rode maca net als zwarte maca ook op de schildklier en kan zo het lichaamsmetabolisme verhogen.

Voedingswaarde maca

Maca bevat:
 • 5 keer meer eiwitten dan aardappels.
 • 4 keer meer vezels in dan in aardappels.
 • In gedroogde vorm bevat Maca 60% zetmeel en andere suikers, 9% vezels en 10% eiwitten.
 • Maca heeft ook een hoog gehalte aan verschillende sterolen, zoals ergosterol, brassicasterol, ergostadienol en campestrol.
 • Mineralen: ijzer, calcium, magnesium, jodium en kalium.

Wetenschappelijke onderbouwing

Zwarte maca wordt vaak gebruikt om extra energie van te krijgen. Naar dit effect van maca zijn verschillende studies wetenschappelijke studies uitgevoerd. Hoewel deze studies elkaar tegen lijken te spreken, lijkt de algemene tendens in de uitkomsten te zijn, dat maca een kleine, maar significante verbetering geeft van het energiegevoel.

Andere medische claims die aan maca worden toegeschreven

Naast extra energie en reductie van prostaatklachten worden ook enkele andere positieve effecten aan het gebruik van maca toegeschreven. Hieronder staat ze kort samengevat.
 • Toename vruchtbaarheid
 • Vermindering van menstruatieklachten
 • Reductie menopauze klachten
 • Maca zou bloedarmoede kunnen voorkomen en helpen bij wondherstel.
 • Herstel hormonale onbalans
 • Bevordering van een gezonde, jeugdig uitziende huid
 • Sterke botten en tanden.
 • Maca zou antikanker eigenschappen hebben en bij kunnen dragen het risico op kanker te verkleinen.
 • Maca pillen verhogen de spiermassa in het lichaam, en wordt daarom door krachtsporters gebruikt als een alternatief voor synthetische steroïden, die veel bijeffecten hebben.

Gevaarlijke bijwerkingen van maca: schildkliervergroting

Hoewel Maca vrij verkrijgbaar bij de drogist of natuurvoedswinkel heeft het naast gezonde effecten ook enkele nare bijwerkingen. In maca zitten namelijk Glucosinolaten (ook wel mosterdglycosiden), dit zijn organische verbindingen die onder andere zwavel en stikstof bevatten. Dit zijn stoffen die de plant gebruikt om zich te verdedigen tegen planteneters en komen vrij onder stresscondities, bijvoorbeeld als de plant beschadigd wordt. Van glucosinolaten is bekend dat ze giftig zijn voor mens en dier. Het voornaamste effect is vergroting van de schildklier, die wordt ook wel struma of krop genoemd en is te herkennen aan de zeer dikke opgezwollen nek die patiënten die hieraan leiden hebben.

Maca: Afrodisiacum

Van maca wordt ook wel beweerd dat het zou werken als afrodisiacum. Helaas bleek maca in wetenschappelijke studies door de mand te vallen. In een 12 weken durende gerandomiseerde dubbelblinde experiment waaraan 56 mannen deelnamen bleek dat maca geen enkele invloed had op welk relevant hormoon dan ook.

Lees verder

© 2013 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood: macaMaca een lustopwekkend middel uit het Peruaanse Andesgebergte in Zuid-Amerika. Maca heeft een hoge voedingswaarde en is…
Superfood: SmoothiesSuperfood: SmoothiesSteeds meer mensen gaan dagelijks superfood smoothies gebruiken. Een smoothie met superfoods is erg gezond en kan een vo…
Supergezonde recepten met superfoodsDe laatste tijd is het erg hip en happening in de media: het eten van superfoods. Maar waarom zijn superfoods zo gezond…
De Geneeskracht van macaDe Geneeskracht van macaSommige kruiden zijn meer waard dan goud; maca is daar één van. Het is een dure, zeldzame geneesplant. Het geneest voora…

Vermageren, voeding, beweging en zeewierOver vermageren is er al veel gezegd en geschreven. Bij deze nog een poging om met voeding, beweging en zeewier een gezo…
Toevoegingen in voeding vermijden is moeilijk, maar mogelijkToevoegingen in voeding vermijden is moeilijk, maar mogelijkToevoegingen in voedsel dat door de fabrikanten is klaargemaakt, komen steeds vaker voor. Iedereen is natuurlijk zelf ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gust4vo~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=104590
Reacties

Juliet,, 30-09-2013
Ik wil graag weten waar ik de maca knol/plant kan bestellen. Reactie infoteur, 09-11-2013
Beste Juliet,

Ik heb goede dingen gehoord over health-winkel.nl, maar ook de meeste andere webshops gespecialiseerd in natuurvoeding verkopen het.

Agnes, 04-07-2013
Na het lezen van Uw artikel over maca Poeder ben ik gestopt met het innemen ervan. Ik vind dit heel erg jammer omdat ik er erg positief op reageer vooral wat betreft het libido. Heb daar mijn levenlang al last van en al heel veel therapieën voor afgelopen, maar de macawortel helpt mij daar echt bij. Ik neem iedere dag 1 schepje en het maakt mij blij. Eindelijk die zorg van mij af na 40 jaar, MAAR IK BEN OOK SCHILDKLIERPATIENT MET EEN MULI-nodulair struma. Dat wil zeggen dat de schildklier knobbels aanmaakt op de schildklier. Die zijn nu ook zichtbaar. Mijn schildklier zelf werkt nog perfect vandaar dat ik er nog niets aan wil laten doen, Nu weet ik niet meer wat ik moet doen na het lezen van Uw artikel. Kunt u mij hierin raadgeven? Reactie infoteur, 05-07-2013
Beste Agnes,

Ik ben bekend met uw medische aandoening. Ik begrijp dat u bevreesd bent dat het gebruik van maca uw aandoening kan verergeren. Mijn inschatting is dat het risico hierop niet erg groot is. Weliswaar is bekend dat glucosinolaten een effect kunnen hebben op de schildklier, echter de dosis glucosinolaten is relatief laag en zal slechts in enkele gevallen tot genoemde bijwerkingen leiden.
In dit geval moet u dus een afweging maken. U kunt kiezen voor de positieve werking van maca en het relatief kleine risico op bijwerkingen voor lief nemen, of volledig veilig willen spelen en stoppen met maca, maar dan ook de positieve werking moeten missen. Dit alles is ook nog eens zeer afhankelijk van de gebruikte dosis. U zou kunnen overwegen maca te gebruiken, terwijl u in de gaten houdt of uw struma niet verergert. Indien dit wel zo is, dan kunt u besluiten de maca in een lagere dosis te gebruiken.

Pernambuco (62 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.