Chlorella; groene alg met hoge voedingswaarde
Chlorella is een eencellige groene alg die behoort tot de familie van groenalgen, een familie met meer dan 8200 soorten. Chlorella heeft vele eigenschappen die mogelijk de gezondheid bevorderen en is om die reden een snel populairder wordend voedingssupplement, dat onder meer gebruikt wordt voor detoxificatie.
Chlorella
Geschiedenis van Chlorella
Chlorella is een alg die zich zeer snel kan voortplanten onder invloed van zonlicht en warmte. De alg is namelijk zeer goed in
fotosynthese, het proces waarbij energie van de zon gebruikt wordt om organische stoffen op te bouwen. Voor zijn zeer snelle celdeling heeft de alg slechts zonlicht, koolstofdioxide, water en kleine hoeveelheden minerale zouten nodig.
De naam Chlorella is afkomstige van het Griekse woord chloros, wat groen betekent en van het Latijnse woord ella, wat klein betekent. Letterlijk betekent Chlorella dus “kleine groentjes”. Zo zagen de eerste onderzoekers de algen namelijk met hun primitieve microscopen. De Duitse biochemicus Otto Heinrich Warburg, ontving in 1931 de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar fotosynthese in Chlorella. Later in 1961 bezorgde deze alg nog een wetenschapper de Nobelprijs. Melvin Calvin van de
University of California kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar de assimilatie van koolstofdioxide in planten, waarbij hij Chlorella als model gebruikte. In die tijd waren velen ervan overtuigd dat Chlorella gebruikt zou kunnen worden al een potentiële voedsel en energiebron. Het probleem was destijds om een goedkope manier te ontwikkelen om deze algen te kunnen oogsten. Tegenwoordig wordt deze alg in grote hoeveelheden kunstmatig gekweekt in grote ronde vijvers, waarin de groeiomstandigheden optimaal zijn.
In de late jaren 40 en vroege jaren 50 werd de voedselvoorziening van een snel groeiende wereldpopulatie steeds meer als een groeiend probleem gezien. Men dacht dat Chlorella dit probleem gedeeltelijk zou kunnen oplossen doordat het goedkoop en makkelijk te produceren zou zijn. Als gevolg van deze gedachte begonnen grote instituten onderzoek te doen naar de gebruiksmogelijkheden. Vooral kort na de Tweede Wereldoorlog hielden veel topinstituten zich hiermee bezig, omdat destijds de voedselvoorziening van de wereld nog niet op peil was. Er was vooral een tekort aan eiwitrijke producten, en met name vlees was duur om te produceren.
De naoorlogse onderzoekers richtten zich door het verwachtte gebrek aan voldoende landbouwgronden op de oceanen. Hierdoor werd Chlorella plotseling een potentieel middel om voldoende eiwit te produceren. Immers Chlorella bestaat voor 50% uit eiwitten, verschillende aminozuren en vitamines. Door de goede fotosynthese kon deze alg meer eiwit per vierkante meter produceren dan welke plant dan ook. Helaas ging de Chlorella hype na enkele jaren ook weer over. Vooruitgang in de productie van andere landbouwproducten trokken alle aandacht naar zich toe. Een andere reden voor de tanende populariteit was dat Chlorella moeilijker te oogsten bleek dan men van tevoren gedacht had. De opbrengsten waren in de praktijk lang niet zo hoog als in het laboratorium. Het gevolg was dat de groene alg weer in de anonimiteit verdween.
Voedingswaarde
Gedroogde chlorella bevat per 100 gram:
- Eiwit 58.4%
- Totaal vet 9.3%
- Koolhydraten 23.2%
- Vezels 0.3%
- Mineralen (per 100g): Calcium, 221mg, Jodium 0.4mg; IJzer, 130mg; Magnesium, 315mg; Fosfor, 895mg; Zink, 71.0mg.
- Vitamines: Vitamine C, 10.4mg; Niacine 23.8mg; Biotine 0.2mg; Pantotheenzuur 1.1mg; Vitamine B1 7mg; Vitamine B2 4.3mg; Vitamine B6 1.4mg; Vitamine B12 0.13mcg; Foliumzuur 94mcg; Vitamine A (activity) 51,300 IU; Vitamine E >1.5mg.
- Vetten onder andere Alfa-linoleenzuur (zit ook veel in lijnzaadolie)
- Aminozuren: Tryptofaan 0.5g; Threonine 2.4g; Isoleucine 2.3g; Leucine 4.7g; lysine 3.0g; Methionine 1.3g; Cystine 0.7g; phenylalanine 2.777g; tyrosine 2.6g; Valine 3.2g; Arginine 3.3g; Histidine 1.1g; Alanine 4.3g; Aspartic acid 4.7g; Glutamic acid 5.8g; Glycine 3.1g; proline 2.4g; serine 2.0g; Proline 2.5; Andere aminozuren 11.4.
Het belang van Chlorella in de tegenwoordige tijd
Tegenwoordig wordt Chlorella vooral gebruikt als voedingssupplement voor het ontgiften (
detoxificatie)van het lichaam en dan met name de lever. Vele gebruikers zeggen zich er goed bij te voelen en noemen de toegenomen energie die men na enkele weken dagelijks gebruik van Chlorella krijgt
Lees verder