10 soorten vergeten groenten

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Pastinaak
- Aardpeer
- Palmkool
- Rammenas
- Koolrabi
- Romeinse sla
- Crosnes
- Snijbiet of warmoes
- Kardoen
- Middelste teunisbloem
Pastinaak
Pastinaak is een groente die omschreven kan worden als een witgele wortel. De smaak van gekookte pastinaak is zeer zoet. Vroeger werd het als alternatief zoetmiddel in cakes en taarten gebruikt. Je kunt pastinaak prima roerbakken. Geraspt is de pastinaakwortel zelfs rauw te eten; het is een mooie aanvulling op een salade of rauwkostgerecht.Aardpeer
Aardperen worden twee meter hoog en hebben mooie gele bloemen. Het is een leuke sierplant. Ondergronds groeien de wortelknollen. Deze worden niet al te groot; veel kleiner dan een aardappels. De aardpeer is daarentegen lekker zoet. Net als pastinaak werd vroeger ook gekookte aardpeer als suikervervanger gebruikt.Palmkool
Palmkool is een kool die je van onderaf oogst. Zou je elke dag of om de dag een paar onderste bladeren eraf knippen voor in een salade of roerbakgerecht, krijg je een plantje dat de vorm krijgt van een palmboompje. Palmkool is een lekkere koolsoort en heeft als groot voordeel voor de moestuinkweker dat deze koolsoort van november tot februari kan worden geoogst. Hij groeit de winter door, ook tijdens een vorstperiode. Bovendien smaakt palmkool zoeter als er een keer de vorst overheen is geweest.Rammenas
Rammenas wordt ook wel zwarte radijs genoemd. Het is familie van de rode radijs en de rettich. Rammenas smaakt iets minder scherp dan een radijs en je kunt er daardoor ook snel wat meer van eten. Het wordt in het voorjaar verkocht op biologische markten of in biologische winkels.Koolrabi
Koolrabi is uit dit rijtje wellicht de minst vergeten groente. Hij ligt soms gewoon in de supermarkt en wordt zelfs in Nederland op redelijke schaal geteeld. Koolrabi is een knol die bovengronds groeit. In feite is de knol een verdikking van de stengel. Je kunt koolrabi zowel rauw als gekookt eten.Romeinse sla
Romeinse sla wordt ook wel bindsla genoemd. Deze slasoort werd reeds 4000 jaar geleden in het antieke Egypte veelvuldig
Crosnes
Crosnes worden ook wel Japanse aardappel genoemd. Ze ontstaan ondergronds uit een plant die we de Japanse Andoorn noemen. Ze worden op dezelfde wijze bereid als krielaardappeltjes. Je kunt ze dus koken, bakken of frituren. Ze lijken een beetje klein; ze hebben de vorm van garnalen, behalve dat ze steeds dikke ringen hebben. Crosne lijkt eigenlijk een beetje op kleine Michelinmannetjes. Het is wel een beetje een gedoe om de knolletjes zandvrij te maken. Was ze in ruim water en borstel ze af met bijvoorbeeld een afwaskwast waarmee je alleen groenten mee schoonmaakt.Snijbiet of warmoes
Er zijn verschillende soorten snijbiet. Sommige snijbietsoorten zijn gewoon de bladeren van de overbekende groente het bietje. Andere snijbietsoorten kunnen enkel gegeten worden als bladgroente. Deze plant zie je regelmatig in moestuinen. Het is een makkelijke plant omdat hij jaarlijks weer opkomt en er lang over de oogst kan worden gedaan; elke dag een paar blaadjes roerbakken betekent dat de plant weer nieuwe blaadjes aanmaakt.Kardoen
De smaak van kardoen hangt ergens in het midden tussen bleekselderij, asperges en artisjok. De plant komt uit het Middellandse
Middelste teunisbloem
De knollen van middelste teunisbloem zijn eetbaar en smaken licht naar ham. Ze zien er bovendien een beetje roze uit, net als ham. In Frankrijk wordt het ´plantaardige ham´ genoemd, ofwel ´jambon végétale´. Het leuke aan middelste teunisbloem is dat de bloem bijzonder mooi is. Deze plant is niet alleen mooi, voedzaam en lekker, maar hij behoort ook thuis in het standaardarsenaal van fytotherapeutische geneeskruiden.Lees verder
- Populaire wilde groenten
- 10 heerlijke gegrilde groenten
- 10 lekkere snackgroenten
- De 10 meeste gezonde groenten
Warning: Undefined array key 99050 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202