Het aminozuur arginine
Arginine is een aminozuur. Aminozuren spelen een belangrijke rol in het lichaam. Het zijn stoffen die de chemische omzetting van voedingsnutriënten bewerkstelligen. Het lichaam kan met met behulp van aminozuren zorgen dat alle benodigde stoffen worden aangemaakt en alle processen naar behoren verlopen. Arginine is in 1886 ontdekt door de Zwitserse chemicus Ernst Schultze.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Wat is arginine?
- Waar zit arginine in?
- Wat doet arginine?
- Noten zijn goed voor het hart
- Wat kan arginine nog meer?
- L-arginine en OPC´s stimuleren erectie
- Arginine en kanker
Wat is arginine?
Arginine behoort tot de belangrijke aminozuren voor het menselijk lichaam. Mensen maken het zelf aan. In het algemeen is het niet nodig om arginine als supplement te slikken, alhoewel het in pilvorm verkocht wordt. Een aminozuur dat het lichaam zelf kan aanmaken wordt niet-essentieel genoemd. Essentiële aminozuren zijn stoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. In sommige, uitzonderlijke omstandigheden kan de mens arginine niet aanmaken; het is in deze gevallen een essentieel aminozuur geworden. Baby's kunnen nog geen arginine aanmaken, maar zij krijgen arginine binnen via borst- of flesvoeding.
Waar zit arginine in?
Volwassenen en kinderen kunnen arginine aanmaken en krijgen het bovendien binnen via voedsel. Vegetarisch voedsel waar veel arginine in zit is: Hollandse kaas, yoghurt, melk, tarwemeel, boekweitmeel, havermout, pinda´s, kokosnoot, pecannoten, cashewnoten, walnoten, amandelen, paranoten, hazelnoten, pijnboompitten, pompoenzaden, sesamzaad, zonnebloempitten, kikkererwten en gekookte sojabonen. In vele soorten vis en vlees zit eveneens arginine.Wat doet arginine?
Er worden vele functies door arginine in ons lichaam uitgevoerd. Arginine speelt een cruciale rol in celverdeling, wondgenezing, het verwijderen van ammoniak uit het lichaam en in het vrijkomen van hormonen. Arginine is de precursor van stikstofmonoxide. Dat betekent dat het lichaam uit arginine stikstof maakt. Stikstof speelt een belangrijke rol als neurotransmitter in het zenuwstelsel. Het is een signaalstof. Het ontspant bijvoorbeeld de gladde spiercellen in het maag-darmkanaal en de penis. Daarnaast speelt stikstof een rol in de vasodilatatie of het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor wordt de bloeddruk lager.Noten zijn goed voor het hart
Om bovengenoemde reden zijn er onderzoeken gedaan naar de effecten van L-ariginine op mensen met aderverkalking. Uit deze onderzoeken blijkt dat mensen met aderverkalking een positief medisch effect hebben van de inname van arginine als supplement. Daaraan kan worden toegevoegd dat het eten van argininerijke noten, waar voor het hart en bloedvaten meer gezonde stoffen in zitten, wel eens een belangrijk middel kan zijn in het bestrijden van aderverkalking en hart- en vaatziekten in het algemeen. Los van de onderzoeken naar arginine blijkt namelijk uit andere wetenschappelijke onderzoeken dat het eten van noten positieve effecten heeft op het hart.Wat kan arginine nog meer?
Stikstof herstelt gebroken botweefsel en wondweefsel sneller. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt voorts dat de tijd waarin beschadigd lichaamsweefsel herstelt aanzienlijk verkleint door arginine. Behalve een precursor voor stikstof, is arginine ook een precursor voor ureum, wat weer stikstof en ammoniak uit ons lichaam verwijdert. Ammoniak is een afvalstof dat ontstaat na diverse chemische omzettingen. Arginine maakt ornithine aan, een stof die het verwijderen van urem en ammoniak bespoedigt. De neurotransmitter agmatine wordt eveneens uit arginine aangemaakt. Agmatine is op zijn beurt nodig bij de aanmaak van creatine, een stof die velen kennen als supplement in de sport- en bodybuildwereld. Creatine helpt inderdaad mee de spieren op te bouwen. Het innemen van creatine als supplement heeft enkele ongewenste bijwerkingen zoals een mogelijk verslechterd functioneren van de nieren. Daarom zouden sporters er voor kunnen kiezen om hun creatine in de vorm van arginine te consumeren; ofwel door het eten van tarwe, boekweit, noten en zaden.