De geneeskracht van Lithothamnium
Lithothamnium is een algje dat voorkomt in de Noordzee en Atlantische Oceaan. Het kan een kilometers groot bed worden wat bedekt is door een roze laagje van levende algjes. In Ierland en Engeland wordt deze alg reeds eeuwenlang geoogst teneinde de landbouwgrond te verrijken. Het verbetert met name zure bodems. Tegenwoordig wordt zuivere lithothamnime toegevoegd aan melk, wat overigens niet per definitie betekent dat het de melk gezonder maakt. Jaarlijks wordt er 500.000 ton lithothamnium mechanisch opgepompt, gedroogd en vermalen voor consumptief gebruik of ter verrijking van gronden met agrarische bestemmingen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving Lithothamnium
In het Latijn heet deze plant
Lithothamnium Calcareum. Litho betekent ´steen´. Thamnion betekent ´kleine struik´. Lithothamnium is een algje dat bedekt is met
mineralen, vandaar deze naam. Calcareum verwijst naar grote kalkrijkdom van dit plantje. In het Engels heet de plant heel toepasselijk chalk weed.
Het Nederlands kent geen aparte naam; we gebruiken alleen het woord Lithothamnium.
Werkzame stoffen Lithothamnium
Alleen het roze loof wordt gebruikt van dit plantje. In dit roze algje zitten vooral veel mineralen. Calcium bevat het plantje het meest. Voorts beschikt het over
magnesium,
ijzer, zwavel, koper,
mangaan,
zink en jodium. Nadeel aan het gebruik van algen is dat ze met zware metalen beladen kunnen zijn; de zeeën en oceanen zijn immers door kapitalistische uitbuiting van onze planeet zwaar vervuild. Daarom wordt voor fytotherapeutische aanwending slechts gebruik gemaakt van zuivere algen.
Cosmetisch gebruik Lithothamnium
Lithothamnium kan een ingrediënt zijn in maskers, crèmes, lotions, zepen, gels en shampoos met als doel de huidcirculatie te verbeteren. De algemene huidvitaliteit wordt verhoogd en het bevordert de elasticiteit van de huid. Het wordt ingezet tegen rimpels. Een huid met een tekort aan voedingsstoffen kan verrijkt worden door dit magenta-roze algje. Zowel een droge als een vette huid kan ermee in balans worden gebracht en het is bovendien een middel tegen broze en doffe haren.
Lithothamnium tegen maagzuur
Maagzuuroprispingen moeten niet te licht worden genomen. Ze kunnen leiden tot slokdarmontstekingen en deze kunnen weer leiden tot de dodelijke ziekte slokdarmkanker. Calciumcarbonaat in Lithothamnium gaat overdadige maagzuurvorming tegen. De zuurafscheiding wordt gebufferd zodat het geen nare consequenties heeft. Hierdoor is dit roze mineraalrijke algje een prima inzetbaar fytotherapeutisch middel bij de volgende indicaties die in verband staan met maagzuur:
- Hyperaciditeit, pyrosis of overmatig maagzuur, branderig gevoel in de maag,
- Reflux of zure oprispingen,
- Refluxoesaphagitis of zuurbranden, ontsteking met branderig gevoel in de slokdarm,
- Hiatus hernia of maagbreuk met eventueel zure oprispingen,
- Gastritis of maagwandontsteking.
Lithothamnium tegen calciumtekorten
Calciumtekorten zijn moeilijk op te lopen aangezien mensen eerder een calciumoverschot hebben door overmatig melk drinken. Daarnaast zit er in veel groente calcium. Toch eten sommige mensen zo slecht dat ze een calciumtekort krijgen, of men drinkt teveel melk waardoor calciumtekorten ontstaan aangezien een calciumoverschot het lichaam triggert calcium uit de botten te onttrekken. Wanneer calcium in combinatie met andere mineralen wordt genuttigd dan is het wel gezond en vitaliserend, hermineraliserend. In de
fytotherapie worden geneesmiddelen op maat gegeven; niet elk middel is voor iedereen geschikt. Een fytotherapeut kan beslissen Lithothamnium voor te schrijven bij de volgende indicaties:
- Spierkrampen,
- Mineralentekorten, calciumtekort
- Chronische vermoeidheid,
- Tandvleesontsteking.
Lithothamnium als adjuvans
Een adjuvans is een stof die de geneeskracht van andere plantaardige middelen ondersteunt zonder zelf geneeskracht te hebben tegen de specifieke aandoening waarvoor het te ondersteunen middel wordt ingezet. Lithothamnium heeft behalve geneeskracht de beschikking over synergetische krachten in die zin dat het de medicinale werking van andere geneesplanten meehelpt beter te laten werken. Lithothamnium wordt ingezet als:
- Adjuvans bij artritis,
- Adjuvans bij artrose,
- Adjuvans bij peesontsteking,
- Adjuvans bij Ischias.
Consulteer de fytotherapeut
Wie Lithothamnium als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Lithothamniumextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.