De geneeskracht van pastinaak

De geneeskracht van pastinaak Toen er nog geen aardappelen in Europa waren aten de mensen veel pastinaak. Dit is een grote gelig witte wortel. De Romeinen en de Grieken gebruikten deze wortel ook in de keuken. De Romeinen namen hem mee naar meer noordelijke streken. Men zag dat de witte wortel in het Middellandse Zeegebied vrij klein bleef maar in koudere streken veel groter werd! Pastinaak is één van de weinige groenten die het onder koudere omstandigheden beter doet. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Geneeskrachtige werking pastinaak

Pastinaak is een wat in de vergetelheid geraakte groente maar qua voedingswaarde en geneeskracht is dat onterecht. Pastinaak is zeer gezond. Foliumzuur in pastinaak beschermt de mens tegen dementie, hartziekten en osteoporose. De wortelgroente is rijk aan vezels waardoor het bloedsuikerniveau geen grote diepten en hoogten kent. Er zit genoeg kalium in pastinaak om ertoe bij te dragen dat de
Pastinaak, net uit de grond / Bron: Goldlocki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pastinaak, net uit de grond / Bron: Goldlocki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
bloeddruk niet te hoog wordt. Door sommige fytotherapeuten wordt de pastinaak aanbevolen om sneller te herstellen van ziekten. Pastinaak wordt aanbevolen om te eten als men last heeft van nierziekten, obesitas en cellulitis. Voor mensen die behoefte hebben aan veel suiker eten is de pastinaak ideaal aangezien hij zoet smaakt en zeer weinig calorieën of verzadigde vetten bevat. Omdat de pastinaak de nieren stimuleert, diuretisch werkt en het daardoor afvalstoffen sneller afvoert is het ook goed tegen reumatische klachten. Verder zitten er veel antioxidanten in pastinaak die vrije radicalen bestrijden.

De ziekten waartegen pastinaak werkt:

Dementie,
Hart- en vaatziekten,
Osteoporose,
Diabetes,
Nierziekten,
Jonge pastinaakplanten / Bron: Goldlocki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jonge pastinaakplanten / Bron: Goldlocki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Obesitas,
Cellulitis,
Reuma en
Nierklachten.

Pastinaak als afrodisiac

In de oudheid en de Middeleeuwen hanteerde men de signatuurleer. Dat is de leer die zegt dat de uiterlijke eigenschappen van een plant iets zegt over de geneeskrachtige werking. Volgens deze leer zijn alle fallusvormige groenten, waaronder de pastinaakwortel ook valt, goed voor een gezond seksleven. Pastinaak is volgens de deskundigen uit de oudheid een afrodisiacum net als zijn broertje de oranje wortel.

Pastinaakbloem / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pastinaakbloem / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vitaminen pastinaak

Pastinaak bevat veel vitaminen. Het meest bevat hij vitamine C. In een ons pastinaak zit 29% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan deze krachtige antioxidant. Vitamine K zit in ruime hoeveelheid in pastinaak; 19% van de ADH. Daarnaast zit er opvallend veel foliumzuur of vitamine B11 in de lange gele wortel. In 100 gram zit 17% van de ADH aan B11. Van pantotheenzuur of vitamine B5 zit er 12% van de ADH in. Voor zowel pirydoxine(B6) als thiamine(B1) geldt dat er 7% van de ADH in zit. Verder zitten er van riboflavine(B2) en niacine(B3) 4% van de ADH in de pastinaakwortel.

Mineralen pastinaak

Pastinaakliefhebbers mogen zich verheugen in het feit dat er niet alleen zeer veel vitaminen in de wortelgroente zitten maar ook veel mineralen. Mangaan bevat pastinaak relatief het meest in verhouding tot de ADH-waarden; 24% van de ADH krijgt iemand binnen als hij 100 gram pastinaak eet. Koper zit in het pastinaakje met 13% van de ADH. Fosfor is met 10% van de ADH vertegenwoordigd in een ons pastinaak. Voor zowel ijzer als magnesium geldt dat ze met 7% van de ADH in pastinaak huizen. Er zit 5% van de ADH voor zink in deze gele, lange groente. Seleen en calcium zijn allebei goed voor 3% van de ADH in een 100 gram pastinaak.

pastinaak / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)pastinaak / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Pastinaak zelf kweken

Je kunt pastinaak zelf kweken. Hij heeft een flink koud seizoen nodig. Pastinaak kan een korte vorstperiode prima overleven. De pastinaakzaden moet je 10 centimeter uit elkaar planten zodat de wortels zich goed kunnen vormen. Je kunt pastinaak van april tot augustus planten. De plant kan in de grond blijven zitten totdat je hem op wilt eten. De groeitijd bedraagt ongeveer 110 dagen of drie-en-een halve maand. In Nederland zou je als je wilt twee oogsten kunnen halen door de eerste eind maart/april te planten en de tweede lichting in augustus / begin september.

Eettips Pastinaak

Je kunt pastinaak rauw eten. Net als wortels en bietjes kun je het raspen zodat het als basis voor een salade dient. Pastinaak kan gegeten worden in plaats van aardappels of dan eigenlijk zoete aardappels aangezien ze een vergelijkbare zoete smaak hebben Je kunt ze koken, bakken of gratineren. Het is lekker om ze te kruiden met groene kruiden als basilicum, tijm en peterselie. Als je ze lang kookt worden ze papperig en kun je ze gebruiken in plaats van meel om een soep dikker te maken. Omdat ze vrij zoet smaken werden ze enkele honderden jaren geleden, toen suiker nog niet bestond, gebruikt om jams en cakes mee zoet te maken. Kort gegratineerd zijn ze lekker door een salade.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pastinaak: pastinaak is goed voor diabeticiPastinaak is een groente die niet veel mensen eten, maar die zijn kwaliteit echt wel bewezen heeft. Het bijzondere van p…
Gezondheid en toepassing pastinaak in de keukenGezondheid en toepassing pastinaak in de keukenPastinaak valt onder de “vergeten groenten” en dat wil eigenlijk zeggen dat het er al heel lang is, maar dat het door de…
Pastinaak, de witte wortelHet gebeurt niet zelden dat een populaire voedselplant plaats moet ruimen voor een ander, doorgaans gemakkelijker te tel…
Pastinaaksoep met kerrieDe pastinaak of pinksternakel is een minder bekende groente in onze contreien. Toch blijkt die geschikt om lekkere gerec…

Fosfor, het allesregulerende mineraalFosfor is een belangrijk mineraal dat 1% van ons lichaamsgewicht uitmaakt. Fosfor zit in elke lichaamscel. Fosfor speelt…
De geneeskracht van papayazaadDe geneeskracht van papayazaadDe papayavrucht en papayabladeren en papayabloemetjes zijn erg gezond. De vrucht wordt wereldwijd gegeten. De bladeren e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Quadell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://home.howstuffworks.com/parsnip3.htm
  • http://www.webmd.com/diet/features/seven-healthy-facts-about-parsnips
  • http://www.nutrition-and-you.com/parsnips.html
  • http://chealth.canoe.ca/channel_section_details.asp?text_id=4948&channel_id=44&relation_id=48476
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Goldlocki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Goldlocki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Anja, 23-02-2016
Beste,

U zegt: "Je kunt pastinaak niet rauw eten." U geeft echter niet aan waarom. Graag hoor ik waarom dat volgens u zo is. Ik heb het onlangs rauw geproefd en vond het lekker. Er zijn veel (engelstalige) rauwkost salade recepten te vinden met pastinaak. Terwijl verschillende bronnen aangeven dat pastinaak rauw gegeten kan worden, * zeggen andere, net als u, dat je dit niet moet doen. Waarom blijft onduidelijk.

Dank voor uw toelichting.

Met vriendelijke groet,

Anja Reactie infoteur, 24-03-2016
Je kunt het wel rauw eten. Ik had me op dat punt vergist. Ik heb later een boek geschreven over groenten en daarin staat dat je pastinaak gewoon rauw kan eten. De website had ik nog niet geüpdate. Bedankt voor het opmerken.

Henriette, 02-12-2013
Ondanks dat de Romeinen en Grieken al pastinaak aten lees ik ergens dat het eten van pastinaak gevaarlijk kan zijn. Het bevat de stof mutagene 'Psoralens'. Graag uitleg en de waarheid hierover omdat ik het zo lekker vind en geregeld eet. Reactie infoteur, 02-12-2013
Het is gewenst dat je de bron van je vraag erbij vermeldt. Misschien heb je wel iets gelezen wat erg recente informatie is, maar dat lijkt me niet. De pastinaak-leidt -tot -kanker-gedachte is het gevolg van een voorzichtige mogelijke conclusie uit een onderzoek van 1981 wat verder nooit bewezen is. Voor zover ik weet worden sommige huidaandoeningen behandeld met psoralen. Psoralen kunnen alleen kankerverwekkend worden als ze in aanraking komen met zonlicht. In pastinaak zitten dan wel psoralen, maar die vormen niet per sé een kankerverwekkende stof; alleen als ze op de huid zijn aangebracht en in aanraking met zonlicht komen.

Sommige huidaandoeningen worden behandeld met psoralen. Huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem doen zich uiteraard aan de buitenkant van het lichaam voor, waar er zonlicht op kan vallen. Na 25 jaar behandelen(200+ behandelingen) met psoralen is er een kans van zo´n 1 op 3 om huidkanker op te lopen wat overigens de minst dodelijke vorm van kanker is.

Aangezien doorgaans mensen pastinaak niet jarenlang op de huid smeren, kunnen psoralen in pastinaak, maar ook in andere groenten en fruit zoals vijgen, niet tot kanker leiden.

Maar missch

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 24-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.