De geneeskracht van pastinaak

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Geneeskrachtige werking pastinaak
- De ziekten waartegen pastinaak werkt:
- Pastinaak als afrodisiac
- Vitaminen pastinaak
- Mineralen pastinaak
- Pastinaak zelf kweken
- Eettips Pastinaak
Geneeskrachtige werking pastinaak
Pastinaak is een wat in de vergetelheid geraakte groente maar qua voedingswaarde en geneeskracht is dat onterecht. Pastinaak is zeer gezond. Foliumzuur in pastinaak beschermt de mens tegen dementie, hartziekten en osteoporose. De wortelgroente is rijk aan vezels waardoor het bloedsuikerniveau geen grote diepten en hoogten kent. Er zit genoeg kalium in pastinaak om ertoe bij te dragen dat de
De ziekten waartegen pastinaak werkt:
Dementie,Hart- en vaatziekten,
Osteoporose,
Diabetes,
Nierziekten,

Cellulitis,
Reuma en
Nierklachten.
Pastinaak als afrodisiac
In de oudheid en de Middeleeuwen hanteerde men de signatuurleer. Dat is de leer die zegt dat de uiterlijke eigenschappen van een plant iets zegt over de geneeskrachtige werking. Volgens deze leer zijn alle fallusvormige groenten, waaronder de pastinaakwortel ook valt, goed voor een gezond seksleven. Pastinaak is volgens de deskundigen uit de oudheid een afrodisiacum net als zijn broertje de oranje wortel.
Vitaminen pastinaak
Pastinaak bevat veel vitaminen. Het meest bevat hij vitamine C. In een ons pastinaak zit 29% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan deze krachtige antioxidant. Vitamine K zit in ruime hoeveelheid in pastinaak; 19% van de ADH. Daarnaast zit er opvallend veel foliumzuur of vitamine B11 in de lange gele wortel. In 100 gram zit 17% van de ADH aan B11. Van pantotheenzuur of vitamine B5 zit er 12% van de ADH in. Voor zowel pirydoxine(B6) als thiamine(B1) geldt dat er 7% van de ADH in zit. Verder zitten er van riboflavine(B2) en niacine(B3) 4% van de ADH in de pastinaakwortel.Mineralen pastinaak
Pastinaakliefhebbers mogen zich verheugen in het feit dat er niet alleen zeer veel vitaminen in de wortelgroente zitten maar ook veel mineralen. Mangaan bevat pastinaak relatief het meest in verhouding tot de ADH-waarden; 24% van de ADH krijgt iemand binnen als hij 100 gram pastinaak eet. Koper zit in het pastinaakje met 13% van de ADH. Fosfor is met 10% van de ADH vertegenwoordigd in een ons pastinaak. Voor zowel ijzer als magnesium geldt dat ze met 7% van de ADH in pastinaak huizen. Er zit 5% van de ADH voor zink in deze gele, lange groente. Seleen en calcium zijn allebei goed voor 3% van de ADH in een 100 gram pastinaak.