De geneeskracht van wijnruit

De geneeskracht van wijnruit Ruit of wijnruit is een bitter kruid wat zeer goed in de moestuin past. De blauwachtig groene plant woekert lekker door, dus je moet er af en toe van knippen om het klein te houden. De ruitstruik kan makkelijk anderhalve meter hoog worden. In het voorjaar kun je het snoeien tot op het hout waarna hij weer volop nieuwe uitlopers krijgt. Het is een zeer gezond, bitter smakend kruid. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bestuiving bij de ruit

Ruit heeft een grappige manier van bestuiven. Het bloemetje heeft 8 meeldraden maar er staat er maar één tegelijk overeind. Onderaan de stamper zitten kleine honingbakjes. Een insect komt langs, wrijft over de meeldraad om de honing op te nemen. Als al het stuifmeel is meegenomen buigt de meeldraad zich waardoor automatisch de volgende meeldraad omhoog komt te staan. Dit proces herhaalt zich totdat alle meeldraden aan de beurt zijn geweest.

Waar komt de wijnruit vandaan?

Wijnruit komt volgens Europese geleerden oorspronkelijk uit Oost en Zuid-Europa. Dat verklaart niet waarom de Maya´s en de Azteken ruit ook kenden. Tegenwoordig is het in heel Europa en Noord-Afrika, en op beide Amerika´s te vinden. Het is door kloosterlingen van de Rooms Katholieke kerk de Alpen over gebracht. De wijnruit kan anderhalve meter hoog worden en krijgt gele bloemetjes. Wijnruit is van oudsher gebruikt in de keuken en als medicinaal kruid. Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde uit het oude Griekenland, beschouwde ruit als belangrijk geneeskruid tegen slangengif. In Mediterrane streken zag men wezels eten van de ruitplant voordat ze een gevecht aangingen met een slang. Wijnruit helpt ook tegen de beten van schorpioenen, giftige spinnen en kwallen.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Geneeskrachtige toepassingen van wijnruit

Wijnruit werd vroeger op wijn of azijn getrokken om zelf mondspoeling te maken. Het was daarnaast een middel tegen koorts en verkoudheid. Hiervoor moest je het uiteraard wel opdrinken. Ruitblaadjes werden versnipperd op brood of door de sla gegeten. Op deze manier gegeten was het een middel om de maag tot rust te brengen.

Armband van wijnruit tegen epilepsie

In Nederland in de Middeleeuwen werd van een takje ruit een armbandje gevlochten. Wanneer je dit om je pols deed dan was je gevrijwaard van epilepsie-aanvallen. Deze aanvallen werden vroeger gewijd aan betoveringen door heksen. In Italië maakte men een amulet van wijnruit zodat heksen je nooit zouden aanvallen. Er werden magische toepassingen aan ruit toegedicht. In Duitsland kon men zich na een ritueel met een slangenkop, een ei en wat takjes ruit onzichtbaar worden. In Frankrijk wist men dat wijnruit verborgen schatten kon aanwijzen.

Bron: Jeffdelonge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jeffdelonge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wijnruit om katten uit de tuin te weren

Wijnruit is niet geliefd bij honden en katten. Wanneer je katten uit de tuin wilt houden kun je wijnruit in de tuin plaatsen. Honden lopen ook met een grote boog om wijnruit hen. Ze weten van nature dat ze wijnruit niet goed kunnen verdragen. Aan de andere kant kun je blaadjes van wijnruit in de manden van honden en katten strooien om vlooien tegen te gaan.

Wijnruit naast salie

Wijnruit kan niet naast elke plant groeien. Wijnruit naast kolen zorgt ervoor dat beide gewassen verpieteren. Ook wijnruit naast monnikskap gaat niet goed werken. Wijnruit wordt in Italië naast salie geplant. Die gaan wel goed samen. Van salie is bekend dat padden er graag onder wonen. Heksen kunnen zich in een pad veranderen. Doordat wijnruit naast salie is geplant konden heksen op die plek geen kwaad doen.

Ruikend genezen door wijnruit

In de Middeleeuwen was wijnruit beroemd om zijn genezende werking als je eraan rook. De sterke geur zit verwerkt in de naamgeving in het Latijn; Ruta graveolens. Ruta betekent losmaken, gravo betekent zeer en olens betekent geur. Het is inderdaad een zeer geurrijke plant. Het innemen van wijnruit in grote hoeveelheden kan hallucinaties oproepen. Dit kruid werd door de oude Romeinen vaak door wijn gedaan. In de Grappa alla Ruta zit nog steeds wijnruit. In die zin lijkt het gebruik enigszins op absinth, een hallucinerend kruid wat ook bereid wordt tot sterke drank. Alcohol wekt ook hallucinaties en lucide dromen op.

Bron: Jörg Hempel, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Jörg Hempel, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Wijnruit, vroeger populair bij mooie meisjes

In Frankrijk werd ruit ook Herbes-a-la-belle-fille genoemd, wat zoiets betekent als mooie-meisjekruid. Het kruid stond in Frankrijk in botanische tuinen als enige kruid omringd door een groot hek. Dat kwam omdat men wist dat ruit eten leidde tot abortus. Daarom was dit kruid zo populair bij jonge meisjes dat het door een hek moest worden beschermd. De Romeinen maakten olie van de ruit wat ze gebruikten om menstruaties op te wekken en abortussen te veroorzaken.

Modern gebruik door kruidengeneeskundigen

Wijnruit wordt door moderne kruidengeneeskundigen tegenwoordig vooral gebruikt door ziekten die met het bloed te maken hebben zoals aambeien en aderverkalking. Het werkt bloeddrukverlagend. Daarnaast verdrijft het ook wormen uit de ingewanden, helpt het de ogen om beter te zien en vermindert het reumatische pijnen. Ruit wordt ingezet om ademhalingsproblemen te verhelpen.

Eettips wijnruit

Buiten de medicinale toepassingen is wijnruit een keukenkruid. Het is in Ethiopië een belangrijk toekruid; zowel de blaadjes als de zaadjes worden er gegeten. In Italië worden de blaadjes gebruikt om een omelet mee te kruiden. De zaadjes kunnen worden verwerkt in een ontbijtpap. In Friuli–Venezia Giulia, een streek in het Noordoosten van Italië worden jonge ruittakjes in een beslag gedoopt en vervolgens gefrituurd. Vervolgens worden ze met zout en peper bestrooid. Dat is een hele specifieke toepassing. Ruit kun je gebruiken om aardappels mee te kruiden. Gebruik van ruit niet teveel want het smaakt sterk. Net als bieslook kun je het verse kruid over een salade, soep of warme maaltijd doen als het wordt opgediend.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geurige wijnruit of ruit, in de tuin of moestuinDe geurige wijnruit of ruit, in de tuin of moestuinWijnruit is een vaste, geurende plant in de moestuin of tuin en bloeit in de zomer met kleine gele bloemen. Het bijzonde…
Wijnruit en multiple scleroseWijnruit is in het verleden voor de meest uiteenlopende aandoeningen in gebruik geweest. Zou diezelfde wijnruit ook te g…
De geneeskracht van wijnruitDe geneeskracht van wijnruitWijnruit is een mooie plant om te zien; hij misstaat niet in een siertuin. Hij doet het goed op een droge grond. De blad…
De geneeskracht van kurkumaDe geneeskracht van kurkumaKurkuma is een heerlijk kruid. Het zit als gedroogd kruid in kerriepoeder. Dit geneeskruid is ook bekend onder de naam g…

De geneeskracht van venkelDe geneeskracht van venkelVenkel is een heerlijke groente die smaakt naar anijs. De venkel is een witte groente met groene uitlopers die je ook ku…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kurt Stüber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek Blöte-Obbes, De Geurende Kruidhof
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnruit
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Weinraute
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Rue
  • http://www.natural-health-cure.com/about-rue.htm
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Jeffdelonge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Jörg Hempel, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Reactie

Diane, 15-05-2016
Ik heb de struik een keer gesnoeid in de ochtend. Ben 's middags in de zon gaan zitten en de volgende dag zaten mijn armen en benen onder de blaren. Hier ook mee naar de dokter geweest. Is familie van de berenklauw. Waarom lees ik niets over het gevaar van dit kruid? Reactie infoteur, 26-05-2016
Dit wordt een valse allergie genoemd en is heel ongebruikelijk. De allergie komt vooral door de zon, waar je normaal nooit allergisch voor bent. Het komt vrijwel alleen maar voor bij mensen die een lang ziektebeeld achter de rug hebben en het vermoeden is dat mensen die bepaalde medicijnen gebruiken er een hoger risico op hebben. Het is dus hoogstwaarschijnlijk een reactie die wordt veroorzaakt door een bijwerking van een medicijn dat je gebruikt, maar dat heeft je dokter natuurlijk niet verteld.

Elke voedingssoort heeft wel gevaren voor 1% van de bevolking. Zo ken ik iemand die blaren krijgt van kamille terwijl erg tig zalfjes op basis van kamille te koop zijn waarop niet staat dat 1% van de mensen er allergisch voor is. Maar het is goed om het even te melden dat sommige mensen hier last van kunnen hebben.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 02-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.