De geneeskracht van venkel

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Venkel en de marathon
- Venkel tegen oogziekten
- Venkel tegen spijsverteringsproblemen
- Anethol in venkel
- Venkel voor een frisse mond
- Eettips venkel (koud)
- Eettips venkel (warm)
Venkel en de marathon
Venkel was in het oude Griekenland bekend onder de naam marathon. Dat kwam omdat rond het stadje Marathon venkel groeide in een veld waar de ´slag van Marathon´ tegen de Perzen werd geleverd. De Perzen verloren in die slag 6700 man en de Grieken maar 192. Marathon is tijdens die slag de naam geworden van een grote hardloopwedstrijd over 42 kilometer en 195 meter, de exacte afstand van Marathon naar Athene, de hoofdstad van Griekenland. De hardloper die de eerste marathon aflegde, om de boodschap over te brengen dat de Perzen bij Sparta waren, had venkel bij zich.Venkel tegen oogziekten
De venkelknol is al sinds de oudheid een medicijn. Zowel in de oude Indiase geschiedenis als later bij de oude Romeinen is venkel beschreven als medicijn tegen oogziekten. Men zou scherper zien na het regelmatig eten van venkelwortel en venkelzaad. Hedendaags wetenschappelijk onderzoek heeft dit kunnen bevestigen doordat glaucoom bij dieren is afgenomen door het eten van venkel.
Venkel tegen spijsverteringsproblemen
Venkel werkt goed tegen flatulentie. Dat wisten ook de oude Romeinen al. Er is een Latijnse spreuk 'semen foeniculi pellit spiracula culi" Dat betekent 'Venkelzaden doen het aarsgat blazen'. Over het algemeen is het zo dat venkel de ingewanden tot rust brengt. Voor dit doel kun je venkelthee drinken of venkel als groente eten. Het is ook mogelijk om venkelsiroop te maken van de zaden.Anethol in venkel
In venkel zit anethol, dat is een fyto-oestrogeen. Door dit bio-identieke hormoon wordt de aanmaak van moedermelk en de aanmaak van borstweefsel bij vrouwen gestimuleerd. Overigens heeft aanmaak van borstweefsel niets te maken met de productie van melk. Anethol heeft meer medicinale eigenschappen. Het bestrijdt de aanwezigheid van kankertumors, tenminste zo blijkt uit onderzoek op dieren. Wetenschappers denken dat dit komt omdat anethol de activering van het ontstekingsmolecuul NF-kappaB voorkomt. Daarnaast kan anethol de lever helpen als dit orgaan overuren draait doordat het met gifstoffen is overbelast. Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek op proefdieren.
Venkel voor een frisse mond
Venkel heeft een frisse smaak. Essentiële oliën van venkel worden wereldwijd gebruikt om natuurlijke mondverfrissers mee te maken en tandpasta´s mee te verrijken. Venkelthee is een ideale mondverfrissende thee. Je kunt ook kauwen op een venkelzaadje om een frisse mond te krijgen. In landen als India is het gebruik om na het eten te kauwen op venkelzaad, anijszaad of komijnzaad om een frisse mond te krijgen.Eettips venkel (koud)
Venkel is te drinken als venkelthee welke te koop is in een natuurvoedingswinkel. Venkel kan rauw worden gegeten. Het is lekker als je het in kleine blokjes snijdt en door een gemengde salade doet. De groene stukjes zijn lekkerder in een salade dan de witte. Doe eens wat groene uitlopers van venkel op je broodje gezond. Door zijn zachte anijssmaak is venkel een ideale groente om kinderen vertrouwd te laten raken met het eten van verse groente.
Eettips venkel (warm)
Venkel is een makkelijk groente om te koken. Zoals elke groente die je rauw kunt eten hoef je venkel niet lang te koken om het gaar te maken. 3 Tot 5 minuten koken is genoeg voor een leuk bijgerecht: gekookte venkel. Het kookwater kun je als basis gebruiken voor een zelf gemaakte kruidenthee. De groene uitlopers kun je samen met munt en honing in een yoghurt doen om deze extra smaak te geven. Venkel kun je ook roerbakken in een groentemix. Het is een veelzijdige groente die aan elk gerecht een frisse tint kan geven.Lees verder
- De geneeskracht van kikkererwten
- De geneeskracht van courgettes
- De geneeskracht van kerstomaatjes
- De geneeskracht van komkommer
Warning: Undefined array key 87233 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202