De geneeskracht van kikkererwten

De geneeskracht van kikkererwten Kikkererwten komen oorspronkelijk uit Noord-Afrika. In het Middellandse Zeegebied worden kikkererwten in ruime mate gegeten omdat het een populaire peulvrucht is. Kikkererwten zijn in gedroogde vorm en voorgekookt in blik te koop. In gedroogde vorm zijn ze langer houdbaar en er zitten meer voedingsstoffen in. Kikkererwten hebben een prima smaak, ook kinderen houden er van. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Falafel en humus

Kikkererwten vormen de basis voor falafel. Dat zijn gefrituurde balletjes kikkererwtendeeg. Het is een heerlijke en supergezonde etenswaar dat valt in de categorie peulvruchten. Falafel is een hele geschikte vleesvervanger tijdens het vegetarische dieet. Ook worden kikkererwten gebruikt als de basis voor humus. In humus zit ook een beetje tahin oftewel pasta van sesamzaad.

Kooktijd kikkererwt

Kikkererwten week je ongeveer 6 tot 8 uur. De kooktijd van kikkererwten is 20 minuten. Als je ze niet voorweekt kun je ze ook in 25-30 minuten gaar koken. Dan zijn ze gaar genoeg om te eten. Doe er geen uur of anderhalf uur over zoals in sommige kookboeken staat. Dan zijn ze lang zo lekker en voedzaam niet meer. Je kunt ze vervolgens pureren om er humus of falafeldeeg van te maken. Kikkererwten doen er bijna net zo lang over om gaar te worden als zilvervliesrijst. Je kunt daarom ervoor kiezen om kikkerwten samen met rijst te koken. Gebruik hiervoor slechts een half handje met kikkererwten. Doe eerst de kikkererwten in de pan en kook deze 5 minuten alleen. Daarna kan de zilvervliesrijst erbij. Als het goed is worden ze gelijktijdig gaar.

In de VS worden kikkererwten niet alleen chicken peas maar ook garbanzobonen genoemd.

Indiaas gerecht met kikkererwten / Bron: Kspoddar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Indiaas gerecht met kikkererwten / Bron: Kspoddar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Voedingswaarde kikkererwt

Kikkererwten bevatten mineralen. 100 Gram kikkererwten is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid molybdeen. Verder zit er bijzonder veel mangaan, koper, fosfor en ijzer in het kikkererwtje. Deze ronde peulvrucht bevat ook het aminozuur tryptofaan. Verder zitten er veel vezels en proteïnen in kikkererwten.

Vezels van ´t kikkererwtje

Kikkererwten staan gelijk vele peulvruchten erom bekend dat ze in hoge mate over vezels beschikken. Dit is uitstekend voor het spijsverteringskanaal en helpt mee om kankertumors te voorkomen. Kikkererwten eten werkt op deze manier goed tegen darmkanker. Het risico op het krijgen van darmkanker is aanzienlijk lager als je regelmatig kikkererwten en andere peulvruchten eet.

Beige en groene kikkererwten / Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Beige en groene kikkererwten / Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Polyfenolen in kikkererwten

Op het gebied van de polyfenolen is de kikkererwt goed vertegenwoordigd. Er zitten diverse fenolzuren in zoals: ferulazuur, chlorogeenzuur, koffiezuur en vanilinezuur. Daarnaast zitten er de anthocyanidinen delfinidine, cyanidine en petunidine in. Dit zijn allemaal antioxdanten. Ze gaan oxidatieprocessen in het lichaam tegen. Deze oxidatieprocessen kunnen, als ze in te grote mate plaatsvinden, leiden tot een versnelde veroudering en de vorming van kanker.

Goed voor hart en bloedvaten

De hiervoor beschreven unieke combinatie aan polyfenolen met antioxidantwerking zijn zeer nuttig voor een goed functionerend bloedvatenstelsel en daarmee voor het hart. Het regelmatig eten van de polyfenolen uit kikkererwten en andere peulvruchten zorgt ervoor dat aders niet worden bekleed met een oxidatielaagje. Dit laagje kan als het te dik wordt klonteringen loslaten waardoor een hartinfarct kan ontstaan. Roken, te veel (rood) vlees eten, veel alcohol drinken zijn allemaal factoren die oxidatie bevorderen.

Goed tegen diabetes

Kikkererwten zijn erg goed voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel vezels in zitten zal de spijsvertering heel geleidelijk en in een natuurlijk tempo verlopen waardoor er minder hoge pieken en diepe dalen in de bloedsuikerwaarden worden gemeten. Uit wetenschappelijk onderzoek komt tevoorschijn dat dit positieve effect mede wordt veroorzaakt doordat de gezamenlijke polyfenolen in kikkererwten de effectiviteit van insuline verhogen. Dat is een belangrijk voordeel voor iedereen maar vooral voor de diabetes type 2 patiënt.

De kikkererwtenplant / Bron: BotBln, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De kikkererwtenplant / Bron: BotBln, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kikkererwten tegen obesitas

Kikkererwten hebben niet erg veel calorieën. Ze geven je wel snel het gevoel vol te zitten. Daardoor heb je geen trek meer in eten. De snackneiging wordt kleiner. Op deze manier werken de kikkererwten goed tegen obesitas. Eigenlijk zou er nog veel meer onderzoek moeten worden gedaan in deze richting, zodat mensen weten dat ze kunnen afvallen of hun gewicht op peil houden door het eten van de juiste voeding, in plaats van te dieethoppen.

Fyto-oestrogenen in kikkererwten

Kikkererwten bevatten fyto-oestrogenen. Dat zijn bio-identieke hormonen die iets zwakker werken dan de lichaamseigen oestrogenen. Vrouwen na de menopauze maken minder oestrogenen aan waardoor het innemen van fyto-oestrogenen kan helpen om broze botten te osteoporose voorkomen, evenals borstkanker en opvliegingen. Dit hormoon wat in het kikkererwtje huist zorgt voor een natuurlijke remedie tegen overgangsklachten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is humus gezond?Is humus gezond?Humus is een pasta uit het Midden-Oosten dat gemaakt is uit gepureerde kikkererwten. Daarnaast wordt er knoflook en tahi…
Alles over kikkererwtenAlles over kikkererwtenKikkererwten zijn voedzame, maar zeker ook lekkere peulvruchten die in veel gerechten verwerkt kunnen worden. Vooral voo…
IJzer in voeding; een onmisbaar elementIn plantaardige voeding zit ijzer, maar natuurlijk zit niet in elke voedingssoort evenveel ijzer. IJzer heeft het lichaa…
Vezels en het positieve effect op onze gezondheidVezels en het positieve effect op onze gezondheidVezels is een verzamelnaam voor een aantal stoffen - voornamelijk koolhydraten - die te vinden zijn in celwanden van pla…

Invloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineInvloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineIn onze voeding moeten bepaalde voedingsstoffen voorkomen, zodat het menselijk lichaam goed kan functioneren. Drie belan…
Antioxidanten in theeAntioxidanten in theeZowel zwarte thee als groene thee bevat veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Daarmee levert…
Bronnen en referenties
Reacties

Ria Hoogmoed, 09-12-2014
Hallo, ik heb een vraag over de werking van kikkererwten tegen een oa. te hoog cholesterol, en diabetes, hoeveel moet ik dan dagelijks gebruiken, en moet ik ze dan alleen wellen, of ook koken, ik las op een site, dat een Canadees echtpaar er 15 in de avond welden en de volgende ochtend dan "rauw "op aten, hun choresterol was daardoor aanzienlijk gezakt, maar ik zou graag jullie mening horen, ps ik heb diabetes type 2 sinds kort, en te hoog choresterol en ook ik kan niet tegen statines, en wil iets anders proberen! BVD,namens Ria Hoogmoed Reactie infoteur, 03-05-2015
Alleen wellen en opeten is niet echt gezond. Kikkererwten zo kort mogelijk koken helpt inderdaad ook bij diabetes om de symptomen te verminderen. Wat cholesterol betreft klopt de huidige medische visie anno 2015 nog steeds niet. Wetenschappelijk onderzoek zou reeds enkele jaren aanleiding moeten zijn om de medische visie te herzien. Lees voor meer info dit artikel: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/137218-cholesterol-is-gezond-homocysteine-een-gevaar.html

Frans Beerlings, 24-02-2014
Ik heb het toch een beetje moeilijk met jullie informatie over kikkererwten.
Je zegt dat ze op 20 tot 30 min gaar zijn dit is echt een utopie.
Ik heb vorige kikkererwten een nacht geweekt en dan gedaan wat je hierboven hadden gezegd, maar dit bleek niet zo zij waren niet gaar na 20 of 30 min maar na pas 1,5 tot 2 u en dat waren ze juist gaar maar eigenlijk nog niet optimaal. dus je moet mij dat eens vertellen hoe jullie dit hebben gedaan, want de tijd die jullie zeggen zou kunnen in een drukpot maar dat betwijfel ik sterk hoor. Reactie infoteur, 18-03-2014
Misschien waren het oude kikkererwten, dan is de kooktijd langer. verse zijn na 20 minuten echt gaar. Maar de meeste uit de winkel doen er 30 tot 40 minuten over om gaar te worden. Een kooktijd van meer dan een uur is abnormaal. Misschien helpt deze tip: als ze makkelijk doorgebeten kunnen worden, maar wel enigszins stevig aanvoelen, zijn ze gaar.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.