IJzer in voeding; een onmisbaar element
In plantaardige voeding zit ijzer, maar natuurlijk zit niet in elke voedingssoort evenveel ijzer. IJzer heeft het lichaam nodig in kleine hoeveelheden. Een ijzertekort kan ernstige gevolgen hebben zoals vermoeidheid en bloedarmoede. Er zijn in totaal 10 belangrijke symptomen voor een ijzertekort. Wanneer je last hebt van een ijzertekort dan verdient het aanbeveling om er een gewoonte van te maken om ijzerhoudende voeding te eten. Op den duur heb je daar meer aan dan het slikken van ijzersupplementen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Wat doet ijzer in het lichaam?
IJzer zorgt ervoor dat zuurstof in het bloed beter getransporteerd wordt. Het immuunsysteem wordt in optimale conditie gehouden wanneer je genoeg ijzerhoudende voeding eet. Het lichaam produceert meer energie. Je voelt je beter in je vel, energieker en je bent minder vatbaar voor ziektes. Belangrijk om te weten is dat ijzer goed is voor de geest en het lichaam. Je kunt je minder goed concentreren wanneer je lijdt aan ijzertekort en wordt sneller depressief.
Houd je ijzerniveau op peil
Peulvruchten behoren tot de meest ijzerrijke voeding. Ze zijn makkelijk in het dagelijks eten te verwerken. Wanneer je rijst of pasta kookt kun je 100 gram
linzen aan het kookwater voor de pasta toevoegen. Een paar eetlepels of andere peulvruchten zijn ook uitstekend geschikt als voeding bij
aardappelen. Zo houd je je ijzerniveau op peil.
Tomaten zijn rijk aan ijzer /
Bron: Maduixa, Wikimedia Commons (Publiek domein)Symptomen van ijzergebrek:
- Vermoeidheid
- Verminderde concentratie
- Hoge vatbaarheid voor infecties
- Haarverlies
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Broze nagels
- Apathie
- Depressie
Hoe los je een ijzertekort op?
Wanneer je een ijzertekort hebt, is het een goed idee om dagelijks een soep te eten van
kikkererwten,
spliterwten, linzen,
bruine bonen of andere soorten peulvruchten. Je kunt ook beginnen met humus op je brood te smeren; dat is gemaakt van kikkererwten. Humus is eenvoudig zelf te maken door kikkererwten te pureren en te mengen met een beetje tahin (gemalen
sesamzaad), olie,
zwarte peper en
zout. Om het extra lekker te maken kun je kerriekruiden aan de humus toevoegen.
Op potjes appelstroop staat soms dat het rijk aan ijzer is. Dit komt echter door het metaal van de pannen die de industrie in fabrieken gebruikt! Dit is geen natuurlijk verkregen ijzer uit
appels en dus helemaal niet gezond.
IJzer in kruid
IJzer zit veel in groene
kruiden.
Tijm,
peterselie,
basilicum,
rozemarijn en
dille bevatten allemaal veel ijzer. Deze groene kruiden zijn heerlijk over het eten. Pizza´s,
aardappelen, pasta´s, rijstgerechten en omeletgerechten. Kruiden kunnen ook als thee gedronken worden. Verder is het een aanrader om eens wat tijm door een
zelf bereide muesli heen te doen.
Toelichting top 12 ijzerrijk voedsel
Hieronder staat een lijst van 12 ijzerhoudende groenten. In de top 12 van voedingswaar dat rijk is aan ijzer staan 7 peulvruchten. Peulvruchten zijn linzen, bruine bonen, witte bonen, kidneybonen en dergelijke. Deze zijn makkelijk dagelijks te eten. Voeg je peulvruchten aan je dagelijks menu toe, dan heb je nooit een ijzertekort. Daarnaast zijn er diverse andere ijzerrijke ingrediënten. Sommige vleessoorten zoals het orgaanvlees leversmeerworst bevat ook ijzer maar vlees is niet in het rijtje opgenomen omdat vlees weer andere negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid.
Lijst Vegetarische, ijzerhoudende producten:
- Groene kruiden
- Cacao en chocola
- Zaden zoals pompoenpitten, sesamzaad en meloenzaad
- Zongedroogde tomaten
- Gedroogde abrikozen
- Olijven
- Peulvruchten
- Groenbladige groenten zoals boerenkool en spinazie
- Tofu
- Artisjokken
- Asperges
- Volle graanproducten zoals havermout, muesli en biologisch bruin brood
Vitamine C helpt ijzer beter om in het bloed te worden opgenomen /
Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)IJzer en vitamine C
IJzer wordt beter opgenomen als je vitamine C eet. Naast het eten van ijzerhoudende voeding is het raadzaam om een
sinaasappel,
kiwi,
aardbei of vitamine C-houdende groente te eten te eten zoals
broccoli,
paprika,
spruitjes en boerenkool. Papaja is de vrucht die relatief het meeste vitamine C bevat van alle groente- en fruitsoorten.
Lees verder