Een compleet overzicht van alle mineralen in voeding

Een compleet overzicht van alle mineralen in voeding Mineralen zijn essentiële microvoedingstoffen of nutriënten. Ze komen voor in ons dagelijks eten. Steeds vaker is voedsel ontdaan van mineralen. Dit is voornamelijk het geval in geraffineerde producten zoals wit suiker, wit meel, wit brood, koekjes, witte pasta en witte rijst. Daardoor wordt een goede stofwisseling van geraffineerde producten ernstig belemmerd. Mineralen helpen namelijk bij de omzetting van voeding in bouwstoffen voor het lichaam. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Mineralen

Mineralen behoren samen met vitaminen en aminozuren tot de microvoedingsstoffen. In de meeste mineraaloverzichten staat dat in vlees en vis veel mineralen zitten. Vlees heeft echter nadelen voor het lichaam, zo blijkt steeds vaker uit onderzoek. (Rood) vlees eten is een oorzaak van kanker en diverse andere welvaartziekten. Er zijn steeds meer vegetariërs in deze wereld en mensen die matig vlees eten. Iedereen weet inmiddels wel dat vlees eten niet duurzaam is. Daarom staan in dit artikel alleen groenten, granen, fruit, noten en zaden vermeld als mineralenbron. Plantaardige mineralenbronnen zijn er in overvloed.

Groentes koken

Voor alle groenten geldt dat rauwe groente meer mineralen bevatten dan groente uit glas, blik of diepvries. Mineralen lossen op in kookwater. Gebruik daarom altijd zo weinig mogelijk kookwater. Groentes kun je in plaats van door te koken ook blancheren. Zilvervliesrijst kan je droog laten koken zodat je uiteindelijk de mineralen die opgelost waren in water toch opeet omdat ze door de rijstkorrel weer worden opgenomen. Na een paar keer kookervaring weet je precies hoeveel water er nodig is om de rijst precies gaar te koken zonder water weg te gooien.

Gebruik kookwater voor soep, saus en bouillon

Wanneer je kookwater over hebt is het een goede tip dit te hergebruiken voor een soep, saus of bouillon. Het is heel eenvoudig om een lekkere bouillondrank te maken van kookwater van groente. Bovendien kost deze manier van voedselbereiding niets extra´s aan energie; het levert juist meer op omdat er meer voedingsstoffen in het lichaam komen.

Borium

Borium heeft een invloed op de stofwisseling van calcium, fosfor en magnesium. Het is een belangrijk mineraal voor een gezonde celwand. Voor het goed functioneren van celmembramen is borium een vereist micronutriciënt. Borium zit niet in vlees. Borium zit vooral in aardappelen, pastinaak en wortels. De meeste fruit en groente bevat borium. Verder zit borium voornamelijk in: peren, appels, gedroogde pruimen, rozijnen, dadels, hazelnoten, pinda's, honing, wijn, biergist en tomaten.

Calcium

Van calcium wordt vaak gedacht dat het alleen in melk en melkproducten zit. Maar het zit ook in allerlei plantaardige producten. Calcium is belangrijk voor de botopbouw van het skelet en gebit. Calcium heeft ook een belangrijke werking voor zenuwen en spieren. Ook het hart is een grote spier en gebaat bij calciuminname. Het speelt op cellulair niveau een belangrijke rol bij de aanvoer en afvoer van stoffen die de lichaamscellen nodig hebben. Calcium zit in melk, yoghurt, Hollandse kaas, zeewier, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, peterselie, zuurkool, sojabonen, tofu, tomatenpuree, pure chocolade, vijgen, rabarber, groente en fruit.

Chroom

Chroom speelt een belangrijke rol bij de werking van insuline. Ook bij de stofwisseling van koolhydraten speelt het een belangrijk niveau. Het eten van geraffineerde producten met veel koolhydraten zonder chroom kan leiden tot diabetes mellitus. Het chroomniveau van het menselijk lichaam neemt af naarmate men ouder wordt. Chroom zit in deze voedingsstoffen: Groenten, fruit, volkorenbrood, artisjokken, honing, druiven, rozijnen, volkorenpasta, biergist, maïsolie, zwarte peper, champignons, asperges, kaas en granen.

Chloor

Chloor zit vooral in het lichaamsvocht. Daarnaast zit het in de cellen, met name de rode bloedcellen. De productie van maagzuur wordt mede mogelijk gemaakt door het cloormineraal. Het heeft een ondersteunende functie voor hormoontransport. Chloor helpt koolmonoxide uit het lichaam af te voeren. Chloor is ook goed voor de pezen en gewrichten. Vrijwel niemand heeft een chloortekort omdat het overal in zit, ook in keukenzout. Chloor komt met name voor in olijven, zeewier, tafelzout en roggebrood.

Fosfor

Het mineraal fosfor is een onderdeel van botten en tanden. Fosfor speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling van energie. Het speelt ook een rol bij enzymprocessen. Antiobiotica, aluminiumbevattende antacida en acetylzuur verhogen de fosforbehoefte. Alleen daarom is het al een overweging om deze stoffen tot een minimum te beperken. Fosfor zit met name in melk, zilvervliesrijst, noten, sesamzaad, peulvruchten, aardappelen en volkorenbrood.

Fluor

Fluor is een mineraal dat genoeg voorkomt in allerlei eten en drinken. Het is ongezond om fluor als supplement in te nemen.

Kalium

Kalium heeft een functie tijdens de overdracht van zenuwprikkels. Het speelt ook een rol bij de functie van spieren. Daarnaast is het nodig voor de regulering van de waterhuishouding van het menselijk lichaam. Tijdens het koken van groente lost kalium op in het water. Dat is een goede reden om groente zo kort mogelijk te koken of als het kan helemaal niet. Rauwe groente zijn ook zeer lekker en gezond. Bedenk wel dat je niet zomaar elke groente rauw kan eten. Sperziebonen en brandnetel kun je bijvoorbeeld niet rauw eten. Fruit, aardappelen, volkorenbrood, tarwezemelen, dadels, avocado, bloemkool, boerenkool, broccoli, knoflook, peterselie, aardappelen, banaan, sojabonen, spinazie, pruimen, rozijnen, tomatenpuree, tomatenketchup, kelp, sesamzaad, melk en noten bevatten allen relatief veel kalium.

Koper

Koper is een stof die nodig is voor de aanmaak van hemoglobine, het bindweefsel en het botweefsel. Koper heeft een bevorderende werking op het natuurlijk afweersysteem of immuunsysteem van de mens. Wanneer dit systeem goed werkt ben je minder bevattelijk voor ziektes. Koper helpt bij de stofwisseling in het algemeen. Koperenzymen zijn nodig in het lichaam zodat het lichaam beter in staat is ijzer op te nemen. Koper zit in de volgende voeding: Groenten, volkorenbrood, volkorenpasta, noten, pruimen, spinazie, avocado, bonen, groenten, peulvruchten, rozijnen en fruit

Magnesium

Magnesium is een stof die zorgt dat spieren kunnen samen trekken. De hartspier is de belangrijkste spier van het lichaam dus deze heeft ook magnesium nodig. Stofwisselingsprocessen worden geactiveerd door magnesium. Het is een belangrijke stof om botten en tanden te vormen. Magnesium speelt een essentiële rol in het zenuwstelsel. Wanneer een persoon zijn spieren veel traint dan is er extra magnesiuminname nodig. Stress leidt tot een grotere behoefte van het lichaam aan magnesium. Magnesium zit in sojabonen, volkorenpasta, groene bladgroenten, peulvruchten, pruimen, citrusvruchten, cacao, kelp, bieslook, noten, volkorenbrood en groene groenten.

Mangaan

Het mineraal mangaan is nodig om diverse enzymen te activeren. Het speelt een rol bij de bescherming tegen vrije radicalen, die vaak worden aangewezen als veroorzakers van vele ziektes waaronder kanker. Het kraakbeen van de mens bevat relatief veel mangaan. Mangaan is een voedingsstof die zit in volkorenbrood, groene bladgroenten, peulvruchten, noten, volkorenbrood, zilvervliesrijst, ananas, tuttifrutti, wortelen, zeewier en koffie.

Molybdeen

Molybdeen is een mineraal wat een onderdeel is van bepaalde enzymen die een rol spelen bij de opname van ijzer en de vetstofwisseling. Molybdeen zit in volkorenbrood of biologisch brood, groene groenten, sojabonen, eieren, sojaolie, boekweit, volkorenpasta, groenten, wortelen, melk en peulvruchten.

Seleen

Seleen is een antioxydant-mineraal en een onderdeel van het leverenzym. Daarnaast maakt seleen deel uit van van rode bloedlichaampjes. Seleen is van groot belang bij de afvoer uit het lichaam van giftige metalen zoals kwik. Seleen of selenium zit in volle graankorrels oftewel volkorenmeel, zilvervliesrijst, champignons, uien, gist, groente, tomaten, knoflook, noten en zaden.

Silicium

Het mineraal silicium maakt lichaamweefsels stevig. Botten, bloedvaten, slagaderen, pezen en kraakbeen bevatten silicium. Het is een mineraal dat nog maar 40 jaar goed wordt onderzocht. Silicium zit in volkoren granen, citrusvruchten, rozijnen en zilvervliesrijst.

Vanadium

Vanadium is een mineraal dat tandbederf voorkomt. Het mineraal vanadium werkt ook goed tegen hartziekten. Vanadium zit in noten, volkorenproducten, peterselie, radijs en sla.

IJzer

IJzer is een bekend mineraal. Het is onontbeerlijk voor de aanmaak van hemoglobine en daarmee voor het transport van zuurstof via het bloed door het hele lichaam. Vele enzymen bevatten ijzer en het is nodig voor allerlei lichaamsprocessen. De inname van grote hoeveelheden vitamine C verhoogt de ijzeropname in het lichaam. Penicilline is een medicijn wat juist de vraag naar ijzer door het lichaam doet toenemen. IJzer zit in volkorenbrood en in groente, met name in de volgende groenten: veldsla, postelein, sterkers, spinazie, doperwten en venkel. Over het algemeen zit in groene groenten relatief meer ijzer. Ook zit ijzer in havervlokken, tarwezemelen, aardappelmeel, peulvruchten, peterselie, gedroogd fruit, noten, volkoren producten zoals volkorenbrood, pasta en volkorenkoekjes.

Natrium

Natrium is belangrijk voor de vochthuishouding. Spieren trekken zich samen met behulp van natrium. Zenuwprikkels worden beter geleid. Natrium is een stof die de bloeddruk regelt. Een natriumtekort komt zelden voor omdat natrium vrijwel overal in zit en ook wordt toegevoegd in de vorm van keukenzout. 1 Gram keukenzout levert 400 mg natrium. De hoeveelheid natrium die van nature in de voeding voorkomt is meer dan voldoende voor het onderhouden van het lichaam. Alleen bij diarree die dagenlang aanhoudt kan een natriumtekort ontstaan en is het innemen van extra zout een goed middel om uitdroging te voorkomen. In warme landen als mensen die niet aan warmte gewend zijn veel zweten, kan er ook een tijdelijk zouttekort ontstaan wat simpel te verhelpen is met de inname van een beetje extra zout tijdens de maaltijd. Natuurlijk natrium komt voor in augurken, olijven, zuurkool en tomaten.

Zink

Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten in het lichaam. Ook speelt het een cruciale rol bij de weefselvernieuwing. Het is net zoals chroom betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten. Met koper heeft het gemeen dat het afweersysteem sterker wordt gemaakt. Wanneer de leeftijd hoger wordt dan wordt de opname van zink steeds lager. Door stress ontstaat een significant verhoogde behoefte aan zink. Er bestaat een groot misverstand dat zink alleen in vlees zit. Zink zit in de volgende voedingsmiddelen: kaas, granen, brood, noten, melk, aardappels, muesli, zilvervliesrijst, peulvruchten, sesamzaad, tarwezemelen, groente en fruit. In sommige groente en fruit zit meer zink. In asperges en peulvruchten die gedroogd zijn zit de meeste zink. Zink vloeit door het koken vaak af naar het kookwater. Het is daarom belangrijk het kookwater van peulvruchten zoals linzen, erwten, kikkererwten, bruine bonen en witte bonen te gebruiken voor een saus, soep of bouillon.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen zijn net als vitamines erg belangrijk voor de vitaliteit van ons lichaam. Net als vitamines dienen ze om het l…
Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?Mineralen hebben wij nodig voor de opbouw van ons lichaam. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de opbouw van de bo…
Mineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen worden dikwijls in een adem genoemd met vitamines. Beide soorten stoffen komen namelijk in kleine hoeveelheden…
Zware metalen: giftig of nodig voor de gezondheidZware metalen: giftig of nodig voor de gezondheidEr bestaan nogal wat misvattingen over zware metalen en de gezondheidseffecten ervan. Zo gaan de meeste mensen ervan uit…

De waarheid over E-nummersOns eten zit tegenwoordig vol met E-nummers. Zelfs in producten waarvan we denken dat ze puur natuur zijn, zoals vlees e…
Asperge een bijzondere, gezonde en lekkere groenteWist je dat: Schorseneer en haverwortel ook wel armeluisasperge of winterasperge worden genoemd. Deze groenten zijn echt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nordwing, Pixabay
  • Boek(je) Dr. Matthis Rath, vragen en antwoorden
  • http://www.hakgroente-instituut.nl/index.php?nav=nutrienten&id=13
  • http://www.runinfo.nl/mineralen.htm
  • http://www.natuurlijkerwijs.com/mineralen.htm
  • http://www.inobe.nl/handleidingen/my-calorie-coach/mineralen-overzicht.html
  • http://www.rsc-tienen.be/infogezondheidmineralen.htm
  • Foto´s: Tom008
Reacties

Edwin, 16-03-2016
Dit lijkt mij geloofwaardiger over het appelstroopverhaal:

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar 21 merken appelstroop. Appelstroop staat bekend als ijzerrijk. Maar dat is onzin. En ook het verhaal dat de stroop ijzer opneemt uit de ijzeren ketels waarin het wordt gekookt, is een sprookje. De ketels waren vroeger van koper en nu van roestvrij staal, want in ijzeren pannen of ketels kun je geen appels koken.

Er zit wel ijzer in appelstroop, maar dat is afkomstig van suikerbieten. In de meeste appelstropen is namelijk suikerbietensap verwerkt. Hoeveel ijzer er precies in zit, is niet te bepalen, want dat is afhankelijk van het gebied waar de suikerbieten geteeld worden en het kan ook per jaar verschillen. De ene keer zit er dus meer ijzer in een pot appelstroop dan de andere keer; het kan zelfs behoorlijk afwijken van de ijzerwaarde die op het etiket staat vermeld. Sommige fabrikanten lossen dat op door op het etiket te vermelden hoeveel ijzer minimaal in moet zitten. Reactie infoteur, 16-03-2016
Beste Edwin,
Ten eerste heb je een klein verschil van mening, namelijk over het ontstaan van ijzer in appelstroop. Voor de rest schrijf je op wat ik ook heb opgeschreven maar dan in andere woorden. Dus we zijn het met elkaar eens, behalve dan op het punt van: hoe komt ijzer in appelstroop?

Het verhaal van de ketels is niet door mij verzonnen; het is een algemeen aanvaarde theorie. Het verhaal van koperen ketels klopt niet helemaal; er werden ook gewoon ijzeren ketels gebruikt.

Maar er is iets anders aan de hand wat je misschien interessanter zal vinden.

In 2008 zijn in de VS alle suikerbietproducenten overgestapt op genetisch gemanipuleerde suikerbiet. Het product wat hieruit voorkomt mag gewoon volgens de wet in Europa worden verkocht, maar dat terzijde.

Nu groeien die genetisch gemanipuleerde producten niet echt supergoed. Ze hebben veel voedingsstoffen nodig. Een daarvan is: ijzer. Men sprayt nano-ijzer over de planten om ze meer ijzer te laten opnemen. Als suikerbieten te weinig ijzer hebben groeien ze niet goed. Kijk eens naar deze link: http://ijagcs.com/wp-content/uploads/2012/09/740-7452.pdf

Er zit dus niet-organisch maar synthetisch ijzer in suikerbieten. Dat is een ijzersoort waar het lichaam helemaal niets mee kan. Nu zijn hier ook weer misstanden over. Zelfs artsen beweren soms dat synthetisch ijzer beter is dan organisch ijzer, maar dat beeld klopt niet en artsen hebben zeer weinig opleiding over voeding gehad, dus ze kunnen er officieel eigenlijk niks over zeggen. Artsen kunnen soms supplement-promotors napraten. Een arts zegt ook vaak dat je vlees of mosselen moet eten voor het ijzergehalte maar er zijn mensen met een ijzertekort die na vier jaar mosselen en vlees eten nog steeds een ijzertekortt hebben. Dus dierlijk ijzer is ook niet goed opneembaar voor ons lichaam. Op het punt van voeding is het onverstandig om een arts als autoriteit te beschouwen(artsen leren veel over medicijnen en ziekten, maar vrijwel niets over voeding en de oorzaak van ziekten in de vorm van slechte voeding)

Het ziet er naar uit dat het verhaal iets meer is dan alleen ketels. En heeft de consumentenbond zijn huiswerk wel goed gedaan, of fungeert deze feitelijk als kennisschild tussen bedrijven en consumenten? In plaats van eerlijke informatie verstrekken?

Karin, 06-09-2014
Ik mis Jodium in bovenstaande lijst.
Ik wil nog wel even reageren op de opmerking over dat de mens vegetarier zou zijn. Er is een verschil tussen veel vlees eten in de prehistorie en af en toe vlees eten. Het jagen kostte veel energie en tijd. En bedoel je met vegetarier veganist? Dus at de mens in de prehistorie wel eieren bijvoorbeeld? Want dan komen we weer uit bij de vitamine b12. Reactie infoteur, 08-09-2014
Er is geen bewijs dat mensen in de prehostorie veel vlees aten. Er is wel bewijs dat mensen 15.000 jaar geleden veel plantaardige producten aten.

Peter, 10-04-2013
Wat een enorme onzin te stellen dat in de prehistorie granen werden gegeten. Zeker is dat tot 50.000 jaar geleden de mens niet de gereedschappen had om graan te vermalen. Elders op deze site wordt gesproken van een prehistorische cultuur gedateerd 12.000 jaar geleden. De paleolithische prehistorie beslaat alles vanaf Homo Erectus, ongeveer 2 miljoen jaar geleden tot het begin van het boerenbestaan, 10.000 jaar geleden. Het over-overgrote deel van deze tijd at men geen granen en er zijn diverse vondsten gedaan die wijzen op het eten van vlees. Overigens is het paleolithische dieet vrij interpreteerbaar voor wat betreft de hoeveelheden vlees, vis en groente, maar de meeste paleo-wetenschappers pleiten voor juist heel veel groenten, naar behoefte aangevuld met dierlijke eiwitten en vetten. Granen worden hier vervangen door groenten met als grootste voordeel een veel lagere glycemische lading en daardoor een lagere insuline-response met alle voordelen van dien. Bij een goed toegepast paleo-dieet in combinatie met veel beweging wordt je een vetverbrander ipv glucoseverbrander. Reactie infoteur, 11-04-2013
Peter, het etiket enorme onzin slaat meer op uw eigen reactie.

Je zegt dat het zeker is dat mensen 50.000 geleden geen gereedschappen hadden om granen te vermalen. Ten eerste is er vrijwel niks zeker over die tijd. Ten tweede kun je graszaden zo eten en kauwen. Vanuit periodes korter geleden is wel duidelijk dat mensen precies wisten wat ze wel en niet konden eten. Zoals u weet zijn granen eigenlijk grassen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat men allerlei soorten zaden aten, maar niet de gezonde graszaden. Ten derde kun je met een steen en een platte steen vrij makkelijk zaden pletten en er meel van maken. Daar is geen ingewikkeld gereedschap voor nodig. Ik begrijp dat u aannames gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek maar wie enige inzicht heeft in hoe ze te werk gaan snapt dat wetenschap over die tijd voor een overgroot deel bestaat uit natte vingerwerk in vrije interpretaties die huidige maatschappelijke zaken probeert te verklaren.

Wat het vlees eten betreft zijn alle bewijzen gericht op beschadiging van botten waaruit zou moeten blijken dat mensentanden ze hebben afgeknaagd; een weinig spectaculair en allerminst overtuigend bewijs, een klassiek voorbeeld van een interpretatie die onze huidige overdadige en hoogst ongezonde want welvaartziekten veroorzakende vleeseterij vergoeilijkt.

Dennis, 26-03-2013
Erg jammer dat er in het stukje over vlees geen onderscheid wordt gemaakt tussen biologische vlees en vlees uit de bio-industrie. Heel het duurzaamheidsverhaal gaat voor biologisch vlees niet op, aangezien deze dieren eten wat ze behoren te eten. Ook de gezondheidsnadelen zijn niet van toepassing wanneer mensen wild of biologisch vlees eten, of liever nog biologisch-dynamisch. Je hoeft maar naar volkeren te kijken die als jager-verzamelaar leven of leefden en je ziet een superieure gezondheid ten opzichte van ons moderne mensen die steeds minder vlees eten of ten opzichte van vegetariërs of veganisten.

Ook over de gezondheidsvoordelen van volkorenbrood is een kritische kanttekening te plaatsen, ook al is dit brood biologisch. In alle zaden zit fytinezuur: noten, bonen, pitjes en ook granen. Dit zuur zit in ieder geval bij granen met name in de vliesjes, waardoor volkorenproducten veel fytinezuur bevatten. Fytinezuur bindt zich tijdens de spijsvertering aan waardevolle mineralen als calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Je kunt dit fytinezuur deels neutraliseren door de zaden te laten ontkiemen of fermenteren. Daarom is gekiemd brood of zuurdesem (fermentatie) ook aan te bevelen voor gistbrood. Deze informatie vind ik een essentiële aanvulling op dit artikel.

Daarbij is ook nog belangrijk om te weten dat de dierlijke varianten van de vetoplosbare vitamines A-D-K de opname van mineralen mogelijk maken. Reden te meer om dierlijk-vetrijk te eten! En wat zie je dan ook terug bij volkeren die supergezond zijn: een dieet met een aanzienlijke hoeveelheid dierlijke vetten. Reactie infoteur, 26-03-2013
Bedankt voor de opmerkingen. Graag wil ik daar op reageren. De opmerkingen laten doorklinken dat je goed opgelet op school. Aangezien allerlei visies verschuiven en scholen met hun boeken achterop lopen op de feiten wijs ik je op de volgende feiten.

Tav opmerking1: Het verschil tussen bio-industrie vlees en normaal vlees is irrelevant voor het mineraalgehalte. Het wordt steeds meer duidelijk dat er allerlei non-nutriénten in vlees zitten waar het lichaam het zeer moeilijk mee heeft om ze af te breken. Steeds meer wetenschappers stappen over naar het inzicht dat de mens oorspronkelijk vegetariér was. Argumenten daarvoor zijn: ons gebit en de samenstelling van de maagsappen. De orang utan- een primaat die het meest lijkt op de mens, ook kwa gebit, is 100% vegetariér.
2. Het is helemaal niet zeker dat mensen in de prehistorie veel vlees aten. Het is wel zeker dat men in die tijd veel groenten, fruit en granen at.
3. Vegetariërs zijn juist veel gezonder dan vleeseters en krijgen minder vaak kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.
4 Fytinezuur is gezond, het is een antioxidant. het is pure bangmakerij om fytinezuur als anti-nutriënt te beschouwen. Niet alleen zuurdesem zorgt voor een lagere gehalte aan fytinezuur maar ook gewone gisting. Uiteraard blijft er altijd fytinezuur over. Fytinezuur zit in de meeste soorten groente. Daarnaast kan fytinezuur helpen bij sommige ziekten zoals kanker. Fytinezuur bestrijdt kankercellen en laat gezonde cellen ongemoeid. Hoe kan fytinezuur schadelijk zijn als het zelfs kanker bestrijdt?
5 Wat bedoel je met ´volkeren die supergezond zijn? Misschien vegetariërs? Dierlijke vetten kunnen ook uit melk komen. Het is een illusie dat vleeseters gezond zijn. Waarschijnlijk bedoel je inheemse volkeren die niet beschikken over biovlees. Etnische volkeren eten wel meer, of vrijwel uitsluitend, bio vlees, maar groente en fruit vormen de hoofdmoot van het menu. Daarnaast eet men veel vis. Etnische volkeren eten juist relatief weinig vlees.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 03-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.