De waarheid over E-nummers
Ons eten zit tegenwoordig vol met E-nummers. Zelfs in producten waarvan we denken dat ze puur natuur zijn, zoals vlees en groente uit blik zitten E-nummers. Veel E-nummers komen van natuurlijke bronnen, zoals citroenzuur, maar er zijn ook E-nummers die chemisch gefabriceerd worden. Hoe gezond zijn deze E-nummers eigenlijk?
E-nummers in het algemeen
E-nummers, ook wel additieven genoemd, zijn hulpstoffen die ons eten er aantrekkelijker laten uitzien, de smaak versterken, de structuur verbeteren en het eten langer houdbaar maken. Zo'n hulpstof krijgt pas een E-nummer wanneer hij volledig is onderzocht en in bepaalde hoeveelheden veilig is verklaard voor menselijke consumptie. Ook moet de Aanvaardbare Dagelijkse Inname, oftewel ADI, worden aangehouden zodat je er niet te veel van binnen krijgt.
Soorten E-nummers
E-nummers kun je in 3 groepen verdelen: Natuurlijke stoffen, natuuridentieke stoffen en synthetische stoffen. Natuurlijke stoffen, de naam zegt het al, komen van bijvoorbeeld planten en fruitsoorten. Zo komt E330 uit citroen, en is vitamine C bekend onder de naam E300. De natuuridentieke stoffen worden in een laboratorium gemaakt maar hebben dezelfde structuur als een natuurlijk E-nummer. Een voorbeeld hiervan is E296 (appelzuur) dat kunstmatig wordt gemaakt, maar ook uit een natuurlijke bron kan komen. En dan heb je nog synthetische stoffen. Deze komen niet in de natuur voor en hebben geen enkele voedingswaarde. Desondanks zijn deze E-nummers niet schadelijker dan natuurlijke E-nummers.
De meest voorkomende functies
- Kleurstoffen(E100-E180): Geven een product de gewenste kleur
- Conserveermiddelen(E200-E252): Maken het product langer houdbaar
- Voedingszuren(E260-E297 en E322-E385): Zorgen voor een betere werking van de anti-oxidanten en kleurstoffen, en verlagen de pH-waarde, het product wordt dus minder zuur.
- Anti-oxidanten(E300-E321):Maken het product langer houdbaar
- Geleerdmiddelen, stabilisatoren, emulgatoren en verdikkingsmiddelen(E400-E495):Geleermiddelen zorgen voor de structuur van een product, emulgatoren zorgen ervoor dat een hydrofiele en hydrofobe stof kunnen mengen, stabilisatoren houden het mengsel bij elkaar en verdikkingsmiddelen verdikken de structuur van het product.
- Smaakversterkers(E620-E650): Versterken de smaak van het product
Schadelijk?
De laatste tijd worden we vaker en vaker gewaarschuwd voor E-nummers. Ze zouden schadelijk zijn voor onze gezondheid. Maar de waarheid is dat E-nummers dan wel geen voedingswaarde hebben, ze zijn ook niet schadelijk zijn in de hoeveelheden die wij eten. De ADI ligt ongeveer 100 keer lager dan de hoeveelheid waarbij proefdieren nog net geen schade opliepen van het desbetreffende E-nummer. Een E-nummer kan schadelijk zijn ja, maar alleen als je het in enorm grote hoeveelheden eet, wat bijna onmogelijk is.
Allergie
Sommige mensen reageren echter sterk op een bepaald E-nummer en voor hen ligt de ADI dan ook veel lager. Dat kan komen doordat mensen allergisch zijn voor een bepaalde stof. Zo zullen mensen met een glutenallergie kunnen reageren op E636 en E1400, omdat deze gemaakt worden van graan en kleine hoeveelheden gluten bevatten. Een klein aantal E-nummers veroorzaakt wel klachten en mag daarom alleen worden gebruikt wanneer dit echt noodzakelijk is. Zo kan nitriet de hoeveelheid zuurstof in het bloed verminderen, maar omdat vlees zonder nitriet toegevoegd ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken worden er toch kleine hoeveelheden voor vlees gebruikt.