Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?

Mineralen, waarom hebben wij ze nodig? Mineralen hebben wij nodig voor de opbouw van ons lichaam. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de opbouw van de botten. Sommige mineralen zijn belangrijk voor hormonen en enzymen. Jodium is belangrijk voor het schildklierhormoon, ijzer voor de rode bloedkleurstof; het is een belangrijk bestanddeel van het enzym hemoglobine.

Calcium

Calcium is nodig voor de opbouw van de beenderen en het gebit. Kinderen hebben tijdens de groei veel calcium nodig. Maar ook volwassenen hebben calcium nodig voor het instandhouden van hun beenderen. Calcium komt vooral voor in melk en melkproducten.

Fosfor

Fosfor komt in de beenderen grotendeels voor in gebonden toestand met calcium. Fosfor treffen we dan ook voor het grootste gedeelte aan in de botten. Het zorgt samen met calcium voor stevigheid. Daarnaast bevatten alle weefsels en lichaamsvloeistoffen fosfor. Fosfor speelt een rol bij vrijwel alle stofwisselingsprocessen. Fosfor komt vooral voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eireren, melk en kaas.

Fluor

Fluor zorgt voor bescherming van het tandglazuur. Het komt in kleine hoeveelheden voor in het drinkwater en in veel andere voedingsmiddelen.

Jodium

Jodium is van belang voor een goede werking van de schildklier. Het schildklierhormoon bevat jodium. Een tekort aan jodium kan een vergrote schildklier veroorzaken. Ook kunnen er daardoor groeistoornissen ontstaan. Jodium komt vooral voor in zeevis, drinkwater en gejodeerd zout.

Ijzer

Ijzer is noodzakelijk voor de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine is een ijzerhoudend eiwit dat in de rode bloedlichaampjes voorkomt. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof van en naar de cellen en in mindere mate voor het transport van kooldioxide. Een tekort aan ijzer veroorzaakt bloedarmoede. Iemand die bloedarmoede heeft, krijgt op voorschrift van de huisarts extra ijzer toegediend. Zwangere en zogende vrouwen hebben extra ijzer nodig. Ijzer komt vooral voor in vlees, vis, volkorenbrood,groene bladgroenten en in peulvruchten.

Zwavel

Zwavel is een bestanddel van aminozuren, waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Het komt onder meer voor in de opperhuid en speelt een rol bij het verhoorningsproces. Zwavel komt vooral voor in uien, knoflook, prei, brood , kaas en eieren.

Natrium en Kalium

Natrium en kalium spelen een rol bij de vochthuishouding van het lichaam. Natrium trekt vocht aan en kalium drijft vocht uit. Natrium bevindt zich vooral buiten de cellen in je lichaam. Het is onder meer een betanddeel van het bloedplasma. De meeste voedingsmiddelen bevatten een kleine hoeveelheid natrium. Daarnaast wordt aan veel producten extra zout toegevoegd, bijvoorbeeld aan kaas, brood en vleeswaren. Keukenzout bestaat namelijk uit een verbinding tussen natrium en kalium. Kalium bevindt zich voornamelijk in de cellen. De verhouding tussen natrium buiten de cellen en kalium in de cellen moet in balans zijn om de osmotische waarde van ons lichaam te handhaven. Kalium komt vooral voor in melk, aardappelen, groenten, vruchten en bouillon.
© 2008 - 2024 Senna0, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouw en voeding: mineralen macronutriëntenVrouw en voeding: mineralen macronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…
Mineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen zijn net als vitamines erg belangrijk voor de vitaliteit van ons lichaam. Net als vitamines dienen ze om het l…
Het belang van mineralen voor de caviaHet belang van mineralen voor de caviaElke cavia zal voldoende mineralen binnen moeten krijgen om goed te kunnen functioneren. De behoefte aan verschillende m…
Kelp: een belangrijk zeewierKelp: een belangrijk zeewierKelp: dit verbazingwekkende zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel. Kelp bevat onder an…

Goede vetten in voeding: Omega-3 en Omega-6Goede vetten in voeding: Omega-3 en Omega-6We leven in een tijd dat iedereen wil lijnen. De markt wordt overspoeld door lightproducten. En toch is het verkeerd om…
Vitamines, iedere dagVitamines, iedere dagVitamines zijn essentieel voor het lichaam. Maar hoe gemakkelijk het woord ook in de mond genomen wordt, waar komt het v…
Senna0 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.