InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Vitamines, iedere dag

Vitamines, iedere dag

Vitamines, iedere dag Vitamines zijn essentieel voor het lichaam. Maar hoe gemakkelijk het woord ook in de mond genomen wordt, waar komt het vandaan en waar dienen ze eigenlijk voor?

Algemeen

Vitamine komt uit het latijn is een samenvoeging van vitale en amine
  • vita = leven
  • amine = organische chemische stikstofverbinding
en bedacht door de Poolse chemicus Casimir Funk.

Net zoals andere bouwstoffen zijn vitamines ook noodzakelijke bestanddelen van onze voeding. Het zijn organische verbindingen die als eens soort katalysatoren bij stofwisselingsreacties gebruikt worden. Het lichaam is over het algemeen niet in staat zelf vitamines aan te maken en moeten dus uit voeding gehaald worden. Als je niet in staat bent deze uit de voeding te halen is er altijd een mogelijkheid om vitamines in tablet vorm tot je te nemen. Echter, een gezond voedingspatroon (denk aan “de schijf van 5”) moet voldoende vitamines voor het menselijk lichaam bevatten.
Je hebt de in water oplosbare en in vet oplosbare vitaminen.

Wat heb je aan vitamines nodig?

De Gezondheidsraad doet de aanbevelingen voor wat betreft de hoeveelheid vitamines die iemand dagelijks nodig heeft. Deze Gezondheidsraad is een wetenschappelijk adviescollega welke de regering en het parlement adviseert over gezondheidsvraagstukken.

Enkele van de bekende vitaminegroepen

  • A is in vet oplosbaar en is terug te vinden in o.a. lever, vis en wortel.
  • B is in water oplosbaar en teveel innemen zal altijd door de urine uitgescheiden worden. Komt o.a. ook voor in brood, vlees, groenten, gist, eieren, melk.
  • C ook in water oplosbaar en komt o.a. voor in citrusvruchten, paprika en aardappelen.
  • D is in vet oplosbaar en komt voor in vette vis, en margarine en wordt tevens door de huid (vlak onder de opperhuid) aangemaakt door zonlicht.
  • E is in vet oplosbaar en komt o.a. voor in eieren, granen en plantaardige oliën.
  • K is in vet oplosbaar en komt o.a. voor tomaten, vis, tarwe.

Meer informatie?

De website van natuurlijkerwijs.com/vitaminen geeft duidelijke uitleg over waar de vitaminen voor dienen en wat er kan gebeuren als je een tekort hebt.

Lees verder

© 2008 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vitaminen uit voedselVitaminen uit voedselVitaminen zijn van onmisbaar belang voor het functioneren van het lichaam. Ons lijf maakt zelf echter geen vitaminen aan…
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Vitaminen, mineralen en spoorelementenVitaminen, mineralen en spoorelementenVitamines en mineralen zijn essentieel voor het lichaam, en dat betekent dat ze onmisbaar zijn voor een goede gezondheid…
De zin en onzin van vitaminepillenDe zin en onzin van vitaminepillenVitamines en mineralen zijn onmisbaar in onze voeding. Dan komt de vraag naar voren of we die ook extra zouden moeten sl…
Voor- en tegenstanders over voedingssupplementenVoor- en tegenstanders over voedingssupplementenVitamines en mineralen zijn van levensbelang. Vitaminen en mineralen zitten in onze voeding, maar de meningen verschille…

Reageer op het artikel "Vitamines, iedere dag"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Magere maaltijden
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!