Vitamines, iedere dag

Vitamines, iedere dag Vitamines zijn essentieel voor het lichaam. Maar hoe gemakkelijk het woord ook in de mond genomen wordt, waar komt het vandaan en waar dienen ze eigenlijk voor?

Algemeen

Vitamine komt uit het latijn is een samenvoeging van vitale en amine
  • vita = leven
  • amine = organische chemische stikstofverbinding
en bedacht door de Poolse chemicus Casimir Funk.

Net zoals andere bouwstoffen zijn vitamines ook noodzakelijke bestanddelen van onze voeding. Het zijn organische verbindingen die als eens soort katalysatoren bij stofwisselingsreacties gebruikt worden. Het lichaam is over het algemeen niet in staat zelf vitamines aan te maken en moeten dus uit voeding gehaald worden. Als je niet in staat bent deze uit de voeding te halen is er altijd een mogelijkheid om vitamines in tablet vorm tot je te nemen. Echter, een gezond voedingspatroon (denk aan “de schijf van 5”) moet voldoende vitamines voor het menselijk lichaam bevatten.
Je hebt de in water oplosbare en in vet oplosbare vitaminen.

Wat heb je aan vitamines nodig?

De Gezondheidsraad doet de aanbevelingen voor wat betreft de hoeveelheid vitamines die iemand dagelijks nodig heeft. Deze Gezondheidsraad is een wetenschappelijk adviescollega welke de regering en het parlement adviseert over gezondheidsvraagstukken.

Enkele van de bekende vitaminegroepen

  • A is in vet oplosbaar en is terug te vinden in o.a. lever, vis en wortel.
  • B is in water oplosbaar en teveel innemen zal altijd door de urine uitgescheiden worden. Komt o.a. ook voor in brood, vlees, groenten, gist, eieren, melk.
  • C ook in water oplosbaar en komt o.a. voor in citrusvruchten, paprika en aardappelen.
  • D is in vet oplosbaar en komt voor in vette vis, en margarine en wordt tevens door de huid (vlak onder de opperhuid) aangemaakt door zonlicht.
  • E is in vet oplosbaar en komt o.a. voor in eieren, granen en plantaardige oliën.
  • K is in vet oplosbaar en komt o.a. voor tomaten, vis, tarwe.

Meer informatie?

De website van natuurlijkerwijs.com/vitaminen geeft duidelijke uitleg over waar de vitaminen voor dienen en wat er kan gebeuren als je een tekort hebt.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitaminen uit voedselVitaminen uit voedselVitaminen zijn van onmisbaar belang voor het functioneren van het lichaam. Ons lijf maakt zelf echter geen vitaminen aan…
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…
Vitaminen, mineralen en spoorelementenVitaminen, mineralen en spoorelementenVitamines en mineralen zijn essentieel voor het lichaam, en dat betekent dat ze onmisbaar zijn voor een goede gezondheid…

Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?Mineralen hebben wij nodig voor de opbouw van ons lichaam. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de opbouw van de bo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.