Antioxidanten in thee

Antioxidanten in thee Zowel zwarte thee als groene thee bevat veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Daarmee levert thee een bijdrage aan het voorkomen van ziektes zoals kanker. Groene thee en zwarte thee komen van dezelfde plant. Ze worden alleen anders bereid. Groene theebladeren worden gestoomd en oxideren daardoor minimaal. Doordat zwarte theebladeren niet gestoomd worden oxideren de bladeren. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bijna de populairste drank ter wereld

Thee is de op één na meest gedronken drank ter wereld. Op nummer één staat water en op nummer drie koffie. Thee is populair in alle werelddelen en landen. Oorspronkelijk werd thee van de theeplant alleen in Azië gedronken. Vanaf de 17e en 18e eeuw is er door de Engelsen en Nederlanders veelvuldig thee naar Europa geëxporteerd waarna het snel een westers gebruik werd om thee te drinken.

Thee levert een bijdrage aan het voorkomen van kanker

De wetenschappelijke benaming voor theeplant is Camellia sinensis. Behalve groene thee en zwarte thee worden er ook witte en oolongthee gemaakt van deze plant. De laatste is een soort mengsel van groene en zwarte thee. Thee van deze plant is zeer rijk aan antioxidanten in de vorm van polyfenolen. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken in menselijke cellen. Vrije radicalen kunnen zelfs DNA schade aanrichten wat tot kanker kan leiden.

Theeplantbloem / Bron: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Theeplantbloem / Bron: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oxidatie in het lichaam

In ieders lichaam vindt oxidatie plaats. Wanneer dit niet in te grote getale gebeurt, staat dit een normale levenscyclus niet in de weg. Maar wanneer er te veel oxidatie plaats vindt, is er sprake van versnelde verouderingsprocessen. Het ontwikkelen van kankertumors is een gevolg van een opeenstapeling van oxidatieprocesssen. Antioxidanten in groente, fruit, noten, zaden en thee kunnen de oxidatieprocessen met al hun schadelijke gevolgen keren.

Thee of fruit voor antioxidanten?

Fruit is erg gezond en bevat net als thee veel antioxidanten. Ieder fruit bevat weer andere antioxidanten. Het is over het algemeen goed om veel verschillende gezonde stoffen binnen te krijgen. Elke dag dezelfde antioxidanten uit thee kunnen daarom het beste afgewisseld worden met antioxidanten die je niet dagelijks gebruikt.

Thee uit een pak

Voorgeproduceerde thee uit een pakje, ijsthee uit een fles of pak en oplosthee hebben geen of veel mindere geneeskrachtige werking. Zelf gezette thee kent de meeste polyfenolen. Je kunt verse ijsthee zelf maken. Thee van verse bladeren is nog gezonder omdat de polyfenolen door droging van het blad minder in getale worden. Theebladeren hebben echter zo veel polyfenolen dat gewone thee gemaakt met theezakjes en verse losse thee toch zeer effectief zijn als antioxidant.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Zelf je cholesterol verlagenZelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Is oolong thee gezond?Is oolong thee gezond?Oolong thee is een traditionele Chinese thee. Het is een mix tussen zwarte en groene thee en beschikt daarom over beide…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

De geneeskracht van kikkererwtenDe geneeskracht van kikkererwtenKikkererwten komen oorspronkelijk uit Noord-Afrika. In het Middellandse Zeegebied worden kikkererwten in ruime mate gege…
De geneeskracht van erwtjesDe geneeskracht van erwtjesErwtjes zijn een krachtig superfood sinds de prehistorie. De kleine, groene, voedzame bolletjes met een langwerpig omhul…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ranjithsiji, Pixabay
  • http://coffeetea.about.com/library/weekly/aa012303antioxidants.htm
  • http://jn.nutrition.org/content/133/10/3285S.full
  • http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/prevention/tea
  • http://www.webmd.com/food-recipes/features/antioxidants-in-green-and-black-tea
  • Fotos:wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.