Antioxidanten in thee
Zowel zwarte thee als groene thee bevat veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Daarmee levert thee een bijdrage aan het voorkomen van ziektes zoals kanker. Groene thee en zwarte thee komen van dezelfde plant. Ze worden alleen anders bereid. Groene theebladeren worden gestoomd en oxideren daardoor minimaal. Doordat zwarte theebladeren niet gestoomd worden oxideren de bladeren.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Bijna de populairste drank ter wereld
Thee is de op één na meest gedronken drank ter wereld. Op nummer één staat water en op nummer drie
koffie. Thee is populair in alle werelddelen en landen. Oorspronkelijk werd thee van de theeplant alleen in Azië gedronken. Vanaf de 17e en 18e eeuw is er door de Engelsen en Nederlanders veelvuldig thee naar Europa geëxporteerd waarna het snel een westers gebruik werd om thee te drinken.
Thee levert een bijdrage aan het voorkomen van kanker
De wetenschappelijke benaming voor theeplant is Camellia sinensis. Behalve
groene thee en zwarte thee worden er ook witte en oolongthee gemaakt van deze plant. De laatste is een soort mengsel van groene en zwarte thee. Thee van deze plant is zeer rijk aan antioxidanten in de vorm van
polyfenolen. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken in menselijke cellen. Vrije radicalen kunnen zelfs DNA schade aanrichten wat tot kanker kan leiden.
Oxidatie in het lichaam
In ieders lichaam vindt oxidatie plaats. Wanneer dit niet in te grote getale gebeurt, staat dit een normale levenscyclus niet in de weg. Maar wanneer er te veel oxidatie plaats vindt, is er sprake van versnelde verouderingsprocessen. Het ontwikkelen van kankertumors is een gevolg van een opeenstapeling van oxidatieprocesssen. Antioxidanten in
groente,
fruit, noten,
zaden en thee kunnen de oxidatieprocessen met al hun schadelijke gevolgen keren.
Thee of fruit voor antioxidanten?
Fruit is erg gezond en bevat net als thee veel antioxidanten. Ieder fruit bevat weer andere antioxidanten. Het is over het algemeen goed om veel verschillende gezonde stoffen binnen te krijgen. Elke dag dezelfde antioxidanten uit thee kunnen daarom het beste afgewisseld worden met antioxidanten die je niet dagelijks gebruikt.
Thee uit een pak
Voorgeproduceerde thee uit een pakje, ijsthee uit een fles of pak en oplosthee hebben geen of veel mindere geneeskrachtige werking. Zelf gezette thee kent de meeste polyfenolen. Je kunt
verse ijsthee zelf maken. Thee van verse bladeren is nog gezonder omdat de polyfenolen door droging van het blad minder in getale worden. Theebladeren hebben echter zo veel polyfenolen dat gewone thee gemaakt met theezakjes en verse losse thee toch zeer effectief zijn als antioxidant.