Antioxidanten in thee

Antioxidanten in thee Zowel zwarte thee als groene thee bevatten veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Daarmee werkt thee goed tegen kanker. Groene thee en zwarte thee komen van dezelfde plant. Ze worden alleen anders bereid. Groene theebladeren worden gestoomd en heel gelaten. Zwarte theebladeren worden vermalen en gefermenteerd.

Inhoud:


Bijna de populairste drank ter wereld

Thee is de op één na meest gedronken drank ter wereld. Op nummer één staat water en op nummer drie koffie. Thee is populair in alle werelddelen en landen. Oorspronkelijk werd thee van de theeplant alleen in Azië gedronken. Vanaf de 17e en 18e eeuw is er door de Engelsen en Nederlanders veelvuldig thee naar Europa geëxporteerd waarna het snel een westers gebruik werd om thee te drinken.

Thee voorkomt kanker

De wetenschappelijke benaming voor theeplant is Camellia sinensis. Behalve groene thee en zwarte thee worden er ook witte en oolongthee gemaakt van deze plant. De laatste is een soort mengsel van groene en zwarte thee. Thee van deze plant is zeer rijk aan antioxidanten in de vorm van polyfenolen. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken in menselijke cellen. Vrije radicalen kunnen zelfs DNA schade aanrichten wat tot kanker kan leiden. Een paar kopjes thee per dag kan deze ernstige ziekte voorkomen.

Theeplantbloem / Bron: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Theeplantbloem / Bron: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oxidatie in het lichaam

In ieders lichaam vindt oxidatie plaats. Wanneer dit niet in te grote getale gebeurt, staat dit een normale levenscyclus niet in de weg. Maar wanneer er teveel oxidatie plaats vindt, is er sprake van versnelde verouderingsprocessen. Het ontwikkelen van kankertumors is een gevolg van een opeenstapeling van oxidatieprocesssen. Antioxidanten in groente, fruit, noten, zaden en thee kunnen de oxidatieprocessen met al hun schadelijke gevolgen keren.

Beter dan fruit?

Volgens een onderzoeker bevat een kopje thee meer antioxidanten dan een vergelijkbare hoeveelheid aan fruit. Of dat waar is kan niet helemaal bevestigd worden, het is de uitspraak van één onderzoeker. Fruit is erg gezond tegen kanker en ieder fruit bevat weer andere antioxidanten. Het is over het algemeen goed om veel verschillende gezonde stoffen binnen te krijgen. Elke dag dezelfde antioxidanten uit thee kunnen het beste afgewisseld worden met antioxidanten die je niet dagelijks gebruikt.

Theeplant / Bron: Karduelis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Theeplant / Bron: Karduelis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Honderden onderzoeken

Het gezondheidseffect van thee is in vele honderden onderzoeken bewezen. Onderzoeken worden op uiteenlopende wijze gedaan. Sommige onderzoekers hebben ratten groene thee te drinken gegeven en deze kregen een aanmerkelijk lagere kans op kanker dan ratten die alleen water te drinken kregen. Kruidenthee is daarentegen weer nauwelijks onderzocht hoewel ervan vermoed wordt dat het ook allerlei antioxidantwerkingen heeft.

Thee uit een pak

Voorgeproduceerde thee uit een pakje, ijsthee uit een fles of pak en oplosthee hebben geen of veel mindere geneeskrachtige werking. Zelf gezette thee kent de meeste polyfenolen. Je kunt verse ijsthee zelf maken. Thee van verse bladeren is nog gezonder omdat de polyfenolen door droging van het blad minder in getale worden. Theebladeren hebben echter zo veel polyfenolen dat gewone thee gemaakt met theezakjes en verse losse thee toch zeer effectief zijn als antioxidant.

Theeplantage in Maleisië / Bron: Chmouel Boudjnah, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Theeplantage in Maleisië / Bron: Chmouel Boudjnah, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Waarom heeft thee antikankerwerking?

Thee werkt als ontgiftingsmiddel doordat de vrije radicalen geëlimineerd worden. Dat is één reden waarom thee antikankerwerking heeft. Een andere reden is dat het apoptose in gang zet. Dat is een spontaan overlijden van een kankercel. De flavonoïden die in thee zitten, dringen door tot binnenin de kankercel. Hierna wordt de kankercel getriggerd om zichzelf op te heffen. Overigens kunnen wetenschappers wel bewijzen dat thee zeer gezond is maar weet men nog niet de precieze werking van thee. Het exacte mechanisme waardoor thee goed is tegen kanker is nog onbekend. Men weet niet waarom de kankercel door theeflavonoïden doodgaat en noemt het daarom een spontane dood van de kankercel. Het zou kunnen dat nog onbekende stoffen verantwoordelijk zijn voor het kankerbestrijdende effect van thee.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Zelf je cholesterol verlagenZelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Is oolong thee gezond?Is oolong thee gezond?Oolong thee is een traditionele Chinese thee. Het is een mix tussen zwarte en groene thee en beschikt daarom over beide…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

De geneeskracht van kikkererwtenDe geneeskracht van kikkererwtenKikkererwten komen oorspronkelijk uit Noord-Afrika. In het Middellandse Zeegebied worden kikkererwten in ruime mate gege…
De geneeskracht van erwtjesDe geneeskracht van erwtjesErwtjes zijn een krachtig superfood sinds de prehistorie. De kleine, groene, voedzame bolletjes met een langwerpig omhul…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ranjithsiji, Pixabay
  • http://coffeetea.about.com/library/weekly/aa012303antioxidants.htm
  • http://jn.nutrition.org/content/133/10/3285S.full
  • http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/prevention/tea
  • http://www.webmd.com/food-recipes/features/antioxidants-in-green-and-black-tea
  • Fotos:wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Karduelis, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Chmouel Boudjnah, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Antioxidanten in thee"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 25-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Thee
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!