Is humus gezond?
Humus is een pasta uit het Midden-Oosten dat gemaakt is uit gepureerde kikkererwten. Daarnaast wordt er knoflook en tahin (sesampasta) en citroen- of limoensap aan toegevoegd. Dit met kruiden maakt humus helemaal compleet. Maar hoe gezond zijn kikkererwten, knoflook, tahin en citroen- of limoensap eigenlijk? En is het een gezonde snack voor zwangere vrouwen?
Wat is humus?
Humus wat ook wel hummus, hoemus, hoummoes of humoes wordt genoemd komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. In die streek wordt humus al eeuwen gegeten. Humus is een pasta die vaak gebruikt wordt als dipsaus. Het is gemaakt uit gepureerde kikkererwten. Om de smaak te bevorderen wordt er olie, knoflook, tahin en kruiden aan toegevoegd.
De bereidingswijze verschilt per land. De humus in Israël is bijvoorbeeld romig en mild van smaak. In andere landen maken ze de humus wat pittiger door er meer kruiden aan toe te voegen. De Nederlandse humus is over het algemeen hartig en een beetje zoutig. Ook kan je hier een zoete variant consumeren, deze is gemaakt met bieten.
Is humus gezond?
De basis van humus bestaat uit kikkererwten, deze zijn erg gezond. Een aantal voordelen van kikkererwten:
Kikkererwten bevatten polyfenolen
Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten. Deze antioxidanten gaan het oxidatieproces in het lichaam tegen. Dit is een erg goed teken want teveel oxidatie kan tot de vorming van kanker leiden.
Kikkererwten zorgen voor een stabieler bloedsuikerniveau
De vezels in humus zorgen ervoor dat het bloedsuiker niveau stabieler wordt. Hier hebben vooral mensen met diabetes baat bij. Vezels verhogen bovendien de effectiviteit van de insuline. Hierdoor worden suikers beter en sneller afgebroken.
Kikkererwten zijn goed voor de botten
De kikkererwten in humus bevatten een goede hoeveelheid aan calcium. Calcium zorgt voor een gezonde groei en opbouw van de botten.
Olijfolie
Olijfolie maakt ook deel uit van de humus pasta. Olijfolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen.
Olijfolie bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zijn erg gezond voor het hart en bestrijden hart- en vaatziekten. Deze goede vetzuren zorgen namelijk voor een lager cholesterol.
Tahin
Naast olijfolie bevat humus ook tahin, deze pasta brengt ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee.
Tahin brengt essentiële eiwitten, deze zijn vooral voor kinderen erg belangrijk tijdens de groei. Daarnaast bevat tahin antioxidanten, genaamd fytinezuur. Bovendien is tahin een bron van calcium en beschermd daardoor de botten.
Citroen- of limoensap
Citroen- of limoensap meer dan een lekkere smaaktoevoeging. Het zorgt namelijk voor vitamine C en het werkt als antioxidant dat het immuunsysteem beschermt tegen ontsteking.
Knoflook
Als laatste zit er in humus knoflook. Dit is een ingrediënt wat een aantal goede gezondheidsvoordelen heeft.
- Knoflook zorgt ervoor dat je de juiste bloeddruk behoudt
- Knoflook helpt bij verkoudheid
- Knoflook kan kiespijn verhelpen
Is humus een gezonde snack voor zwangere vrouwen?
Humus is rijk aan foliumzuur. Foliumzuur helpt het voorkomen van geboorteafwijkingen. Daarnaast bevat humus eiwit, mineralen zoals ijzer, calcium en kalium. Ook de omega 3 vetzuren voegen toe aan de gezondheid van de moeder en de groeiende foetus. Door al deze voordelen maakt humus een perfecte snack voor zwangere vrouwen.
Grootse humus ter wereld
In 2010 werd in Libanon de grootse humus ter wereld gemaakt door 300 koks. De humus woog 10450 kg en het recept bestond uit 8000 kg gekookte kikkererwten, 2000 kg tahin, 2000 liter limoensap en 70 liter olijfolie.