Is geitenkaas gezond?
Heerlijk, een blokje geitenkaas. Maar is het wel zo goed voor de gezondheid? Wat zijn de gezondheidsverschillen tussen zachte, halfzachte en feta geitenkaas? Hoe zit het bijvoorbeeld met het verschil in mineralen en vitaminen in de zojuist genoemde soorten? En is geitenkaas echt zo anders dan de kaas van de gewone Nederlandse koe?
Wat is geitenkaas?
Geitenkaas is wat de naam al doet vermoeden gemaakt van geitenmelk. Het is wat witter van kleur omdat geiten caroteen uit de voeding omzetten in kleurloze vitamine A.
Is geitenkaas gezond?
Minder lactose
In geitenkaas zit minder lactose dan in koemelkkaas. Als je lactose-intolerantie hebt dan kun je waarschijnlijk geitenkaas beter verdragen dan koemelkkaas. Het ligt echter bij iedereen anders, proberen is dus de enige optie om erachter te komen.
Goed te verteren
In geitenmelk zitten minder vetbolletjes. Bovendien ligt is het eiwitprofiel van geitenmelk dichterbij dat van moedermelk en daardoor zijn de eiwitten lichter verteerbaar.
Mineralen in geitenkaas
Natrium
Van natrium moet je iedere dag niet teveel binnen krijgen omdat je anders een hogere bloeddruk kunt ontwikkelen. Zacht en halfzachte kaas zitten relatief dichtbij elkaar met 360 en 400 mg aan natrium. Feta geitenkaas beschikt echter over wel 1100 mg natrium per 100 gram. Per dag moet je niet meer dan 1,5 gram binnen krijgen. Hierdoor moet je van feta geitenkaas niet teveel nemen.
Kalium
Kalium is onder andere betrokken bij de stofwisseling. Bovendien regelt het de bloeddruk. Het verschil tussen de bovenstaande soorten is erg groot tussen de zachte, halfzachte en de feta geitenkaas. Feta geitenkaas bevat met 620 mg veel meer kalium dan de andere soorten. Van kalium heb je per dag tussen de 3100 en 3500 mg nodig.
Calcium
Koemelkkaas zit vol met calcium. Dus geitenkaas ook? Hierbij ligt het eraan welke soort je kiest. Zachte en halfzachte geitenkaas hebben 130 en 100 gram aan calcium per 100 gram. Feta geitenkaas heeft wel 430 gram. Per dag heb je ongeveer 1000 mg aan calcium nodig om je botten soepel en sterk te houden. Stel je kiest voor de zachte of halfzachte variant, zorg er dan voor dat je uit andere voedingsbronnen genoeg calcium binnen krijgt.
Fosfor
Samen met calcium geeft fosfor stevigheid aan de botten en tanden. Ook beïnvloedt fosfor de energiestofwisseling in het lichaam. In feta geitenkaas zit iets meer fosfor dan de andere twee soorten, maar dit verschil is minder groot dan de andere mineralen. Als volwassen persoon heb je per dag 600 mg fosfor nodig. Met uitzondering van de leeftijd 18-20 en zwangere vrouwen. Deze groepen hebben namelijk 700 mg per dag nodig.
Magnesium
Magnesium is nodig voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren van spieren, zoals de hartspier. In geitenkaas zit niet erg veel magnesium. In de zachte en halfzachte soort maar 13 mg en de feta geitenkaas zelfs helemaal niets. Volwassenen hebben per dag 350 mg aan magnesium nodig. Geitenkaas voegt hier dus weinig of niets aan toe.
Vitaminen in geitenkaas
Vitamine B2
Vitamine B2 speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. In geitenkaas zit gemiddeld 0,30 mg vitamine B2 per 100 gram. Dit lijkt weinig, maar je hebt er als man maar 1,5 mg en als vrouw maar 1,1 mg per dag van.
Vitamine B12
Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Voor het zuurstoftransport zijn rode bloedcellen erg belangrijk. In geitenkaas zit gemiddeld 0,27 mg aan vitamine B12 per 100 gram. Als volwassene heb je hier per dag 2,8 mg van nodig.
De soorten geitenkaas
Vitaminen en mineralen mg | Geitenkaas zacht | Geitenkaas halfzacht | Feta |
Natrium | 360 | 400 | 1100 |
Kalium | 135 | 150 | 620 |
Calcium | 130 | 100 | 430 |
Fosfor | 210 | 250 | 340 |
Magnesium | 131 | 13 | - |
Vitamine B2 | 0,34 | 0,25 | 0,30 |
Vitamine B12 | 0,24 | 0,25 | 0,30 |