De weegbree als medicinale groente
De weegbree groeit overal, langs de waterkant, in het veld, tussen stoeptegels middenin de stad en in elk park in Nederland. Veel mensen herkennen de weegbree onmiddellijk. Toch is de kennis dat weegbree als groente gegeten kan worden niet wijd verspreid. Wie de weegbree wilt eten gaat hem niet tussen de stoeptegels vandaan peuteren. Hij reize af naar het platteland of naar een groot stadspark om daar zijn slag te slaan. Zelfs in je eigen tuin kan weegbree voorkomen; je hoeft nooit ver te reizen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vol vitaminen en mineralen
Jonge, malse weegbreeblaadjes kun je plukken en als
spinazie koken. Weegbree is een gezonde groente. Meestal wordt de weegbree in de tuin gezien als onkruid. Men haalt het uit de grond en gooit het weg; dat is nergens voor nodig. De weegbree zit boordevol
vitaminen en
mineralen. Een blaadje weegbree kan ook helpen bij steken van de
brandnetel of insektenbeten. Voor een brandnetel geldt: je wrijft de weegbree over de plaats waar het jeukt en de jeuk verdwijnt. Wanneer een wesp je gestoken hebt dan kun je een gekneusd weegbreeblaadje erop leggen. Door de kneuzing kan het sap op de bult komen en houdt de pijn en jeuk snel op. De weegbree zorgt ervoor dat het wondje heelt zonder infectie. De weegbree is altijd in de buurt als je hem nodig hebt. Hij groeit veel in de buurt van brandnetels.
De werkzame stoffen of
fytonutriënten in weegbree zijn:
- aucubine,
- kiezelzuur,
- xanthofyl,
- enzymen,
- vitamine c,
- looistof,
- minerale zouten.
Er zijn een aantal soorten weegbree. De meest voorkomende soorten zijn de smalle weegbree en de brede weegbree. De smalle is iets gezonder dan de brede.
Medicinale werking van weegbree
Het kauwen op een weegbreeblaadje kan lusteloosheid doen verdwijnen. Een weegbreeblad kan ook gebruik worden om een gorgeldrank te maken tegen kiespijn. Het werkt dan pijnstillend. Je kunt de wortel gebruiken om op te kauwen als je kiespijn hebt. Dat is een recept uit de middeleeuwen om tandpijn te lijf te gaan. Beter is het om de tandinfectie te voorkomen; dat kan door elke dag een blaadje weegbree te eten door het bijvoorbeeld op brood te versnipperen tussen het beleg. De weegbree is gezond en werkt daarom versterkend voor het immuunsysteem en preventief tegen alle ziektes. Het wordt sinds duizenden jaren als geneesmiddel gebruikt. Het werkt bloedzuiverend, tegen eczeem, schurft en wonden helen sneller als je er een gekneusd weegbreeblaadje op legt. Het drinken van weegbreethee helpt tegen aambeien, nierstenen en allerlei krampen in de maagstreek. Je kunt als je verkouden bent weegbree klein snijden of hakken en door de sla of slasaus doen. Het helpt dan de ontstoken slijmvliezen te genezen en het geneest keelpijn.
Hoestdrank van weegbree
De weegbree is te eten als
alternatief slablad voor een originele salade en kan in de soep gedaan worden. Gedroogde weegbree is goed om thee van te zetten. Vroeger werd weegbree gebruikt om hoestdrank van te maken. Er werd een pan met een paar liter water gekookt met weegbree. Daardoorheen werd suiker en een handvol jeneverbessen gedaan. Dat werd drie uur samen gekookt. Vervolgens de weegbreebladeren eruit zeven en het nog 5 uur laten koken zodat het indikt. Je verkrijgt hierdoor enkele liters hoestdrank die je in flessen kunt bewaren. Het smaakt nog lekker ook! Een tweede manier om hoestdrank te maken is om vers sap te persen uit weegbreebladen. Dit meng je met
honing. Het geheel stop je in een pot die je goed afsluit, en je hebt een hoestdrank! Zowel honing als weegbree zijn goed voor de keel.
Weegbree als diervoer
Weegbree wordt ook wel konijnenblad genoemd. Het is een ideaal konijnenvoer; maar dat betekent niet dat mensen het niet kunnen eten. De uitgebloeide aartjes van de weegbree, de zaadjes, kun je prima ophangen in een vogelkooi. Kanaries en parkieten zijn er dol op. De zaadjes zijn ook eeuwenlang gebruikt als licht laxeermiddel. Je zou daarom zaadjes door het eten kunnen doen als een soort
lijnzaad.
Weegbree tegen vermoeide voeten
Vroeger werd de weegbree in de schoenen gedaan want een weegbreeblad onder de voeten voorkomt dat de voeten moe worden. Weegbree werd altijd alom geprezen voor zijn multifunctionele werkingen. Het werkt preventief tegen vrijwel alle ziektes.
De oude Griek Themison schreef 2100 jaar geleden al een boek vol over de geneeskrachtige werking van de weegbree.
Lees verder