De weegbree als medicinale groente

De weegbree als medicinale groente De weegbree groeit overal, langs de waterkant, in het veld, tussen stoeptegels middenin de stad en in elk park in Nederland. Veel mensen herkennen de weegbree onmiddellijk. Toch is de kennis dat weegbree als groente gegeten kan worden niet wijd verspreid. Wie de weegbree wilt eten gaat hem niet tussen de stoeptegels vandaan peuteren. Hij reize af naar het platteland of naar een groot stadspark om daar zijn slag te slaan. Zelfs in je eigen tuin kan weegbree voorkomen; je hoeft nooit ver te reizen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vol vitaminen en mineralen

Jonge, malse weegbreeblaadjes kun je plukken en als spinazie koken. Weegbree is een gezonde groente. Meestal wordt de weegbree in de tuin gezien als onkruid. Men haalt het uit de grond en gooit het weg; dat is nergens voor nodig. De weegbree zit boordevol vitaminen en mineralen. Een blaadje weegbree kan ook helpen bij steken van de brandnetel of insektenbeten. Voor een brandnetel geldt: je wrijft de weegbree over de plaats waar het jeukt en de jeuk verdwijnt. Wanneer een wesp je gestoken hebt dan kun je een gekneusd weegbreeblaadje erop leggen. Door de kneuzing kan het sap op de bult komen en houdt de pijn en jeuk snel op. De weegbree zorgt ervoor dat het wondje heelt zonder infectie. De weegbree is altijd in de buurt als je hem nodig hebt. Hij groeit veel in de buurt van brandnetels.

De werkzame stoffen of fytonutriënten in weegbree zijn:
 • aucubine,
 • kiezelzuur,
 • xanthofyl,
 • enzymen,
 • vitamine c,
 • looistof,
 • minerale zouten.

Er zijn een aantal soorten weegbree. De meest voorkomende soorten zijn de smalle weegbree en de brede weegbree. De smalle is iets gezonder dan de brede.

Medicinale werking van weegbree

Het kauwen op een weegbreeblaadje kan lusteloosheid doen verdwijnen. Een weegbreeblad kan ook gebruik worden om een gorgeldrank te maken tegen kiespijn. Het werkt dan pijnstillend. Je kunt de wortel gebruiken om op te kauwen als je kiespijn hebt. Dat is een recept uit de middeleeuwen om tandpijn te lijf te gaan. Beter is het om de tandinfectie te voorkomen; dat kan door elke dag een blaadje weegbree te eten door het bijvoorbeeld op brood te versnipperen tussen het beleg. De weegbree is gezond en werkt daarom versterkend voor het immuunsysteem en preventief tegen alle ziektes. Het wordt sinds duizenden jaren als geneesmiddel gebruikt. Het werkt bloedzuiverend, tegen eczeem, schurft en wonden helen sneller als je er een gekneusd weegbreeblaadje op legt. Het drinken van weegbreethee helpt tegen aambeien, nierstenen en allerlei krampen in de maagstreek. Je kunt als je verkouden bent weegbree klein snijden of hakken en door de sla of slasaus doen. Het helpt dan de ontstoken slijmvliezen te genezen en het geneest keelpijn.

Hoestdrank van weegbree

De weegbree is te eten als alternatief slablad voor een originele salade en kan in de soep gedaan worden. Gedroogde weegbree is goed om thee van te zetten. Vroeger werd weegbree gebruikt om hoestdrank van te maken. Er werd een pan met een paar liter water gekookt met weegbree. Daardoorheen werd suiker en een handvol jeneverbessen gedaan. Dat werd drie uur samen gekookt. Vervolgens de weegbreebladeren eruit zeven en het nog 5 uur laten koken zodat het indikt. Je verkrijgt hierdoor enkele liters hoestdrank die je in flessen kunt bewaren. Het smaakt nog lekker ook! Een tweede manier om hoestdrank te maken is om vers sap te persen uit weegbreebladen. Dit meng je met honing. Het geheel stop je in een pot die je goed afsluit, en je hebt een hoestdrank! Zowel honing als weegbree zijn goed voor de keel.

Weegbree als diervoer

Weegbree wordt ook wel konijnenblad genoemd. Het is een ideaal konijnenvoer; maar dat betekent niet dat mensen het niet kunnen eten. De uitgebloeide aartjes van de weegbree, de zaadjes, kun je prima ophangen in een vogelkooi. Kanaries en parkieten zijn er dol op. De zaadjes zijn ook eeuwenlang gebruikt als licht laxeermiddel. Je zou daarom zaadjes door het eten kunnen doen als een soort lijnzaad.

Weegbree tegen vermoeide voeten

Vroeger werd de weegbree in de schoenen gedaan want een weegbreeblad onder de voeten voorkomt dat de voeten moe worden. Weegbree werd altijd alom geprezen voor zijn multifunctionele werkingen. Het werkt preventief tegen vrijwel alle ziektes. De oude Griek Themison schreef 2100 jaar geleden al een boek vol over de geneeskrachtige werking van de weegbree.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een hoestdrank maken, 10 receptenZelf een hoestdrank maken, 10 receptenZelf een hoestdrank maken is niet moeilijk. Het voordeel aan zelf een hoestdrank maken is dat je weet je wat je erin doe…
Wilde kruiden: brandnetelWilde kruiden: brandnetelEr was er eens een tijd, heel lang geleden, toen er nog nauwelijks auto's waren, toen de bermen nog schoon waren en men…
De geneeskracht van smalbladige weegbreeDe geneeskracht van smalbladige weegbreeSmalbladige weegbree groeit overal in Nederland in het wild; het schiet zelfs op in de stad tussen de stoeptegels. Smalb…
Eten uit eigen tuin onkruidgroente weegbree en zevenbladmijn kijk opEten uit eigen tuin onkruidgroente weegbree en zevenbladDe onkruidgroente groeit overal. Het is eigenlijk een schande dat je het onkruid noemt, want er zitten kostelijke stoffe…

Groene smoothies voor meer energieGroene smoothies voor meer energieGelukkig zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat de kwaliteit van groenten en fruit niet meer is wat het ooit gewe…
Blijvend afvallen en voedingBlijvend afvallen en voedingOm op een blijvende manier af te vallen is een gezonde, gevarieerde voeding belangrijk. Veel crashdiëten gaan uit van 50…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Foto´s; Tom008
 • De kleine dokter, A.Vogel
 • 10 jaar ecologisch koken, Natuur -en milieucentrum Allardsoog, Hilly Tepper
 • De taal der kruiden, Mellie Uyldert
 • De geurende kruidhof, MC Blöte-Obbes
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 03-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.